madzioreck 29.08.09, 10:38 Ile czasu mniej więcej potrzeba, żeby rozmrozić ok 70dag mielonego? Niby jest instrukcja, tylko, kurde, nie piszą tego, co potrzeba. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
osmanthus Re: Rozmrazanie w mikrofali - pytanie 29.08.09, 13:40 hmmm, w mojej jest guzik, ktorym sie najpierw wybiera rybe, drob lub miecho. Potem wbija wage produktu i start. Twoje miecho rozmrazaloby sie u mnie automatycznie przez 6'45" (ale juz tyle samo kurczaka przez 7' a 700g ryby przez 8'45". Domyslam sie, ze mieso jest rozmrazane najbardziej energicznie a delikatna ryba miejsza moca a zatem dluzej. JEzeli masz ogolna funkcje rozmrazania to pozostaje Ci metoda touch & go czyli cyklicznego sprawdzania stanu rozmrozenia mielonego Odpowiedz Link
osmanthus Re: Rozmrazanie w mikrofali - pytanie 29.08.09, 17:15 mialo byc mNiejsza, rzecz jasna Odpowiedz Link
madzioreck Re: Rozmrazanie w mikrofali - pytanie 31.08.09, 18:18 W mojej instrukcji nie ma w ogóle rozróżnienia ryby/mięso itp. Jest za to szczegółowa rozpiska, jaka moc potrzebna do rozmrażania lodów, jaka do zmiękczania masła i sera Chyba tylko do takich pierdółek jest przewidziany jakiś tryb ręcznego ustawiania. Do mięs i ryb przewidziano tylko funkcję Jet defrost, wstukać wagę i "start". Ech, w ogóle coś się nie mogę dogadać z tą mikrofalą. Stoi i robi za zegarek Odpowiedz Link
42piotr Re: Rozmrazanie w mikrofali - pytanie 29.08.09, 17:03 Mikrowelle sa najczesciej wyposazone w funcje rozmrazania w zaleznosci od marki najczesciej pomiedzy 180 i 240 Watt. Wiec czas zalezy od mocy urzadzenia ktore stoi w Twojej kuchni jak rowniez od temperatury rozmrazanego produktu. -20°C czy -17 czy 15 czy 10 robi duza roznice. Moje urzadzenie podaje dla 250g mielonego czas rozmrazania 8-10 minut przy mocy 240 Watt i nastepnie lezakowanie 5 do 10 minut. Najbardziej jednak dla produktu zdrowe i optymalne jest rozmrazanie w lodowce. Mikrowella tylko jako wyjscie awaryjne. Odpowiedz Link
madzioreck Re: Rozmrazanie w mikrofali - pytanie 31.08.09, 18:09 42piotr napisał: Najbardziej jednak dla produktu zdrowe i optymalne jest rozmrazanie > w lodowce. Mikrowella tylko jako wyjscie awaryjne. No to właśnie był awaria, zapomniałam wyjąć wieczorem mięsko. Ale jakoś dałam radę bez włączania tego diabelstwa, bałam się, że z moim szczęściem coś spitulę. Odpowiedz Link
tia-dalma Re: Rozmrazanie w mikrofali - pytanie 31.08.09, 18:49 Ja raz próbowałam rozmrażać filet z kurczaka w mikrofali i jakoś dziwnie mi się "poprzypiekał" na końcach, w środku nadal był zamrożony... Dlatego wolę rozmrażać w gorącej wodzie. Jak mi się spieszy to zmieniam ją co chwilę albo zaczynam "obróbkę" lekko zamrożonego jeszcze mięsa. Odpowiedz Link
czarnagraza Re: Rozmrazanie w mikrofali - pytanie 31.08.09, 23:42 > Ja raz próbowałam rozmrażać filet z kurczaka w mikrofali i jakoś dziwnie mi się > "poprzypiekał" na końcach, Mięso(lub coś innego) tak właśnie "robi". Jest jednak na to sposób: przykrycie rozmrażanej porcji czymś... ja przykrywam talerzykiem. Odpowiedz Link