Dodaj do ulubionych

drewniana podloga i/lub blat w kuchni - ma ktoras?

15.01.09, 11:04
Spytam u Was, bo gdzie indziej niewielki odzew, a Wy jestescie otwarte na wszelkie tematy big_grin

Chcialabym zainstalowac w kuchni drewniana i podloge i blaty- widzialam sporo takich zdjec i odpowiada mi to bardziej niz tradycyjne plytki. Dookola mnie pojawily sie jednak glosy, ze
na podlodze bedzie widac kazda plame z wody lyb czegos innego, a blaty beda sie zle zmywaly z tlustego i porysuja... tylko nie wiem czym, nozem ciac ich nie zamierzam wink Czy mozecie wyrazic opinie, podzielic sie doswiadczeniami? Dzieki smile
Obserwuj wątek
    • osh_kosh Re: drewniana podloga i/lub blat w kuchni - ma kt 15.01.09, 12:25
      Osobiście mam i nie polecam. Zrobiłam parkiet w kuchni bo kuchnia łączy się z
      salonem i nie chciałam łączyć podłogi i płytek...i teraz tego żałuję bo
      drewniana podłoga w kuchni po prostu się niszczy. Blat też mam drewniany - sama
      robiłam - tzn. sama malowałam lakierem i lakier mi zzółkł. Będę teraz zmieniała
      blat (może na konglomerat)
      • irenazu Re: drewniana podloga i/lub blat w kuchni - ma kt 15.01.09, 12:47
        Chyba wszystko zależy od tego jakie to będzie drewno.Mam ew kuchni podłogę z
        paneli i nie sądzę,żeby była gorsza,może mniej trwała ale i zdecydowanie tańsza
        i prostsza w ułożeniu,więc za jakiś czas ją wymienię.Myślę,że tylko blaty z
        granitu lub marmuru nie niszczą się.Mam zlew z konglomeratu i niestety,ale udało
        mi się skaleczyć go nożem.Więc jeżeli przeznaczysz odpowiednią kwotę na drewno
        to powinno być ok.
        • silie Re: drewniana podloga i/lub blat w kuchni - ma kt 15.01.09, 13:20
          Mam blat i podłogę drewnianą w łazience i wc (teak lakierowany) oraz blat dębowy
          z Ikei (zaolejowany olejem Golvolia Beckersa).
          W łazience po prostu nie dopuszczam, żeby woda zalegała jakoś długo na podłodze
          czy wokół umywalki, ale faktycznie zaschnięte krople nieco widać - ale nie
          sądzę, żeby na innym materiale nie było ich widać.

W kuchni też nie widzę żadnych problemów z blatem - do krojenia używam desek,
          także blatu nie niszczę, ale już klika razy wyrabiałam bezpośrednio na nim
          ciasto, wszystko elegancko się domywa.

Inna sprawa, że mieszkam dopiero 3 miesiące, mieszkam sama, więc nie gotuję
          jakich dużych ilości.
          Wg mnie wystarczy nieco zadbać o pielęgnację i pilnować, żeby np. sok z buraków
          zetrzeć w miarę szybko i jest ok.

A wygląda...bajkasmile

s.
          • szszpk1 Re: c 15.01.09, 14:41
            Ja chcialabym jakies ciemniejsze drewno, nie wiem jeszcze jakie, ale na pewno
            nie jasne, wiec i zżolkniecia lakieru nie bedzie. I absolutnie wytrzymale,
            twardsze, wiec moze nie byloby ze scieraniem sie podlogi tak zle? Mam niewielka
            powierzchnie, wiec moglabym wydac wiecej na cos solidniejszego, inna sprawa, ze
            nie wiem na razie co smile
            Piszcie dziewczyny, piszcie dalej - czekam i dziekuje! big_grin
            • pamana Re: podloga 15.01.09, 19:37
              Mam panele drewniane w kuchni juz 3 rok ,nic sie z nimi nie dzieje .
              Z polki cenowej sredniej byly.

spadaja gary,taborety nic sie nie dzieje ,zmywam na mokro wszytsko ok.

poprzednio mialam kafle ,spadl mi taboret i kafel pękł uncertain.

ogolnie polecam.
    • bellgirl Re: drewniana podloga i/lub blat w kuchni - ma kt 16.01.09, 14:35
      Posiadam od trzech lat w kuchni i łazience bukowe drewniane blaty
      pomalowane lakierobejcą na ciemno.Wyglądają fantastycznie. Nie
      ukrywam, że trzeba na nie trochę uważać - wiadomo nie stawiać
      gorących naczyń i zostawiać zalane wodą.Chociaż mi tak naprawdę
      jeszcze się nie zniszczyły (dziecko jedynie zrobiło małą rysę
      zabawką w łazience).Jakbym miała jeszcze raz wybierać-na pewno
      drewno.
    • anmasok Re: drewniana podloga i/lub blat w kuchni - ma kt 16.01.09, 15:09
      Ja mam już 3 lata drewniany blat w kuchni- kolor wiśni, robiony
      przez stolarza i trzyma sie dobrze. Tylko na barku troche porysowany
      ale ja tam prasuje na kocu ;p;p a tak ok. Tłuste mi się dobrze
      zmywa, ja płynem do mycia naczyń, na mokro i na sucho i jest ok.
      Pozdrawiam
    • kreatywni Re: drewniana podloga i/lub blat w kuchni - ma kt 16.01.09, 15:42
      Nie mam, ale bardzo chciałabym mieć!
      • frezyjka81 Re: drewniana podloga i/lub blat w kuchni - ma kt 16.01.09, 18:21
        Mam drewniane blaty w kuchni - kolor ciemna czekolada, wygląda super, ale trzeba
        bardzo, bardzo uważać. Mój nie-mąż postawił bezpośrednio na tym blacie garnek
        zdjęty z gazu i po prostu mam w tym miejscu wielki, jasny, okrągły ślad sad
        Trzeba używać też sporych desek do krojenia, żeby nie porysować blatu nożem.
        Jeżeli przyzwyczaisz się do większej uwagi, to na pewno będziesz bardzo
        zadowolona smile
        • aleksandra2323 Re: drewniana podloga i/lub blat w kuchni - ma kt 16.01.09, 21:28
          Ja polecam podłogę z paneli laminowanych, na pewno się sprawdzi.
          Jeśli chodzi o blat w kuchni, to drewniane odradzam swoim klientom.
          Blat taki sprawdza się przy gotowaniu okazjonalnym, lub u osób
          dbających perfekcyjnie o swój dom, najlepiej bez dzieci. Ważne jest
          oczywiście jak blat jest wykończony i z jakiego jest drewna, ale...
          są inne trwalsze mateiały, Drewno jest piękne, ale nie koniecznie
          praktyczne.
          Pamiętajmy,że dom jest dla nas, a nie my dla domu, nie jest też po
          to aby olśnić znajomych kosztem naszej wygody i funkcji użytkowej.
    • agawa70 Re: drewniana podloga i/lub blat w kuchni - ma kt 16.01.09, 22:50
      Zamiast drewna na podłogę w kuchni można położyć kafle Paradyża
      Woodentic
      www.muratordom.pl/zdjecia/woodentic1.jpg
      są w trzech odcieniach brązu, wyglądają jak panele, w zasdzie można
      się pomylić patrząc na nie.

W łazience mam bukowy blat polakierowany lakierobejcą na ciemny brąz
      i póki co (krótko) jestem z niego zadowolona, ale nie wiem czy
      chciałabym mieć taki w kuchni... troszkę trzeba przy nim się
      nastarać żeby nie było plamek po zaschniętej wodzie - tzn wycierać
      jak się nachlapie, bo widać to bardzo.
    • ola_pozytywna Re: drewniana podloga i/lub blat w kuchni - ma kt 17.01.09, 11:14
      Mam blat olejowany w kuchni od 4 lat (dębowy z Ikei). Jestem bardzo zadowolona.
      Wygląda przepięknie i jest łatwy w obsłudze. Od czasu do czasu robię powtórne
      olejowanie (olej Golvolja Becjersa) plus polerowanie i tyle.
      Gotuję, piekę, smażę i ogólnie używam kuchni sporo i z upodobaniem ... a dzieci
      mam troje smile) więc trochę rozśmieszył mnie jeden z postów wyżej smile)

PS.Na pewno nie zdecydowałabym się na blat lakierowany. W każdym lakierze -
      absolutnie każdym - tworzą się z czasem pod wpływem wody mikropęknięcia i woda
      zaczyna przesiąkać niszcząc blat.Poza tym na lakierowanym blacie widać każdą
      rysę (a rysy zdarzą się prędzej czy później). Z blatem olejowanym nie ma takich
      problemów - drobne ryski znikanją pod olejowaniem, głębsze wystarczy lekko
      przeszlifowac papierem ściernym i zaolejować punktowo i nie ma śladu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka