Dodaj do ulubionych

ciasto drożdżowe z jagodami :-)

06.08.08, 15:26
Dziewczyny potrzebna pomoc...mam takiego smaka na drożdżowe z jagodami chodzi
za mną od rana smile i do tego szklaneczka mleczka...Mleczko to ja mam, ale nie
mam do pary ciacha...
Proszę o przepis,bądź link z ktorego korzystałyście smile
POZDRAWIAM!
Obserwuj wątek
    • poswiatka Re: ciasto drożdżowe z jagodami :-) 06.08.08, 17:26
      A może ucierane?smile

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77590428,77590428.html
      smile
    • budzik11 Re: ciasto drożdżowe z jagodami :-) 06.08.08, 17:29
      Mam przepis na wspaniałe i niezawodne drożdżowe (wczoraj piekłam z rodzynkami i
      kandyzowaną skórką pomarańczową, wyszło genialne!), ale nigdy nie próbowałam z
      jagodami. Jak chcesz, to napiszę Ci przepis. W sumie nie powinno zrobić wielkie
      różnicy, czy wrzucasz jagody, czy rodzynki?
      • kavvvka to ja poproszę:) 06.08.08, 17:36
        nie mam jagód, a rodzynki i owszem, i nabrałam ogromnej ochoty by dziś upiec. Bardzo ładnie proszę o przepissmile)))
        • stokrotka.a budzik ja też poproszę :-) 06.08.08, 21:48
          ... będzie jagodowy show jutro wink
    • budzik11 przepis na pyszne ciasto drożdżowe 06.08.08, 22:42
      50 dkg mąki, 15 dkg cukru, 5 dkg drożdży, 7 dkg tłuszczu, ok. 1/4 l. mleka, 1
      jajo, 2 żółtka, sól, rodzynki, skórka cytrynowa, wanilia, olejek migdałowy,
      tłuszcz do formy.

Drożdże rozetrzeć z niewielką ilością cukru, rozprowadzić ciepłym mlekiem,
      połączyć z ubitymi z cukrem jajami, mąką i dodatkami aromatycznymi. Wyrabiać
      starannie ręką aż składniki ciasta utworzą jednolitą masę, dodać stopiony
      tłuszcz. Ciasto wyrabiać nadal, a gdy jest gładkie i odchodzi od ręki, dodać
      opłukane i osączone rodzynki, wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem formy i
      pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Ciasto powinno być wolne; gdyby było za
      gęste, dodać trochę mleka lub wody. Gdy objętość ciasta zwiększy się prawie
      trzykrotnie, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec 50 minut.

tyle przepis (Kuchnia Polska, PWE, 1980). Moje uwagi: nie dodawałam dodatków
      aromatycznych, bo nie lubię jak mi ciasto śmierdzi perfumą. Używam drożdży
      suszonych Dr Oetkera (1 paczka = 5dkg (1/2 opak.) świeżych) - bo nie zastanawiam
      się, czy mam świeże, czy już zdechłe - trzymam sobie w szufladzie zawsze na
      wszelki wypadek kilka paczuszek smile Najlepiej ciasto drożdżowe wyrabiać ręką -
      inaczej rośnie pod wpływem ciepłą ciała, sprawdzałam - wyrabiane mikserem nie
      jest takie cudne! A im dłużej się wyrabia, tym jest lepsze. To nic, że ręka boli
      wink Tłuszcz - użyłam oleju słonecznikowego, bo nic innego nie miałam.
      Ciasto wolne = dość rzadkie, takie, żeby spływało po chwili wzięte do ręki.
      Średnio nagrzany piekarnik - piekłam w 180st.
      • budzik11 Re: przepis na pyszne ciasto drożdżowe 06.08.08, 22:43
        Aha - po wyrośnięciu a przed wstawieniem do piekarnika dobrze jest posmarować
        wierzch rozmąconym białkiem - wtedy apetycznie błyszczy skórka smile
      • stokrotka.a Dzięki budzik :-D 06.08.08, 22:47
        ps. nie mam i tak miksera bo jeszcze się nie dorobiłam
        ale dłonie posiadam i to sztuk 2 chętne do ugniatania ciacha wink
        ja też nie lubię perfumowanych ciast,a drożdże suszone ostatnio
        kupiłam,przydatna rzecz bo zawsze miałam dylemat świeże nie świeże hmmm
        i kupiłam suszone na wszelki wypadek,ale jak mówisz że się sprawdzają to dokupię
        kilka paczuszek...
        jeszcze raz dzięki!
        • budzik11 Re: Dzięki budzik :-D 06.08.08, 22:59
          Proszę smile Tylko pamiętaj - ciasto rzadkie - o konsystencji, powiedzmy - błota
          smile Im rzadsze, tym będzie lżejsze potem ciasto. Jak zrobisz za gęste, to
          wyjdzie ciężki kluch. I wyrabianie ciasta polega na jego biciu, żeby jak
          najwięcej powietrza wprowadzić - ja po prostu biłam z góry ręką smile Niedobre
          ciasto, niedobre smile
          • stokrotka.a Zapamiętam 06.08.08, 23:07
            a masz nie dobre ciasto,jak będziesz niegrzeczne to cie zje!
            wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka