kasiateresa 25.08.08, 10:16 Proszę podawajcie zastosowania octu.Ja używam do prania(białe wybiela,kolory utrwala),do płukania,do czyszczenia fug.A Wy do czego używacie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kluska2cv Re: Zastosowanie octu 25.08.08, 11:14 ja ostatnio głównie do śliwek w occie a jak dodajesz do prania to w jakich proporcjach? Odpowiedz Link
kasiateresa Re: Zastosowanie octu 25.08.08, 13:17 Wlewam do pralki 1-1,5 szklanki octu 10%.Pozdrawiam Odpowiedz Link
k1234561 Re: Zastosowanie octu 25.08.08, 11:15 Ja dodaję ocet do wody z płynem do mycia podłóg z płytek,oraz do mycia okien.Również używam wody z octem do mycia nagrobków z granitu czy marmuru.Generalnie dodatek octu sprawia,że nie powstają smugi. Odpowiedz Link
dzioucha_z_lasu Re: Zastosowanie octu 25.08.08, 11:21 Do informowania kotów, że w kwiatkach się nie kopie Od czasu do czasu dla przypomnienia ustawiam przy najbardziej interesujących doniczkach miseczkę z wacikiem nasączonym octem. Działa. Do likwidacji psiego zapachu na obsikanej przez psy furtce - polewam wodą zmieszaną z octem i po kłopocie. Do okładów na stłuczone lub spuchnięte miejsca. Do płukania włosów - nie za często, ze względu na zapach, chociaż dość szybko wietrzeje, ale włosy wyglądają po tym świetnie - zdrowe i błyszczące. No i oczywiście ocet balsamico albo malinowy do sosów i sałatek i ocet ryżowy - do gotowania Odpowiedz Link
barbie4 Re: Zastosowanie octu 25.08.08, 13:19 do wybawienia zapachu smażenia- nalac do miseczki i niech sobie stoi. Odpowiedz Link
sagittarius_84 Re: Zastosowanie octu 25.08.08, 14:12 a czemu to służy? Pranie nie smierdzi? Odpowiedz Link
aska90 Re: Zastosowanie octu 25.08.08, 14:22 Ocet utrwala kolor, zmiękcza wodę, usuwa kamień w pralce - 3 w 1 podczas jednego prania Odpowiedz Link
budzik11 Re: Zastosowanie octu 25.08.08, 15:41 Do ogórków konserwowych, dyni marynowanej, barszczu czerwonego i zimnych nóżek Oraz do mycia kabiny prysznicowej. Odpowiedz Link
aann01 Re: dzioucha_z_lasu 27.08.08, 11:04 Napisz proszę jak robisz tą płukankę do włosów, bo duzo dobrego o niej słyszała i co robisz potem z włosami, wcierasz jakąś odżywkę? Odpowiedz Link
dzioucha_z_lasu Re: dzioucha_z_lasu 27.08.08, 11:10 Biorę ciepłą wodę, tak ok. litr, dodaję do niej 3 - 4 łyżki octu i po myciu głowy po prostu spłukuję włosy tą mieszanką i normalnie suszę. Nie trzeba żadnej odżywki, bo włosy są fajne i gładkie, zwłaszcza jak użyje się wody gotowanej albo filtrowanej. Odpowiedz Link
ja_joanna Re: Zastosowanie octu 27.08.08, 14:38 Ja używam octu do czyszczenia ("Essig Reiniger" firmy Frosch) do wszystkiego co muszę umyć, wyczyścić itp., czyli: toaleta, zlew, prysznic, umywalka, krany, podłoga (tu rozcieńczony). Tylko do luster/szyb coś innego (ale też Frosch, zresztą ja to całą chemię mam Froscha, bo świetnie się sprawdza, ładnie pachnie i mam świadomość, że nie szkodzę tak bardzo środowisku). Odpowiedz Link