mamaninki06 06.11.07, 13:20 Witam, mam pytanie: czym wyczyścić ramy oraz szyby pobrudzone farbą w spreju. Pod moimi oknami jacyś małolaci namalowali jakieś bazgroły i zahaczyli o okna. Nie wiem czym to zmyć, proszę o poradę. Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prymulia Re: okna pobrudzona farbą w spreju :( 06.11.07, 13:31 Najskuteczniejsze będzie pewnie przemalowanie, bo zastosowanie jakichkolwiek rozpuszczalników spowoduje również usunięcie farby okiennej. Odpowiedz Link
mamaninki06 Re: okna pobrudzona farbą w spreju :( 06.11.07, 13:35 zapomniałam dodać że to są okna plastikowe (niemalowane ) ... A co z szybami ? Odpowiedz Link
wracajaca buuuu 06.11.07, 14:26 z szyby to bym próbowała jakimś rozpuszczalnikiem, ale uwaga na uszczelkę! Jeśli przejedziesz po niej rozpuszczalnikiem to wszystko Ci się zamaże na czarno (w standardzie są czarne uszczelki)... Ramę okienną możesz spróbować doczyścić takim środkiem do czyszczenia okien pcv- cosmofen lub FENOSOl- niestety nie kupisz ich w sklepie. Możesz pójść do jakiegoś dealera stolarki pcv i zapytać czy nie mają czegoś takiego. Uwaga to jest tylko do białych profili i ma 3 rodzaje- siły działania-5 najmocnijsza usuwa nawet zarysowania do 2 mm głebokości, 10- średnia, i 15 lub 20- nie pamiętam dokładnie do polerowania. Z każdym z tych środków polecam najpierw próbę w najmniejwidocznym miejscu. Nie mam pojęcia czy farbę usunie, ale jeśli rysy to może i zetrze farbę z niewielką grubością powłoki ramy i nie będzie śladu... mam nadzieję że się nie zamotałam w wyjaśnieniach Odpowiedz Link
popirna Re: okna pobrudzona farbą w spreju :( 06.11.07, 13:38 Może któraś z dziewczyn powie coś konkrentego, ja poszłabym do sklepu chemicznego z farbami i rozpuszczalnikami i poprosiła o radę sprzedawcę. Z szyb na pewno zejdzie jakimś rozpuszczalnikiem dobranym do typu farby. Z plastikowych ram też powinno. Odpowiedz Link
mamaninki06 Re: okna pobrudzona farbą w spreju :( 07.11.07, 08:50 Cześć, dziękuję bardzo za rady. Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link
wracajaca Re: okna pobrudzona farbą w spreju :( 07.11.07, 09:39 daj znać czy doczyściłaś Odpowiedz Link