Gość: białas IP: *.zetosa.com.pl 01.07.04, 22:36 A dlaczego biała bila zbiją czarną? bo tą piepszoną gre wymyślili rasisci Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: piotr.ny PANIE SMOLENSKI, JAKIE "MIALEM SEN" ? IP: 216.223.52.* 01.07.04, 23:44 I have a dream (czas terazniejszy) - "Mam marzenie", lub lepiej, "marzy mi sie". A nie jakies "mialem sen". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: PANIE SMOLENSKI, JAKIE "MIALEM SEN" ? IP: *.vwl.uni-freiburg.de 02.07.04, 11:03 tez mi sie to w oczy rzucilo. tragiczne tlumaczenie. Jak z komputera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aika Re: PANIE SMOLENSKI, JAKIE "MIALEM SEN" ? IP: *.mohan / *.mohan.net.pl 02.07.04, 13:00 Niestety tłumaczenie "miałem sen" wydaje się być jakimś powszechnie obowiązującym. Pojawia sie we wszelkich filmach dokumentalnych i fabularnych. Zawsze jednak miałam wrażenie, że "marzenie" miałoby więcej sensu. Cieszę się, że nie jestem w tym osamotniona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Co jest nie tak? IP: *.gdynia.mm.pl 02.07.04, 14:37 Gość portalu: Aika napisał(a): > Niestety tłumaczenie "miałem sen" wydaje się być jakimś powszechnie > obowiązującym. Pojawia sie we wszelkich filmach dokumentalnych i fabularnych. > Zawsze jednak miałam wrażenie, że "marzenie" miałoby więcej sensu. Cieszę się, > że nie jestem w tym osamotniona. ********************************* Sen jest w tym wypadku tłumaczeniem prawidłowym i nic mu zarzucić nie można. Jest synonimiczny dla marzenia. Przed krytyką zarzyjcie do słowników. "Snuć sny o czymś." - marzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ryslis.mywdt.net Re: Europeja rasowa 02.07.04, 00:29 Mozliwe ze to USA naciska na Europe przez przekore.Z tego co ja doswiadczylem w USA to rownosc rasowa polega na faworyzowaniu kolorowych.Jezeli kolorowych traktuje sie na rowni z bialymi to juz jest dyskryminacja.Kolorowi we wszystkim maja pirwszenstwo winnym przypadku to juz oznaka dyskryminacji.Tworzy sie zaklamane historycznie programy TV wktorych kolorowi w18 i19 wieku zabawiali sie na arystokratycznych salonach,pelnili funkcje szeryfow,dedektywow,wynalazcow itp.Z tego co mnie uczono to podobno mieszanki rasowe daja potomstwo kryminogenne.Europa i polska powinny sie bronic wszekimi silami przed naplywemkolorowych,-zastanowcie sie decydenci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik ,,GW,, Re: Europeja rasowa IP: *.wplus.net / *.wplus.net 02.07.04, 08:08 Europa i Polska w tej liczbie powinna sie bronic przed naplywem islamskich extremistow i czeczenskich terorystow, ktore okopalis w kraju. To jest grozba europejskim narodom i chrzescijanstwu. Nie zauwazym jak nasze dzieci beda chodili do szkoly w chustkach ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel Re: Europeja rasowa IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.04, 08:37 w europie nie ma problemu z czarnymi, oni pracuja ciezko i zayja tak, zeby dopasowac sie do reszty. natomiast problem jest z muzulmanami, ktorzy za wszelka cene chca przepielegnowac swoje tradycje. a juz najwiekszym problemem jest zjawisko extremistow, ktorych nie mozna usunac, bo to zaraz jest posadzane jako rasizm i ograniczenie wolnosci slowa. camel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pavel Re: Europeja rasowa IP: *.abhsia.telus.net 02.07.04, 10:15 rozumiem ze GW musi zyc z reklamy ale 'te' okienka reklamowe wyskakuja za kazdym razem kiedy probuje na 'cos' kliknac; nie mam wyboru wiec nazywam to chamstem,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek-Zyd ne telus moze bys chcial arabku, ze za kazdym IP: *.fastres.net 02.07.04, 10:18 razem wyskoczy cytat z Koranu. Jak ci sie Gazeta nie podoba to jej nie czytaj, Gazeta na tym na pewno nic nie straci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirex Re: Europeja rasowa IP: *.abhsia.telus.net 02.07.04, 11:06 europeja to zydowskie slowo na europe czy to o usa?, coraz trudniej rozumiec gw:) ostatnio bylem w polsce 2 lata temu ale nie slyszalem nikogo kto by ue nazywal unia europejowska :))).... skad ten niemily zapach tu? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirex Re: Europeja rasowa IP: *.abhsia.telus.net 02.07.04, 11:24 question to Paweł Smoleński... do you speak polish? Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio54 Re: Europeja rasowa 02.07.04, 11:45 i 4 Miliony Cyganow przesladowanych w Uni pro arabska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirex Re: Europeja rasowa IP: *.abhsia.telus.net 02.07.04, 12:21 fredzio zyd nie powinien sie wypowiadac o cyganach! to brzmi jak rewizionizm i podwazanie holokaustu Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio54 Re: Europeja rasowa 02.07.04, 15:30 Gość portalu: mirex napisał(a): > fredzio zyd nie powinien sie wypowiadac o cyganach! > to brzmi jak rewizionizm i podwazanie holokaustu cygani byli katolicy nie zydy a gdzie byl wasz papiez kiedy ich mordowali i az do dzisja przesladuja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komentator Europaranoja rasowa. Po co ten artykul ? <eom> IP: *.ext.eurgw.xerox.com 02.07.04, 14:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirex Re: Europaranoja rasowa. Po co ten artykul ? < IP: *.abhsia.telus.net 02.07.04, 14:24 europaranoja ... co ten dziwolag znaczy? :)))) to polskie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Perry Re: Europeja rasowa IP: 208.184.41.* 02.07.04, 14:33 kto to tlumaczyl? Nieuk jakis, czy co? "Z przemówienia Martina Luthera Kinga: "Miałem sen, że pewnego dnia na czerwonych wzgórzach Georgii dzieci niewolników i dzieci właścicieli niewolników zasiądą za wspólnym stołem braterstwa... Śniłem dziś, że pewnego dnia czarne dziewczynki i czarni chłopcy złączą dłonie z białymi dziewczynkami i białymi chłopcami, jak bracia i siostry...". I have a dream - znaczy "marze o" a nie mialem sen. Moze jeszcze lepiej: przysnilo mi sie, co? Wlasnie dlatego kazde tlumaczenie to czesciowo komentarz. Bo dwuznacznosc slow jest interpretowana. Marze że pewnego dnia na ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirex Re: Europeja rasowa IP: *.abhsia.telus.net 02.07.04, 14:48 Europeja rasowa ? co to jest? czy ja ta lekcje opuscilem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Europeja rasowa IP: *.gdynia.mm.pl 02.07.04, 15:00 Gość portalu: mirex napisał(a): > Europeja rasowa ? > co to jest? > czy ja ta lekcje opuscilem? ************************ Z pewnością. Poszukaj w sieci (tą lekcję opuściłeś). Słowo ostatnio modne, ale nie w ząb nie pasujące do tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirex Re: Europeja rasowa IP: *.abhsia.telus.net 02.07.04, 15:18 slowo ostatnio modne i ty mnie na net wysylasz zebym znalazl odpowiedz? :))) hmmmm :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Perry Re: Europeja rasowa IP: 208.184.41.* 02.07.04, 15:41 caly artykul napisany przez jakegos analfabete. Czy edytorze spia, czy hulaja i nie czytaja artykulow przed drukowaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda rasowa cośtam IP: *.gdynia.mm.pl 02.07.04, 15:15 Pomijając adekwatność tytułu do treści artykułu (Smoleński choć słowem mógł o tym wspomnieć), przytoczenie owych dat ma dwuznaczny wydźwięk. Raz, bo to aż czterdzieści lat od Civil Rights Act z 1964, który nie zniósł do końca segregacji rasowej w USA. Dalej były Voting Right Act z 1965 i Civil Rights Act z 1968. Akcja Johnsona była również koniecznością, (nie tylko konsekwencją humanitaryzmu) wobec wrzenia społecznego i fali niepokojów. Dwa, to przypomina nam Smoleński, jak młodziutka jest amerykańska demokracja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirex Re: rasowa cośtam IP: *.abhsia.telus.net 02.07.04, 15:33 ja szanuje wszystko co da sie zaklasyfikowac jako logiczne, lekcje wrzystkich nie odrobilem, moja wrodzona ciekawosc kaze mi dociec znaczeniz i pochodzenia modnych slow "euopeje" i "europeja"... to brzmi dla mnie zbyt azjatycko zeby to tak poprostu na karby mody zrzucic :) Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Wzorem dla nas Katolików,Państwo Watykan!!!! 03.07.04, 00:31 Państwo Watykan nie podpisało do dzisiaj: Europejskiej Konwencji Praw Człowieka ( ONZ 1950 ). Paktów Praw Człowieka ( ONZ 1966 ). Konwencji Praw Dziecka (ONZ 1989 ) Odpowiedz Link Zgłoś