kreatywni 03.04.08, 11:26 Czy macie jakieś sposoby na usunięcie kamienia ze szklanych wazonów? Mnie się taki osadza w miejscu powierzchni wody i nijak go do końca usunąć nie mogę Podpowiedzcie co zrobić. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnes1704 Re: Szklane wazony 03.04.08, 11:34 tak sobie myślę, że może jak odkamieniasz czajnik gotowymi preparatami, to wlej taką gorącą ciecz do wazonu, może jak postoi to puści to dziadostwo. Odpowiedz Link
kreatywni Re: Szklane wazony 03.04.08, 11:42 Nawet o tym nie pomyślałam. Spróbuję na pewno. Odpowiedz Link
prologica Re: Szklane wazony 03.04.08, 14:48 na tvn style widzialam ze czyscily kobiety roztworem wody i octu - musi namoknac, potem tylko pomachaly, wode wylaly i bylo sliczne. nie wiem jak jest w realu... Odpowiedz Link
budzik11 Re: Szklane wazony 03.04.08, 15:46 Woda z octem, z sokiem z cytryny, albo z odkamieniaczem do czajnika, albo Calgonem, można sobie pomóc mechanicznie - szczotką do butelek, albo ryżem (nasypać suchego ryżu i potrząsać). A jak masz zakamienioną wodę, to może na przyszłość wsypuj odrobinę jakiegoś odkamieniacza do wody w której stoją kwiaty? Kwiaty zwykle też nie lubią mocno 'mineralnej" wody, nawet zaleca się podlewać odstałą, żeby minerały opadły, więc nic nie powinno się stać. Odpowiedz Link
anmarys Re: Szklane wazony 03.04.08, 15:54 Słyszałam, że do czyszczenia kryształów do wody dodaje się amoniaku a poza tym parę takich pomysłów to rozpuścić w wazonie jakieś przeterminowane tabletki do czyszczenia aparatów dentystycznych np Corega tabs. Odpowiedz Link
abigell Re: Szklane wazony 03.04.08, 16:07 Wlać wrzątek, wsypać torebeczkę kwasku cytrynowego, odczekać(kilkanaście minut do godziny), wylać wodę i cieszyć się czystym wazonem )) Odpowiedz Link
kreatywni Re: Szklane wazony 03.04.08, 17:54 W związku z brakiem pod ręka odkamieniacza spróbowałam z octem. Śmierdziało niemiłosierdzie, na szczęście udało się szybko wywietrzyć. Wazony wyglądają ślicznie! Pierwszy raz używałam octu, więc nie mogę wyjśc z podziwu...! A sposobu z ryżem próbowałam już kiedyś do mycia dna karafki - nie pomogło wogóle. Odpowiedz Link
vega181 Re: Szklane wazony 03.04.08, 20:38 w zmywarce niekoniecznie jak jest wysoki wazon woda nie domyje do dna.wypróbowany sposób to woda z octem lub kwaskiem cytrynowym, musi postać i bedzie piekny i lsniący , tak usuwam kamień z czajnika , tylko tu wlewam ocet bez wody. -- www.allegro.pl/sklep/7961585_planeta-dzieci Odpowiedz Link
irenazu Re: Szklane wazony 04.04.08, 11:36 A najlepszy sposób to nie dopuścić do nalotu z kamienia.Codziennie zmieniać wodę,za każdym razem przetrzeć szorstką stroną zmywaka,wlewać zawsze trochę inną ilość wody. Odpowiedz Link
ajlii Re: Szklane wazony 04.04.08, 15:11 No faktycznie - zasugerowałam się moim wazonem, który akurat jest dość szeroki, szczególnie na górze. Wrzucam go regularnie do zmywarki i jest pięknie błyszczący. Na długie wąskie wazony może nada się sposób na karafki - odmoczyć w płynie do naczyń, nalać świeżej wody + garść grubej soli. Potrząsać wazonem aż nalot się "zetrze". Odpowiedz Link