stokrotka.a 06.08.08, 15:26 Dziewczyny potrzebna pomoc...mam takiego smaka na drożdżowe z jagodami chodzi za mną od rana i do tego szklaneczka mleczka...Mleczko to ja mam, ale nie mam do pary ciacha... Proszę o przepis,bądź link z ktorego korzystałyście POZDRAWIAM! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poswiatka Re: ciasto drożdżowe z jagodami :-) 06.08.08, 17:26 A może ucierane? fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77590428,77590428.html Odpowiedz Link
budzik11 Re: ciasto drożdżowe z jagodami :-) 06.08.08, 17:29 Mam przepis na wspaniałe i niezawodne drożdżowe (wczoraj piekłam z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową, wyszło genialne!), ale nigdy nie próbowałam z jagodami. Jak chcesz, to napiszę Ci przepis. W sumie nie powinno zrobić wielkie różnicy, czy wrzucasz jagody, czy rodzynki? Odpowiedz Link
kavvvka to ja poproszę:) 06.08.08, 17:36 nie mam jagód, a rodzynki i owszem, i nabrałam ogromnej ochoty by dziś upiec. Bardzo ładnie proszę o przepis))) Odpowiedz Link
budzik11 przepis na pyszne ciasto drożdżowe 06.08.08, 22:42 50 dkg mąki, 15 dkg cukru, 5 dkg drożdży, 7 dkg tłuszczu, ok. 1/4 l. mleka, 1 jajo, 2 żółtka, sól, rodzynki, skórka cytrynowa, wanilia, olejek migdałowy, tłuszcz do formy. Drożdże rozetrzeć z niewielką ilością cukru, rozprowadzić ciepłym mlekiem, połączyć z ubitymi z cukrem jajami, mąką i dodatkami aromatycznymi. Wyrabiać starannie ręką aż składniki ciasta utworzą jednolitą masę, dodać stopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać nadal, a gdy jest gładkie i odchodzi od ręki, dodać opłukane i osączone rodzynki, wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem formy i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Ciasto powinno być wolne; gdyby było za gęste, dodać trochę mleka lub wody. Gdy objętość ciasta zwiększy się prawie trzykrotnie, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec 50 minut. tyle przepis (Kuchnia Polska, PWE, 1980). Moje uwagi: nie dodawałam dodatków aromatycznych, bo nie lubię jak mi ciasto śmierdzi perfumą. Używam drożdży suszonych Dr Oetkera (1 paczka = 5dkg (1/2 opak.) świeżych) - bo nie zastanawiam się, czy mam świeże, czy już zdechłe - trzymam sobie w szufladzie zawsze na wszelki wypadek kilka paczuszek Najlepiej ciasto drożdżowe wyrabiać ręką - inaczej rośnie pod wpływem ciepłą ciała, sprawdzałam - wyrabiane mikserem nie jest takie cudne! A im dłużej się wyrabia, tym jest lepsze. To nic, że ręka boli Tłuszcz - użyłam oleju słonecznikowego, bo nic innego nie miałam. Ciasto wolne = dość rzadkie, takie, żeby spływało po chwili wzięte do ręki. Średnio nagrzany piekarnik - piekłam w 180st. Odpowiedz Link
budzik11 Re: przepis na pyszne ciasto drożdżowe 06.08.08, 22:43 Aha - po wyrośnięciu a przed wstawieniem do piekarnika dobrze jest posmarować wierzch rozmąconym białkiem - wtedy apetycznie błyszczy skórka Odpowiedz Link
stokrotka.a Dzięki budzik :-D 06.08.08, 22:47 ps. nie mam i tak miksera bo jeszcze się nie dorobiłam ale dłonie posiadam i to sztuk 2 chętne do ugniatania ciacha ja też nie lubię perfumowanych ciast,a drożdże suszone ostatnio kupiłam,przydatna rzecz bo zawsze miałam dylemat świeże nie świeże hmmm i kupiłam suszone na wszelki wypadek,ale jak mówisz że się sprawdzają to dokupię kilka paczuszek... jeszcze raz dzięki! Odpowiedz Link
budzik11 Re: Dzięki budzik :-D 06.08.08, 22:59 Proszę Tylko pamiętaj - ciasto rzadkie - o konsystencji, powiedzmy - błota Im rzadsze, tym będzie lżejsze potem ciasto. Jak zrobisz za gęste, to wyjdzie ciężki kluch. I wyrabianie ciasta polega na jego biciu, żeby jak najwięcej powietrza wprowadzić - ja po prostu biłam z góry ręką Niedobre ciasto, niedobre Odpowiedz Link
stokrotka.a Zapamiętam 06.08.08, 23:07 a masz nie dobre ciasto,jak będziesz niegrzeczne to cie zje! Odpowiedz Link