vladexpat 30.08.11, 23:02 S uczczona w Brukseli wraz z Simone Veil: esplanada Solidarności 1980 i plac Veil I czy się to komuś podoba, czy nie Polska będzie jeszcze wiele lat kojarzona w świecie właśnie z Solidarnością i Wałęsą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
romrus Re: Polski wkład w historię powszechną 30.08.11, 23:22 vladexpat napisał: > I czy się to komuś podoba, czy nie Polska będzie jeszcze wiele lat kojarzona w > świecie właśnie z Solidarnością i Wałęsą. Szanuje Walese. W Polsce mieszkalem akurat za jego prezydenture. Tyle ze uwazam ze Nobla mial dostac Jaruzelski. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Polski wkład w historię powszechną 30.08.11, 23:39 romrus napisał: > Szanuje Walese. W Polsce mieszkalem akurat za jego prezydenture. > > Tyle ze uwazam ze Nobla mial dostac Jaruzelski. -------------------- Jaruzelski to kremlowski janczar. Powinien wyjechać do Rosji. To byłoby uczciwe. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Nie ma jeszcze Nobla... 30.08.11, 23:42 Za wierna sluzbe Rosji. Coz za niedopatrzenie! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Jaruzelski też zasłużył 30.08.11, 23:56 borrka napisał: > Za wierna sluzbe Rosji. > Coz za niedopatrzenie! Nie, za wierną służbę POLSCE niezależnie od jej aktualnego systemu politycznego. Za powstrzymanie kolejnego bezsensownego rozlewu krwi, obyło się bez mitu jeszcze jednego nieskutecznego powstania. Jako młódka nabuzowana Solidarnością rozumowałam jak ty po dziś dzień, jako człowiek dojrzały wybaczyłam Jaruzelskiemu nawet i ostre powikłanie mojej własnej sytuacji rodzinnej. Wielu Polaków mu nigdy nie wybaczy, bo odebrał im święte prawo romantycznej walki i ofiar. Jaruzelski okazał się być pragmatykiem jak Zachód i jak Rosjanie. Zawsze powtarzam w tym sensie był mało polski. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Jaruzelski też zasłużył 31.08.11, 00:05 Jaruzelski służył Kremlowi. Tam byli jego przełożeni. To nie polska sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Jaruzelski też zasłużył 31.08.11, 00:10 wojciech.2345 napisał: > Jaruzelski służył Kremlowi. > Tam byli jego przełożeni. > To nie polska sprawa. No wiec Kreml was uratowal otd interwencji armii NRD-owskiej. Ciesi tez chyba nie zapomniali udzialu polskiego w 1968. Tak cie pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Jaruzelski też zasłużył 31.08.11, 00:16 romrus napisał: > No wiec Kreml was uratowal otd interwencji armii NRD-owskiej. > Ciesi tez chyba nie zapomniali udzialu polskiego w 1968. > > Tak cie pasuje? ----------------------- Po roku 1989 Rosja powinna zabrać do siebie wszystkich swoich janczarów. Po co nam oni? Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: Jaruzelski też zasłużył 31.08.11, 00:14 wojciech.2345 napisał: > Jaruzelski służył Kremlowi. > Tam byli jego przełożeni. > > To nie polska sprawa. A "okrągły stół" to spisek SB, Michnika i licznych TW w szeregach Solidarności z Bolkiem na czele? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Jaruzelski też zasłużył 31.08.11, 00:19 Okrągły stół to krótkotrwała umowa z Kremlem. Przestała obowiązywać po wyborach 1989. Społeczeństwo dało Władzy Ludowej walkowera. No i było po ptokach. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Komunaly, Efciu. 31.08.11, 00:19 Idol osciennego, niezyczliwego Polsce mocarstwa NIE MOZE byc postacia pozytywna. Po prostu nie znamy szczegolow. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Komunaly, Efciu. Twoje, to fakt. 31.08.11, 00:50 Jak ustaliłeś, że Rosja jest Polsce nieżyczliwa? Na podstawie zaborów - ale w nich brali udział i Niemcy i Austria. Uważasz je za kraje Polsce nieżyczliwe? A może na podstawie II WS, gdzie Polskę od nadmiaru niemieckiej życzliwości wyratował ZSRR w przeciwieństwie do Zachodu. Jak wtedy rozkładała się linia życzliwości? Serio uważasz, że Rosja to kraj Polsce nieżyczliwy, może masz rację, ale jeśli tak to w porównaniiu z KIM? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Komunaly, Efciu. Twoje, to fakt. 31.08.11, 00:56 eva15 napisała: > ...wyratował ZSRR ----------------------------------- Niemcy + Rosja Sowiecka zorganizowały Armagedon światu. Pamiętasz takie dwa szczury: Ribbentrop i Młotkow? Przekręcasz historię jak tylko możesz. Oszukujesz adwersarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Komunaly, Efciu. Twoje, to fakt. 31.08.11, 01:13 Jesteś biednym głuptakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Komunaly, Efciu. Twoje, to fakt. 31.08.11, 01:15 eva15 napisała: > Jesteś biednym głuptakiem. ----------------------------- Gołąbeczko, nie umiesz ocenić dyskursu. Ja umiem. Ergo??? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 Stosunki polsko-rosyjskie 31.08.11, 20:05 > Jak ustaliłeś, że Rosja jest Polsce nieżyczliwa? Na podstawie zaborów - ale w n > ich brali udział i Niemcy i Austria. Uważasz je za kraje Polsce nieżyczliwe? > A może na podstawie II WS, gdzie Polskę od nadmiaru niemieckiej życzliwości wyr > atował ZSRR w przeciwieństwie do Zachodu. Eva, z perspektywy czasu mozna powiedziec, ze Rosjanie wyratowali Polske. Zrobili to kosztem milionow ofiar. Na takie poswiecenie nie bylo gotowe zadne inne panstwo. Ale nie powodowala nimi zyczliwosc wobec Polski. Wprost przeciwnie, Stalin zakladal, ze uda mu sie po pokonianiu Niemiec rozlac po Europie swoj wspanialy system, przy okazji skasuje Polske. W koncu niewiele brakowalo, a w przedwojennych Niemczech nie wygralby Hitler, tylko komunisci. Niemcy stali wtedy w sytuacji, kiedy mogli wybierac miedzy dzuma a cholera. Gdyby Hitler nie najechal na Rosje, co dla Stalina bylo duzym zaskoczeniem, to te dwa kraje dogadalyby sie miedzy soba i Polska znow zniknelaby z map swiata. Mozemy byc zatem wdzieczni, ze Hitler ruszyl dalaj na wschod i takze mozemy byc wdzieczni, ze Stalin postanowil ta walke podjac. I to za wszelka cene, nawet pozornego pojednania sie z Polakami, aby zyskac sprzymierzenca. Dla Rosji bylismy i dalej jestesmy czerwona plachta na byka, choc teraz przynajmniej te stosunki staly sie bardziej poprawne i moze warto by bylo, aby starac sie to utrzymac. Dzisiaj sytuacja jest inna i wierze, ze jako panstwo jestesmy juz dzis nieruszalni. Fakt, motywy rosyjskie byly inne, ale efekt pozostaje: gdyby nie ich ofiary, pewnie nas by dzis nie bylo. Mogli nie isc na Berlin, wtedy sila niemiecka moglaby sie zwrocic na zachod Europy. Ten nie byl w stanie walczyc, przeniesienie pola walki na wschod Europy byl jak najbardziej w jego intencjach. Te miliony ofiar rosyjskich powoduja, ze przecietny Rosjanin dzis mysli, ze pozniejsze podporzadkowanie sobie wyzwalanych przez nich terenow jest jak najbardziej sluszne. Podobnie jak dzis Niemcy mysla, ze skoro wykladaja najwieksze sumy na ratowanie podupadlej Europy, to maja prawo decydowac, co sie w niej dzieje. Ta doktryne zreszta kilka miesiecy temu wypowiedzial na glos jakis Wasz polityk. Ratujecie Europe z zyczliwosci do innych narodow? Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Jaruzelski też zasłużył 31.08.11, 00:36 eva15 napisała: > Za powstrzymanie kolejnego bezsensownego rozlewu krwi, obyło się bez mitu jeszc > ze jednego nieskutecznego powstania. Ewciu, w 1970 roku on był ministrem obrony narodowej, członkiem najwyższych władz ale jakoś nie powstrzymał wtedy rozlewu krwi w Gdańsku. Odpowiedz Link Zgłoś
szatek100 Re: Jaruzelski też zasłużył 31.08.11, 09:30 eva15 napisała: > borrka napisał: > > > Za wierna sluzbe Rosji. > > Coz za niedopatrzenie! > > Nie, za wierną służbę POLSCE niezależnie od jej aktualnego systemu polityczn > ego. > Za powstrzymanie kolejnego bezsensownego rozlewu krwi, obyło się bez mitu jeszc > ze jednego nieskutecznego powstania. > > Jako młódka nabuzowana Solidarnością rozumowałam jak ty po dziś dzień, > jako człowiek dojrzały wybaczyłam Jaruzelskiemu nawet i ostre powikłanie mojej > własnej sytuacji rodzinnej. Wielu Polaków mu nigdy nie wybaczy, bo odebrał im ś > więte prawo romantycznej walki i ofiar. Jaruzelski okazał się być pragmatykiem > jak Zachód i jak Rosjanie. Zawsze powtarzam w tym sensie był mało polski. Uwielbiam utrwalanie UBeckich kłamstw na temat "bohaterstwa" i "rozsądku" Jaruzelskiego, który lansowany jest na jakiegoś komuszego Stańczyka czy Conrada Wallenroda. Niestety szambo zawsze wpłynie na wierzch i dziś znamy już prawdę o tym rosyjskim pachołku i zdrajcy Polski. Na bazie posiadanych dziś dokumentów wiemy już, że wbrew temu, co głosi komusza propaganda, jeszcze na dwa tygodnie przed ogłoszeniem Stanu Wojennego Jaruzelski BŁAGAŁ BREŻNIEWA O WOJSKOWĄ INTERWENCJĘ ZSRR W POLSCE. Breżniew kategorycznie odmówił i kazał Jaruzelowi odwalić robotę samodzielnie. Nakłanianie obcego państwa do inwazji na Polskę zasługuje tylko na jedno okreslenie: ZDRADA STANU. O karierze wojskowej Jaruzelskiego, o jego donoszeniu na kolegów, panicznym strachu i służalstwie wobec Moskwy, współodpowiedzialności za masakry na wybrzeżu i w kopalni Wujek również możnaby sporo napisać.... Jaruzelski pod most ! Albo do Moskwy ! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 Re: Jaruzelski też zasłużył 31.08.11, 19:40 Za powstrzymanie kolejnego bezsensownego rozlewu krwi, obyło się bez mitu jeszc > ze jednego nieskutecznego powstania. Rozumiem Cie dobrze? Uwazasz, ze stan wojenny to nie chec przeciwdzialania wejsciu wojsk rosyjskich do Polski (dzis uwazam, ze ci nie byli do tego gotowi), tylko chec uspokojenia rozcietrzewionych rodakow, ktorzy sami u siebie wywolaliby rozlew krwi? Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Tragiczna smierc 9 osob 30.08.11, 23:54 mara571 napisała: > w Katowicach? A ile by bylo przy interwencji wojsk UW? Mala krwia uratowal Polske od wielkiej krwi. Wyznaczyl wybory, spokojnie przegral i spokojnie uczciwie odszed. Polace nie cenia to zrobil dla nich Jaruzelski. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Wiem ze to niepopularne 31.08.11, 00:03 i Nobla bym Jaruzelskiemu nie dal. Ale zgadzem sie z romrusem, ze to polityk i czlowiek godny szacunku. I jestem przekonany, ze tak go historia oceni. PF Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: Wiem ze to niepopularne 31.08.11, 00:11 polski_francuz napisał: > i Nobla bym Jaruzelskiemu nie dal. Ale zgadzem sie z romrusem, ze to polityk i > czlowiek godny szacunku. I jestem przekonany, ze tak go historia oceni. > > PF W pamietnym grudniu, gdybym miał taką okazję udusiłbym go gołymi rękami. Dziś patrzę na to zupełnie inaczej. Szczególnie uwzględniając to, że Jaruzelski sam odszedł i nie trzeba go było odrywać siłą od stołka. Nie napiszę, że on godny szacunku, ale zdecydowanie zasłużył na to by go zostawić w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Do polityki nawet za komuny... 31.08.11, 00:26 Nie brali z lapanki. Chcial sie babrac w komunistycznym g.wnie. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Jaruzelski nie stał się neofitą nowej religii 31.08.11, 01:10 borrka napisał: > Nie brali z lapanki. > Chcial sie babrac w komunistycznym g.wnie. Jak Kwaśniewski czy inny Miller, tych chyba też nie brali z łapanki? Jaruzelskiemu brakło w odpowiednim czasie braku charakteru, życiowego, cynicznego cwaniactwa do szybkiego przejścia na drugą stronę...Nie stał się neofitą, zachował kręgosłup. Nie ma nic gorszego w dzisiejszym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Jaruzelski nie stał się neofitą nowej religii 31.08.11, 01:14 eva15 napisała: > Nie stał się neofitą, zachował kręgosłup. Nie ma nic gorszego w dzisiejszym świecie. -------------------------------------- Kremlowski janczar miał kręgosłup. Zabawne. Może też miał morale. Śmiechu warte. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Jaruzelski nie stał się neofitą nowej religii 31.08.11, 13:56 Swego czasu, już po 1989 roku, przyznał, że był zafascynowany postacią Piłsudskiego i cos nawet czytał na jego temat. Czyli jednak dostosowywał sie do nowych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: Wiem ze to niepopularne 01.09.11, 15:56 vladexpat napisał: > polski_francuz napisał: > > > i Nobla bym Jaruzelskiemu nie dal. Ale zgadzem sie z romrusem, ze to poli > tyk i > > czlowiek godny szacunku. I jestem przekonany, ze tak go historia oceni. > > > > PF > > W pamietnym grudniu, gdybym miał taką okazję udusiłbym go gołymi rękami. Dziś p > atrzę na to zupełnie inaczej. Szczególnie uwzględniając to, że Jaruzelski sam o > dszedł i nie trzeba go było odrywać siłą od stołka. Nie napiszę, że on godny sz > acunku, ale zdecydowanie zasłużył na to by go zostawić w spokoju. Całkowicie podzielam w/w opinie PF i Vlada. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Polski wkład w historię powszechną 30.08.11, 23:46 romrus napisał: > Szanuje Walese. W Polsce mieszkalem akurat za jego prezydenture. > Tyle ze uwazam ze Nobla mial dostac Jaruzelski. Też tak uważam. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 01:37 Szanujesz Walese? Co do Jaruzelskiego sie zgadzam. Ale to bylo niemozliwe znajac komu i kto rozdaje noble. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Polski wkład w historię powszechną 30.08.11, 23:51 romrus napisał: > Tyle ze uwazam ze Nobla mial dostac Jaruzelski. Jaruzelski? Za Co? Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Polski wkład w historię powszechną 30.08.11, 23:55 malkontent6 napisał: > Jaruzelski? Za Co? forum.gazeta.pl/forum/w,50,128412025,128413442,Tragiczna_smierc_9_osob.html Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 00:15 romrus napisał: > malkontent6 napisał: > > Jaruzelski? Za Co? > > forum.gazeta.pl/forum/w,50,128412025,128413442,Tragiczna_smierc_9_osob.html ------------------------------- A za operację Dunaj także dałbyś mu Nobla? Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 00:22 wojciech.2345 napisał: > A za operację Dunaj także dałbyś mu Nobla? Za Dunaj nie, a za to ze nie dal Czechom was odwdzieczyc - tak. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 00:25 romrus napisał: > Za Dunaj nie, a za to ze nie dal Czechom was odwdzieczyc - tak. ------------------------ Spekulujesz. Opinie kremlowskich kacyków (z Czechosłowacji, Węgier, NRD...) nie obchodzą mnie. Wszyscy w tych krajach czekali jak się CCCP rozłoży. No i stał się cud. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 00:30 wojciech.2345 napisał: > Spekulujesz. Nie. Z reszta goowno mnie to obchodzi, wasza sprawa. Z tych Polakow, ktorych dobrze znam wiekszosc mowi to samo co ja. Kto ma mozg - ten w stanie zrozumiec, kto nie - niestety, trudno. Diskusja bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 00:33 romrus napisał: > Z tych Polakow, ktorych dobrze znam wiekszosc mowi to samo co ja. W takim razie masz znajomych głównie wśród komsomolców, a to taki szczególny rodzaj Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 00:43 malkontent6 napisał: > W takim razie masz znajomych głównie wśród komsomolców, a to taki szczególny rodzaj Polaków. Nie. Sa zbyt mlodzi. Po prostu mam kolegow, ktory posiadaja mozg. I nie mam kolegow wsrod PIS-owcow. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 00:47 romrus napisał: > Nie. Sa zbyt mlodzi. > > Po prostu mam kolegow, ktory posiadaja mozg. > I nie mam kolegow wsrod PIS-owcow. ------------------------------------------------------------------------- Zapytaj jakiegoś Polaka - ile godzin utrzymałaby się Władza Ludowa gdyby CCCP wycofało swoje czołgi z Polski? 24 godziny, no może 48 godzin. Tego były PEWNE w Polsce nawet dzieci w piaskownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 13:57 Pojęcie komsomolec nie ma nic wspólnego z wiekiem. To stan umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 00:36 Jaruzelski to Wasz człowiek. Ja z nim nie chcę mieć nic wspólnego. To obcy mi człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka W tym jest cos dialektycznego. 31.08.11, 00:24 Rosjanin zaleca milosc do Jaruzeleskiego, ktory uchronil Polske przed rosyjskim obledem ? Bo to przeciez Wanki musialyby pacyfikowac Solidarnosc, gdyby zabraklo Jaruzela. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: W tym jest cos dialektycznego. 31.08.11, 00:29 borrka napisał: > Rosjanin zaleca milosc do Jaruzeleskiego, ktory uchronil Polske przed rosyjskim > obledem ? > Bo to przeciez Wanki musialyby pacyfikowac Solidarnosc, gdyby zabraklo Jaruzela. ------------------------------------------ No przecież mogli strzelać z czołgów do kobiet i dzieci. Nie zrobili tego. Zgadza się? Ergo. Janczar i Marsjanie są dobrzy. I to chyba dobrzy z natury. Ależ to pokrętne. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Pragmatyzm kontra "Dziady" 31.08.11, 00:53 Rosjanin jako global player docenia geopolityczny rozsądek. W kraju narwanych romatyków i Mickiewicza to gadanie do ściany. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Pragmatyzm kontra "Dziady" 31.08.11, 00:57 eva15 napisała: > Rosjanin jako global player docenia geopolityczny rozsądek. W kraju narwanych romatyków i Mickiewicza to gadanie do ściany. ------------------------------------ Ale my nie musimy się wstydzić, że mordowaliśmy całe narody. Czujesz różnicę? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Pragmatyzm kontra "Dziady" 31.08.11, 01:12 Pewnie, że nie. Polska mimo szczerych wysiłków to jednak nie USA. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Pragmatyzm kontra "Dziady" 31.08.11, 01:16 eva15 napisała: > Pewnie, że nie. Polska mimo szczerych wysiłków to jednak nie USA. --------------------------- Nowa wrzutka (USA) i dalej będziesz oszukiwać. Tylko kogo? Na tym forum jest to trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 Re: Pragmatyzm kontra "Dziady" 31.08.11, 20:21 > Pewnie, że nie. Polska mimo szczerych wysiłków to jednak nie USA. Moze to i dobrze. Bo gdyby bylo inaczej, to dzis pewnie pol Europy mowiloby po polsku. A to trudny jezyk. To na szczescie nikomu nie grozi. Na to jestesmy zbyt popedliwi, zbyt klotliwi i nigdy nie potrafilismy ciagnac sznura z jednego konca. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Stanley Kubrick 31.08.11, 01:23 wojciech.2345 napisał: > Ale my nie musimy się wstydzić, że mordowaliśmy całe narody. "Wielki kraje czesto zachowuja sie jak bandyci. Maly - jak prostytutki " Stanley Kubrick > Czujesz różnicę? Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Stanley Kubrick 31.08.11, 01:28 eva15 napisała: > Oo, dobry jesteś Nie ja , tylko Kubrick) Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Stanley Kubrick 31.08.11, 01:30 eva15 napisała: > Oo, dobry jesteś ---------------------------------- Mdłe. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Stanley Kubrick 31.08.11, 01:29 romrus napisał: > "Wielki kraje czesto zachowuja sie jak bandyci. Maly - jak prostytutki " > Stanley Kubrick ------------------------------------------ No i co chcesz przez to powiedzieć? Cieszysz się tym, że Rosja mordowała. Jesteście zabawni. Nie wstydzicie się złych uczynków, ale tego, że się o tym mówi. Czasy pacyfikowania opinii publicznej minęły. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Stanley Kubrick 31.08.11, 01:34 wojciech.2345 napisał: > No i co chcesz przez to powiedzieć? Ktos morduje, ktos doopy daje. Samo zycie, Wojtku. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Stanley Kubrick 31.08.11, 01:37 romrus napisał: > Ktos morduje, ktos doopy daje. > Samo zycie, Wojtku. > Niestety. ------------------------- Masz uproszczoną wizję świata. Jakoś mnie to nie dziwi. No bo jak unieść taką odpowiedzialność? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Nalezy docenic rzadkie chwile szczerosci. 31.08.11, 07:48 Taki byl wklad Rosji w cywilizace bialego czlowieka _ oni sa prawie biali. Bylo, minelo. Trzeba przyznac, ze nie czesto spotyka sie "wielki kraj", ktory za zycia jednego pokolenia DOBROWOLNIE rezygnuje z pozycji mocarstwa, o ktora walczyl 300 lat, wylewajac morze krwi. To imponujacy koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 Re: Nalezy docenic rzadkie chwile szczerosci. 31.08.11, 20:13 > Trzeba przyznac, ze nie czesto spotyka sie "wielki kraj", ktory za zycia jedneg > o pokolenia DOBROWOLNIE rezygnuje z pozycji mocarstwa, o ktora walczyl 300 lat, > wylewajac morze krwi. DOBROWOLNIE? Alez nigdy w zyciu. Upadek ZSRR byl chyba najwiekszym zaskoczeniem dla samego Gorbaczowa. On tego nie chcial, drobne zmiany, tak, ale dobrowolna rezygnacja z pozycji mocarstwa? Sam o tym mowi. Gdyby mogl cofnac czas, pewnie nie mielibysmy dzis noblisty pokojowego, a drugiego Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 02:29 romrus napisał: > Szanuje Walese. W Polsce mieszkalem akurat za jego prezydenture. > > Tyle ze uwazam ze Nobla mial dostac Jaruzelski. Za co? Za wprowadzenie czołgów do Pragi, Gdańska czy do Katowic? Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
kamandir_vzvoda co Walesa wzial za "oswobodzenie" Polski? 31.08.11, 01:21 no chyba za darmo to tego nikt nie robił. W sumie pensja stoczniowego elektryka na wille i miliony to niezła zamiana. Dzieci tez ustawione. Ilez sie nie robi bezinteresownie dla spoleczenstwa? co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: co Walesa wzial za "oswobodzenie" Polski? 31.08.11, 01:28 Bez przesady, z góry tego nie mógł przewidzeić i zaplanować. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: co Walesa wzial za "oswobodzenie" Polski? 31.08.11, 01:39 Te jego miliony i wille to drobnostka. Nie chodzi tez o samego Walese. Ten byl/jest za glupi. Ale o cala zgraje tez jego kmiotkow ktorzy robili wszystko by zrojnowac kraj. Cale przejscie z komuny moglo calkiem inaczej wygladac. Odpowiedz Link Zgłoś
kamandir_vzvoda Re: co Walesa wzial za "oswobodzenie" Polski? 31.08.11, 01:50 zlotamajka napisała: > Te jego miliony i wille to drobnostka. Nie chodzi tez o samego Walese. Ten byl > /jest za glupi. Ale o cala zgraje tez jego kmiotkow ktorzy robili wszystko by > zrojnowac kraj. Cale przejscie z komuny moglo calkiem inaczej wygladac. Chiny pokazują ,ze i owszem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kamandir_vzvoda Re: co Walesa wzial za "oswobodzenie" Polski? 31.08.11, 01:49 eva15 napisała: > Bez przesady, z góry tego nie mógł przewidzeić i zaplanować. fakt glupi robol, ale wierzyl intelektualistom a oni go nei wyruchali. uzyli i zostawili jako symbol w gablotce. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: co Walesa wzial za "oswobodzenie" Polski? 31.08.11, 01:32 kamandir_vzvoda napisał: > no chyba za darmo to tego nikt nie robił. ------------------------------------ Najpierw coś stwierdzasz kategorycznie. Potem wątpisz ("chyba"). Skoncentruj się. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Ty Wojtek dyskusji probujesz ?:) 31.08.11, 08:31 Patrz na to pozytywnie - web komanda jest niczym donozaur z malutkim mozgiem, a jednak TEZ sie reformuje ! Ja jestem pod wrazeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mongolszuudan Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 08:23 bliski do zera. Gdy wymrza Polacy nikt oprocz sasiedzi tego nawet nie zauwazy i juz dokladnie lez po Polsce nie przelije. Polska nie raz znikala z mapy Europy i nikt nie smucil sie o tym. I nie bedzie gdy znikna i sami Polacy. Swiat to jakos przezyje. I przezyje prosciej niz zniknienie chociaz by Libii, tym wiecej Libana. Nic oryginalnego swiatowi Polska nie dala. Ani wlasnej narodowej kultury, ani jakichs tam osiagniec cywilizacyjnych albo chociazby wojennych. Nic powaznego w historii nie zrobila. Zalosna parodia na Niemcow, Wlochow, Francuzow, Angielczykow - w roznie epoki. Zalosny europiejski taliban zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 14:16 No akurat Rosjanie to mają szczególny powód, żeby Polaków doceniać ... W 1854 roku Ignacy Łukasiewicz uruchomił jako pierwszy na świecie wydobycie ropy naftowej, którą zastosował w pionierskiej lampie swojej konstrukcji. Popatrz - kluczowy sens istnienia Rosjan w świecie pochodzi od jednego Polaka ... Później był zresztą Witold Zglenicki - multimilioner, jeden z pionierów wydobycia ropy w Baku na przykład. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
mongolszuudan Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 14:25 Problem w tym ze Polacy moga pracowac tylko w innych panstwach na dobro tych innych panstw, lecz nie dla sobie - w sredniowiecznym zacofanym polskim talibanie-ciemnogrodzie zadna nauka nie potrzebna. Te Polacy o ktorych mowisz byli obywatelami Imperium Rosyjski, uczyli sie w Europie i w Rosyjskich uniwersytetach i pracowali dla wielosci i bogactwa nie Polski a Rosji. Zly przyklad. Mentalnie to byli raczej Rosjanie niz Polacy albo w ogole prawdziwe Rosjanie tylko z polskim nazwyskem. Lepiej opowiadaj cos o wielkich sukcesach polskich uczonych w samej Polsce w jakikolwiek period niepodleglego istnienia waszego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 14:53 Ignacy Łukasiewicz mieszkał na terenie Cesarstwa Rosji? To dosyć rewolucyjna teza, jak sądzę ... Mieszkał i pracował na terenie południowej Polski, studiował w Krakowie czyli - na terenie ówczesnych Austro-Węgier. A może cesarstwo Austro-Węgierskie z Krakowem włącznie też należało do Rosji, co? Witold Zglenicki natomiast pochodzi z powiatu Kutnowskiego, w środkowej Polsce, której tereny nie najgorzej się w wieku XIX rozwijały, bo Rosjanie się do tego obszaru zbytnio (i słusznie) nie mieszali. Tutaj trzeba wam oddać sprawiedliwość: wiedzieliście, że zagrabione Polsce tereny będą się rozwijać i przynosić korzyści imperium, tylko nie mogą tam zarządzać Rosjanie. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
mongolszuudan Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 15:17 Ty czytasz w ogole co inne pisza? Problem w tym ze Polacy moga pracowac tylko w innych panstwach Krakow to bylo polskie panstwo???? Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 15:46 Kraków był wówczas pod zarządem cesarstwa Austro-Węgier. Sugerujesz, że gdyby nie był, to Łukasiewicz by do swojego wynalazku nie doszedł? Jak wytłumaczysz fakt, że najlepsze czasy Polski to wiek XVI, do połowy wieku XVII? Rozczulające jest to rosyjskie przekonanie do omnipotencji i sile sprawczej władzy ... Tylko ta władza w samej Rosji okazuje się żenująco żałosna. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
mongolszuudan Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 15:54 Naturalnie by nie doszedl. Bo zeby cos wynalezc pierwej trzeba bylo uczyc sie - i nie w szkole jezuitow, a na poziomu samej przodujacej nauki europiejskiej. I potam pracowac - i nie gdzies, a w samych przodujacych laboratoria. Nic takiego Polska nie mogla nigdy zrobic sama i nie zrobila. Polska w sredniowiecziu byla jedna z silnych militarnie panstw, ale o nauce polskiej w te czasy mowic szkoda slow. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 16:03 Dziwne rzeczy piszesz. W średniowieczu prawie wszystkie szkoły i uczelnie były prowadzone przez kościoły. Nawet drogi i mosty były budowane przez instytucje kościelne. Twoja wersja historii jest "odkrywcza". Odpowiedz Link Zgłoś
mongolszuudan Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 16:40 A w jakim kraju Europy w sredniowiecziu burzliwie rozwijala sie nauka??? jednak nie w zadnym. Dlatego wszyscy kraja Europy wtedy jeden innego byli warte. To twoja wersja historii jest "odkrywcza". A moja - normalna. Moze byc, w Polsce cos by bylo po sekularizacji jak w innych krajach Europy. Problem w tym, ze u was dotychczas nie zdarzylo sie tej sekularizacji (nie tylko panstwowej - to jest, a sekularizacji calej spolecznosci). Odpowiedz Link Zgłoś
mongolszuudan Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 16:44 U was dotychczas sama noosfera waszego panstwa sredniowieczna. Jesli znasz co to jest noosfera. Prosciej mowiac - powszechna ogolnonarodowa mentalnosc. To co w Rosji zlamali Piotr Wielki i Jekateryna Wielka wy nie zrobiliscie jeszcze dotychczas. Dlatego to nas wszyscy uwazaja za narod europiejski, a was - czart zna za co. Odpowiedz Link Zgłoś
mongolszuudan Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 16:48 Dlatego my z wieku XVIII zostali wiekim europiejskim mocarstwem, a wy, zanurzone w swoim sredniowiecziu dotychczas tyko padajecie. Dokad dalej wam padac? To juz wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 16:52 mongolszuudan napisał: > Dlatego to nas wszyscy uwazaja za narod europiejski Świetny żart. Odpowiedz Link Zgłoś
mongolszuudan Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 17:30 Ale to fakt. Niestety - dla was. To, ze Polacy nie uwazaja Ruskich za Europiejczykow, a uwazaja za Europiejczykow siebie - to wlasnie jest taki polski zart, w ktorzy nikt na swiecie oprocz was sanich nie wierzy, Cieszcie sie, jesli wam to przyjemnie. Nikomu od waszego zdania ani chlodnie, ani goraco. Wy nikt. Nikczemnosc w kwadracie. nNawet wieciej czym nic. Zero z minusem. Wasze zdanie nawet Papuasom nie ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Durak. 31.08.11, 17:38 mongolszuudan napisał: > Nikomu od waszego zdania ani chlodnie, ani goraco. Pierwszym szefem przedstawicielstwa Unii Europejskiej w Waszyngtonie został Polak. www.europolitics.info/external-policies/european-parliament-sets-up-washington-office-art261121-44.html en.wikipedia.org/wiki/Piotr_Nowina-Konopka Odpowiedz Link Zgłoś
mongolszuudan Re: Durak. 31.08.11, 17:46 malkontent6 napisał: > Pierwszym szefem przedstawicielstwa Unii Europejskiej w Waszyngtonie został Polak. No teraz ty mozesz umrzec spokojnie. Polska w rzeczywistosci wielka!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Durak. 31.08.11, 18:21 Dla was to musi być smutna wiadomość, że do kontaktów z Kongresem USA parlament Unii wybrał Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
mongolszuudan Re: Durak. 31.08.11, 18:34 malkontent6 napisał: > Dla was to musi być smutna wiadomość, że do kontaktów z Kongresem USA parlament > Unii wybrał Polaka. Tak. Teraz ja beda do konca zycia smutny. Co piszesz, przyglupie? Oto mi nie posrac jakiegpo swojego wiernego psa lancuchowego pindosy wzieli do sobie reprezentowac swoja zamorska kolonia - Europe? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 17:39 Piszesz coraz śmieszniej. Cywilizacyjnie Rosja wypada blado. Zobacz jak żyją ludzie w głubince. Rosja ośmieszyła się komunizmem, który był nową religią. Przegraliście. Odpowiedz Link Zgłoś
mongolszuudan Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 17:44 No komunizm wy jeszcze nie pochowali, zeby goworzyc ze on zdech. Na Ziemi komunistow i teraz wiecej niz katolikow, a tych, co wspolczuja ideom komunizma wiecej niz wszystkich chrzescijan. Od tego ze chrzescijanstwo upadlo na przyklad w Egipcie, Palestynie, Byzancjum, Hiszpanii to nie zostalo koncem tej religii. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 20:07 Ty nie możesz chyba myśleć w ten sposób ... To jest niemożliwe. Takie rzeczy się nie zdarzają ... :D Pozdrawiam Keep ROckin' Odpowiedz Link Zgłoś
mongolszuudan Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 20:11 Ja moge myslec jak chcie, bo ja swobodny wyksztalcony czlowiek ze swobodnego kraju i nikt nigdy nie potrafi mnie zmuszyc albo nauczyc jak mnie potrzebnie slusznie myslec. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 20:15 Ja cię przecież do niczego nie zmuszam. To coś, co masz w sobie cię zmusza. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 20:25 mongolszuudan napisał: > Ja moge myslec jak chcie, bo ja swobodny wyksztalcony czlowiek ... --------------------------- I do tego dużo wiesz. Ale mentorów, przewodników duchowych miałeś FATALNYCH. Kojarzysz rzeczy w mariaże pojęciowe w sposób absurdalny. A Zachodu nie rozumiesz kompletnie. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 20:29 > Ja moge myslec jak chcie, bo ja swobodny wyksztalcony czlowiek ze swobodnego kr > aju i nikt nigdy nie potrafi mnie zmuszyc albo nauczyc jak mnie potrzebnie slus > znie myslec. Wyksztalcony, ale bez kultury. Po tonie wypowiedzi widac. Odpowiedz Link Zgłoś
mongolszuudan Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 18:31 Ty mnie - Sybieriaku propunujesz zobaczyc jak zyja ludzie w glubinie Rosji? No ty smieszny. Ja wiem jak tu zyli ludzie 50, 100, 200, 300-500 lat temu i ty chciesz udowodnic ze z tych czasow nie ma zadnego postepu? Nie bylo cywilizacji? 75 lat temu u nas jeszcze tubylcy serca z piersi wrogow wyrywali i jedli, z ludzi skalpy zdejmowali. Odpowiedz Link Zgłoś
mongolszuudan Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 17:40 Sama obecnosc na tym forum takich stale takich watkow co my Polacy zrobili dla swiatu, dla Europy, dla Ameryki udowodnia lepsze wszyskiego, ze niczego nie zrobili. Smiesznie bylo by jesli by w jakiejs amerykanskiej gazecie Amerykanie udowodniali by dzien i noc ze to oni zrobili polowine wynalazkow calego swiatu. Na co udowodniac to co jest oczewiste i powszechnie wiadomie? Jedynie, ze udowodniacie wy - to okropny kompleks swojej nizszesci i nikczemnosci. To nawet nie smiesznie. To zalosnie. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 20:14 To, co u was złamał Piotr Wielki i Katarzyna, u nas złamano gdzieś na początku albo w połowie XV wieku, więc nie trafiłeś ... Co więcej nie było to żadne "złamanie" lecz proces naturalnej przemiany epok. Skończyło się Średniowiecze a zaczął Renesans. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
mongolszuudan Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 20:23 Naturalnie nic nigdzie i nigdy nie zmienia sie. Zeby przekonac obskurantow ze zaczel sie Renesans jest tylko jeden sposob - zmiazdzic tych obskurantow. Wy tego do dzisiaj jeszcze nie zrobili - no i zbierajecie owocy tego do dzis. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 20:30 Może dlatego, że Średniowiecze skończyło się u nas jakieś 600 lat temu, a nie 200 lat temu, jak w Rosji ... Przechodzicie teraz przez okres okrucieństwa i palenia czarownic ... ; ) Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 20:11 A wiesz kto założył uniwersytet w Królewcu, o pardon - Kaliningradzie? Historia nauki wyższej jest w Polsce około 400 lat starsza niż w Rosji, więc twoje stanowisko nie jest tutaj najbardziej wiarygodne. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
mongolszuudan Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 20:19 Chyba Polak?????? A co Konigsberg dawno zostal Polska? Za 400 lat - to jest w 13 wieku???? No popizdi jeszcze, przyglupie. Wasza wyzsza szkola uczyla tylko lacinie i jeszcze scholastikie - to jest temu, czemu u nas uczyla w ten czas kazda seminaria (bez takej liczby tupoumnej scholastiki). Mozesz opowiadac swoi bajki swojej babcie. Faktem jest ze w Polsce zadnej nauki nie istnieje i nie bylo nigdy. W lepszym wypadku ktos tam z polskich emigrantow uczyl sie i pracowal za granica. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 20:28 Uniwersytet w Królewcu, pardon - w Kaliningradzie powstał w 1544 i był głównym ośrodkiem polskiego protestantyzmu. Widzisz, taka jest różnica pomiędzy Polakami a Rosjanami. My w mieście na K. tworzyliśmy - wy po kilkuset latach wysadzaliście te zabytki w powietrze. Pierwszy polski uniwersytet to oczywiście Jagielloński, założony w 1364 roku, > Wasza wyzsza szkola uczyla tylko > lacinie i jeszcze scholastikie To znaczy, że Kopernik studiował w Moskwie, na wydziale Marksizmu-Leninzmu ... Nie ma innej możliwości. ; ) Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
mongolszuudan Re: Polski wkład w historię powszechną 31.08.11, 23:52 Chyba Kopernik byl Polakiem? A Konigsberg - to stolica Polski. Chodz juz puknij sobie w bezmozgi leb. Wy do 15 wieku pismiennictwa na wlasnym jezyku nie mieli. Nie mowiac juz o oryginalnej polskiej literaturze. O czym jeszcze tu mowic? Holota kosmopolityczna, nie narod. Nie chlubi sie zbyt europiejskimi uniwersytetami. Do ich powstania polski lud nie ma zadnego stosunku. 99,99 procentow niepismiennie tepe bydlo, glupiej ktorego w europie bylo i sa we wszystkie wieki tylko terazniejsze polskie posowskie bydlo. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Polski wkład w historię powszechną 01.09.11, 10:29 Żaden z krajów zachodu piśmiennictwa we własnym języku wtedy nie miał. Zgodnie z tradycją starożytnego Rzymu pisano po łacinie, która była językiem nauki, kultury i polityki. Polskie uniwersytety były tymi, w których naukę podejmowała również rosyjska elita. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Zbrojny opor Polski w 1939 01.09.11, 11:59 To tez powazny wklad. Gdyby Polska oddala Gdansk, zgodzilaby sie na autostrade eksterytorialna do Prus i przepuscila Niemcy na ZSRR - II.WS wgladalaby inaczej. Polski Sztab generalny wiedzial bowiem, ze mobilizacja armii francuskiej trwa 2 tygodnie i nawet gdyby chcieli - to nie zdaza Polsce pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś