Dodaj do ulubionych

Szklane wazony

03.04.08, 11:26
Czy macie jakieś sposoby na usunięcie kamienia ze szklanych wazonów? Mnie się taki osadza w miejscu powierzchni wody i nijak go do końca usunąć nie mogę sad
Podpowiedzcie co zrobić.

Pozdrawiam
Ania
Obserwuj wątek
    • agnes1704 Re: Szklane wazony 03.04.08, 11:34
      tak sobie myślę, że może jak odkamieniasz czajnik gotowymi preparatami, to wlej
      taką gorącą ciecz do wazonu, może jak postoi to puści to dziadostwo.
      • kreatywni Re: Szklane wazony 03.04.08, 11:42
        Nawet o tym nie pomyślałam. Spróbuję na pewno.
        • prologica Re: Szklane wazony 03.04.08, 14:48
          na tvn style widzialam ze czyscily kobiety roztworem wody i octu -
          musi namoknac, potem tylko pomachaly, wode wylaly i bylo sliczne.
          nie wiem jak jest w realu...
    • budzik11 Re: Szklane wazony 03.04.08, 15:46
      Woda z octem, z sokiem z cytryny, albo z odkamieniaczem do czajnika, albo
      Calgonem, można sobie pomóc mechanicznie - szczotką do butelek, albo ryżem
      (nasypać suchego ryżu i potrząsać). A jak masz zakamienioną wodę, to może na
      przyszłość wsypuj odrobinę jakiegoś odkamieniacza do wody w której stoją kwiaty?
      Kwiaty zwykle też nie lubią mocno 'mineralnej" wody, nawet zaleca się podlewać
      odstałą, żeby minerały opadły, więc nic nie powinno się stać.
      • anmarys Re: Szklane wazony 03.04.08, 15:54
        Słyszałam, że do czyszczenia kryształów do wody dodaje się amoniaku a poza tym parę takich pomysłów to rozpuścić w wazonie jakieś przeterminowane tabletki do czyszczenia aparatów dentystycznych np Corega tabs.
    • abigell Re: Szklane wazony 03.04.08, 16:07
      Wlać wrzątek, wsypać torebeczkę kwasku cytrynowego, odczekać(kilkanaście minut
      do godziny), wylać wodę i cieszyć się czystym wazonem smile))
      • kreatywni Re: Szklane wazony 03.04.08, 17:54
        W związku z brakiem pod ręka odkamieniacza spróbowałam z octem. Śmierdziało niemiłosierdzie, na szczęście udało się szybko wywietrzyć.
        Wazony wyglądają ślicznie! Pierwszy raz używałam octu, więc nie mogę wyjśc z podziwu...!

A sposobu z ryżem próbowałam już kiedyś do mycia dna karafki - nie pomogło wogóle.
    • ajlii Re: Szklane wazony 03.04.08, 18:14
      Pięknie odmywa się w zmywarce.
      • vega181 Re: Szklane wazony 03.04.08, 20:38
        w zmywarce niekoniecznie jak jest wysoki wazon woda nie domyje do
        dna.wypróbowany sposób to woda z octem lub kwaskiem cytrynowym, musi
        postać i bedzie piekny i lsniący , tak usuwam kamień z czajnika ,
        tylko tu wlewam ocet bez wody.

--
        www.allegro.pl/sklep/7961585_planeta-dzieci
        • irenazu Re: Szklane wazony 04.04.08, 11:36
          A najlepszy sposób to nie dopuścić do nalotu z kamienia.Codziennie zmieniać
          wodę,za każdym razem przetrzeć szorstką stroną zmywaka,wlewać zawsze trochę inną
          ilość wody.
        • ajlii Re: Szklane wazony 04.04.08, 15:11
          No faktycznie - zasugerowałam się moim wazonem, który akurat jest dość szeroki, szczególnie na górze. Wrzucam go regularnie do zmywarki i jest pięknie błyszczący.

Na długie wąskie wazony może nada się sposób na karafki - odmoczyć w płynie do naczyń, nalać świeżej wody + garść grubej soli. Potrząsać wazonem aż nalot się "zetrze".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka