Dodaj do ulubionych

euro podpierane dolarem

02.12.10, 04:58
biedna, głupia i zbankrutowana ameryka pożyczyła kwitnacej, madrej i wspaniałej europie 3300 mld dolarów w najciezszych chwilach kryzysu.
dolar ciezko oddycha i ma wysokie ciśnienie ale euro jest na oddziale intensywnej pomocy
z objawami cieżkiego wylewu. chiński juan ma wysoką goraczkę.
www.ft.com/cms/s/0/4dd95e42-fd6d-11df-a049-00144feab49a.html#axzz16vGvOubs

Obserwuj wątek
    • you-know-who Re: euro podpierane dolarem 02.12.10, 05:47
      jakie rokowania dla euro, doktorze?
      • misterpee Re:krasc trzeba w europie tez ! 02.12.10, 06:28
        www.youtube.com/watch?v=731G71Sahok&feature=player_embedded
        a felusiak dalej wierzy w dolara kupuj dalej gorzalke, choc co. Bez gorzalki mialbys trzezwiejszy umysl.
    • nihil-istka dolar ma orgazm 02.12.10, 08:46
      dolar ma orgazm dmuchajac kurewki eruro i juane. Stad jego przyspieszony oddech i podwyzszone cisnienie
      • de_oakville EU to nowoczesne "Austro-Wegry" 02.12.10, 12:51
        W przeciwienstwie do USA - EU to "kraj" wielonarodowy, wielojezykowy, w ktorym pozycja poszczegolnych narodow rozni sie bardzo od siebie. Przykladem takiego mocarstwa byly w dawnych czasach Austro-Wegry - kraj liberalny i jak na tamte czasy bardzo przyjemny do zycia, w ktorym byli jednak "rowni i rowniejsi" (Austriacy czyli Niemcy i Wegrzy, w EU sa natomiast na czele Niemcy i Francuzi). Tego typu twor panstwowy jest "skazany" na wieczne odnoszenie sukcesow, niepowodzenia i tarcia moga byc dla niego bardzo niebezpieczne. Jak wiadomo Austro-Wegry po porazce w I-szej Wojnie Swiatowej rozpadly sie i kazdy kraj pociagnal w swoja strone. EU ma szanse przetrwac i odnosic tylko sukcesy. Jesli nie zgubi jej nadmierna buta.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
        "Zwraca uwage [znany filozof] na roznice miedzy angielska i kontynentalna szkola w filozofii. W angielskiej punktem wyjscia jest czlowiek - strefa politycznosci, choc konieczna, nie stanowi sama w sobie dobra. W filozofii kontynentalnej punktem wyjscia jest ogolnosc - Bog, historia, prawo. W tej ogolnosci znika czlowiek jako jednostka. Przyznanie tej ogolnosci i jej wymogom roli nadrzednej kryje w sobie zagrozenie totalitarne."
        (Ryszard Kapuscinski, "Lapidarium")
        ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
        • wojciech.2345 Re: EU to nowoczesne "Austro-Wegry" 02.12.10, 16:05
          Ciekawa hipoteza z tymi Austro-Węgrami. Warta przemyślenia.
          Dzięki.

Do różnic w stylach filozofowania nie przywiązywałbym większej wagi.
          USA i Kanada jako kraje młode z natury rzeczy myślą w kategoriach praktycznych.
          Trzeba lasy karczować i budować domy. To wyznacza styl myślenia. Tak więc
          sposób filozofowania jest wtórny.
        • polski_francuz Dumny Europejczyk 02.12.10, 18:34
          Schön wäre's...

EU jeszcze nie jest Austro-Wegrami. Bys moze nim zostanie jesli tendencja do unifikacji politycznej wygra nad tendencja nacjonalistyczna.

Wojna to jest wazna unifikujaca/dezunifikujaca sprawa. Ale wazniejsza, jak dla mnie, sa wspolne wazne projekty. Takie ktore dadza nam uczucie jednosci. Nie wiem sam co: autostrada przyjazni, Wyscig kolarski Londyn-Paryz-Berlin-Warszawa, Palac Kultury i Nauki w kazdej stolicy europejskiej czy cos innego...

Jakos trzeba sie poczuc dumnym Europejczykiem.

PF
    • melord twierdzisz ,ze dodrukowano kolejne $3300mld??? 02.12.10, 13:00
      nic na ten temat do tej pory nie wspominano
      podawno jedynie oficjalna inf. o dodrukowaniu nedznych 600 mld, by....
      • nihil-istka Durny eurol nie ma nawet sily bu kopulowac 02.12.10, 13:09
        Przecietny apatyczny eurol nie ma nawet dosyc wigoru aby kopulowac.
        Jedynie co eurol chce, to szlajac sie w szkole do 30-tki a potem pozyczki zaciagnac i na emeryture przejsc.
        • kylax1 Przecietny Amerykanin nie rozni sie wiele od Europ 03.12.10, 21:08
          ejczyka. I tak wiekszosc oglada kretynskieg seriali i ubiera sie po gejowsku.
    • wojciech.2345 Re: euro podpierane dolarem 02.12.10, 13:33
      Hm, "podpierane"? A nie sądzisz, że to dodruk euro z powodów technicznych wykonywany przez USA? Nie mam na ten temat zdania.

Ale może mam rację.
      • nihil-istka Re: euro podpierane dolarem 02.12.10, 13:35
        Eurol nie ma nawet dosyc wigoru aby euro-makulature drukowac. Prawda.
      • felusiak1 Re: euro podpierane dolarem 02.12.10, 14:21
        melord napisał:
        nic na ten temat do tej pory nie wspominano

wojciech.2345 napisał:
        A nie sądzisz, że to dodruk euro z powodów technicznych wykonywany przez USA?

ja nic nie sązę. podałem link do artykułu w financial times gdzie cała heca jest dokładnie opisana.
        • wojciech.2345 Re: euro podpierane dolarem 02.12.10, 15:27
          felusiak1 napisał:
          > ja nic nie sązę. podałem link do artykułu w financial times gdzie cała heca jest dokładnie opisana.
          --------------------------------------------
          Żądają rejestracji. Ja tradycyjnie wtedy się wycofuję.

Może czegoś dowiem się z dyskusji.
          • felusiak1 Re: euro podpierane dolarem 03.12.10, 03:57
            wpisz w google: European banks took big slice of Fed aid
            na samej górze pokaże sie link do FT o tym samym tytule. kliknij a uzyskasz dostep do artykułu bez potrzeby subskrybcji.
            • wojciech.2345 Re: euro podpierane dolarem 03.12.10, 11:01
              Dzięki.

Przeczytałem.
              • br0fl0vski Re: euro podpierane dolarem 04.12.10, 18:32
                przy okazji czytania FT zastanow sie kto jest fizycznym wlascicielem Federal reserve i bankow europejskich ( czy przypadkim te "pieniadze" nie sa przekladane z jednej kieszeni do drugiej). nastepnie zastanow sie co wspolnego tymi pozyczkami maja podatnicy po obu stronach wielkiej wody. jak nigdy bogaci staja sie dzis sybciej bogatszymi a biedni biedniejszymi
                • nihil-istka A kto euro niszczy? 04.12.10, 18:56
                  Euro niszczy gnusny czlowieczek europejski co szlaja sie w szkole do 30-tki, potem sie zapozycza i od razy chce na emeryture przejsc. ha,ha,ha,ha
                • wojciech.2345 Re: euro podpierane dolarem 04.12.10, 20:02
                  W całej tej sytuacji coś innego mnie martwi i interesuje. Otóż powstały podmioty finansowe
                  mocniejsze niż niejedno państwo, które wydaje się, że podejmują decyzje, ale nie płacą
                  za ich negatywne konsekwencje.

Jeśli to spowoduje w przyszłości krach finansowy, to może być to istny Armagedon.
                  • br0fl0vski Re: euro podpierane dolarem 05.12.10, 02:18
                    wojtek
                    trzeba wykluczyc przypadkowosc z tego co sie dzieje wokol nas. wszystko jest planowane i idzie wedlog skryptu. "wybrany" europejski prezydent wyrazil to jasno, koniec panstw narodowych. odbedzie sie to poprzez zadluzenie tych panstw do poziomu niemozliwego do splacenia, obarczenie tych panstw wina za to i wprowadzenie kontroli PRYWATNEGO banku miedzynarodowego nad budzetami panstw. cala pozostala reszta jest tylko tekoracja. nastepnie sprywatyzuje sie ziemie i wode. prywatyzacja wody nadchodzi szybkim krokiem do wschodniej europy. za oddychanie bedzie sie placilo podatek "weglowy" CO2. wtedy pozostanie juz tylko likwidacja bezuzytecznych zjadaczy chleba.
                  • br0fl0vski Re: euro podpierane dolarem 05.12.10, 02:34
                    wojciech.2345 napisał:

> W całej tej sytuacji coś innego mnie martwi i interesuje. Otóż powstały podmiot
                    > y finansowe
                    > mocniejsze niż niejedno państwo, które wydaje się, że podejmują decyzje, ale ni
                    > e płacą
                    > za ich negatywne konsekwencje.

chcialem zaczac od twojej bardzo trafnej obserwacji ale jakos mi text uciekl. zauwazyles slusznie ze za decyznie instytucji finansowych placa zwykli zjadacze chleba , podatnicy chc nie maja absolutnie zadnego wplywu na tedecyzjie. ten temat jest zgrabnie omijany w mediach zamiast tego straszy sie konsekwencjami i maluje koniec swiata. dziura derywatywowa + cala reszta to skromnie 16 x GDP calego swiata przy tz compaud interest nawet bez tego jest to niemozliwe do splacenia. mimo tego masom wpojono wiare w papier i masy wierza
                    • felusiak1 Re: euro podpierane dolarem 05.12.10, 05:35
                      br0fl0vski napisał:
                      > zauwazyles slusznie ze za decyznie instytucji finansowych placa zwykli zjadacze chleba.

bład. decyzje instytucji finansowych były wymuszone przez rząd, który gwarantował, stąd subprime miały AAA rating. żaden bank nie pożyczyłby grosza osobie nie sprawdzajac jej dochodów. usa to kraj prawa nawet jeśli uchwalone prawo jest idiotyczne.
                      • br0fl0vski Re: euro podpierane dolarem 05.12.10, 06:06
                        jak zwykle felusiak pomijasz obrotowe drzwi przez ktore przechodza ludzie do rzadu z byznesu i w droga strone. poniewaz zycie wyprzedzilo farse poszukam kawalka jak to majstrowano te AAAAAAAAAA z + ratings bedzie z czego sie posmiac. widzisz felusiak o tym w szkolach nie pisza ani w NYT ale tym z kregow finansowych wygodniej dawac pozyczki ludziom za posrednictwem rzadow bo nie musza sie martwic o zbieranie zaplaty robia to instytucjie panstwowe. jak tak wierzysz w to prawo to powinienes teraz z poczucia winy skakac z mostu albo gaz odkrecac przeciez to ty ja i nam podobni sa winni tej ekonomicznej katastrofy , nieprawdaz? ten twoj rzad przeciaz bankom nie podskoczy bo majago w kieszeni. nie wiem czy kedykolwie byles w sadzie ale tam jak sie o cos zapytasz to uslyszysz manter sir, you need a lawyer. a jak otworzysz blacks law dictionery to znajdziesz tam ze lawyer musi byc bardziej lojalny wobec sadu niz wobec swego klienta. ja nie przecze ze ludzie w ameryce , sporo z nich i chwala bogu wierzy w to ze sa wolnymi ludzmi i maja jakiec tam prawa. w europie ludzie nie maja pojecia co to wolnosc. bez tego byloby jak w reichu ale to sie robi za malo codziennie wychodza nowe przepisy ktore ta wiare rozwadniaja. nie wiem jak tobe ale mnie przypadlo do gustu te regulacje o obmacywaniu na lotniskach. tworz oczy felusak, otworz oczy
                        • br0fl0vski Re: euro podpierane dolarem 05.12.10, 06:10
                          felusiak, tak naprawde to nie rozumiem dlaczego bronisz tych co dymaja masy. przeciez z nimi nie masz nic wspolnego , moze nawet dla nich pracujesz ale nie jestes jednym z nich i nigdy nie bedziesz
                          • felusiak1 Re: euro podpierane dolarem 05.12.10, 23:34
                            brof ja nikogo nie bronię. staram się od dłuższego już czasu wytłumaczyć tobie i innym jak pracuje system ale wy nic tylko o konspiracji. a bo zobacz jak oni przechodzą z jednej strony ulicy na drugą. kto za tym stoi? jakie masy są dymane? te masy, którym idzielono pozyczki hipotecznej, które przestały spłacać i nadal mieszkają w domu? kto tu jest dymany?
                            banki pozyczały zmuszane przez rzad. gdyby nie czyniły tego zostałyby zlikwidowane.
                            no to pozyczały i karuzela się kreciła aż pewnego dnia okazało się, że prywatni inwestorzy, którym rzad te papiery dłużne sprzedawał zaczęli zadawać pytania i wycofali pieniadze z obrotu. wtedy wkroczył rząd i uratował miedzy innymi goldmana, który pożyczone mu pieniądze przekazał detsche bank. jak myślisz dokad poszły miliardy wpompowane w AIG?
                            bardzo dobrze, do europy, do deutsche bank, do royal bank of scotland, do credit suisse,
                            do societe generale do paryża, do berlina do londynu itp.......................................

i przestań wreszcie marudzić o derywatywach. ropa naftowa, naturalny gaz, mieso, i wszystkie commodities na rynku to derywatywy. to forma ubezpieczenia.

wiesz ja tu piszę za papierosy. otrzymuję je raz w miesiacu przez umyślnego po wysłaniu sprawozdania.
                            • br0fl0vski Re: euro podpierane dolarem 06.12.10, 00:42
                              felusiak

jak lubisz byc macany to se lataj ja wole pociag tam jeszcze nie macaja a przez ocean statek tam tez jeszcze nie macaja.

co zas do dymania mas to ludzie mieszkaja w domach i nie placa bo maja do tego legalne pdstawy. poszukaj sobie sprawe deutchebank vs ludzie nie placacy morgiczy. otoz deutchebank nie mogl w sadzie pokazac orginalu morginalu morgiczu bo go sprzedal za nominalna wartosc. wiec sedzia uznal ze ludzie sa wlascicielami tomu. taka to praktyka morgicze sa sprzedawane za szmal a frajer co mieszka w domu placi przez nastepne 30 lat ta sama kwote z procentem , malo tego daje zabezpieczenie.

felusiak nie glowkoj za duzo a napisz w detalach jakie sa zabezpieczenia w systemie by zapobiec powstawaniu bezwatrosciowych papierow wartosciowych i jak w przypadku drywatyw te zabezpieczenia zgrabnie ominiento mimo ze istnieja agecje rzadowe zabezpieczajace przed tym.
                              • felusiak1 Re: euro podpierane dolarem 06.12.10, 06:17
                                trujesz dupę. DB wygrał w sadzie rejonowym a sad apelacyjny uznał, że sad rejonowy popełnił bład wydajac tzw. summary judgement ponieważ DB nie ustosunkował sie do propozycji
                                obrony. sprawa nie jest zakończona i należy spodziewać się wyroku przychylnego DB.
                                Sprzedawanie mortgage to rzecz nienowa i nagminna. ty też możesz kupić sobie mortgage.

ps. najpierw naucz sie co to są derywatywy i pojmij ich sens.
                                In finance, a derivative is a financial instrument (or, more simply, an agreement between two parties) that has a value, based on the expected future price movements of the asset to which it is linked—called the underlying asset—[1] such as a share or a currency. There are many kinds of derivatives, with the most common being swaps, futures, and options. Derivatives are a form of alternative investment.
                                A derivative is not a stand-alone asset, since it has no value of its own.

no widzisz jakie to proste. kupujesz sobie beczkę ropy z dostawą na luty 2011 za 80 dolarów.
                                jak cena na spot market bedzie wyższa to zarobiłeś a jak niższa to umoczyłeś. natomiast sprzedawca zabezpieczył się przed stratami dajac ci mozliwość zarobku.
                                teraz przenieś to na rynek przenicy. rolnik zabezpieczył sie przed stratami a tobie dał mozliwość zysku. przenieś to na rynek wołowiny, kawy, ryżu, złota, soi, wieprzowiny, cukru itd itp.

przyznam, że nie moge zrozumieć o co ci chodzi kiedy piszesz:jakie sa zabezpieczenia w systemie by zapobiec powstawaniu bezwatrosciowych papierow wartosciowych.

wszak wszystkie papiery wartościowe są także bezwartościowe, włacznie z dolarami, euro, funtami i szwajcarskimi frankami. wszystkie wartości są doraźne i umowne. wszystkie polegaja na zaufaniu a nie na tzw. undelying asset. pomyśl co sie stanie kiedy ty kupisz te beczkę za 80 dolarów z dostawa na luty 2011 a w miedzyczasie sprzedajacy/producent
                                nie jest w stanie dostarczyć bo znalazł się pod ostrzałem i okupacją. tak było w 1990 w kuwejcie.
                                • br0fl0vski Re: euro podpierane dolarem 06.12.10, 07:48
                                  widzisz felusiak ty jak biblijny uczony w pismie patrzysz w to i nie widzisz ze mozna sprzedac promissory note bedacej czescia morgiczu I ciagle brac od mieszkanca tego domu. o derywatywy (wyjasnienie co to za zwierze ten instrument finansowy) prosze cie od lat 2 i nic mi nie podrzuciles. my dziadek przed wojna bardzo czest operowal wekslami stad wiem jak ten szyt funkcjonuje

i znowu tak jak automaton oaky kopiujesz mi jakis bullshit ksiazkowy z kursu 101. jak zyloby sie w idealnym swiecie to nie byloby kantow. nie mozna sprzedawac ten sam promissory note kilkakrotnie i to w dodatku kilku klientomi tylko posiadacz orginalu ma prawo do szmalu inaczej bybby kompletny burdel i ty ku... tego nie potrafisz dostrzec albo nie chcesz. i ciagle unikasz odpowiedzi na pytanie jakie sa zabezpieczenia systemowe przed kantami i jak te zabezpieczenia ominiento i z czyja pomoce . zamiast tego podrzucasz mi jakies ochlapy wolowiny z ryzem i kawa. co do sedziow sie siedza w tylnej kieszeni tych co maja szmal. Czy twoj mozdzek moze pojac co by sie stalo gdyby caly narod pojal ze wszystko jest fikcja. Nawet twoj mozdzek by sie zagotowal I rozsadzil glowke. Moratorium na przejmowanie domow bylo wprowadzone bo MERS nie mogl pokazac orgialu promissary note. Napisz wiec o mers, napisz o cdo, cmo, napisz o siv, napisz jak to funkconyje, napisz cos o bill of exchange. Pomissory note jest sprzedawane a kontrakt morgiczowy trzyma ci za jaja I musisz placic mimo ze bank dostal juz szmal za twoj promissory note malo tego musisz dac zabezpieczenie. I racje masz mowiac ze papier ktorym wszyscy placimy nie ma wartosci , zapomiasz o tym albo nie rozumiesz ze promissory note ma bo zmusza cie do roboty. Jakby kazdy siedzial bna dupie I nic nie robi to nic nie mozna byloby kupic . Stad kazdy papier zobowiazujacy do zaplacenia ma wartosc , moze to byc promyssory note , wyrok sadowy czy cos podobnego stad jest to dobrym towarem ktorym sie handluje.

Wiec prosze po raz ostatni bo nie chce stracic szacunku do ciebie bo jestej jednym z niewielu w tym scieku z ktorym mozna sie przekomarzac I napisz :

1. jak system jest zabezpieczony przed kantami.
                                  2. Jak ominieto system I robiono kanty

niezapomnij tez cos skrobnac o derywatywach w jezyku ktory zrozumie nihilistka i dawaj_czasy

ps absolutnienie probuje cie obrazic bo jestem wiezniem swojego wulgarnego stylu
                                  • wojciech.2345 Re: euro podpierane dolarem 06.12.10, 19:49
                                    Kyle
                                    Felusiak ma sporo racji. Instrumenty pochodne niech to będą np. kontrakty terminowe na indeks giełdowy (Nasdaq lub Wig20) mogą być wykorzystywane na 3 sposoby:
                                    1. zabezpieczenie inwestycji,
                                    2. normalna inwestycja,
                                    3. instrument do spekulacji.
                                    Omówmy te 3 punkty.
                                    Ad 2. Ponieważ lewar jest zwykle 1:14, to możemy posługując się 1/14 kapitału inwestować tak jak byśmy kupowali/sprzedawali akcje. Ma to swoje zalety ponieważ możemy grać w obie strony i ryzyko jest "zwykłe" - takie jak przy akcjach.
                                    Ad 1. Mamy sporo akcji i chcemy jechać na wakacje, ale boimy się, że coś może się na giełdzie stać. Za 1/14 tego co mamy w akcjach bierzemy "shorty" i jedziemy. Po powrocie z wakacji nasz rachunek giełdowy jest dokładnie taki sam. Jeśli spadły akcje to zarobiliśmy na kontraktach "short".
                                    Ad 3. Ostro spekulujemy i bierzemy za cały kapitał (lub co gorsza pożyczone pieniądze) kontrakty "long" lub "short". Albo nas oskubią albo my oskubiemy innych.

Otóż kłopoty z bankructwami pojawiły się przy 3 sposobie posługiwania się instrumentami pochodnymi. Cwaniacy skubią innych cwaniaków.

Przejmujesz się tym? Ja ani trochę.
                                    • mara571 a ja tak 06.12.10, 20:11
                                      i to z prostej przyczyny.
                                      Jako szaraczek musze sie liczyc z wyzszymi podatkami, bo panstwo jak sie przekonalismy bankom zawsze pomoze.
                                      Sa "systemrelevant" jak niemieckim podatnikom wyjasnila pani kancelrz i jej minister finansow.
                                      • wojciech.2345 Re: a ja tak 06.12.10, 20:20
                                        mara571 napisała:
                                        > Sa "systemrelevant" jak niemieckim podatnikom wyjasnila pani kancelrz i jej mi
                                        > nister finansow.
                                        ---------------------------------------
                                        Czy wielbicielka carycy Katarzyny II użyła terminu "systemrelevant".

I to w wersji anglojęzycznej?
                                        • mara571 Re: a ja tak 06.12.10, 20:39
                                          pierwszy byl chyba Peer Steinbruck.
                                          Dokladnie nie pamietam, bo wyszli z powaznymi minami przed kamery razem i uspokajali narod.
                                          Podobno Niemcy, przewaznie starsi, stracili na "papierach wartosciowych" szczegolnie dzieku agresywnej kampanii Citybanku, okolo 500 miliardow (europejskich milardow) euro.
                                          City zmienil w Niemczech nazwe.
                                          To jest teraz Targa Bank.
                                          • wojciech.2345 Re: a ja tak 06.12.10, 20:53
                                            mara571 napisała:
                                            > City zmienil w Niemczech nazwe.
                                            > To jest teraz Targa Bank.
                                            ---------------------------------------------------------------------
                                            Nowa nazwa - nowe życie. Jak w grze komputerowej.
                                            Przecież starsi ludzie i to w Niemczech tego nie kupią.

Dziwny jest ten świat.
                                    • br0fl0vski Re: euro podpierane dolarem 06.12.10, 21:33
                                      e i felusiakowi nie zarzucam ze cos zle cytujecie. i nie wszysto w tym co cytujecie jest zle. natomiast wiem ze prawde mozna doskonale ukryc w detalach. nie istnialo nie istnieje i chyba nie bedzie istniec spoleczenstwo w ktorym ludzie sa rowni. stad jedni robia to czego robic innym nie wolno. nie moja sprawa czy to zle czy dobrze , ja tylko mowie ze tak jest
                                • jadwigapukiel Re: euro podpierane dolarem 08.03.11, 09:19
                                  Europejski sektor wołowiny może się załamać! Porozumienie może spowodować aż 25 miliardów euro strat. Zobacz na www.agronews.com.pl www.agronews.com.pl/pl/5,11,8999,europejski_sektor_wolowiny_moze_sie_zalamac.html
                    • wojciech.2345 Re: euro podpierane dolarem 05.12.10, 16:22
                      Mnie zastanawia fakt, że Madoff mógł tak długo oszukiwać swoich klientów.
                      Kto za to jest odpowiedzialny?

Kto nie chciał tego widzieć?
                      • br0fl0vski Re: euro podpierane dolarem 05.12.10, 18:24
                        Madoff to facio ktory nie mial szczescia , ktorego rzucono tlumom na pozarcia, to mala rybkaale warto jeszcze raz przeczytac ozolkle gazety i przyjzec sie temu eszcze raz. ty , ja cz nawet felusiak nie mozemy ustamic sobie straganu na ulicy i sprzedawac gowno wartych akcji. ten rynek nie powstal wczoraj, a kazda okazja stwarza zlodzieja , jest wiec wiele zabespieczen. zey dostac zgode na stragan w tej branzy trzeba spelniac wiele bardzo ostrych wymagan prawnych. felusiak jest moglby ci odpowiedziec na pytania jakie to zabezpieczenia. i pewnie moglby ci wyjasnic jakkim sposobem ominiento ten mechanizm. do takich rzeczy trzeba miec poparcia aparatu panstwowego , (systemu kontroli scigania wymiaru prawa). sprawdz sam sobie jak wygladaja te drzwi obrotowe przez ktore przechodza ludzie z byznesu do rzadu i w druga strone. na poczatek wystarczy wbic w google nazwiska sektetarzy skarbu. takie kanty jak derywatywy nie owstaja przez przypadak, wymagania na pozyczki hioteczne nie zmieniaja sie same w sobie. ktos musi dac instrukcje urzednikom na najnizszym szczeblu. po co to sie robi czesciowo zeby zarobic kase. ale glownie zeby rozlozyc spoleczenstwo na lopatki bo ludzie ktorzy to robia , mowie o tych z czubka piramidy maja wystarczajaco duzo szmalu. wszystkie zmiany ktore dzieja sie wokol nas ograniczaja poziom zycia i liczbe praw ktorymi ciesza sie masy. nastepuje demontaz panstw narodowych. rozbudowuje sie przy tym aparat kontroli. nastepnym kantem ktory sie teraz zaczyna konstruowac jest ten tz. kredyt weglowy to CO2. kto ma z tego kozysci? ludzie na szczycie piramidy spolecznej.
                        • felusiak1 Re: euro podpierane dolarem 05.12.10, 20:51
                          a ty brof tabletek zapomniał cz napalił się czegoś?
                          • br0fl0vski Re: euro podpierane dolarem 05.12.10, 21:05
                            cenie sobie te wycieczki personalne bo sa oznaka braku argumentow. zamiast tego sprobuj wytlumaczyc wojtkowi o zabezpieczeniach systemowych i jak udalo sie je ominac w tym derywatwowym ch...aniu ludzi. moze pomoze ci to zrozumec w jakiej rzeczywitosci zyjesz zanim agent tsa wsadzi ci w doope mikroskop albo wydoi w rekawiczkach oczywiscie wszystko dla twojego bezapieczenstwa.
                            • felusiak1 Re: euro podpierane dolarem 05.12.10, 23:49
                              zaćmienie chyba czy jaka cholera. derywatywowe dymanie, zabezpieczenia systemowe i t d i t p.
                              w kółko te same bzdety. kisz, misz i rak pieczony. wszystko w jednym garnku na mocnym ogniu az kipi
                              pisałem ci kiedyś, żę system zwraca szczególna uwage na proces pomijając rezultaty.
                              i tak nie jest istotny wynik działania rzadowej agencji. nie jest ważne czy efekt został osiagniety. istotne jest, że w okresie pracy nad projektem przestrzegano wszystkich przepisów wynikajacych z ustaw. że etniczno rasowy przekrój pracowników odpowiada zaleceniom. końcowy efekt.... a kto by sie tym przejmował.
                              masz to jak na dłoni na lotniskach. każdego prześwietlaja i obmacują szukajac ukrytej bomby.
                              nikogo nie profiluja bo to jest zabronione przez prawo.
                              kazdy kto ma odpowiednie wykształcenie i jakie takie pojęcie może otworzyć business inwestycyjny. wystarczy zarejestrować się i już możesz doradzać klientom w co maja inwestować. im bardziej twoje instrumenty bedą skomplikowane tym wieksza szansa, że SEC cię nie złapie. widzisz, SEC zatrudnia całą masę prawników, którzy nie mają najmniejszego pojecia o tym co sprawdzaja i jak znaleźć przekret. w ciagu ośmiu lat sprawdzali madoffa 16 razy i niczego nie znaleźli.
                              czy nie sadzisz, ze SEC powinien zatrudnić tych okropnych banksterów, zamiast lawyerów, bo ci mają przynajmniej pojecie czego i gdzie szukać?
                              • br0fl0vski Re: euro podpierane dolarem 06.12.10, 00:47
                                jesli uogolniam to tylko dlatego ze nie chce mi si robic zadania domwego za innych bo nikt ni przekona cibe niz ty sam. dlatego tylko zachecam do szukania samemu.
                          • wojciech.2345 Re: euro podpierane dolarem 05.12.10, 21:19
                            felusiak1 napisał:
                            > a ty brof tabletek zapomniał cz napalił się czegoś?
                            ------------------------------
                            Uspokój się Felusiak.
                        • wojciech.2345 Re: euro podpierane dolarem 05.12.10, 21:21
                          Muszę się zastanowić nad odpowiedzią.

Dzisiaj tego nie napiszę.
                        • wojciech.2345 Re: euro podpierane dolarem 06.12.10, 20:03
                          br0fl0vski napisał:
                          > Madoff to facio ktory nie mial szczescia , ktorego rzucono tlumom na pozarcia, to mala rybka ale warto jeszcze raz przeczytac ozolkle gazety i przyjzec sie temu eszcze raz.
                          ------------------------------------------------------
                          Kyle
                          jeśli pominiemy skalę siły finansowej (USA - gigant, Polska - maluszek), to chciałbym by w Polsce oszukiwano nas tak jak w USA. Oskubywano i oskubuje się teraz Polaków "zgodnie z prawem". Robią to w pierwszym rzędzie ci, których Ty uważasz za sojuszników, tzn. postkomuniści i cwaniacy wszelkiej maści. Postkomuniści przejmowali firmy na zasadzie mysz połyka słonia i to za pieniądze słonia. Do tego mamy obecny rząd, który tez bawi się w te klocki i jest bezkarny.
                          • br0fl0vski Re: euro podpierane dolarem 06.12.10, 20:58
                            ja nawet nie probuje togo oceniac na skali legalnej , moralnej czy jeszcze innej. dawno deszedlem do wniosku ze system legalny sluzy do kontroli populacji a wymuszanie zachowani populacji odbywa sie poprzez tz. wymierzanie sprawiedliwosci ktora nie ma nic wspolnego z dobrem czy zlem. chodzi mi tylko o pokazanie mechanizmu ktory ukryty jest za fasada rzeczywistosci. kazdy sam moze sobie to oceniac jak chce. oczywiscie ze to co piszesz o kantowaniu polakow to nic nowego, skala inna bo mniejszy biedniejszy kraj.

ps z komunistami nie mialem i nie ma nic wspolnego
                            • wojciech.2345 Re: euro podpierane dolarem 06.12.10, 21:14
                              Ty masz jednak talent.
                              Znowu muszę się zastanawiać jak Ci odpowiedzieć.

Poczekaj, bo nie umiem tego zrobić a vista.
                            • mara571 jesli juz wspomniales o komunistach 06.12.10, 21:21
                              pozyczono mi wczoraj jeden tom Dziennikow Rakowskiego.
                              Po lekturze pierwszych kilkudziesieciu stron zastanawiamy sie z mezem, czy powinnismy to dalej czytac. Potem zastawialismy sie, czy ktos wewnatrz tego imperium bankowego tez codziennie robi notatki i doszlismy do wniosku, ze nie.

• wojciech.2345 Re: jesli juz wspomniales o komunistach 06.12.10, 21:32
                                Rakowski? Chłopek roztropek, taki Besserwisser.
                                Fajnie go podsumowała była żona Wiłkomirska.
                                Stwierdziła, ze powodem ich rozwodu był fakt, że jak ktoś dzwonił "ze świata",
                                to usłyszawszy męski głos pytano:

Czy mam przyjemność rozmawiać z panem Wiłkomirskim?
                                • mara571 Re: jesli juz wspomniales o komunistach 06.12.10, 22:16
                                  dobra ta historia z telefonami. Nie znalam.

Piszesz chlopek roztropek. Masz racje. Ja sie w miedzyczasie doceniac pewna grupe chlokow-roztropkow. Tych pracowitych. Nie masz pojecia, ilu takich chlopkow roztropkow w ostatnich latach zarobilo fortuny i co ciekawe nie powierzyli jej bankom.
                                  Konczac o M.R. On byl jeszcze bardzo cyniczny, ale zostawil swiadectwo jakie mlotki decdowaly o losach 30 mln ludzi.
                                  • wojciech.2345 Re: jesli juz wspomniales o komunistach 06.12.10, 22:44
                                    Maro
                                    ten typ MR wywoływał u mnie zawsze reakcje alergiczne, gorsze niż Jerzy Urban.
                                    Nie warto chyba czytać jego świadectw.

Był grabarzem. Czy myśli kogoś takiego są ciekawe?
                                    • mara571 Re: jesli juz wspomniales o komunistach 06.12.10, 22:53
                                      to nie sa mysli, tylko subiektywna dokumentacja wydarzen w Polsce lat naszego dziecinstwa i mlodosci. I kulisy decyzji, ktore mialy ogromny wplyw na nasze zycie.
                                      My jestesmy jedno pokolenie starsi od ciebie.
                                      To bylo zakonczenie tematu M.R.
    • caesar_pl Re: euro podpierane dolarem 02.12.10, 15:23
      Jankes chce drogiego euro a Niemiec taniego.Jankes bedzie wspieral a Niemiec bedzie caly czas szukal mozliwosci by Dolar byl drogi.Pomoc jankeska bije w Jankesa,Swiat dostaje stracha o euro a to spada.Niemiecki eksport rosnie...
      • gajowybronek Re: euro podpierane dolarem 02.12.10, 20:40
        Caesar_pl please, swap your nick to "sorry_dickhead".....more appropriate
        • caesar_pl Re: euro podpierane dolarem 04.12.10, 18:17
          eksport niemiecki znow wzrosl..osle...
          gajowybronek napisał:

> Caesar_pl please, swap your nick to "sorry_dickhead".....more appropriate
          • de_oakville Amerykanin to byly Europejczyk 04.12.10, 23:48
            wyzwolony z feudalno-arystkokratycznych kajdan. Otrzymal wiec geny po genialnych europejskich przodkach, ale potem nagle zglupial. Amerykanin to urodzony optymista.
            A pesymista to podobno byly optymista dobrze poinformowany (czyli Europejczyk).
            • mara571 niekoniecznie 06.12.10, 21:00
              czesc dzisiejszych Amerykanow przyjechala z Afryki, gdzie byli wolni, w kajdanach.
    • rccc do kilku lat nie bedzie ani euro ani dolara 06.12.10, 21:20
      bedzie tylko chip i waluta elektroniczna, zeby nas lepiej kontrolowac
      po to wlasnie w 2007 wywolano kryzys finansowy
      Prezydent Izraela Szymon Perez (10.10.2007)
      Wykupujemy Manhattan, Polske,...
      www.youtube.com/watch?v=Q-8ODJAWMEQ
      • mara571 Re: do kilku lat nie bedzie ani euro ani dolara 06.12.10, 21:37
        to co bedzie twoim zdaniem na tych chipach?
        Punkty?
        PS. Perez gada za duzo i pewnie zle skonczy. Ci ktorzy naprawde maja wladze nie chwala sie tym so juz posiadaja.
        • rccc Re: do kilku lat nie bedzie ani euro ani dolara 06.12.10, 21:48
          obejrz sobie Inception - to nie science fiction
          • mara571 Re: do kilku lat nie bedzie ani euro ani dolara 06.12.10, 21:56
            jednak science fiction.
            Kierunek we wszystkich naukach neuro jest troche inny. A postepy wyjatkowo szybkie, pieniedzy nie brakuje.
            • rccc Re: do kilku lat nie bedzie ani euro ani dolara 06.12.10, 22:09
              mowisz o kierunkach oficjalnej nauki czy zastosowan militarnych?
              Juz w chwili obecnej istnieja techniczne mozliwosci ogladania czyjegos snu na ekranie, kontrolowania myslami komputera czy nawet wszczepiania ludziom falszywych "wspomnien"
              • mara571 Re: do kilku lat nie bedzie ani euro ani dolara 06.12.10, 22:34
                obydwa.
                Pichci sie w laboratoriach pelno nowych neurofarmaceutykow. Dzialajacych celowo tylko w okrelonych obszarach mozgu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka