marysienka-1 05.02.09, 12:48 Mam w niedziele gości i myślałam o sałatce greckiej która te osoby lubią.Do tego zawsze robiłam grilla (elektrycznego-mieszkam w bloku).Podawałam tez wędliny ,sery.Ale może macie pomysł na cos jeszcze? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marva Re: Co do sałatki greckiej????????? 05.02.09, 12:50 Polecam polędwicę w cieście francuskim z serem plesniowym. Doskonała na ciepło. Szybko się robi. Jesli jesteś zainteresowana to podam Ci przepis. Odpowiedz Link
marva Re: Co do sałatki greckiej????????? 05.02.09, 12:57 Kupujesz mrożone ciasto francuskie. Ja polecam Biedronkowe bo jest nie za duże (akurat do jednej małej polędwicy) i tanie i dobre:o) Surową polędwiczkę obsypujesz solą i pieprzem i wrzucasz na goracą patelnię z odrobiną tłuszczu. Obsmazasz szybciutko tak, żeby sie tylko ścięła ze wszystkich stron. Poledwiczkę wykładasz na ręcznik papierowy. Jak ostygnie to kładziesz na rozłozone i rozmrożone ciasto francuskie. Obkładasz plasterkami sera pleśniowego. (Ja kupuję niebieski Lazur w taki małym kawałeczku). Obwijasz ciastem francuskim, zlepiasz koncówki i do piekarnika na 180 st. Pieczesz dotąd aż ciasto się zarumieni. I gotowe. Ja uwielbiam. Odpowiedz Link
smok18 Re: Co do sałatki greckiej????????? 05.02.09, 12:58 A ja proponuję grzanki czosnkowe takie najzwyklejsze i moze jeszcze jakaś ciabatte?Można sobie te pieczywko pomoczyc w oliwie od greckiej lub w samej,jak ktoś lubi.Lub można zrobic do maczania tzatziki,też greckie nie? Aha,w grecjo podawali tez pieczone ziemniaki z fetą i ziołami jako przystawkę,może spróbuj? A propos fety...Ze wszystkich przeze mnie próbowanych ta prawdziwą,grecką,najbardziej przypomina Lidlowska z Pilosa,polecam. Odpowiedz Link
marysienka-1 Re: Co do sałatki greckiej????????? 05.02.09, 13:02 Ciekawe ,skorzystam.Nigdy nie robiłam poledwiczki i nie kupowałam fety w lidlu.Dziękuję ,wypróbuję.strzały w 10. Odpowiedz Link
gosza26 Re: Co do sałatki greckiej????????? 05.02.09, 13:47 wiem,że masz już sałątkę greckę, ale ja od lat "sprzedaje" pomysł na taką sałatkę"greckę", a ktróa powstała w wyniku przypadku, a nie przepisu i moje propoprcje -pomidory-pokrojone w łódkę;2 lub 3 -cebula-pokorojona w listki; 1/2 -papryka czerwona-pokrojona w kostę- 1 -feta-i tutaj sprawdza się też ta nieorginalna-np. 1/2 z mlekovity-nie więcej! bez względu na zwiększenie proporcji -...i winogrono-pokroić na połówki Przyprawy: sól, oregano wcześniej wymieszne z oliwą i ocet winny, jabłkowy ; Na babskie nasiadówy dodajemy sałatę lodową A i obowiązkowo tosty ze szpinkiem. Jeśli ktoś bedzie chciał przepis to dopiszę Odpowiedz Link
malgosia.w Re: Co do sałatki greckiej????????? 05.02.09, 13:58 poproszę ten przepis na tosty ze szpinakiem Odpowiedz Link
marysienka-1 Re: Co do sałatki greckiej????????? 05.02.09, 14:28 Poprosze te tosty ze szpinakiem.Tak się rozochociłam że chyba zaprosze kogos jeszcze. Buziaki. Odpowiedz Link
dominika8 Re: Co do sałatki greckiej????????? 05.02.09, 19:06 ja ostatnio maniakalnie robię tortille-smażysz mięso mielone z cebulką, do tego gotowy sos-salsa mexicana Knorra, plus ewentualnie mrożonka sałatka meksykańska, wszystko niech się popichci z pół godziny. Masę wykładasz na gotowe placki, posypujesz tartym serem, w folię aluminiową i do piekarnika na 15 minut z salatek, obok mojej ukochanej greckiej, podałam mieszankę różnych sałat, gruszka, ser niebieski pleśniowy, posypane płatkami migdałowymi. Odpowiedz Link
gosza26 Tosty 06.02.09, 00:54 No to będzie kilka wersji: 1)ze szpinakiem -mrożony szpinak wyjąć do garnka niech sobie poleży -dać na kuchenkę i wlać troszeczkę wody-żeby garnek się nie spalił -potem dodać soli, bazyli, czosnku(wyciśnięty), -podgotować-musi wyparować cała woda bo inaczej przeleci przez tosty -dodać śmietany, Szpinak kładziemy na chleb tostowy i posypujemy żółtym serem. Na ok 15-20 min tak żeby rozpuścił się ser. 2)mozzarelą i pomidorami: -pokroić w plastry ser i pomidory -położyć na tostach na zmianę platerek sera, plasterek pomidora -posypać czosnkiem-tu się sprawdza włąśnie ten w proszku -posolić -pokropić octem balsamicznym. Tosty do piekarnika. 3)z czosnkiem-to pewnie znają wiele osób ale na grillu przyjaciółka wyraziła zdumienie:A co to takie dobre? , więc napiszę: -tost to piekarnika bądź na grill, kiedy będzie chrupiący wyciągam i trę go ząbkiem czosnku ; Tak na marginesie koleżanka wprowdziła nowoą, świecką tradycję i na śniadanie, po pijackich imprezach funduje nam zapiekanki. Robi je na chlebie bo nikt przy zdrowych zmysłach nie pokroiłby bagietki Ja nie wiem czemu ale wtedy najbardziej mi smakują))) Odpowiedz Link
musam Re: i jak impreza :) n/t 08.02.09, 21:33 klasyczna salatka grecka: ogorki pomidory zielona papryka cebula Oliwki Feta olej z oliwek cytryna lub ocet sol pieprz orygano i majoran (min. do smaku) Odpowiedz Link
marysienka-1 Re: i jak impreza :) n/t 09.02.09, 10:53 jeszcze trzeżwieję.Wszystko udane i smaczne.Polecam .Robiłam pieczeń i grzanki czosnkowe.Na pewno powtórzę. Odpowiedz Link