Dodaj do ulubionych

50 lat bez Stalina.

27.10.11, 18:23
50 lat temu (17-31 pazdziernik 1961r.r) w ZSRR odbyl sie XXII zjazd KPZR na ktorym bylo postanowiono pozegnac sie ze Stalinem. Oczewiscie mozno mnie zarzucic brak wiedzy i sprobowac udowodnic,ze co ma rok 1961 i XXII zjadz KPZR do Stalina,jak Stalin zmarl w 1953 roku,a Chruszczow wystapil z referatem,potepiajacym dzialalnosc Stalina,w 1956 roku na XX zjezdzie.KPZR.
Otoz,dopiero w 1961 roku Chruszczow nabral sie pewnosci,ze przyszedl czas na realne kroki,ktore pozwola zerwac ze stalinowska przeszloscia.I to wlasnie w tych dniach,50 lat temu na XXII zjezdzie KPZR bylo podjeta decyzja o walce z kultem licznosci Stalina.I dopiero po tym zjazdzie cialo Stalina bylo wyniesiono z Mauzoleum .Wlasnie po tym zjezdzie byli zdemontowane wszystkie pomniki wodzu (oprocz pomnika w Gori) i byli zmieniony nazwy wszystkiego,co zawieralo w sobie imie dyktatora.
Dla czego zalozylem ten watek?
Po pierwszych,uwazam to za bardzo wazne wydarzenie w dziejach nie tylko ZSRR,a i calego Swiata .Przeciez nie chodzilo o cos,co bylo rzecza zwykla w Swiecie.Nigdy przed tym nie byli podjete dzialania o wymazaniu z pamieci imieni czlowieka,ktory byl jednym z tych ,kto zwyciezyl.Byl tym,ktorego pochowali ze wszystkimi honorami,jednym z tych,ktorego w ostatnia droge prowadzil ,praktycznie,caly Swiat.
Dzialania byli odwazne i bez precedensu.
Nu i po drugich.Tym watkiem przypominam tym wszystkim,ktore sa pewne tego,ze Stalin w Rosji jest kims takim,jak Jan Pawel II w Polsce,ze Stalina w Rosji pozegnali na dobre 50 lat temu i nikt o nim nie placze,za rzadkimi wyjatkami.

Oprocz tego ,materialy tego Zjazda ludzi radzieckie czytali z wypiekami na twarzach,czujac ze przyszlosc jest swietlana,ze juz nic zlego ich nie czeka.Wlasnie po XXII zjezdzie gwaltownie spadla umieralnosc w ZSRR i byl odnotowany rekordowy wzrost urodzen.
Solzenicyn mowil:
"Дaвнo я не пoмнил тaкoгo интереcнoгo чтения, кaк речи нa XXII cъезде!". (dawno nie pamietalem tak ciekawego czytania,jak przemowienia na XXII Zjazdzie)
W sumie,w tym watku mozno pogadac i o samym Chruszczowie,osobowosci nie jednoznacznej,ale odwaznej.

Dla ciekawskich:
Na tej stronie macie, calkowicie za darmo ,dostep do stenogramow wszystkich zjazdow KPZR (i nie tylko KPZR).
Osobiscie polecam stenogramy, wlasnie XXII Zjazdu,a takze XXVII . Ciekawo sie czyta,znajac jak dalej wszystko potoczylo sie.

Obserwuj wątek
    • 1u Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 18:30
      no i dobrze bez tego stalina
      • igor_uk Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 18:39
        Pewnie,ze dobrze. W domu moich rodzicow o Stalinie zadnego dobrego slowa nie mozno bylo uslyszec.Ojca wykrecalo,jak slyszal,ze radzieckie zolnierze szli do ataku z haslem "Za Stalina ",a byl weteranem,to dobrze wiedzial,za kogo szedl do ataku.
        • 1u Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 18:40
          jak weteran to kiepsko
          • igor_uk Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 18:47
            Czemu kiepsko? Zreszta moj ojciec od 11 lat nie zyje .Tak co proponuje nic o nim nie pisac.
    • j-k Leninizm to "oaza wolnosci" ? :) 27.10.11, 18:31
      Goria, nie kpij.
      zastapienie satrapy Stalina w historii Rosji - "Liberalem" Leninem
      i jego idealami
      - to byl jakis postep.

Tym niemniej to Lenin umozliwil Stalinowi jego sukces i obaj kwalifikuja sie pod trybunal
      w Hadze.
      • 1u Re: Leninizm to "oaza wolnosci" ? :) 27.10.11, 18:32
        lenin lepszy
        • igor_uk 1u. 27.10.11, 18:45
          1u ,nie o to chodzi.Jasiek znow mnie czepia sie,celowo piszac bzdury,zeby zaczac ze mna dyskusje,ktora skonczy tak,jak zawsze,obrazony i niedoceniony ,slowami - czemu ja do niego czepiam sie.
          Zreszta ,napewno pamjetasz przebieg wczorajszej bardzo "ciekawej" dyskusji.
          Ja dla jasia ,jak psychoterapeuta .On po prostu potrzebuje z kims pogadac.
          Ale koniec,nic za darmo.Jak chce pomocy,to niech wyskakuje z kasy.
          • j-k Lenin - wiecznie zywy :) 27.10.11, 19:02
            belkot.

system real-socjalizmu
            i mono-partii stworzyl Lenin.
            NEP - nie byl jego celem - byl koniecznoscia.

Stalin byl tylko na tym tle zlosliwa narosla - WRZODEM.
            jednakze winien jest zawsze "lekarz"
            a nie pacjent :)

Tfu(j), jak zawsze , Dr. J.K.
            ekonomista
            • igor_uk jasiu. 27.10.11, 19:09
              Przypominam cie twoi slowa:
              "nieustajaco pytam, kiedy bedziesz od moich wpisow uciekal, a nie przyklejal sie do nich ? "
              napisane wczoraj,zreszta nie po raz pierwszy.
              Jak tylko przyznasz,ze te slowa napisales w nerwach,poniewaz puscili,to moge z toba podyskutowac o Chruszczowie,ale nie o Stalinie i Leninie,poniewaz o nich watki juz zakladalem i nic nowego w miedzy czasie nie odkrylem.Ale o Chruszczowie, "Wsiegda pozalujsta".
              • j-k Goria , nie kpij z siebie :) 27.10.11, 19:14
                igor_uk napisał:

> Przypominam cie twoi slowa:
                > "nieustajaco pytam, kiedy bedziesz od moich wpisow uciekal, a nie przyklejal
                > sie do nich ? "

Goria, co z Toba. ?
                To ty masz uciekac od moich wpisow.
                a ja mam cie sekowac :)

podszkol sie w jezyku polskim :)

PS. Udzial wosku w mumii Lenina przekroczyl 90 %
                • igor_uk jasiu , nie kpij z siebie :) 27.10.11, 19:20
                  Jasiu,czyli dyskutowac ze mna nie chcesz?
                • wojciech.2345 Re: Goria , nie kpij z siebie :) 27.10.11, 19:25
                  j-k napisał:
                  > PS. Udzial wosku w mumii Lenina przekroczyl 90 %
                  -------------------------------------
                  Mniej niż 10% Lenina w Leninie.

To szokujące.
      • walter622 Tania demagogia 27.10.11, 21:54
        j-k napisał:
        > Tym niemniej to Lenin umozliwil Stalinowi jego sukces

No cóż, jeżeli by doktorek zapoznał się z tzw. "testamentem lenina" to by nie pisał by takich bzdur.
        W sovietii nigdy ten dokument nie był w całości opublikowany, natomiast na Zachodzie był często przytaczany. Z jego treści jednoznacznie wynika, że stalin był ostatnią osobą którą lenin widział na swoim stanowisku.
        Kolejna istotna sprawa, o której doktorek również nie ma pojęcia - jakie stanowisko stalin zajmował w czasach rządów lenina ?
        Tak więc pisanie o tym, że "Lenin umozliwil Stalinowi" jest kompletną demagogią - to stalin sam sobie "umożliwił" i roli lenina w tym nie ma żadnej.
        • igor_uk Re: Tania demagogia 27.10.11, 21:58
          walter,ja juz kiedys pisalem,ze droge Stalinu utorowali Polace w 1920 roku.Jak by nie to cudo nad Wisla,to miejsce Lenina napewno by zajal Trocki.Bo to wlasnie on byl faworytem Lenina,zreszta w Partii byl rowniez lubiany.
          Ale co o tym moze wiedziec forumowy doktorek,z paszportem od UB?
          • walter622 Re: Tania demagogia 27.10.11, 22:19
            Dość zawile piszesz o 1920 r. tym bardziej, że chyba wiesz gdzie w tym czasie był stalin.
            Spychając stalina do roli pierwszej partyjnej biurwy prawdopodobnie w tym czasie nie zdawano sobie sprawę jakie tym samym stwarzano dla siebie zagrożenie. Trocki to zbyt późno zrozumiał pisząc "Platformę Lewicowej Opozycji" - doktorek również chyba tej książki nie przeczytał (była dostępna tylko na Zachodzie).
            • igor_uk Re: Tania demagogia 27.10.11, 22:34
              walter,wlasnie dobrze o tym wiem i wlasnie to pozwola mnie stwierdzic,ze wlasnie porazka w bitwie warszawskiej pozwolila, w ostatecznosci ,Stalinu calkowicie wyeliminowac Trockiego.
              walter,czy slyszales cos o tym,ze Stalin odmowil wykonac derektywe Glownodowodzacego o przekierowaniu I konnej armii ,jak rowniez 12 na pomoc Zachodniemu frontu ,walczacemu w Polsce? I co stalo sie skutkiem tej decyzji Stalina? I czy wiesz kto byl tym glownodowodzacym Czerwonej Armii ? Autorytet Trockiego byl wtedy bardzo mocno nadszarpniety. Co dziwne,Lenin wtedy ,faktycznie,wzial strone Stalina nie podejmujac zadnych dzialan przeciwko niemu .
              • walter622 Re: Tania demagogia 27.10.11, 22:58
                Akurat zagadnienie dociekania przyczyn klęski na zachodnim froncie w trakcie konfliktu
                trocki v. stalin skrzętnie pomijano. Cały konflikt dotyczył prób osłabienia partyjnego
                aparatu biurokratycznego. Przy tym trocki był stroną posiadającą w tym konflikcie
                "inicjatywę".
                W późniejszym okresie dość skutecznie wypaczono obraz tego konfliktu, uniemożliwiając
                jego zrozumienie - cała publicystyka trockiego (w tym z tego okresu) była zakazana.
                • igor_uk Re: Tania demagogia 27.10.11, 23:11
                  walter,zazwyczaj twoi teksty rozumiem w "locie",ale tego jakas nie zrozumialem.Czy mogl by napisac jasniej?
                  Bo z tego co ja wiem ,burokracja Trocki nigdy nie zajmowal sie,a Stalin dopiero po 1922 roku ,jak byl wybran na generalnego sekretarza ,zajal sie papierrkowa robota.I wlasnie w tym odnalazl sie.
                  Bo,jak okazalo sie,rewolucjonisci potrzebowali nie tylko idej,a i mieszkan,jakichs dobr materialnych,a generalny sekretarz,w sumie, i byl od takich spraw.Rowniez kadrami on zajmowal sie,ale to wszystko bylo juz pozniej. Wtedy posada Generalnego Sekretarza nie byla tym,czym stala sie pozniej.
                  • walter622 Re: Tania demagogia 27.10.11, 23:35
                    igor_uk napisał:
                    > burokracja Trocki nigdy nie zajmowal

Niestety, jesteś w błędzie - faktycznie sam nie zajmował się "papierkową robotą" co nie oznacza, że nie poświęcił jej swojej książki ("Platforma Lewicowej Opozycji"), dotyczącej kwestii dominacji partyjnej biurokracji. Książkę tą pisał w czasach konfliktu ze stalinem,
                    który kierował całym biurokratycznym aparatem partii (piastując skromną rolę "sekretarza").
                    Walcząc o spadek po leninie odstawiono stalina na boczny tor (nadzór nad partyjną biurokracją) nie zdając sobie do końca sprawy, że partyjna biurokracja jest główną siłą
                    tworzonego przez nich reżymu.
        • jk2007 Re: Tania demagogia 27.10.11, 22:10
          walter622 napisał:
          > Kolejna istotna sprawa, o której doktorek również nie ma pojęcia - jakie stanowisko stalin zajmował w czasach rządów lenina ?

"Итaк, кaк oргaнизoвaть влacть? Нет coмнения, чтo oргaнизoвaть мoжнo тo, чтo имеешь,- нельзя oргaнизoвывaть влacть, кoтoрoй влaдеют дрyгие". Иocиф Стaлин
          • walter622 Re: Tania demagogia 27.10.11, 23:01
            jk2007 napisał:
            > "Итaк, кaк oргaнизoвaть влacть?

Miałem nadzieję, że doktorkowi wrzucisz "testament lenina", by osiołek mógł się z nim zapoznać i zrozumieć jaką głupotę napisał.

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
            Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
            • igor_uk Re: Tania demagogia 27.10.11, 23:13
              walter,testament to wrzucic mozno na forum,ale kto go przeczyta?Kogo on interesowal,to juz z nim zapoznal sie,a kogo nie interesowal,to czemu ma zainteresowac teraz.
            • jk2007 Re: Tania demagogia 27.10.11, 23:13
              walter622 napisał:
              > "testament lenina"

to żadny dokument lecz subjektywne rozważania
              • walter622 Re: Tania demagogia 27.10.11, 23:27
                jk2007 napisał:

> to żadny dokument lecz subjektywne rozważania

No cóż ten "żaden dokument" przesądził o losie kamieniewa i zinowiewa. Właśnie te
                "subiektywne rozważania" były decydujące i ostatecznie zaprowadziły ich pod ścianę.
                Lenin pisząc ten "żaden dokument" był przekonany, że po jego śmierci będzie miał istotne znaczenie przy wyborze następcy - cały tekst faktycznie był opublikowany, rzecz jasna bez akapitu dotyczącego stalina. W efekcie takiej drobnej korekty wszyscy byli solidnie wytytłani
                w szambie, tylko stalin okazał się bez skazy.
                • jk2007 Re: Tania demagogia 28.10.11, 12:29
                  walter622 napisał:
                  > tylko stalin okazał się bez skazy.

konflikt Stalin vs Trocki zaczął się wcześniej
                  В нaчaле 19-гo эти двa деятеля (Вoрoшилoв и Стaлин) фoрмирyют нa юге т.н. «вoеннyю oппoзицию». Оппoзицию прoтив Трoцкoгo. Крacный миниcтр oбoрoны - нaркoмвoенмoр Лев Дaвидoвич Трoцкий делaет cтaвкy нa бывших цaрcких oфицерoв – вoенcпецoв и приглядывaющих зa ними кoмиccaрoв. Вoрoшилoвy и Стaлинy не нyжны ни oдни, ни дрyгие. Они caми cебе вoенcпецы и caми кoмиccaры. «Унтер-oфицерcкий зaгoвoр» презрительнo нaзывaет этy oппoзицию Трoцкий. Стaлин и Вoрoшилoв пoкa не идyт нa oткрытый кoнфликт, нo aктивнo вербyют cтoрoнникoв.
                  b0gus.livejournal.com/273612.html
    • przyjacielameryki Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 18:41
      Cześć Igorek. Już nie mogłem się doczekać na Ciebie. Ty wiesz, że ja już przyzwyczaiłem się do Ciebie? Mamy bardzo różne zdania i oceny historii i rzeczywistości ale jakoś tak . . . . . !
      Mówią - kto się czubi ten się lubi!!!
      A wracając do Twojego wątku to dla mnie nic nowego. To jest Twoja nieustanna tęsknota za ZSRR. Epoka Stalina się skończyła ale Stalin to przestępca podobny do Hitlera i chyba jeszcze nie do końca został w Rosji rozliczony. I co po Stalinie?? Dobry Chruszczow bo już nie mordował?. Tyle, że z naszego Polaków punktu widzenia cała konstrukcja i filozofia ZSRR była zła. To system był zły a trochę lepszy, bardziej ludzki przywódca nic nie zmienia. System był zły i dla nas Polaków i dla was Rosjan. Chwała Bogu że upadł i powinieneś podziękować Prezydentowi L.Wałęsie, że w znacznym stopniu przyczynił się do rozmontowania tego absurdalnego systemu, do rozwiązania ZSRR i do uwolnienia zniewolonych narodów również Rosjan. Macie suwerenne, niezależne państwo i możecie robić co chcecie i chyba tak robicie.
      Sam często podkreślasz, że jesteś wolnym człowiekiem. Ja ci wierzę a dzięki rozmontowaniu ZSRR mogłeś wyjechać do Polski a póżniej do Wlk. Brytanii i w pełni korzystać z dobrodziejstwa wolności, demokracji i zdobyczy cywilizacyjnych zachodu.
      • igor_uk Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 18:52
        p.a. ty to o czym?
        Watek,jak by zauwazyles,nie o mnie .A o Destalinizacji i ojcu tego procesu,Cgruszczowie,ktory,tak sadze,nie jest doceniony przez historie.

p.s. Jak chcesz porozmowiac o forumowicze igor_uk,przeciez nie o mnie (bo co ty o mnie wiesz?)
        To zaloz kolejnny watek ,poswiecony temu nicku.Przeciez wiesz,bylo ich sporo. Obiecuej,tam nie napisze a nie slowa i mozessz pisac co tylko chcesz,wykorzystujac ta wlnosc,o ktora walczyli,miedzy innymi,i moj dziadek i ojciec.
        • przyjacielameryki Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 19:08
          igor_uk napisał:

> p.a. ty to o czym?
          > Watek,jak by zauwazyles,nie o mnie .A o Destalinizacji i ojcu tego procesu,Cgr
          > uszczowie,ktory,tak sadze,nie jest doceniony przez historie.
          >
          > p.s. Jak chcesz porozmowiac o forumowicze igor_uk,przeciez nie o mnie (bo co
          > ty o mnie wiesz?)
          > To zaloz kolejnny watek ,poswiecony temu nicku.Przeciez wiesz,bylo ich sporo.
          > Obiecuej,tam nie napisze a nie slowa i mozessz pisac co tylko chcesz,wykorzystu
          > jac ta wlnosc,o ktora walczyli,miedzy innymi,i moj dziadek i ojciec.

Nie chcę już nic słyszeć o dziadkach!!!!!

Igor, Rosjanie jednak żyli w trochę innej rzeczywistości niż my Polacy. Każda ocena jest subiektywna i my z pewnością na sprawy Stalina i po Stalinie patrzymy inaczej.
          Dla nas Stalin to taki sam przestępca jak Hitler a Chruszczow i następni po nim to tylko kolejni przywódcy ZSRR a ZSRR to absurdalny twór powstały na skutek podboju i zniewolenia a nie dobrowolnego przystąpienia(jak np. w UE). Natomiast komunizm narzucony nam siłą przez ZSRR to niechciany przez społeczeństwo ustrój.
          To wszystko łączy się w logiczną całość.
          • igor_uk Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 19:10
            p.a.czy cos mozesz napisac w temacie watka ?Czy tobie nie napisali jeszcze nowego programu?
            • przyjacielameryki Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 19:22
              igor_uk napisał:

> p.a.czy cos mozesz napisac w temacie watka ?Czy tobie nie napisali jeszcze now
              > ego programu?

Igorek, to może powiedz czy Stalin został już rozliczony w Rosji ze swoich zbrodni. Czy jest wola takiego rozliczenia, czy chcą tego zwyczajni ludzie, czy chcą tego oficjele?
              • igor_uk Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 19:26
                Tak,byl rozliczony.Jego dzialalnosc byla potepiona i zrobiono wiele,zeby pamjec pozytywna o nim zanikla .
                Co mozno zrobic wiecej?Wymazac calkowicie z histotrii,tak jak robil to on.Wymazujac z podrecznikow szkolnych nazwiska swoich ofiar? Tylko pokazujac bylym narodam ZSRR prawde o jego zbrodniach ,mozno bylo pozbyc sie Stalina. Reszta,to tylko robienie mitow.
                • przyjacielameryki Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 19:36
                  igor_uk napisał:

> Tak,byl rozliczony.Jego dzialalnosc byla potepiona i zrobiono wiele,zeby pamjec
                  > pozytywna o nim zanikla .
                  > Co mozno zrobic wiecej?Wymazac calkowicie z histotrii,tak jak robil to on.Wyma
                  > zujac z podrecznikow szkolnych nazwiska swoich ofiar? Tylko pokazujac bylym nar
                  > odam ZSRR prawde o jego zbrodniach ,mozno bylo pozbyc sie Stalina. Reszta,to ty
                  > lko robienie mitow.

Ok. Wiem, że Chruszczow przeprowadził destalinizację ZSRR po 1953 r. i to był odważny krok bo żyło wówczas jeszcze wielu zauszników Stalina. To w końcu doprowadziło do stopniowego wypuszczania więżniów z Gułagów ale jednak w 1956 r. to Chruszczow posłał wojska na Węgry. Polacy mocno wspierali rewolucję na Węgrzech. W warszawie jest tablica pamiątkowa na Nowym Świcie ufundowana przez Węgrów w podzięce Polakom za to wsparcie.
                  Widzisz, że dostrzegając różne wydarzenia, nasze polskie pryncypia i sympatie mają dosyć jasny kierunek.
                  • igor_uk Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 19:47
                    p.a. przeciez napisalem:
                    "W sumie,w tym watku mozno pogadac i o samym Chruszczowie,osobowosci nie jednoznacznej,ale odwaznej."
                    To powiedz na boga,co ty nowego napisales? Wiem wiecej od ciebie,cala zlozonnosc osobowosci Chruszczowa.Przeciez on byl idejowym komunistem .On wierzyl w te ideale ,ale przy tym potrafil przeciwtawic sie temu,co stworzyl jego poprzednik. Mozesz jeszcze przypomniec i o bucie w ONZ i jeszcze wiele innych rzeczy,ale to wszystko jest znane .lepiej porozmowaiamy o tym ,co po Chruszczowie pozostalo sie .
                    • wojciech.2345 Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 19:55
                      igor_uk napisał:
                      > ... lepiej porozmowaiamy o tym ,co po Chruszczowie pozostalo sie .
                      ----------------------------
                      Chruszczow to wersja light siermiężnej Matuszki.
                      Nic ciekawego.

Nadal zero propozycji cywilizacyjnych.
                      • igor_uk Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 19:59
                        wojtus,a czy to z toba rozmowiam.Przeciez ty nwyraziles swoje zdanie,ze nic ciekawego,ale wbrew temu caly czs cie to interesuje.Zostanow sie dziadziu nad swoim nielogicznym zachowaniem.Gadam z p.a.,ktory podjal dyskusje. W sumie w ten sposob dajesz p.a. do zrozumienia,ze on jest debilem,ze to go interesuje.
              • wojciech.2345 Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 19:29
                przyjacielameryki napisał:
                > Igorek, to może powiedz czy Stalin został już rozliczony w Rosji ze swoich zbrodni.
                ------------------------------
                Pomogę Igorkowi.
                Stalin to nie Rosjanin.

To Gruzin i w dodatku z wykształcenia teolog.
    • wojciech.2345 pamiętam 27.10.11, 18:43
      Pamiętam jak mój znacznie starszy znajomy, którego traktuję jako autorytet mówił mi, że będąc na zesłaniu w Rosji chodził do rosyjskiej szkoły. Dzieci w tej szkole całowały obrazki jedne Lenina, drugie Stalina, a dzieci polskie nie całowały żadnego obrazka.
      Nam jest to obojętne.

Lecz się Drogie Dziecko.
      Radzę.
      • igor_uk Re: pamiętam 27.10.11, 18:54
        wojtus,to z cyklu tych bajeczek,co cie twoi znajome opowiadali?
        • wojciech.2345 Re: pamiętam 27.10.11, 18:59
          igor_uk napisał:
          > wojtus,to z cyklu tych bajeczek,co cie twoi znajome opowiadali?
          -----------------------
          Drogie Dziecko,
          jesteście złośliwym epizodem tego co ważne.

Popilnuj śniegu.
    • borrka Propaganda Igorka, nie jest nowa. 27.10.11, 19:38
      Wielu Rosjan (nie tylko Ruskich) usiluje stworzyc wrazenie, ze Stalin byl zly, ale potem ... to ho, ho, ho !
      I oczywisci caly swiat winny jest wdziecznosc radzieckim, ze pozbyli sie patologicznego tyrana.

Ludziom zyjacym (wegetujacym) w gnojowce realnego socjalizmu, bez watpienia poprawilo sie, w sensie mniejszego zagrozenia zycia.
      Pozostale elementy - calkowite bezprawie wladzy, dyktatura ciemniakow i niebywala nedza mas, nie ulegly zmianie i za Nikity, i za Brezniewa.

Roznice w bratnim obozie byly kosmetyczne.
      Oczywiscie, fajniej bylo w Polsce, ale z punktu widzenia mieszkanca Zachodu i tak straszliwie.
      • igor_uk Re: Propaganda Igorka, nie jest nowa. 27.10.11, 19:55
        borcia,jak zesz twoja wiedza jest powierszchniowa! Nawet nie jestes wstanie wyobrazic sobie,jak zmienilo sie zycie obywatele radzieckich,po tym slynnym XXII Ziezdzie. Czlowiek ze wsi,dostal dowod osobisty i mogl wyjechac ze wsi wszedzie,gdzie jemu by zechcialo sie,oczewiscie w granicach ZSRR.Przed tym byl jak skazaniec pozbawiony prawa poruszania sie poza murami wiezienia,jakim byla dla niego wies.
        Borcia,dla ponad polowy obywateli ZSRR to nie byla kosmetyka,to byla radykalna zmiana w ich zyciu. Miec dowod osobisty,na ktorym do tego bylo napisano Passport,to bylo tak, jak urodzic sie od nowa. A i dla mieszkncow miast i miasteczek zmienilo sie wiele.
        Borcia,wybacz,ale ty naprawda nic nie wiesz.Wez,przeczytaj stenogram tego Zjazdu.Poczytaj wystapienia delegatow.
        • igor_uk Ha,ha,ha. 27.10.11, 20:03
          Kolejny watek,w ktorym wypowiadaja sie ludzi,dla ktorych temat nie jest znany.Jestem w 100% pewien tego,ze a nie jeden z tych,co wypowiedzial sie w tym watku cos slyszal o XXII Zjezdzie KPZR i tym bardziej nie mieli pojecia,co ten Zjazd przyniosl,miedzy innym,i Polakam.
        • przyjacielameryki Re: Propaganda Igorka, nie jest nowa. 27.10.11, 20:03
          igor_uk napisał:

> borcia,jak zesz twoja wiedza jest powierszchniowa! Nawet nie jestes wstanie wyo
          > brazic sobie,jak zmienilo sie zycie obywatele radzieckich,po tym slynnym XXII Z
          > iezdzie. Czlowiek ze wsi,dostal dowod osobisty i mogl wyjechac ze wsi wszedzie,
          > gdzie jemu by zechcialo sie,oczewiscie w granicach ZSRR.Przed tym byl jak skaza
          > niec pozbawiony prawa poruszania sie poza murami wiezienia,jakim byla dla niego
          > wies.
          > Borcia,dla ponad polowy obywateli ZSRR to nie byla kosmetyka,to byla radykalna
          > zmiana w ich zyciu. Miec dowod osobisty,na ktorym do tego bylo napisano Passpo
          > rt,to bylo tak, jak urodzic sie od nowa. A i dla mieszkncow miast i miasteczek
          > zmienilo sie wiele.
          > Borcia,wybacz,ale ty naprawda nic nie wiesz.Wez,przeczytaj stenogram tego Zjaz
          > du.Poczytaj wystapienia delegatow.

Zgoda, dla Rosjan czy raczej obywateli ZSRR te decyzje Chruszczowa były przełomowe, były ważne. Ale już ci napisałem, ze my Polacy oceniamy Chruszczowa z naszego, absolutnie subiektywnego punktu widzenia. A dla nas Chruszczow to kolejny przywódca ZSRR, to utrzymanie okupacji w Polsce i to kontynuacja niechcianego absurdalnego ustroju.
          • igor_uk Re: Propaganda Igorka, nie jest nowa. 27.10.11, 20:05
            p.a. ale ten ustroj za Stalina byl o wiele gorszy,niz za Chruszczowa .Czy on byl nie chciany dla wszystkich Polakow,to nie jestem tego pewien,poniewaz wiele skorzystalo na zmianach ustrojowych.Ale nie to jest tematem watku.
            • przyjacielameryki Re: Propaganda Igorka, nie jest nowa. 27.10.11, 20:33
              igor_uk napisał:

> p.a. ale ten ustroj za Stalina byl o wiele gorszy,niz za Chruszczowa .Czy on by
              > l nie chciany dla wszystkich Polakow,to nie jestem tego pewien,poniewaz wiele s
              > korzystalo na zmianach ustrojowych.Ale nie to jest tematem watku.

Zgoda, ustrój był lepszy za Chruszczowa ale dalej był zły.
              • igor_uk Re: Propaganda Igorka, nie jest nowa. 27.10.11, 20:40
                Kapitalizm w XIX wieku nie w czym nie przypominal kapitalizmu w srodku XX wieku .Czyli cywilizowal sie,zrobil sie o wiele bardziej przyjazny dla ludzi ,ale minelo 100 lat.Kazdy ustroj poddaje sie zmianam ewolucyjnym,tak okazalo sie i z kapitalizmem. Rowniez i socjalizm ewolowal.Ale tak okazalo sie,ze oba systema i kapitalizm i socjalizm szli w jednym kierunku i w sumie mieli ten sam cel .Wytrzymal starszy i bardziej doswiadczony.
                p.a. napisalem najproscjei ,jak tylko to dalo sie.Mam nadzieje,ze zrozumiesz.
                • przyjacielameryki Re: Propaganda Igorka, nie jest nowa. 27.10.11, 20:53
                  igor_uk napisał:

> Kapitalizm w XIX wieku nie w czym nie przypominal kapitalizmu w srodku XX wiek
                  > u .Czyli cywilizowal sie,zrobil sie o wiele bardziej przyjazny dla ludzi ,ale m
                  > inelo 100 lat.Kazdy ustroj poddaje sie zmianam ewolucyjnym,tak okazalo sie i z
                  > kapitalizmem. Rowniez i socjalizm ewolowal.Ale tak okazalo sie,ze oba systema i
                  > kapitalizm i socjalizm szli w jednym kierunku i w sumie mieli ten sam cel .Wy
                  > trzymal starszy i bardziej doswiadczony.
                  > p.a. napisalem najproscjei ,jak tylko to dalo sie.Mam nadzieje,ze zrozumiesz.

Ok Igorek, wiadomo że twórcy socjalizmu czynili to ze szlachetnych pobudek, szukali lepszych rozwiązań wobec nieludzkiego XIX wiecznego kapitalizmu. Zgoda!! Tyle, że bardzo szybko okazało się ze to utopia ale ludzie radzieccy brnęli i brnęli uszczęśliwiając innych i kogo się tylko dało.
                  Było, minęło. Teraz budujemy demokrację Igorek, budujemy i zmieniamy UE, budujemy współpracę - również z Rosją. I chyba już wystarczy eksperymentów. Obecny kryzys to nie jest kryzys kapitalizmu. To kryzys polityków, nieodpowiedzialnych polityków zadłużających swoje kraje do granic możliwości nie ponosząc żadnej odpowiedzialności. Jeżeli Prezes czy dyrektor komercyjnej spółki swoja działalnością doprowadzi do poważnych strat spółki to ponosi odpowiedzialność karną i może pójść do paki. Politycy w swojej niszczycielskiej działalności są absolutnie bezkarni i to należy zmienić.!!!!!
                  • igor_uk Re: Propaganda Igorka, nie jest nowa. 27.10.11, 21:07
                    p.a. mam nick igor_uk.Prosze zwraca sie do mnie tak,lub w ogole.Igorkiem mnie nazywali moi rodzice,a takze ludzi,ktore byli moimi bliskimi przyjacielami.Ciebie nie zaliczam ,a nie do jednych,a nie do drugich.Jak igor_uk za dlugo,to mozesz poprostu igor,nawet mala litera.
                    A teraz co do twojego postu.
                    Jest bardzo belkotliwy,nie tylko nic nie wyjasniajacy,a wrecz przeciwnie,wszystko zaciemnia,[przy tym dajesz mnie do reki mase argumentow za to,zebyja chwalilem komunizm.
                    jeden przyklad,napisales:
                    "Obecny kryzys to nie jest kryzys kapitalizmu. To kryzys polityków,

To ja tobie moge napisac,ze zbrodnie komunizmu,to nie byli zbrodni komunizma,a tylko konkretnych ludzi.I wiesz,ze niby by mialem racje,ale wtedy by musialem odpowiedziec na takie pytanie:
                    To czemu ten ustroj pozwolal na to,zeby konkretne ludzi dopuscili sie zbrodni?

Tak i w twoim przypadku.Czemuz kapitalizm i demokracja,nie bronia sie przed takimi politykami?
                    • przyjacielameryki Re: Propaganda Igorka, nie jest nowa. 27.10.11, 21:28
                      igor_uk napisał:

> Tak i w twoim przypadku.Czemuz kapitalizm i demokracja,nie bronia sie przed tak
                      > imi politykami?

Bo nic nie jest doskonałe. Demokracja również. Doskonały jest tylko Bóg o ile jest.
                      Tyle, że jak wiadomo nie wymyślono dotychczas nic lepszego. To, że są wypadki na drogach nie oznacza, że należy zamknąć ruch drogowy. Komunizm i socjalizm pokazały swoje oblicze, swoja niewydolność i całkowita utopię. Gospodarka rynkowa nastawiona na konkurencję, prawo własności, swobodę podejmowania działalności, niezależne prawo itd., itd. wpisuje się w filozofię istoty życia, które też polega na nieustannej walce różnych organizmów o przetrwanie. Człowiek musi być aktywny bo wówczas jest twórczy a nieustanna konieczność konkurencji żeby przetrwać jest siłą napędową i motywacją rozwoju.
                      Socjalizm czy komunizm to zastój, marazm, bylejakość, brak motywacji, korupcja, brak jakości . . . . itd. Przecież wiemy bo już to przerabialiśmy i to nie kwestia ludzi a właśnie systemu a batem nie zmusisz ludzi do wydajności, jakości czy twórczości.
                      • igor_uk Re: Propaganda Igorka, nie jest nowa. 27.10.11, 21:55
                        p.a.,a jestes ty wstanie dyskutowac nie haslami,a tylko ludzkim jezykiem.Bo twoi wyklady mnie nie interesuja,tym bardziej,ze nie sa twojego autorstwa.
                        • przyjacielameryki Re: Propaganda Igorka, nie jest nowa. 28.10.11, 09:43
                          igor_uk napisał:

> p.a.,a jestes ty wstanie dyskutowac nie haslami,a tylko ludzkim jezykiem.Bo tw
                          > oi wyklady mnie nie interesuja,tym bardziej,ze nie sa twojego autorstwa.

Igorek, to są moje osobiste myśli przelane na tekst. Gdziem Ty tu widzisz hasła??? Masz problem ze zrozumieniem takich jak moje poglądów? Te poglądy to Twoim zdaniem hasła?? A Twoje poglądy to tez hasła? Cha!, cha!
                          Raczej postaraj się merytorycznie ustosunkować.
                          • darekvtb batem??? 28.10.11, 12:22
                            Drogi przyjacielu USofA!
                            Pana wypowiedz jest pelna sloganow, jak smarkacza wychowanego na MTV i Big Brother.
                            Gdzie wedlug Pana jest socjalizm - w Szwecji, czy w Chinach?
                            Moze Pan dac przyklad panstwa ktorego ustoj jest wzorowany na ideach komunizmu ?

"a batem nie zmusisz ludzi do wydajności, jakości czy twórczości."
                            Jesli pisze Pan tutaj o ZSRR, to mam kilka pytan:
                            1. Czy wszyscy uczestnicy "ruchu stachanowskiego" byli zmuszeni do rekorow wydajności - "batem"?
                            2. Czy Michaił Kałasznikow skonstruowal najlepszy karabin automatyczny na swiecie, ktorego jakosci nie zdolali powtorzyc inni producenci, bo zostal do tego zmuszony.. "batem"?? (mozna go spytac - mieszka w Iżewsku :-)
                            3. Czy Siergiej Eisenstein nakrecil "Iwana Groznego", bo zmusil go do takiej tworczosci Stalin "z Batem"?

Frazesami moze Pan oglupiac mlodocianych, ale nie tych co SAMI zyli w ZSRR..
                            • borrka Tępawa demagogia. 28.10.11, 12:39
                              Nikt nie kwestionuje zdolnosci Narodu rosyjskiego.
                              W normalnym systemie, takich Kalasznikowow byloby piec razy wiecej !
                              Mniej Lysenko-podobnych hochsztaplerow.
                              • darekvtb byloby.. 28.10.11, 14:55
                                I to ma byc argument powaznego dyskutanta?
                                jesliby.. to byloby...
                            • walter622 Re: batem??? 28.10.11, 14:56
                              darekvtb napisał:
                              > Frazesami moze Pan oglupiac mlodocianych,

Ten facio obsługuje kombajn asenizacyjny, poganiany batem codziennie na forach rozrzuca propagandowy nawóz. Po jego wyjątkowo podłej wypowiedzi (odnośnie okoliczności śmierci dziadka Igora) i braku jakiejkolwiek reakcji na tę wypowiedź ze strony forumowej cenzury
                              nie mam żadnych wątpliwości, że ten facio jest jakimś czerskim bublikiem, wynajętym do
                              roli forumowego "wodzireja". Tak więc nie ma się czemu dziwić, że jego posty to mieszanina pospolitego chamstwa, banalnych frazesów i propagandowego nawozu.

**************************************************************
                              "Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
                              Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
                              • przyjacielameryki Re: batem??? 28.10.11, 17:44
                                walter622 napisał:

,
                                >
                                > Ten facio obsługuje kombajn asenizacyjny, poganiany batem codziennie na forach
                                > rozrzuca propagandowy nawóz.

Propagandowym nawozem jest prawda komsomolec??? Przecież bolszewizm to jedno wielkie zwyrodnialstwo, to bandytyzm nie znany nigdzie w świecie. Natomiast wyczyny Armii Czerwonej w okupowanych krajach w tym w Polsce u schyłku II w.ś to również często gwałty i rabunki. Ja i tak bardzo oględnie ustosunkowałem się do tego bandytyzmu palancie. Obecnie w Polsce jest wyświetlany film "Rok 1920" który bardzo dobrze pokazuje zwyrodnialstwo bolszewików. Mam nadzieję że wkrótce będą powstawać filmy pokazujące bandytyzm "wyzwolicielskiej" Armii Czerwonej i póżniej kolejne pokazujące zwyrodnialstwo czerwonych katujących Polaków zsyłanych w Sybir. Niemcy również stopniowo wychodzą z traumy wojennej i pokazują masowe gwałty czerwonoarmistów na Niemkach w Berlinie. Nauczymy was historii i to tak solidnie!!!!
                                • igor_uk p.a. 28.10.11, 17:47
                                  jestes,jednak,nie godnym nazywac sie czllowiekiem. To ostatni moj post do ciebie.Ze zwyrodnialcem nie rozmowiam.
                                  • przyjacielameryki Re: p.a. 28.10.11, 18:07
                                    igor_uk napisał:

> jestes,jednak,nie godnym nazywac sie czllowiekiem. To ostatni moj post do ciebi
                                    > e.Ze zwyrodnialcem nie rozmowiam.

Przykro mi, ale to niestety wszystko prawda. My w przeciwieństwie do Was znamy bardzo dobrze te fakty. Tak było Igorek i od tej prawdy nigdy nie uciekniecie. W końcu trzeba się z tego rozliczyć, chociażby poprzez akceptację a nie zaprzeczanie i obrażanie się.
                                    Sami Rosjanie już to stopniowo robią, na razie rozliczenia odnoszą się do okresu stalinizmu - patrz mój wątek o nowym filmie rosyjskim. Ale podobno również na ten rosyjski film wielu Rosjan reaguje twierdzeniem że jest antyrosyjski. To świadczy, Igorek że macie gigantyczny problem z poznaniem własnej prawdziwej historii. U nas jest podobnie ze stosunkami polsko-żydowskimi w czasie II w.ś i książkami prof. J. Grossa. Również wielu Polaków twierdzi, że te książki są antypolskie ale np. ja tak nie uważam. Ja uważam, że prof. Gross napisał prawdę!!!!!!
        • borrka Wiem wszystko. 27.10.11, 20:04
          Igorku, niewolnikow przestano glodzic i zameczac na smierc.
          Ale w dalszym ciagu mieszkali w komunalkach i norach chruszczowek.
          Chodzili na subotniki, a raz w zyciu, jak dobrze poszlo, dostal putiowke do Picundy :)

Dzis roznice miedzy Zachodem, a bylym obozem postepu, sa ciagle widoczne.
          Ale to sa ROZNICE.
          To nie jest Kanada versus Korea Polnocna.
          • igor_uk Re: Wiem wszystko. 27.10.11, 20:14
            borcia,chruszczowki dla ludzi radzieckie,byli jak palace.
            W kazdym mieszkaniu :ubikacja,lazienka,ogrzewanie centralna,woda zimna i goraca.Dzieki,ze przypomniales.I zauwaz -jedno mieszkanie,dla jednej rodziny .To byl cywilizacyjny skok,porownywalny z lotem Gagarina.
            Za Stalina budowali sie palacy dla elity i baraki dla reszty.
            Co dotyczy puciowki,to nie bylo zadnych z tym problemow,Kazdy ,kto tego chcial,dostawal taka puciowke rok w rok i wprawie zadarmo .Picunda nie byla gumowa,dla tego co rok ponad 200 mln obywateli radzieckie nie mogli by tam leczyc sie,ale takich "picund" bylo dziesiatki tysiecy po calemu ZSRR.
            • borrka To odczucie subiektywne. 27.10.11, 20:24
              W tym czasie Amerykanie kupowali na kredyt domki z basenem za 10 tysiecy baksow, z dykty, co prawda :), a rownie zniszczone, co Matuszka i Europa Wschodnia, Niemcy przezywaly cud gospodarczy.

Polacy imponowali Ruskim podrobka dzinsow, a Jugole, to byla rasa panow.
              Zajmowalismy sie g.wnem, a nie prawdziwym zyciem.
              Widziales film Kingsize, byly mieszkancu szuflandii ?
              • igor_uk Re: To odczucie subiektywne. 27.10.11, 20:34
                borcia,proponuje tobie zalozyc watek o twoich subjektywanych odczuciach.
                Co dotyczy tematu,to mam do ciebie pytania.
                Borcia,a czy w ogole wiedziales w ktorym roku byl wyniesiony Stalin z Mauzeleum?Czy w ogole wiedziales cos o tym zjezdzie?
                Borcia,tylko szczerze.
                • borrka Igorku.. 27.10.11, 20:39
                  Ze wzgledow wiekowych, dowiedzialem sie pozno, to jasne.
                  Ale interesuje sie historia i zreszta znam umilowany link Efci:
                  www.google.pl
                  • igor_uk Re: Igorku.. 27.10.11, 20:42
                    borcia,jestem pewien,ze nigdy cie to nie interesowalo i dopiero dzis,czytajac moj watek,zwrociles na to uwage. Coz,moge powiedziec,ze premia za ten miesiac bedzie mnie nalezala sie slusznie.
                    • wojciech.2345 Re: Igorku.. 27.10.11, 20:45
                      igor_uk napisał:
                      > Coz, moge powiedziec,ze premia za ten miesiac bedzie mnie nalezala sie slusznie.
                      -----------------------
                      Dokąd polaryzujesz forum ja jestem z Ciebie zadowolony.
                      Należy Ci się podwójna lub potrójna premia.

Wykonać.
                      • igor_uk Re: Igorku.. 27.10.11, 20:46
                        dziadku, ty nie wypisuj bzdur,a z kasy wyskakuj.
                    • borrka Tak Igorku.. 27.10.11, 20:47
                      Tylko dzieki Tobie, dowiedzialem sie o istnieniu Matuszki !
                      A przeciez pod bokiem i nie taka calkiem mala ...
                      • igor_uk Re: Tak Igorku.. 27.10.11, 20:59
                        borcia,coz,zachowujesz sie tak,jak zawsze,kiedy nie masz nic do powiedzenia,czyli zaczynasz blaznic.
                        Borcia,przeciez jak ja podjalem by rozmowe z 95 % Rosjan o tym,o czym mowie dzis,to oni by rowniez tego nie wiedzieli.Bo to nie jest czyms bardzo medialnym.Dla tego to malo kogo obchodzi i wlasnie dla tego zalozylem ten watek,zeby przyblizyc wazne wydazenie,
                        ktore zapomniane. borcia,poo pierwszemu twojemu wpisu bylo widac,ze ten temat cie jest calkowicie nieznany.I to nie jest zadna ujma. Mniie interesowala i interesuje nadal historia mojego Panstwa(ZSRR) w ktorym ja urodzil sie i doroslem. Dla tego to wiedzialem.Ciebie,warszwiaka od 5 pokolen,czemu by interesowal XXII Zjazd KPZR?
                        • borrka To akurat proste. 27.10.11, 21:12
                          Po zjezdzie, polowa mojej Rodziny wyszla z pierdla, dwie osoby ulaskawiono od kary smierci, a druga polowa wrocila z Anglii :))
                          Troszeczke przesadzilem, bo ktos tam przechowal sie na wolnosci, ale tylko troszeczke.

Takie "eventy" pozostaja w tradycji rodzinnej, nie sadzisz Igorku ?
                          • igor_uk borcia,jestes w pulapce. 27.10.11, 22:15
                            Otoz,celowo nic nie pisalem o destalinizacji w krajach demoludow,czekalem,czy chociaz by ktos mnie "przypomni",ze ona ,naprzyklad,w takiej Polsce nastapila odrazu po XX Zjazdzie KPZR,czyli w 1956 roku (Borcia,czy pamjetasz w ktorym roku Stalinogrod stal nazywac sie Katowice z powrotem?).Czy cos cie jest wiadomo o odwilze gomulkowskiej?I kiedy ona zaczela sie i co za soba przyniosla?Otoz,drogi borcia,klamiesz po raz kolejny . Zamiast tego,zeby napisac -tak Igor,nic nie wiedzialem o tym zjezdzie,poniewaz mnie,jako Polaku,on wiele nie dal,ty zaczynasz opowiadac niestworzone historii.
                            Coz,ozekuje na kolejna twoja blazenade lub wypad na basen.
                            • borrka A co mnie jakies demoludy obchodza ?! 27.10.11, 22:48
                              U nas, w Kolomyi byla Укрaїнcькa Рaдянcькa Сoціaліcтичнa Реcпyблікa !
                              • igor_uk Re: A co mnie jakies demoludy obchodza ?! 27.10.11, 22:52
                                Aha,nu to wiele tlumaczy.
                                • borrka PS. Oczywiscie Igorku... 28.10.11, 09:53
                                  Masz racje.
                                  Nie doczytalem, a w glowie Polaka zapala sie automatycznie sygnal XX zjazd, gdy o umilowanej matuszce KPZR mowa.
                                  22 zjazd faktycznie, nic nie znaczy dla nas.

Ale nigdy sobie nie odmowie przyjemnosci, ponabijania sie z senilnego przyglupa wani 66666, ktory uznal mnie za banderowca z Kolomyi.
                                  Nie, Kolomyje to juz chyba Ty, Igorku wymysliles !:)

A jam nad Drną zrodzon w niewoli.
                • wojciech.2345 Re: To odczucie subiektywne. 27.10.11, 20:39
                  Drogie Dziecko,
                  o tych wydarzeniach ja wiem, ale pokolenie moich dzieci już nic.

Widać, że to dla świata nie miało znaczenia.
                  Sorry.
                  • igor_uk Re: To odczucie subiektywne. 27.10.11, 20:45
                    dziadku,widze,ze cie nadal to nie interesuje(he,he).

wojtus,jak by ja uwazalem,ze to interesuje molodziez,to by z tym tematem poszedl by na forumy,gdzie mlodziez udziela sie.A tak jestem tu,wsrod takich starych piernikow,jak ty,ktorych,wbrew temu co pisza,to interesuje.
                  • tojabogdan stój Halina, 27.10.11, 20:45
                    czy gra półsówek,
                    ale poważnie, bo temat (dość) poważny.
                    Smierci Stalina nie pamiętam, ale Bieruta owszem. Była wówczas taka grobowa atmosfera, mocno podkreślana przez stale puszczane przez głośniki (radio było luksusem) marsze żałobne i inną poważną muzykę, że było mi smutno.
                    Znam faceta, rocznik 1968, urodzony i wychowany w Kazachstanie, który by za Stalinem w ogień skoczył. Zydów też nie lubi.
                    Sam mam stosunek do tamtych czasów sentymentalny, a do Stalina jedynie historyczny.
                    • igor_uk Re: stój Halina, 27.10.11, 20:52
                      Bogdan,jak sobie przypomne,co moj ojciec o Stalinie mowil,a zwlaszcza jak on to mowil,to nie moge miec stosunek do tego tyrana tylko historyczny. A i mama za dobrze go nie wspominala.Zreszta ona mowila o tym malo,ale jej slowa po smierci Brezniewa pamjetam do dzis.Powiedziala wtedy-Tylko by nastepny nie byl podobny do Stalina.
                  • de_oakville Re: To odczucie subiektywne. 27.10.11, 20:59
                    Pamietam fragment jednego wiersza z ksiazki do rosyjskiego z lat 50-tch. Uczyl sie z niej w PRL-u jeszcze moj ojciec, a ja przechowuje ja jak "bialego kruka".

Poczatek wiersza ("My pomnim dień") o smierci Lenina byl mnie wiecej taki:

"My pomnim dień, pieczjalnyj dień mieżd dniami,
                    Kak sljozy z nieba padał mokryj snieg,
                    W balszoj stranie zasypanoj sniegami,
                    Skończyłsa samyj mudryj czieławiek"

a koncowka ("pointa") byla mniej wiecej taka

"Wiedjot stranu k pabiedam swietłyj Stalin,
                    Wakrug niewo spłotiłsa wieś narod,
                    My jemu naszu kljatwu dali,
                    My w njom liubimom Lienina uznali,
                    Wielikij Lienin w Stalinie żywiot"

No a potem go jednak wyniesli z Mauzoleum.
                    • igor_uk Re: To odczucie subiektywne. 27.10.11, 21:11
                      "...В Мocкве,
                      прoщaяcь c гением и дрyгoм,
                      Великий Стaлин клятвy прoизнеc.
                      И видим мы, cвидетели живые,
                      Чтo этa клятвa вернaя живa.
                      И cтaли делoм мyдрые, прocтые
                      Вoшедшие в иcтoрию cлoвa.
                      ...Ведет cтрaнy к пoбедaм cветлый Стaлин.
                      Вoкрyг негo cплoтилcя веcь нaрoд.
                      Кaк клялcя oн емy, мы клятвy дaли.
                      Мы в нем, любимoм, Ленинa yзнaли.
                      Великий Ленин в Стaлине живет".
                      Wyniesli i cale szczescie.Wlasnie o tym watek.
          • tornson Re: Wiem wszystko. 28.10.11, 12:56
            borrka napisał:

> Dzis roznice miedzy Zachodem, a bylym obozem postepu, sa ciagle widoczne.
            > Ale to sa ROZNICE.
            Dziś są dużo bardziej widoczne niż w czasach komunistycznych, tak samo widoczne były przed IIWŚ i przed IWŚ.
    • swiblowo Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 21:25
      A kto ma plakac, jak wielu juz nie zyje.
      Namiokajesz, ze i po Kaddafim przestana plakac za 50 lat? Czy Chruszczow taki gieroj? - juz Stalin nie zyl. Jakby zyl, to by Chruszczow tak nie gadal.
      • jk2007 syn Chruszczowa jak nasz igorka 27.10.11, 21:41
        uciek na Zachód

swiblowo napisała:
        > Czy Chruszczow taki gieroj? - juz Stalin nie zyl. Jakby zyl, to by Chruszczow tak nie gadal.
        • swiblowo Re: syn Chruszczowa jak nasz igorka 27.10.11, 22:14
          No, nie wiem, czy do Igora pasuje okreslenie "uciekl".
          Widzisz , roznie sie skladaja losy czlowieka i rzuca ich czasem w miejsca, o ktorych im sie nawet wczesniej nie snilo.
          Moj dziedula z ZSRR nie wrocil. A ja co? W Moskowi siedze. I nawet mi sie tu podoba :)
          • igor_uk Re: syn Chruszczowa jak nasz igorka 27.10.11, 22:17
            swiblowo,ten produrok meczy sie w Rosji z karta Polaka i nie moze mnie darowc tego,ze ja moge sobie mieszkac na Zachodzie.Co jest smieszne,a ja jemu zazdroszcze tego,ze on moze mieszkac w Rosji.
        • igor_uk jk2007. 27.10.11, 22:36
          Nazywaj mnie jak chcesz.Ale ylko nie pisz -nasz.Nigdy wasz nie byl i nie bede.
      • igor_uk Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 22:02
        swiblowo,oczewiscie ze za Stalina Chruszczow by nawet o tym myslec by bal sie.Ale nie zapominaj,zyl Beria i caly aparat bezpeczenstwa. A jak zachowa sie Armia,to nie bylo wiadomo do samego konca.W sumie tylko wsparcie Zukowa,ktory mial niesamowicie wysoki autorytet w wojsku , pozwolilo to wszystko zrobic.
        • swiblowo Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 22:09
          igor_uk napisał:
          W sumie tylko wsparcie Zukowa,ktory mial
          > niesamowicie wysoki autorytet w wojsku , pozwolilo to wszystko zrobic.

- Co zrobic?
          • jk2007 Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 22:14
            swiblowo napisała:
            > - Co zrobic?

zamordować Berie
            • swiblowo Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 22:22
              :) i wyniesc w dywanie...dzieki!
              Tylko co to ma do watku?

Woda w Petersburskich kanalach juz zamarza?
              • jk2007 Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 22:29
                swiblowo napisała:

> Woda w Petersburskich kanalach juz zamarza?

nie, jeszcze można się kąpać
                • swiblowo Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 22:41
                  Hahahahaa!!
                  Czekam gadzino na zaproszenie.
                  • jk2007 Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 22:57
                    zapraszam!
                    pójdziemy na koncert Emmy Shapplin
                    www.youtube.com/watch?v=GvwB9lMy6Ik&feature=related
                    konia możemy zostawić dla Waltera622

• swiblowo Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 23:51
                      Blizej "bialych nocy" jest duze prawdopodobienstwo, ze poprosze. Jest wtedy cieplo?

jk2007 napisał:

> zapraszam!
                      - :)
                      • jk2007 Re: 50 lat bez Stalina. 28.10.11, 12:12
                        swiblowo napisała:
                        > Blizej "bialych nocy" jest duze prawdopodobienstwo, ze poprosze. Jest wtedy cieplo?

z koleżankami będzie gorąco

-------------------------------------------------------------------------------------------------
                        "Хoрoший челoвек видит хoрoшие знaки"
                        • swiblowo Re: 50 lat bez Stalina. 29.10.11, 21:30
                          Zeby nie bylo na "pusto" - pzk70@list.ru - этo я.
                          • jk2007 Re: 50 lat bez Stalina. 29.10.11, 21:44
                            dziękuję, napiszę
                            • swiblowo Re: 50 lat bez Stalina. 29.10.11, 22:36
                              jak jestes online to skype: tyrpyr8dyr
        • swiblowo Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 22:37
          Ja nie oб этoм Igor. Ja o tym, ze nie rozumiem, dlaczego kazdego, kto po sobie cos zostawil tak cz inaczej trzeba zmieszac z gownem?
          Ty przyaczasz mame, ojca...Moja rodzina nie palala miloscia do Zwiazku Radzieckiego i do Rosji. Ja ich nie cytuje. Co to jest 50 lat dla historii? To malo zeby postawic ocenke.
          I Stalin /chociaz do Zydow mam stosunek wiadomy/ i Kaddafi jeszcze sie czkawka przypomna.
    • kompromisowyjan Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 22:06
      W końcu to on pozostawiił tak mocarną Rosję :)

---

tworzenie stron
      usługi księgowe Warszawa
      internetowy portal kurierski
      Biokominki, Biokominek
      • igor_uk Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 22:20
        Mocarna to ona w 1953 roku nie byla .Byl wymeczony narod,ktory cena wielkich cierpien i strat wygral wojne .
        • jk2007 Re: 50 lat bez Stalina. 27.10.11, 22:27
          igor_uk napisał:
          > Mocarna to ona w 1953 roku nie byla

z bombą atomową była mocarna
    • dystans4 Re: 50 lat bez Stalina. 28.10.11, 00:15
      Nie jestem przeciw złośliwościom w ogóle, bo one ożywiają rozmowę, ale o ograniczonych rozmiarach, bo kiedy dominują rozmowę, nie wnoszą nic poza dużą ilością liter.
      Tu jest o wiele lepiej, niż zwykle, ale wciąż nie tak, jak powinno. Prawie nikomu nie chce się napisać nic, co do naszego rozumienia tematu wniosłoby coś nowego, powtarza się rzeczy znane.
      Przyjaciel A. się wyróżnia, ale żeby coś w takim temacie napisać, trzeba się przygotować. Coś przeczytać i dopiero własne refleksje - no, chyba że była okazja wykonania tej roboty wcześniej. Bez pracy nie będzie nic wartościowego.

Ja też niczym się nie wyróżniam, więc nie będę przyganiał, jak kocioł garnkowi. Ale przynajmniej staram się nie powtarzać banałów.
      Chyba dwa lata temu w Ekspert.Ru był cykl artykułów poświęcony dokładnie tematowi wątku. Nawet myślałem, że z tamtego cyklu artykułów wziął się wątek. Szczegółów nie pamiętam, ale jak kto chce, znajdę linki. Teksty niebanalne. Ludziom chciało się pomyśleć.
      Pozdrowienia
      bul.
      • swiblowo Re: 50 lat bez Stalina. 28.10.11, 07:13
        Raz teksty niebanalne, to znajdz linki, prosze.
        pozdr.
        • dystans4 Re: 50 lat bez Stalina. 29.10.11, 20:15
          Szukałem. Niestety, niczego doszukać się nie mogłem, a szkoda. Było ich dużo i właśnie dlatego nie ściągnąłem wszystkich.
          To co mam, mogę Ci wysłać na maila, jeśli chcesz.
          Teraz to wszystko w zamkniętym archiwum. Może wykupię abonament i pościągam, ale najpierw muszę zrobić ogólny porządek na dysku, bo już tracę kontrolę.
          Pozdrowienia
          j.
          buldog2@o2.pl
    • andrzej.sawa Re: 50 lat bez Stalina. 28.10.11, 15:16
      Stalin,zdechł,Hitler zdechł szkoda,że niewielu pamięta,że nazizm i komunizm to jedno bandyckie gó...,a swastyka i sierp i młot to propaganda bandytyzmu.
      • mongolszuudan Re: 50 lat bez Stalina. 30.10.11, 06:37
        andrzej.sawa napisał:

> Stalin,zdechł,Hitler zdechł szkoda,że niewielu pamięta,że nazizm i komunizm to
        > jedno bandyckie gó...,a swastyka i sierp i młot to propaganda bandytyzmu.

Zdechl twoj pies. Mozesz jako Polaczek maly nie lubic wielkich ludzi, tytanow, co tworzyli historie, robili rewolucji, wygrywali wojny, tworzyli z nic we wrogim otoczeniu i gospodarczej blokadzie wielki przemysl, tych co nie marzyli o rzeczach nie do pomyszlenia malego Polaka - w glodnych ubogich krajach marzyli o podboju calego Wszechswiatu. I nie tylko marzyli, ale szli do tego celu.Tych co szukali wyjscie z globalnego kryzisu zachodnej cywilizacji. Mozesz nie szanowac ich. Im to nie potrzebnie. Oni beda zyc wiecznie w historii. Ty nie. Ty nikt i imie twoje - nic. Robak. Takie jak ty nikczemnosci, co uwazali za swoj obowiazek kopnac martwego lwa, istniali zawsze. Wsrod Zydow najbardziej. Tak samo mowili i 2 tys, lat temu: zdechl bandyta Aleksander Macedonski, zdechl rozbojnik Cezarz August. Zdechla jakas tam Kleopatra. Zdechl car babylonski. Ze symboly rzymskich legionow to propaganda bandytyzma. Ale kto pomni dzisiaj o tych sfrustowanych Zydach??? Pomni takjak o prawdziwych boharerzach, co zmienili lice swiatu?
        • mongolszuudan Re: 50 lat bez Stalina. 30.10.11, 06:55
          Historia zawsze tworzy sie we krwi i mekach. Lecz krwi i mekach nie naproznych. A takich, dzieki ktorym zmienia sie swiat, odworzaja sie przed ludzkoscia nowe horizonty. Ludzie gina tez w period pokoju i malych brudnych wojen, ktore prowadza polityki karzely. Tylko co rzeczewiscie gina bez sensu. Bo karzely nie daja swiatowi zadnej alternatywy, nie ukazywaja drogi dla prorywa w przyszlosc. Swiat pod wladza karzelow to gnicie, choroba, brak wszelkiej nadziei, brak idei, brak wielkich marzen. Swiat duchownych i cialesnych karzelow. Bezradosny, beznadziejny nudny swiat, gdzie ludzie istnieja, lecz nie zyja. Urodzaja sie zeby zdechnac, nic nie zrobiwszy w swoim zyciu.
      • mongolszuudan Re: 50 lat bez Stalina. 30.10.11, 07:37
        Co najsmiesznie w Polaczkach ze przeklenajac Stalina oni przeklenaja ratownika, odnowiciela Polski i nawet zalozyciela nowoczesnego polskiego panstwa, garanta granic tego panstwa. Lecz jednak wbrew swojej chorej logice nawet nie mysla oddac swoim sasiedzom nagrabione prez przekletego rozbojnika i bandyty Stalina tereny, ktore on nieprawnie przylaczyl do Polski, odmowic sie od przekletego prezenta przekletego Stalina i oddac swoj kraj pod wladze Niemcow, zeby wrednie Ruskie wiecej nie gadali o wyzwoleniu Polski. Takie smi mudaki z poje...nymi mozgami dzisiaj w Rosji przeklinaja Lenina i Stalina, bez krwawej modernizacji ktorych (jak i pierwszej i nie mniej kwawej modernizacji Piotra Wielkiego) nasz kraj dawno juz przestal by istniec jako niepodlegle i silne panstwo, ktore nasi przyjaciole w calym swiecie szanuja i uwazaja za jedyna nadzieje tego swieta w walce przeciw pendosowsko-zydowskiej globalizacji - faktycznie kolonialnego podboju calego globu przez pendosowsko-zydowskich oligarchow, skutkiem ktorego bedzie zgon zbytecznych dla nich 4-5 miliardow ludnosci planety, ktore nasi wrogowie boja sie paranoidalnie, bo doskonalnie znaja, ze tylko my - Ruscy potrafimy zahamowac i zniszczyc doszczetnie ich faszyzm XXI w.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka