Dodaj do ulubionych

Spiegelleser wissen mehr

16.10.15, 19:27
I dowiedzieli sie wlasnie ze Mundial 2006 w Nimemczech zostal kupiony za ciezkie miliony. Wielkim szokiem i dla mnie i dla innych, ktorzy szanowali Beckenbauera jest fakt ze i byl On wmieszany w korupcje

Dwa komentarze sie nasuwaja. Jeden negatywny i jeden pozytywny.

Po pierwsze, kazdy kto sie dostal w szambo Blattera zostal ochlapany gownem. Dostalo sie naszemu Platiniemu i teraz gownem w twarz dostal Franz "Cäsar" Beckenbauer. Wygral Mundial jako pilkarz, wygral Mundial jako trener ale teraz smrod korupcji Mu zostanie na nagrobku.

Po drugie, uczmy sie od Niemcow. Nie ma swietosci, trzeba byc uczciwym i czesc. I jesli der Spiegel straca z pomnika Cezara Franca to moge tylko powiedziec "chapeaux bas". Na pomniku chce uczciwych i tylko uczciwych!

PF
Obserwuj wątek
    • j-k PF, pokorne ciele dwie matki ssie... 16.10.15, 19:36
      zatem od walk amerykansko-niemieckich - trzymajmy sie z daleka...

podobnie jak od walk rosyjsko-ukrainskich...
      • polski_francuz Re: PF, pokorne ciele dwie matki ssie... 16.10.15, 19:40
        Tata albo Mama ze Wschodu, was?

Tez mi Mama to klarowala ale nie wyklarowala:)

PF
        • j-k Nie, pradziadek :) 16.10.15, 19:44
          sluzil diesiat liet w Blagowieszczensku (nad Amurem - na granicy z Chinami)

a dziadek mowil i pisal tylko po rosyjski (okolice Plocka) - by jedynym piszacym czytajacym na wsi i uchodzil za wioskowego Mondrale :)
      • szwampuch58 Re: Klissi zbiera" baty "na boisku 16.10.15, 19:45
        od kogo wlezie to Amerykance kombinuja jak kon pod gore.Zalosne jankesy.
    • kylax1 Kogo obchodzi piłka kopana? 16.10.15, 19:41
      Poza kwestią finansową, jako dochodowy dział gospodarki, w ogóle mnie to nie interesuje.
      • szwampuch58 Re: Kogo obchodzi piłka kopana? 16.10.15, 19:46
        Oki doki zostan przy wszach i toaletach....masz sukcesy w tej materii.
      • polski_francuz Re: Kogo obchodzi piłka kopana? 16.10.15, 19:56
        Mnie m.in. Milosc do pilki staje sie znow po 40 lata patriotycznym obowiazkiem. Nareszcie mamy pilkarzy jak trzeba, reprezentacje jak trzeba i swiatowa gwiazde Lewego.

PF
        • kylax1 Sport dla mas. 16.10.15, 20:02
          Piłka nożna to taki fetysz bazujący na najniższych instynktach.
          • polski_francuz Re: Sport dla mas. 16.10.15, 20:06
            Nagroda Nobla, wynik Mundialu... to kilka przykladow powodujacych wzrost dumy narodowej. A ja, jako polski emigrant potrzebuje byc z Polski dumny.

Dla zdrowia psychicznego.

PF
            • kylax1 Piłka nożna to sport głównie krajów katolickich. 16.10.15, 20:41
              Z okazjonalną popularnością w innych kulturach. Ale największy szał ma w krajach katolicko-łacińskich.
              • polski_francuz Re: Piłka nożna to sport głównie krajów katolicki 16.10.15, 20:53
                UK do jakich zaliczasz?

PF
                • kylax1 To jest jeden z wyjątków potwierdzających regułę. 17.10.15, 13:07
                  Poza tym w UK jest wielu ludzi pochodzenia irlandzkiego.
          • szwampuch58 Re: pojedyncze jednostki 16.10.15, 20:06
            nalezy leczyc w Tworkach,podobno sa najlepsi specjalisci od tego
            • kylax1 Typowy, sowiecki bełkot. 16.10.15, 20:43
              My tam dobrze wiemy, tawariść, że u Was w matuszce, kto nie zachowuje się jak wódz i masy przykazały, ten "chory psychicznie".
    • mara571 PF masz chyba krotka pamiec 16.10.15, 22:22
      podobnie jak wiekszosc piszacych. W 2014 mialo miejsce dosc spektakularne usuniecie Beckenbauera z funkcji szefa FIFA Task Force Football 2014. I to przez komisje etyki FIFA.
      Beckenbauer usunal sie w cien i nigdy nie udzielil zadnych wywiadow na ten temat.

Przypomne, ze koledzy w UEFA tez w tajemniczy sposob sklonili Beckenbauera do rezygnacji z udzialu w wyborach nowego szefa w 2007.

www.fifa.com/governance/news/y=2014/m=6/news=statement-of-the-independent-fifa-ethics-committee-2369679.html
      • polski_francuz Raczej 16.10.15, 22:37
        trzymam sie tych, ktorym mozna ufac. I ani FIFA ani UEFA ani zadnym z jej organow w tym "komisji etyki" (etyki ludzi, ktorzy se placa miliony Euro) nie ufam.

Szkoda, ze Beckenbauer spadl z pomnika. Troche duzo ostatnio tych zlych wiesci z Niemiec. Po Winterkornie, Beckebauer...

PF
        • dicksmith Re: Raczej 16.10.15, 23:30
          > Troche duzo ostatnio tych zlych wiesci z Niemiec. Po Winterkornie, Beckebauer...

Najgorsze dopiero przed nami - bankructwo Deutsche Bank
      • nachlany_wolak Kopieren bedeutet nicht die Texte lesen 16.10.15, 22:39
    • dicksmith Re: Spiegelleser wissen mehr 16.10.15, 23:27
      > Po drugie, uczmy sie od Niemcow. Nie ma swietosci, trzeba byc uczciwym i czesc.

Chętnie pouczę się od Niemców ale dopiero wtedy gdy przeproszą Polaków za "Drang Nach Osten" i te ich historyczne i rasistowskie brednie.
      • szwampuch58 Re: Spiegelleser wissen mehr 17.10.15, 10:17
        Oooooo,znowu ulanek nadwislanski domaga sie przeprosin....kutka pamiec bystrzak ?...to pomoge
        www.youtube.com/watch?v=BUdPN48oKIs
        • dicksmith Re: Spiegelleser wissen mehr 17.10.15, 11:42
          Mnie chodzi o całokształt, a nie wyłącznie o II WŚ. Z historii okradli nas już wcześniej, imputując że żyjemy na kradzionej ziemii - i do dziś tak większość Niemców uważa, chociaż nauki historyczne, przy udziale badań genetycznych, to obaliły. Wciąż też przeciętny Niemiec wierzy że należy do aryjskiej rasy, rasy lepszej, pomimo że genetyka temu zaprzecza. No a wraz z przeprosinami wiąże się sowite odszkodowanie, a na to Niemców nie stać.
          • polski_francuz Re: Spiegelleser wissen mehr 17.10.15, 11:55
            Co do aryjskiej rasy to sie zgadzam. Bo rozmawialem z wlascicielem domu, w ktorym wynajmowalem mieszkanie w 1983 roku i on rzeczywiscie uwazal, ze naleza do innej rasy.

Co do reszty, to powiedzialbym ze mamy szanse pisac historie po polsku i od nowa. I jak ja juz ladnie napiszemy to i "przecietny Niemiec" uzna co trzeba.

PF
          • szwampuch58 Re: Spiegelleser wissen mehr 17.10.15, 12:17
            to pisz od razu zebraku bez honoru ze domagasz sie kasy,dwie lewe rece,gemba pelna frazesow siano w zakutym lbie i wieczne pretensje do calego swiata :typowy ulanek nadwislanski, brrrrrr
            • dicksmith kasa, szwampuch 17.10.15, 13:08
              mnie niemiecka kasa się nie należy, od 35 lat nie mam polskiego paszportu i nie zamierzam mieć, ale twoje rozdrażnienie rozumiem, bo jesteś niemieckoidalnym prostaczkiem, do polskiej kultury nie dorastasz, a do niemieckiej odbytnicy nie wlazłeś jeszcze dostatecznie głęboko, choć się starasz, i stąd twoja frustracja
    • de_oakville Re: Spiegelleser wissen mehr 17.10.15, 00:51
      Dla mnie mlody Beckenbauer nigdy nie spadnie z pomnika. Rowniez Beckenbauer w srednim wieku - trener. Z pomnika spadl tylko stary Beckenbauer. Dla mnie bez roznicy - pod pomnik starego i tak bym nigdy nie poszedl. Dzialacz sportowy nie ma takiej "aureoli" jak slynny sportowiec.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
      "A zastanawiajac sie nad tym, jak ludzie bardzo potrafia sie zmienic, dochodzi do przekonania, ze czlowiek moze w ciagu jednego zycia przejsc kilka reinkarnacji. Byl potworem, a stal sie aniolem, byl swinia, a przeksztalcil sie w golebia. Moze nawet nie pamietac swojego poprzedniego wcielenia, moze chcialby zupelnie o nim zapomniec. Umiera i zmartwychwstaje, pada i podnosi sie, znika i zyje ponownie - tak inny, tak niepodobny do tego, ktorym byl."

(Ryszard Kapuscinski, "Lapidarium")
      • polski_francuz O jeden most za daleko 17.10.15, 08:08
        Interesujace. Jako ze powoli wchodze w tzw powazny wiek zaczynam i ja o tym "co pozostawiamy za soba" myslec. Chyba najwazniejsze sa dzieci. Ale czy im sie powiedzie czy nie zalezy bardzo od nich. Potem pozostaje pamiec jaka zostawilismy w spoleczenstwie w jakim dzialalismy.

Wracajac de Beckenbauera to pewnie chcial trzeciego sukcesu po Mundialu wygranym i wytrenowanym. I chcial Mundial wprowadzic do Niemiec. I tu zagral wg regul Blattera. Pewnie nie mial innego wyjscia.

Szkoda

PF
        • mara571 "Chciejstwo" Beckenbauera nie moglo wystarczyc 17.10.15, 14:22
          Niemieckie elity polityczne chcialy koniecznie zorganizowac jedna z dwoch najwiekszych imprez sportowych na swiecie. Z olipmiada letnia nie wyszlo, ale udalo sie z M.S w pilce noznej.
          To byl przemyslany program poprawy wizerunku Niemiec na swiecie. W dodatku byl to program koniunkturalny w czasach kryzysu: budowa, przebudowa stadionow, hoteli, drog, wymiana taboru kolejowego (tylko produkcji niemieckiej). A przypomne, ze to byly czasy duzego deficytu budzetowego i wysokiego bezrobocia po krachu na gieldzie.
          Nie rob z niego bozka: "przedwyborcza" kampanie prowadzili wszyscy Niemcy, ktorzy mieli gdziekolwiek wplywy. Demsey juz nam nie powie dlaczego wstrzymal sie od glosu. I pewnie sie nie dowiemy, dlaczego Blatter oddal decydujacy glos na Niemcy.
          • nachlany_wolak Ty wiesz wszystko lepi jak Szpigel 17.10.15, 14:25
          • polski_francuz Chciec i osiagnac 17.10.15, 14:55
            To ze Niemcy chialy Mundial u siebie wydaje mi sie normalne. Dobry futbol, dobre stadiony i silne kluby. Co mnie szokuje to korupcja do ktorej sie uciekli by ten cel osiagnac.

Dosc podobnie bylo w Siemensie, ktory przekupywal u klientow takich czy owych by sprzedac w krajach gdzie korupcja kwitnie. Mimo, ze u siebie Simemensianie sa uczciwi.

I dlatego pisze o "szambie Blattera" z gownem, ktore chlapnelo teraz na Beckenbauera.

Co do reszty, to mam od pewnego czasu wrazenie, ze umyka Ci jakos sens tego co chce pisze i sie koncentrujesz na slowach. Tak jak to robi webbrygada. Przypisuje to przyszlym wyborow i polaryzacji, jak wsrod Polakow wprowadza jeden z liderow politycznych.

PF
    • yurek11111 PF,zapomniales wpisac "nie" i... 17.10.15, 19:21

...powinno byc "nie uczmy sie od Niemcow" ,bo ni podejrzewam Ciebie,bys do oszustw nawolywal...
      Twoje zafascynowaniepostepowaniem Niemcow we wspomnianych przez Ciebie aferach,nie ma pokrycia w faktach....
      Obydwie afery ujrzaly swiatlo dzienne ,nie dlatego ze winni Niemcy skruszeni sie przyznali ,tylko dzieki sledztwu podmiotow trzecich,a wtedy Niemcy przyparci do muru niepodwazalnymi dowodami,nie majac innej alternatywy,musieli sie przyznac do winy i poniesc konsekwencje swoich win...
      Tak na szybko to przychodzi mi do glowy z listy niemieckich grzeszkow jeszcze lapowa, ladnie nazywana lobbing, wreczona komus w Grecji ,przez przedstawiciela niemieckiego koncernu zbrojeniowego ,w celu zakupu niemieckiego uzbrojenia ,przez Grecje,grzeszkow napewno jest duzo wiecej ale sa skrzetnie ukrywane i wyciszane....
      Gdzies zniknal nasz byly wspolplemieniec ,erotomowany,tfu,emerytowany inzynier jorl,do ktorego mam kilka pytan o role niemieckich inzynierow w aferze z volkswagenem ,ale cos go nie widac na horyzoncie...

polski_francuz napisał:
      Po drugie, uczmy sie od Niemcow. Nie ma swietosci, trzeba byc uczciwym i czesc.

PS.Jezeli nie zapomniales o "nie",to przy :"trzeba byc uczciwym" powinienes dodac "jak Niemcy przy produkcji volkswagena i Mundialu 2006"...
      • polski_francuz Sasiedzi sa rozni 17.10.15, 19:36
        I mozna sie zapytac co mozemy od wschodniego i od zachodniego sie nauczyc. U wschodniego, moj Tata uczyl sie rabac drzewo. Ja sie uczylem u zachodniego jak sie rozwija produkty.

I przyznam sie ta nauka u zachodniego mi sie bardziej podobala.

Ale, postawmy kropke nad i. Z czeladnika staje sie kiedys mistrzem. I takiej roli Polsce bym zyczyl.

PF
        • yurek11111 Sasiedzi sie zmieniaja... 17.10.15, 19:57
          W swietle afer ktore przytoczyles,zachodni sasiedzi Polski zmieniaja sie na gorsze ,zaczynajac stosowac przekupstwo i oszustwa czesciej niz to w przeszlosci bywalo,a wschodni kremlowscy sasiedzi ,zmieniaja sie na jeszcze gorsze...
          Z zadnych sasiadow nie nalezy brac przykladow,tylko nalezy wypracowac swoj styl...
          To mi sie podoba...:-)))
          " Ale, postawmy kropke nad i. Z czeladnika staje sie kiedys mistrzem. I takiej roli Polsce bym zyczyl."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka