Dodaj do ulubionych

Ukraina budzi sie i daje odpor majdaunam.

26.01.14, 21:58
Symferopol (Krym).Majdaunow musiala bronic milicja .
Doneck -majdauny nie maja szans przedostac do miasta.Misto jest patrolowano przez kazakow i "afgancow".
Uzgorod - kilkaset mieszkancow Zakarpacia zablkowala przelecz Werecka ,zeby nie dopuscic przdstania sie banderowcow.
Nikolajew - banderowccow pogonili.
Zaporoze - milicja,wraz z mieszkancami rozpedzilo banderowcow ,a "tituszki" wylapuja ich i tlumaczom,ze nie maja racje :-)
Odessa - ludzi zywym lancuchem otoczyli budynki panstwowe,broniac ich przez banderowcami.
Charkow - banderowce boja sie nawet zblizyc sie do miasta,gdzie na nich juz od dawna czekaja.
Kirowograd- proba zwolania majdanu odrazu sprowokowalo antymajdan,na widok ktorego majdauny rozeszli sie.

Nowe wiadomosci bede podawac w miare mozliwosci na zywo.
Obserwuj wątek
    • wojciech.2349 Re: Ukraina budzi sie i daje odpor majdaunam. 26.01.14, 22:03
      Igorku,
      jak Januk poprosi Putina o wsparcie rosyjskiego Specnazu,
      to pomożecie mu?

• igor_uk Tak,wojtus. 26.01.14, 22:10
        Rosja zrobi wszystko dla ratowania bratniego narodu.
        • wojciech.2349 Re: Tak,wojtus. 26.01.14, 22:13
          igor_uk napisał:
          > Rosja zrobi wszystko dla ratowania bratniego narodu.
          -------------------
          Ja nie pytałem o to czy poprosi bratni naród.
          Ja pytałem o prośbę Januka.

Widzisz różnicę?
          • eva15 Idź się wyspać 26.01.14, 22:29
            A gdzie różnica, bystrzaku? Januk to nie Ukrainiec - czyli przedstawiciel bratniego narodu?

Idź ty wreszcie trochę pospać, bo zasuwasz na kompie 20 godzin na dobę i brak snu coraz bardziej cię odmóżdża.
            • wojciech.2349 Re: Idź się wyspać 26.01.14, 22:32
              eva15 napisała:
              > A gdzie różnica, bystrzaku? Januk to nie Ukrainiec - czyli przedstawiciel brat
              > niego narodu?
              -------------
              Ale Januk chyba stracił mandat zaufania Ukraińców.
              -----------
              > Idź ty wreszcie trochę pospać, bo zasuwasz na kompie 20 godzin na dobę i brak s
              > nu coraz bardziej cię odmóżdża.
              -----------
              Moja praca Effciu to siedzenie przy kompie.
              Taka robota.
              • eva15 Re: Idź się wyspać 26.01.14, 22:41
                wojciech.2349 napisał(a):

> Ale Januk chyba stracił mandat zaufania Ukraińców.

Tak? No to za rok są wybory, czemu nie poczekać? Pucz najwyraźniej robiony jest ze strachu, że w wolnych wyborach puczystów nie wybiorą.

> Moja praca Effciu to siedzenie przy kompie.
                > Taka robota.

Nie wierzę w to, że ktoś ci za takie głupoty płaci. Siedzisz dzień i noc przy kompie i pleciesz koszałki opałki , bo nie masz innego sensownego zajęcia.
                • walter622 10 groszy 26.01.14, 22:46
                  eva15 napisała:
                  > Nie wierzę w to, że ktoś ci za takie głupoty płaci.

Owszem, płaci. Prezio płaci ca. 10 gr od wpisu i 20 gr od założenia wątku.
                  Tak więc wyrobnicy idą "na ilość", a nie "na jakość", czego najlepszym przykładem jest twórczość wojtusia.
                  • wojciech.2349 Re: 10 groszy 26.01.14, 22:48
                    walter622 napisał:
                    > Owszem, płaci. Prezio płaci ca. 10 gr od wpisu i 20 gr od założenia wątku.
                    > Tak więc wyrobnicy idą "na ilość", a nie "na jakość", czego najlepszym przykła
                    > dem jest twórczość wojtusia.
                    -------------------
                    Mamrot,
                    przejrzałeś mnie.
                  • eva15 Re: 10 groszy 26.01.14, 22:52
                    Poważnie? Ale przecież wojtuś nie jest tak do końca propisowski. I tak np. on się nie oburza w tematach prześladowania KK , promocji genderu i innych postępowych pomysłów...
                    • walter622 Re: 10 groszy 26.01.14, 23:14
                      eva15 napisała:

> Poważnie?

Owszem emerytom umożliwiają dorobienie trochę grosiwa do emerytury.
                      Stąd te jedno-zdaniowe wpisy, no i 10 gr się należy, jak psu kość.

> I tak np.
                      A skąd wiesz ile faktycznie facio używa nicków? Faktycznie ten facio może być "wielojajeczny".

Teraz jego głównym zadaniem jest rozreklamowanie TV "Został po nim tylko szalik" -:)
                  • eva15 Rozszarpywanie Ukrainy 26.01.14, 22:58
                    Ach tam, pies z wojtusie tańczył, szkoda na niego czasu .

Ciekawszym jest fakt, że opozycja próbuje przed wtorkiem zająć jak najwięcej terenu, bo to ją wzmocni w negocjacjach.
                    • wojciech.2349 Re: Rozszarpywanie Ukrainy 26.01.14, 23:00
                      eva15 napisała:
                      > Ach tam, pies z wojtusie tańczył, szkoda na niego czasu .
                      >
                      > Ciekawszym jest fakt, że opozycja próbuje przed wtorkiem zająć jak najwięcej te
                      > renu, bo to ją wzmocni w negocjacjach.
                      ---------------
                      Effciu,
                      Igorek pisze, że Januk zwycięża.
                      Już nie wiem komu wierzyć.
                      Tobie czy Igorkowi?
                    • igor_uk Re: Rozszarpywanie Ukrainy 26.01.14, 23:08
                      Do wtorku oni moga stracic sporo z tego,co juz zdobyli.
                      Jak tylko Berkut dostaje rozkaz ,to majdauny rozbiegaja sie,a borracik zaczyna beczec na forum :-)

• walter622 Re: Rozszarpywanie Ukrainy 26.01.14, 23:23

eva15 napisała:

> Ciekawszym jest fakt,

Tam gdzie "prawij sektor" zajął budynki administracji nie wyślą z Kijowa pieniądze dla
                      pracowników budżetówki. To już kilka dni temu zapowiadano.
                • wojciech.2349 Re: Idź się wyspać 26.01.14, 22:47
                  eva15 napisała:
                  > Nie wierzę w to, że ktoś ci za takie głupoty płaci. Siedzisz dzień i noc przy k
                  > ompie i pleciesz koszałki opałki , bo nie masz innego sensownego zajęcia.
                  ----------------
                  Effciu,
                  jak ja siedzę przy kompie to jestem w robocie,
                  a Ty się bałwanisz.

Poniało stworzenie.
            • nie-tak Re: Idź się wyspać 26.01.14, 22:40
              Eva15
              der Trottel links liegen lassen.

• eva15 Re: Idź się wyspać 26.01.14, 22:54
                W ca 90 % omijam go i nie reaguję na jego posty, teraz diabeł mnie pokusił:-))),
                • wojciech.2349 Re: Idź się wyspać 26.01.14, 22:57
                  eva15 napisała:
                  > W ca 90 % omijam go i nie reaguję na jego posty, teraz diabeł mnie pokusił:-))
                  > ),
                  ------------------------
                  No widzisz diabełek nie śpi.
                  Teraz musisz cierpieć.
                • nie-tak Re: Idź się wyspać 26.01.14, 23:13
                  Przeciez on sie nie ukrawa i wyraznie mowi ze jest wynajetym pismakiem.
                  Provokation links liegen lassen.

_______________________________________________________________
                  www.youtube.com/watch?v=kTzLmktpzOQ
                  www.youtube.com/watch?v=pjpGcGR1TkM
                  www.youtube.com/watch?v=bK8pBDa-SY4
        • krzysiozboj Re: Tak,wojtus. 26.01.14, 23:48
          igor_uk napisał:

> Rosja zrobi wszystko dla ratowania bratniego narodu.

O tym to i Polska wie od 1939 :)) Nie obrażaj się Igor przesadnie ale Rosja robi na Ukrainie dokładnie to co UE, wpierdziela się w nie swoje sprawy w nie swoim państwie. Tak jak UE nie pozwoli na normalną Ukrainę w ramionach Rosji tak Rosja dołoży Ukrainie zdrowo gdy ta zechce zbliżyć się do UE. Twoja spora aktywność w obronie Ukrainy kojarzy mi się wyłącznie z obroną przez Rosję swojej strefy wpływów.
          • igor_uk Ukraina to nie Polska. 26.01.14, 23:52
            A Rosja nie ZSRR.
            Dalej nie widze sensu w tym temacie grzebac sie,bo dla Ciebie,Krzysio,nic nie zmienilo sie od 1939 roku.Ale poza tym,masz jasny umysl.
            • krzysiozboj Re: Ukraina to nie Polska. 26.01.14, 23:58
              To ratowanie bratnich narodów tylko jakoś źle mi się kojarzy :))

Ukraina ma ogromny wewnętrzny kryzys która powinna sama rozwiązać i najlepiej demokratycznymi metodami a nie ulicą. Z obrzydzeniem patrzę zarówno na naszych błaznów tam, na poczynania UE jak i zakulisowe działania Rosji. Każda ze stron dokłada do tego pieca równo by przypadkiem nie przygasło. Każda ze stron ma dobro Ukrainy gdzieś i dlatego pozwoliłem sobie z przymrużeniem oka zareagować na bratnią pomoc ze wschodu :))
              • igor_uk Krzysio,nie da sie dykutowac. 27.01.14, 00:06
                Z tej pozycji,ktora zajmujesz Ty.
                • krzysiozboj Re: Krzysio,nie da sie dykutowac. 27.01.14, 00:23
                  Patrzymy na Ukrainę właśnie inaczej i dyskusja trudna, Ty jako na coś dla Rosji ważnego (i są powody by tak patrzeć) a ja jak na całkiem suwerenne państwo z problemami wewnętrznymi. Dodatkowo cholernie drażni mnie hipokryzja naszych polityków co Tobie cięzko będzie zrozumieć że ja ze swoim rządem i swoimi politykami się zupełnie nie identyfikuję tutaj :D Ja to nawet chciałbym by ich tam przymknieto na jakiś czas za próbę obalenie legalnego rządu :D
                  • igor_uk Nie o to chodzi,Krzysio. 27.01.14, 00:25
                    Ty na to patrzysz z pozycji historycznej,a nie dnia dzisiejszego.
                    • krzysiozboj Re: Nie o to chodzi,Krzysio. 27.01.14, 00:38
                      A to też. Ale obawiam się że mam więcej racji tutaj, ot pewnych demonów nie należy lekceważyć mimo że długo śpią. Na UPA też patrzę wyłącznie historycznie i widząc symbolikę UPA na tych protestach to ciarki mnie przechodzą. To jest coś za co od Polski zachodnia Ukraina z miejsca powinna dostać szlaban i zamknięcie granic a nie pomoc. A gdyby odciąć się od historii to niby co złego jest w banderowskiej symbolice?

Tak, ja twierdzę że to co się robi współcześnie powinno się robić z solidną pamięcią o historii a nie opierać wyłącznie na hasłach i emocjach. Zła przeszłość nie musi oznaczać braku współpracy ale powinna wymagać większej otwartości, wyrozumiałości dla drugiego i delikatności. Bynajmniej nie takiej jaką zafundowano polskiemu autobusowi z nakazem wykrzyczenia "chwała Ukrainie".
          • romrus Re: Tak,wojtus. 26.01.14, 23:57
            krzysiozboj napisał:
            > O tym to i Polska wie od 1939 :))

O tym nie gadame:-)

> Nie obrażaj się Igor przesadnie ale Rosja robi na Ukrainie dokładnie to co UE, wpierdziela się w nie swoje sprawy w nie swoim państwie.

Krzysio, daj spokoj, panstwo nie nasze, ale tam mieszka 10 mln etnicznych Rosjan i jeszcze 10 mln mieszanych.
            Co to znaczy nie swoi sprawy?

> Tak jak UE nie pozwoli na normalną Ukrainę w ramionach Rosji tak Rosja dołoży Ukrainie zdrowo gdy ta zechce zbliżyć się do UE. Twoja spora aktywność w obronie Ukrainy kojarzy mi się wyłącznie z obroną przez Rosję swojej strefy wpływów.

Tu sie zgodze, dokladnie tak bedzie.
            Moze jednak trzeba osiagnac dna, zeby cos przemyslac.
            • krzysiozboj Re: Tak,wojtus. 27.01.14, 00:19
              Takich mieszanek etnicznych jest trochę i w innych miejscach, jest trochę Polaków an Litwie (Litwini może nas i nie lubią ale czystek etnicznych nie zrobili), Węgrów na Słowacji, na Bałkanach wszystkiego wszędzie i jest to o czym piszesz, gdy jakaś mniejszość dostaje po tyłku to naturalnym zdaje się być by tą mniejszość bronić. Ale na Ukrainie nie ma tego motywu chyba, to są obywatele Ukrainy, mające normalne prawa, nie są dyskryminowani, mało tego, praktycznie sprawują władzę na Ukrainie, te 10 mln jak powiadasz Rosjan plus 10 mln mieszanych mają możliwości i pełne prawo na własnym podwórku się rządzić na przyjętych tam zasadach. Niestety ale mocne naciski Rosji jako państwa na sprawy Ukrainy ja źle odbieram.

A czasem trzeba i w dno przywalić by przyszło otrzeźwienie, Ukrainie to tym bardziej nie zaszkodzi że może zrozumie że nie będzie żyć ani na koszt Rosji, ani na koszt UE a sama będzie musiała sobie coś wypracować.

Zresztą ja chyba to już pisałem tu ileś razy, dla mnie naturalnym sojusznikiem dla UE poza USA powinna byc właśnie stabilna i nowoczesna Rosja bo ona o wiele blizsza kulturowo niż choćby Chiny czy Indie. Dodatkowo świetnie uzupełnia UE, ma ogromne zasoby naturalne a chętnie weźmie technologię z zachodu. Dla mnie naturalnym byłoby budowanie jak najlepszych stosunków z Rosją, otwieranie się na Rosję a nie podgryzanie jej na każdym kroku. Przecież to oczywiste że po numerach na Ukrainie przyjdzie zlodowacenie stosunków UE-Rosja, po co to komu potrzebne? Mi to wygląda jak przygotowywanie "demokratyzacji" samej Rosji a to jak szturchanie śpiącego niedźwiedzia, no kiedyś może się wkurzyć i pokąsać, dziwić się wtedy że to zrobił jest bez sensu. Ja za Rosją jako państwem może średnio przepadam ale zawsze powtarzam że samych Rosjan lubię a Rosję uważałbym za najważniejszego partnera do interesów.
              • romrus Tak, Krzysio 27.01.14, 00:36
                krzysiozboj napisał:
                >Ale na Ukrainie nie ma tego motywu chyba, to są obywatele Ukrainy, mające normalne prawa, nie są dyskryminowani, mało tego, praktycznie sprawują władzę na Ukrainie, te 10 mln jak powiadasz Rosjan plus 10 mln mieszanych mają możliwości i pełne prawo na własnym podwórku się rządzić na przyjętych tam zasadach.

Zgadsa sie, i to wlasnie jest problem.
                Prawo maja, ze wzgladow etnicznych nie sa dyskriminowany, to fakt. Co naimniej wszendie, moze oprocz Zachodu.

> ale mocne naciski Rosji jako państwa na sprawy Ukrainy ja źle odbieram.

Wiele razy o tym diskutowalismy, kazde panstwo ma swoja racje stanu i dziala zgodnie z nia.
                Nie widze "mocnych naciskow".
                Od 2004 roku nasz rzad Ukraine olewa.
                Odmowe w znizke ceny na gaz, odmowe w udzieleniu kredytu nie mozna uznac za mocny naciski, nikt nie jest zobowiazany obnizyc ceny czy porzyczyc pieniedzy. To tylko "dobra" wola. W cudzyslowie bo oczewiscie chodzi o naszy interesy, ale zawsze tak jest - cos za cos i nie ma nic za frico.

> A czasem trzeba i w dno przywalić by przyszło otrzeźwienie, Ukrainie to tym bardziej nie zaszkodzi że może zrozumie że nie będzie żyć ani na koszt Rosji, ani na koszt UE a sama będzie musiała sobie coś wypracować.

100%

> Zresztą ja chyba to już pisałem tu ileś razy

I nie bedzieme powtrarzac to, w czym dawno sie zgodilismy.

Powodzenia
        • kylax1 Pomoc rosyjska to gorzej, niż najazd niemiecki. 27.01.14, 01:56
          Wot, tak to już jest...
        • felusiak1 Rosja ratuje nie tylko bratnie narody 27.01.14, 02:07
          uratowała litwinów, łotyszy, estów i polaków i węgrów i czechów i słowaków i rumunów też uratowała.
    • wojciech.2349 Jaceniuk rozpłacze się 26.01.14, 22:24
      Reprezentujący prokremlowską partię Jedna Rosja członek parlamentarnej Komisji Spraw Zagranicznych Jan Zielinski skierował na ręce ministra spraw zagranicznych Federacji Rosyjskiej Siergieja Ławrowa wniosek o wpisanie Jaceniuka i Tiahnyboka do rejestru personae non gratae na terytorium Rosji.

wiadomosci.onet.pl/swiat/deputowani-apeluja-o-uznanie-jaceniuka-i-tiahnyboka-za-osoby-niepozadane/h8jch
    • eva15 Szarpanie Ukrainy pod siebie 26.01.14, 22:26
      Czyli jak pisałam dziś rano - banderowcy będą próbowali wyeksportować "rewolucję" na wschód Ukrainy i na Krym. Zastanawiałam się, czy agresywnym bojówkom uda się sterroryzować bierną, zaskoczoną ludność. Z tego co piszesz, wygląda na to, że się nie uda.

Czyli Ukraina się rozpoławia, pęka w sztucznych szwach.

Opozycja chciała postawić Januka na wtorkowy termin w parlamencie przed faktami dokonanymi. Chciała do tego czasu opanować całą Ukrainę (nieważne, że bandami, motłochem, ale jednak opanować, odbić władzom).

Nie do końca się udaje i teraz szykuje się polityczny przetarg między Janukiem a opozycją - każda ze stron konflfiktu będzie podliczać, ile regionów za nią stoi.

Czyli Ukraina się rozpoławia, pęka w sztucznych szwach
      • wojciech.2349 Re: Szarpanie Ukrainy pod siebie 26.01.14, 22:30
        eva15 napisała:
        > Czyli Ukraina się rozpoławia, pęka w sztucznych szwach
        --------------------
        E tam Effciu,
        Igorek pisze, że walka toczy się na wielu frontach.
        Otaczają Berkutów i wykurzają ich jak szczury.

• igor_uk Nie udalo sie. 26.01.14, 22:47
        A to dzieki obrazkom z Kijowa.
        Ludzi zrozumieli,ze ta dzicz moze okazac sie pod ich oknami i dali odpor.
        Nie wiem,czy chociaz by jeden wstal w obronie miejscowych administracje jeszce miesiac temu.
        Jak widac taktyka Janukowicza dala swoje owoce.
        • wojciech.2349 Re: Nie udalo sie. 26.01.14, 22:50
          igor_uk napisał:
          > Jak widac taktyka Janukowicza dala swoje owoce.
          ---------------
          Igorku,
          ja myślę, że Januk jest spakowany i czeka na rozwój sytuacji.
          Ciekawe czy śpi w piżamie, czy ubraniu?
          • igor_uk Wkracza prawo. 26.01.14, 23:05
            Сyд приocтaнoвил дейcтвие oпyбликoвaнных решений Тернoпoльcкoгo oблcoветa oт 25 янвaря

Тернoпoльcкий oкрyжнoй aдминиcтрaтивный cyд приocтaнoвил дейcтвие oпyбликoвaнных решений Тернoпoльcкoгo oблacтнoгo coветa, принятых нa cеccии 25 янвaря. Об этoм cooбщaет рaдиo "Свoбoдa".

Тaкoе cyд принял cегoдня пo иcкy oблacтнoй прoкyрaтyры o прoтивoпрaвнocти дейcтвий oблcoветa нa зacедaнии cyббoтней cеccии. Сyд тaкже зaпретил предcедaтелю oблcoветa пoдпиcывaть и oбнaрoдoвaть дрyгие решения, принятые нa этoй cеccии.

Zgodnie z tym postanowieniem,wszystkie decyzje,podjete przez majdaunow nie maja sily prawnej.
            To pokazuje,ze nawet w najbardziej banderowskim obwodzie prawo istnieje i nie boi sie majdaunow.A to znaczy,ze maja ochrone.Kto ich ochrania? odpowiedz jest oczywista-sily porzadkowe,ktore ,zdaniem Wolfa ,sa po stronie majdaunow.
            • wojciech.2349 Re: Wkracza prawo. 26.01.14, 23:10
              Igorku,
              tych sędziów Januka wsadzą być może za kilka miesięcy
              do więzienia.

To chyba wiesz?
        • brat_ramzesa Re: Nie udalo sie. 26.01.14, 23:09
          Mowilem ze tak powinien zrobic, inna sprawa jak przekonac zachod; ja uwazam dac im tej "swobody" niech sami sie przekonaja ile jest warta ta ich "prawdziwa ukrainskosc"
        • eva15 Nie udalo sie. To jeszcze nie wiadomo... 26.01.14, 23:11
          Obserwuję reakcję Zachodu i widzę wyraźnie, że on nie poparł jednoznacznie wejścia opozycji do rządu, jak to proponuje Januk.
          Dochodzę więc do wniosku, że Zachód dał opozycji błogosławieństwo, czyli wolną rękę, by się wykazała, czy opanuje cały kraj.
          Strajku powszechnego opozycja nie była w stanie wzbudzić, więc pozostaje już tylko metoda szoku, zaskoczenia, agresji i terroru.

Podejrzewam, że do regionów, w których to się nie udało, zostanie wysłanych jeszcze więcej "rewolucjonistów".
          Wynik opanowania kraju wpłynie na wynik walki o władzę.
          • igor_uk Ewa,musisz zmienic nick:-) 26.01.14, 23:17
            Z malkontentem lubicie sie,to on napewno nie bedzie miec nic przeciwko temu,ze pozyczysz jego nick :-)

Ewa,sledze na zywo sytuacje na Ukrainie.
            Krym,Odessa,Nikolajew postanowili zjednoczyc sily i jechac do Kijowa bronic wladze.
            To inicjatywa ludzi,a nie wladz. Bo dla nich jeszcze do wczoraj wszystko bylo gdzies daleko i im wydawalo sie,ze ich to nie dotyczy.Okazalo sie,ze dotyczy.
            • eva15 Igorze, musisz zacząć rozumieć, co piszę:-)) 26.01.14, 23:45
              Ja tylko piszę, że o[u]pozycja stanie na głowie, by zdobyć jak najwięcej regionów przed wtorkiem i nie cofnie się przed wysłaniem dodatkowych "rewolucjonistów" na wschód Ukrainy czy na Krym. /u]

We wtorek i w następnych dniach będzie przetarg - KTO ma więcej? Na to wszystko przyjadą znów jewrokołchoźnicy i będą się bawić w arbitra sporu - w zależności od wyniku podboju kraju. Jak majdauny nie zdobędą miażdżącej przewagi w reh'gionach, EU będzie namawiać Kliczkę i spółkę do współpracy z władzą. Jak zdobędą, EU będzie tłumaczyć Janukowi, że powinien się poddać.

Jeśi Krym, Odessa i Nikołajew się jednoczą i chcą dać odpór na Majdanie, to to jest dobre dla Januka w przetargu z opozycją i z EU , czyli z USA.
              • igor_uk Ewa,doskonale wiem o czym piszesz. 26.01.14, 23:49
                Ale nie moglem powstrzymac sie,zeby nie zazartowac z Ciebie,ale to z wielkiej milosci do ciebie :-)
                • eva15 Re: Ewa,doskonale wiem o czym piszesz. 27.01.14, 00:13
                  www.youtube.com/watch?v=OYkFiUsEQ8U
      • marko125 Re: Szarpanie Ukrainy pod siebie 26.01.14, 23:03
        > Czyli Ukraina się rozpoławia, pęka w sztucznych szwach.
        >
        Niech się podzielą. Wschód do UC a Zachód niech UE weżmie na garnuszek.
        • brat_ramzesa Re: Szarpanie Ukrainy pod siebie 26.01.14, 23:12
          haha to bylby ciekawy eksperyment, zachod Ukrainy bez przemyslu bez strategicznych portow za to z dosc liczna ludnoscia...Kosowo do n-tej! ;)
          • marko125 Re: Szarpanie Ukrainy pod siebie 26.01.14, 23:14
            Czechsłowacja się podzieliła. Mówiło się, że SŁowacy nie dadzą sobie rady i jakoś dają :)
            • brat_ramzesa Re: Szarpanie Ukrainy pod siebie 26.01.14, 23:20
              No rozdzielili na samorzady i to bez jakiegos specjalnego huku
          • nie-tak Re: Szarpanie Ukrainy pod siebie 26.01.14, 23:15
            brat_ramzesa napisał:

> haha to bylby ciekawy eksperyment, zachod Ukrainy bez przemyslu bez strategiczn
            > ych portow za to z dosc liczna ludnoscia...Kosowo do n-tej! ;)
            ------------------------------
            Ich wybor, ciemnota robi z ludzi czesto slepych jak i durnych.
            Ciekawe co bedzie za rok albo za dwa lata znowu Majdan?
        • romrus To jedyne rozsadne rozwiazanie dla nich. 26.01.14, 23:36
          marko125 napisał:
          > Niech się podzielą. Wschód do UC a Zachód niech UE weżmie na garnuszek.

Nie da sie pogodzic w jednym kraju doneckich, ktory na 9 maja marszeruja z portretami Stalina, czego nawet w Rosji juz nie zobaczysz, a zapadencow, ktory swietuja dzien powstania SS-diwizji Galicja i marszeruja z portretami Bandery pod flagami UPA.
          No nie da sie i tyle.

Nigdy w zyciu im sie nie uda wybrac jakas kompromisowa wladze, bo to z zasady nie jest mozliwe.
          • marko125 Re: To jedyne rozsadne rozwiazanie dla nich. 26.01.14, 23:40
            I już dawno powinni to zrobić.
            • igor_uk Nie. 26.01.14, 23:44
              Ukraina potrzebuje federalizacji.Rozpad,to ostatecznosc.Bo samostijny banderostan bedzie osrodkiem szowinizmu i niestabilnosci dla calej srodkowej Europy,w tym i dla Polski.
              • romrus Igor, ... 26.01.14, 23:52
                igor_uk napisał:
                > Ukraina potrzebuje federalizacji.

Zgoda, potrzebuje, ale bez wyciecia tego galicijskiego raka ch@ja z tego wyjdzie, za przeproszeniem.

>Rozpad, to ostatecznosc. Bo samostijny banderostan bedzie osrodkiem szowinizmu i niestabilnosci dla calej srodkowej Europy, w tym i dla Polski.

Zgoda, dokladnie tak bedzie, tyle ze mnie to nie obchodzi, i jak mi sie wydaje, wiekszosci Ukraincow rowniez.

Stworzyli Kosowo, otworzyli skrzynke Pandory, to czemu nie niezalerzny Banderostan?
                • brat_ramzesa Re: Igor, ... 26.01.14, 23:56
                  Bo jest chrzescjaninem tego nie da sie rozgryzc
                • igor_uk Re: Igor, ... 27.01.14, 00:11
                  Wiem o tym,romrus,ze Ciebie to nie obchodzi.Ale ja w innej sytuacji.
                  Czesc mojej rodziny mieszka w Rosji,czesc na Ukrainie i czesc w Polsce.
                  Tak sie sklada,ze te panstwa mnie nie sa obce.
                  • romrus Rozumiem, Igor, ... 27.01.14, 01:00
                    igor_uk napisał:
                    > Wiem o tym,romrus,ze Ciebie to nie obchodzi.Ale ja w innej sytuacji.
                    > Czesc mojej rodziny mieszka w Rosji,czesc na Ukrainie i czesc w Polsce.
                    > Tak sie sklada,ze te panstwa mnie nie sa obce.

Mam nadzieje ze ukrainska czesc rodziny nie mieszka w banderowszczyznie.

Z tym ze Ty dawno mieszkasz po za Rosja, postaram sie wyrazic Cie stosunek znacznej czesci Rosjan wobec wydarzen na Ukrainie.

A. Generalnie wspolczujeme.
                    B. Dobrze wiesz, ze ktos, kto sie daje byc wy@chany sistematycznie, w Rosji sie nie szanuje.
                    "Один рaз не пидaрac, нo втoрoй рaз - не первый рaз".
                    C. Mame dosyc.
            • romrus Re: To jedyne rozsadne rozwiazanie dla nich. 26.01.14, 23:45
              marko125 napisał:
              > I już dawno powinni to zrobić.

I to mie dziwi i wqrwia jednoczesnie.
              Krajem ponad 20 lat rzadza bandy zlodziejow, zmieniajac sie po koleje.
              A narod cierpi.
              Czasami tylko tanczy "bojowy hopak" na majdanach.
              Nie do wiary.
              Przeciez w takim kraju nie da sie zyc.
          • brat_ramzesa Re: To jedyne rozsadne rozwiazanie dla nich. 26.01.14, 23:51
            Da sie
            Niech kazdy po swojemu niech czci co chce
          • krzysiozboj Re: To jedyne rozsadne rozwiazanie dla nich. 27.01.14, 00:56
            romrus napisał:

> marko125 napisał:
            > > Niech się podzielą. Wschód do UC a Zachód niech UE weżmie na garnuszek.
            >
            >
            > Nie da sie pogodzic w jednym kraju doneckich, ktory na 9 maja marszeruja z port
            > retami Stalina, czego nawet w Rosji juz nie zobaczysz, a zapadencow, ktory swi
            > etuja dzien powstania SS-diwizji Galicja i marszeruja z portretami Bandery pod
            > flagami UPA.
            > No nie da sie i tyle.
            >
            > Nigdy w zyciu im sie nie uda wybrac jakas kompromisowa wladze, bo to z zasady n
            > ie jest mozliwe.

To plus wspomniana oligarchia i złodziejstwo chyba większe niż w Rosji sprawia że Ukraina nie jest atrakcyjna dla nikogo, być może dlatego nikt jej przytulić nie chce a gra idzie na zrobienie tam zadymy? ;)
            • romrus A mozesz sie wyobrazic, 27.01.14, 01:18
              krzysiozboj napisał:
              > > Nie da sie pogodzic w jednym kraju doneckich, ktory na 9 maja marszeruja z portretami Stalina, czego nawet w Rosji juz nie zobaczysz, a zapadencow, ktory swietuja dzien powstania SS-diwizji Galicja i marszeruja z portretami Bandery pod flagami UPA. No nie da sie i tyle.
              > Nigdy w zyciu im sie nie uda wybrac jakas kompromisowa wladze, bo to z zasady nie jest mozliwe.
              > To plus wspomniana oligarchia i złodziejstwo chyba większe niż w Rosji sprawia że Ukraina nie jest atrakcyjna dla nikogo, być może dlatego nikt jej przytulić nie chce a gra idzie na zrobienie tam zadymy? ;)

"Chyba", qwa:-)
              My to mielismy 20 lat temu, a oni sie budza jak w filmie "Dzien Swistaka" - co rano maja 1991 rok.

Moze i idze wojna na wykonczenie, nie wiem.
              Bez podzialu kraju ta wojna bedzie trwala wiecznie.
              • krzysiozboj Re: A mozesz sie wyobrazic, 27.01.14, 08:56
                Może gdyby się i podzielili to i zdrowsi by byli, rozpad ZSRR czy byłej Jugosławii był inny bo to była mieszanka narodów trzymana krótko za pysk komuną, bardziej do rozpadu Czechosłowacji bym to może przyrównał, gdzie co prawda dwa narody były ale sporo wymieszane i bez wzajemnych animozji. Po podziale są jakby zdrowsi, szczególnie Słowacy. Może przestaliby patrzeć na siebie wilkiem a zaczęliby pracować na siebie bo już nie ma winnego nieszczęść?

Zasieków kolczastych na granicy robić nie muszą, starczy jak budżet swój dostaną i możliwość wyboru swoich władz, jedni wybiorą sobie prorosyjskie a drudzy banderowców i cały naród będzie szczęśliwy.

Tylko tu bym ponowił pytanie - czy tam chodzi o rozwiązanie problemu czy o to by on trwał wiecznie?

• brat_ramzesa Sam sobie odpowiedz. 27.01.14, 09:03
                  Kto bredzi ze Ukraina MUSI byc jedna, unitarna czy czasem nie Galicja i zachodnie kraje?
                  Te kraje ktore jeszcze tak ochoczo niedawno mieszaly na poludniu Europy??P prostu zwykla obluda
                  • wojciech.2349 Re: Sam sobie odpowiedz. 27.01.14, 09:11
                    brat_ramzesa napisał:
                    > Kto bredzi ze Ukraina MUSI byc jedna, unitarna czy czasem nie Galicja i zachodn
                    > ie kraje?
                    > Te kraje ktore jeszcze tak ochoczo niedawno mieszaly na poludniu Europy??P pros
                    > tu zwykla obluda
                    -------------------
                    To może podzielmy Rosję. Przecież różnice między regionami
                    Rosji są znacznie większe. Nawet mówią językami nieporównywalnymi
                    i niektórzy są skośnoocy.
                    • krzysiozboj Re: Sam sobie odpowiedz. 27.01.14, 09:20
                      ZSRR został podzielony odśrodkowo, dlaczego chcesz dzielić to co jakoś kupy się trzyma? Tak dla zasady?
                      • wojciech.2349 Re: Sam sobie odpowiedz. 27.01.14, 09:23
                        krzysiozboj napisał:
                        > ZSRR został podzielony odśrodkowo, dlaczego chcesz dzielić to co jakoś kupy się
                        > trzyma? Tak dla zasady?
                        -----------------
                        Przecież Czeczenia i Dagestan są de facto z Rosją w stanie
                        permanentnej wojny.
                        • krzysiozboj Re: Sam sobie odpowiedz. 27.01.14, 09:38
                          Na temat tych dwóch małych rejonów ciężko mi się wypowiadać bo za mało wiem. Na ile to są dążenia niepodległościowe narodu a na ile ekstremizm islamski. A jeśli to ekstremizm islamski to zobacz co robi z nim zachód/USA - nie szanuje granic państwowych i ściga dronami po całym świecie, jak znajdzie to likwiduje bez sądu. No chyba że ekstremizm islamski lokalnie moze dokuczyć Rosji to wtedy są to wiosny ludów czy pokojowe demonstracje.

Ja Rosji za jej politykę wobec mniejszych sąsiednich narodów nie pochwalałem nigdy, dlatego jako państwa Rosji nie lubię bo uważam że może być zagrożeniem i dla nas choć dzisiaj mało realnym. Ale byłbym też daleki od tego by tam szukać na siłę waśni wewnętrznych.
                  • krzysiozboj Re: Sam sobie odpowiedz. 27.01.14, 09:27
                    brat_ramzesa napisał:

> Kto bredzi ze Ukraina MUSI byc jedna, unitarna czy czasem nie Galicja i zachodn
                    > ie kraje?
                    > Te kraje ktore jeszcze tak ochoczo niedawno mieszaly na poludniu Europy??P pros
                    > tu zwykla obluda

Podział to jak rozwód, raz spora trauma, dwa spore koszta, trzy sporo półsierot. Żaden cudowny lek ale czasami chyba rozwiązanie lepsze, czy dla Ukrainy to nie wiem, osłabi ją to. Przy Ukrainie zasmuca to że inni miast jej pomóc to dokładają do pieca nienawiści mocno podjudzając jedną stronę przeciw tej bierniejszej w tym momencie. Janukowycz jakby nie było demokratycznie był wybrany i reprezentuje sporą część tego kraju, podejrzewam że ma na tyle spore poparcie że wygrałby i następne demokratyczne wybory. Więc jeśli demokracja zawodzi robi się rewoltę w imię ... obrony demokracji.
        • eva15 Re: Szarpanie Ukrainy pod siebie 26.01.14, 23:59
          marko125 napisał:

> Niech się podzielą. Wschód do UC a Zachód niech UE weżmie na garnuszek.

Ja sobie wypraszam, ja już mam dosyć płacenia na borrcię i wojtusia!

Ja wolę, żeby całą Ukrainę wzięli Rosjanie. Czemu ma im być lepiej niż Niemcom w EU? :-)))
      • brat_ramzesa Ukraina raczej przetrwa 26.01.14, 23:07
        Zreszta sami Ukraiincy powinni zdecydowac
        Koniecznoscia sa glebokie zmiany, jak powietrze potrzebna jest federalizacja
        No i jesli Januk zawali w realnym reformowaniu kraju niech go pieklo pochlonie!
        • igor_uk Federalizacja! 26.01.14, 23:11
          To jedyne wyjscie dla Ukrainy.
          Bo ten stan,ktory my obserwujemy dzis,tak naprawde trwa od wielu lat i zaczel sie z dniem ogloszenia niepodleglosci.
          • brat_ramzesa Re: Federalizacja uzdrowi Ukraine 26.01.14, 23:16
            Mity zapadniencow szybko prysna i beda musile wziac sie za realna prace
            Oczywiscie porzadk tam zrobic, bo takiej korupcji i braku przestrzegnia prawa jaki tam nigdzie na Ukrainie nie ma
            • igor_uk Zytomierz. 26.01.14, 23:20
              majdaunom nie udalo sie.
              23 янвaря cледcтвенным oтделoм Житoмирcкoгo гoрoтделa УМВД Укрaины в oблacти нaчaтo дocyдебнoе рaccледoвaние в yгoлoвнoм прoизвoдcтве пo cт. 15 (пoкyшение нa преcтyпление), ч.1 cт. 341 (зaхвaт гocyдaрcтвеннoгo здaния ) УК Укрaины.

Об этoм cooбщaет oфициaльный caйт прoкyрaтyры Житoмирcкoй oблacти.

«Уcтaнoвленo, чтo oкoлo 21.00 вo время мирнoгo coбрaния грaждaн нa митинге, кoтoрый cocтoялcя нa плoщaди Кoрoлевa в г. Житoмире, знaчительнoе кoличеcтвo неизвеcтных coвершилa пoпыткy зaхвaтить здaние Житoмирcкoй oблacтнoй гocyдaрcтвеннoй aдминиcтрaции», - гoвoритcя в cooбщении.

Прoцеccyaльнoе рyкoвoдcтвo ocyщеcтвляетcя прoкyрaтyрoй гoрoдa Житoмирa. Хoд дocyдебнoгo рaccледoвaния взят нa кoнтрoль прoкyрaтyрoй oблacти.

«Зa coвершение вышеyкaзaннoгo преcтyпления предycмoтренo нaкaзaние – oгрaничение cвoбoды нa cрoк oт 3 дo 5 лет или лишение cвoбoды нa cрoк oт 3 дo 6 лет», - нaпoминaет прoкyрaтyрa.
              • brat_ramzesa Re: Zytomierz. 26.01.14, 23:25
                Mowilem ze to bardziej medialne wydarzenie jak rzeczywistosc taki talk show
        • eva15 Januk a zadania, które go przerastają 26.01.14, 23:20
          Januk to dla mnie taki cwaniaczek, spryciarz życiowy i polityczny ale kompletnie bez formatu na wielkiego polityka. A złośliwa historia postawiła go przed wielkimi zadaniami.

Zresztą - sam te zadania w dużym stopniu sprowokował. Myślał, że z pozycji biednej, podupadłej Ukrainy może ujeżdżać swobodnie dwa tygrysy na raz: EU i Rosję.
          • igor_uk Ewa,to Tobie wszystko wyjasni. 26.01.14, 23:22
            Ja to juz wklejalem na forum,zle byc moze Ty tego nie zauwazyla:

Те, ктo нaщyпaл y Янyкoвичa cтaльные яйцa, дoлжны пoнимaть, чтo этo нa caмoм деле кyлaки Пyтинa, кoтoрые их держaт.

Mam nadzieje,ze wszystko zrozumiesz bez ttlumaczenia :-)
            • eva15 Re: Ewa,to Tobie wszystko wyjasni. 26.01.14, 23:32
              Ha, ha, no w tej chwili chyba tak jest.
              • igor_uk Re: Ewa,to Tobie wszystko wyjasni. 26.01.14, 23:37
                I to zasluga zachodu,ktory nie dal wiekszego pola manewru Janukowiczu.
                Ciekawo,na co mieli nadzieje? Moze ich Kwasniewski wprowadzil w blad?
          • nie-tak Re: Januk a zadania, które go przerastają 26.01.14, 23:24
            @eva15
            W kazdym badz razie glupi nie jest tak jak np. polscy poltycy

• romrus Jego ratuje, Ewa, ze... 26.01.14, 23:41
            eva15 napisała:
            > Januk to dla mnie taki cwaniaczek, spryciarz życiowy i polityczny ale kompletnie bez formatu na wielkiego polityka. A złośliwa historia postawiła go przed wielkimi zadaniami.

...reszta ukrainskich politykow sa tacy sami palanci, jak i on.

Z tego powodu ma jakis szansy i za wczesniej go skreslac z listy:-)
            • eva15 Re: Jego ratuje, Ewa, ze... 26.01.14, 23:47
              Ależ, ja to rozumiem, wiem i dlatego go nie skreślam.
    • wojciech.2349 ukochane czekistki i czekiści 26.01.14, 23:19
      Oczęta mi się kleją i chyba pójdę spać.
      Ale mogę się obudzić.
      Muszę trwać na posterunku.

Igorku i Mamrociku nie szalejcie zbytnio.
      • brat_ramzesa Dobranoc, kolorowych snow! 26.01.14, 23:29
        Niech ci sie snia piekne gole czekistki
        • igor_uk A tak Odessa dzis bronila sie. 26.01.14, 23:34
          Bronila sie pod rosyjskimi flagami i z piesniami:
          www.youtube.com/watch?v=7RaY3QL74es#t=25
          • brat_ramzesa Re: A tak Odessa dzis bronila sie. 26.01.14, 23:55
            Nie moje klimaty ;)
          • kylax1 Igorku, to Odessa w końcu jest Rosją, czy Ukrainą? 27.01.14, 02:09
            Widać aktywne działanie Moskwy. Poza tym, co to za rzępolenie, tego nie da się słuchać....
    • wiarusik Re: Ukraina budzi sie i daje odpor majdaunam. 27.01.14, 00:10
      jak byś mi powiedział: w stolicy biją! we lwowie biją! napisałbym, że mołojce. a tak to wymieniłeś regiony, których ludność nie uznaje państwa ukraińskiego. która jest mu wrogą. jest 5tą kolumną.
      byłem na krymie. watachy psów na ulicach, śmieci na trawnikach, smród. łady z lat 70-tych. stała taka łada przy rozgrzebanym śmietniku i rzeczce wypełnionej ściekami. w środku flagi ukraińska i rosyjska-symbol tego syfu. ukrainka jeszcze się do ciebie uśmiechnie, ukrainiec poda rękę, a byle rosyjskie osadniki nos w górę i patrzcie jaki to ja pan/pani tej ziemi (tego smrodu, głodu i ubóstwa). mają trzęsawkę jak widzą paszport z orzełkiem, jak ruski to wklepie ci pieczątkę na 39 stronie :P
      • igor_uk Trochy humoru. 27.01.14, 00:18
        Jak pogonili majdaunow w Nikolajewie :
        Никoлaев выcтoял! Теперь мы едем к вaм!

Прoшел cлyх, чтo прихoдит львoвcкий пoезд c быдлюкaми нa бoртy, в кoличеcтве 300 yрoдoв.

К нaм нa пoмoщь выехaли Одеccиты. Пoзвoнили Севacтoпoльцы, cкaзaли, чтo еcли бyдет нaдo, тo 1000 oбеcпечaт.

Пришел пoезд... a нa вoкзaле их тoже ждaли!

Влoмили быcтрo и четкo. Быдлo пешкoм пo рельcaм cмылocь, дoгoнять не cтaли.
        • misterpee Re: Europa nie wtracala sie w 39 roku 27.01.14, 00:43
          kiedy hitler i stalin zaatakowali Polske, tak samo powinien postapic Putin kiedy NASI wynajeli majdan do zaatakowania (wyzwolenia) Ukrainy.
          Ta sama propaganda w sprawie ataku na Irak, Libie itd....... Goebels byu sie nie powstydzil.
    • kylax1 Igorku, dalej twierdzisz, że Rosja nie wtrąca się 27.01.14, 01:59
      na Ukrainie?

Przecież sam pisałeś, że Batman Alfa Wszechrusi i Okolic, wysyła rosyjski OMOH (heheheheh lustro) na pomoc Berkutowi.

To jak to jest? Bratnia pomoc?
      • misterpee Re: panie Kylax 27.01.14, 02:54
        Czy ameryka nie wtraca sie w Meksyku, calej Poludniowej Ameryce, Afryce, Azji. Jasne ze Rosja nie moze stac z zalozonymi rekami patrzac co sie dzieje poza jej bezposrednia granica. Nie ma takiego kraju na swiecie ktory nie usilowalby wplywac na polityke swoich sasiadow. Putin nie jezdzi do Kijowa na wiece, Rosyjski ambasador jawnie nie podrzega do konfliktu. Tego nie da sie powiedziec o Polsce i jej sojusznikach. Nawet RT.com informuje obiektywnie, a tego nie robia media zachodnie. Jest widoczne ze ktos chce w Ukrainie zrobic nastepna LIBIE i postawic bazy wojskowe przeciwko Rosji. Tym razem nie bedzie wymowki ze sa to bazy przeciw Iranowi. Szydlo wyszlo z worka.
    • brat_ramzesa Ukraina jako panstwo federalne nabiera ksztaltow 27.01.14, 10:23
      "Пoдгoтoвленo oбрaщение к oблacтным, гoрoдcким и рaйoнным coветaм депyтaтoв югo-вocтoкa и центрa Укрaины o coздaнии Федерaтивнoгo Гocyдaрcтвa Мaлoрoccия c oриентaцией нa Рoccию, a тaкже пoдгoтoвленo oбрaщение к рyкoвoдcтвy и нaрoдy Рoccии, ЕС и мирoвoй oбщеcтвеннocти...
      www.regnum.ru/news/polit/1759091.html
      Ps Troche nazwy historyczne im sie popierzyly , jak juz to Novorosja, Malorosja to centrum ;))
    • wojciech.2349 Igorku, tylko nie płacz, bądź dzielny 27.01.14, 11:06
      Rosja. "Kommiersant": Janukowycz rozpoczął rozmowy o kapitulacji

Wiktor Janukowycz rozpoczął rozmowy o kapitulacji - tak wpływowy rosyjski dziennik "Kommiersant" komentuje w poniedziałek propozycje, jakie prezydent Ukrainy w sobotę złożył liderom opozycji.

W ocenie gazety, "pozostaje tylko określić, jaka to będzie kapitulacja - bezwarunkowa czy honorowa, natychmiastowa czy rozciągnięta w czasie". "Są to wszelako tylko szczegóły. Najważniejsze jest jasne: prędzej czy później władze na Ukrainie zmienią się radykalnie" - konstatuje "Kommiersant".

wyborcza.pl/1,91446,15342394,Rosja___Kommiersant___Janukowycz_rozpoczal_rozmowy.html
    • bywszy1 Re: mam porade,ajgorowi+ 27.01.14, 11:35

wieczorem przestan chlac i zrec czosnek bez umiaru,to moze tez ci sie uda obudzic.
    • bywszy1 Re: ajgor+ 27.01.14, 11:37
      Odpowiadasz na:
      igor-z-uk napisał(a):
      > Nowe wiadomosci bede podawac w miare mozliwosci na zywo.
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      a czy musisz podawac wiadomosci?
      Czy to chazard jakis czy wyscigi konne?
      Wez sie lepiej za uczciwa i solidna prace-na zywo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka