Dodaj do ulubionych

Powiew optymizmu potrzebny

10.09.22, 09:26
Watek n/t reparacji wojennych osiagnal 360 wpisow. Trudno sie juz polapac w roznych podwatkach mowiacych o historii, geografii i sadze, ze juz lepiej przestac go podbijac. Ale temat jest podstawowy: stosunki polsko - niemieckie.

Pisze o tym tez bo mnie dotyka. Wczoraj stwierdzilem, ze po raz pierwszy od 20 czy 30 lat dostalem rachunek za Der Spiegel na poczatku wrzesnia zamiast pod koniec roku. Moze byc, ze serwis abonamentow przyuwazyl polskiego emigranta i mu kaze placic za polityke PiSu:). Tym bardziej, ze polski premier poszedl za ciosem i sie niezbyt przyjaznie o tych stosunkach w Spieglu wlasnie wypowiada .

Tak juz jest i bedzie, ze niemiecko-polskie pierepapalki dotkna nas wszystkich tak czy inaczej. Niemcy sa poteznym ekonomicznie sasiadem i pewnie lepiej sie z nimi ukladac niz droczyc.

Wazne jest tez to, ze atmosfera geopolityczna jest raczej na konfrontacje niz na ukladanie sie. Zaczelo sie od Trumpa, ktory zaczal myslec tylko i wylacznie o Stanach. Za nim poszedl lysawy szpieg, ktory chce przywrocic imperialny blask rosji. I pewnie na Jolieborzu powiedziano sobie : idzmy za duchem czasow i poawanturujmy sie troche. Zobaczymy co z tego wyniknie.

W koncu, odchodzi pokolenie wyzu demograficznego. Tzn, powinno odejsc a nie chce. I Biden i lysawy szpieg i szefuncio maja dobrze ponad albo wlasnie 70 lat i widza ostatnia szanse by wrocic do przeszlosci i do mlodosci. Czy wroca? Nie sadze. I ten powrot jest trudny i wrecz niemozliwy.

Pozostal na scenie negocjator i poszukiwacz kompromisow - Scholz i niezbyt sobie radzi. Jego partnerem do rozmow jest 40-kilku letni mlodziak z Amiens i tez niezbyt sobie radzi.

Potrzebne jest choc troche optymizmu i niezbyt wiadomo, gdzie go znalezc. Moze macie jakies idee? Nur zu!

PF
Obserwuj wątek
    • borrrka Twarda walka Ukrainy to optymizm pure 10.09.22, 09:35
      A że PiS odchodzi w niesławie, więc też troche optymizmu.
      • polski_francuz Ukraina i PiS 10.09.22, 10:19
        borrrka napisał:

" A że PiS odchodzi w niesławie, więc też troche optymizmu."

Co po zwyciestwie Ukrainy i po przegranej PiSu? Jakie scenariusze widzisz?

PF
        • borrrka Był taki kozak spod Kijowa 10.09.22, 11:12
          Wszystko przewidział - dzięki Turkom i Anglikom (dziś rzeklibyśmy Anglosasom) Polska odrodzi się w dawnych granicach:) , mnie wystarczy w NATO razem z Ukrainą, partnerską i przyjazną.
          Nie wdając się ponownie w proroctwa, uważam partnerskie powiązania z Kijowem za bardzo realne.
          Bo jak oprzeć się Rosji?

PiS, ach "мелочь жизни" jak mawiają radzieccy.
          Rozbiegną się po norach i jak bywało nie poniosą żadnej kary za swe brewerie.
          Ale będzie spokój z absolwentami pińćset+.
          Na jakiś czas.
          • borrrka PS. Ale spokojnie, narybek rośnie:) 10.09.22, 11:30

• boomerang Re: PS. Ale spokojnie, narybek rośnie:) 10.09.22, 11:43
              Czego chcesz? Dość atrakcyjne te dziewuchy (zwłaszcza jedna) na tle dziewuch "niemieckich". Ważne że geny słowiańskie właśnie są przekazywane w przyszłość.
              • borrrka Kryzys demograficzny mamy z głowy 10.09.22, 12:22
                Dzięki Ukraińcom.
                Dobrze im życzę, ale jednak część zostanie w Bolandzie.
                Może zresztą tak trzeba - ja na przykład szykuję się do pracy w Ukrainie.
          • polski_francuz Re: Był taki kozak spod Kijowa 10.09.22, 12:44
            borrrka napisał:

" Wszystko przewidział - dzięki Turkom i Anglikom (dziś rzeklibyśmy Anglosasom) Polska odrodzi się w dawnych granicach:), mnie wystarczy w NATO razem z Ukrainą, partnerską i przyjazną. Nie wdając się ponownie w proroctwa, uważam partnerskie powiązania z Kijowem za bardzo realne."

Wychyle kieliszek dobrego wina do obiadu, za te proroctwa. Oby taki optymistyczny scenariusz sie sprawdzil.

Pozdro

PF
            • boomerang Re: Był taki kozak spod Kijowa 10.09.22, 13:23
              a cognac do obiadu Francuzowi nie przystoi?
              • polski_francuz Konia z rzedem za koniak 10.09.22, 21:54
                boomerang napisał:

" a cognac do obiadu Francuzowi nie przystoi?"

Kiedys tak sie pijalo i jadlo. Im wiecej dan tym lepiej. I konczylo sie koniakiem a potem kawa. Ale to dawne czasy. Moze na dworze krolewskim tak sie jeszcze jada. Ale, juz malo kto z ludu. Ja koniak pilem chyba z 20 lat temu albo i wiecej.

PF
      • buldog2 Re: Twarda walka Ukrainy to optymizm pure 10.09.22, 13:59
        Jeszcze nie odchodzi. Odejdzie, jak odejdzie do pudła.
    • de_oakville Bardzo ciekawie na temat Rosji i "blondyna" 10.09.22, 13:36
      Ciekawie na temat "blondyna" - wywiad red. Kamili Biedrzyckiej z ekspertka od spraw Rosji Krystyną Kurczab-Redlich, ktora przez wiele lat mieszkala w Rosji (wywiad z nia rozpoczyna sie mniej wiecej 1 godzine od poczatku programu, tam nalezy kliknac na "osi czasu").

www.youtube.com/watch?v=x5ou7rJSHFM
      • buldog2 Re: Bardzo ciekawie na temat Rosji i "blondyna" 10.09.22, 14:02
        Ta ekspertka w rozmowie ze Sławomirem Popowskim powiedziała, że jeśli chodzi o rozumienie rzeczywistości, to od tego ona nie jest. I znów miała rację.
    • szwampuch58 Re: Powiew optymizmu potrzebny 10.09.22, 15:40
      Jak tu nie puscic pawia z optymizmu,no jak?
      wpolityce.pl/spoleczenstwo/613798-czarnek-polska-bedzie-chrzescijanska-albo-jej-nie-bedzie
    • felusiak1 Od zwycięstwa do zwyciestwa 10.09.22, 19:59
      Co po zwyciestwie Ukrainy i po przegranej PiSu? Jakie scenariusze widzisz?

Już dzielą skorę na niedźwiedziu.

W 1939 roku kremlowska propaganda rozpętała kampanie zagrozenia ze strony Finlandii. Sowieccy poddani jednym chorem "żądali" położenia kresu fińskiej agresji. Towarzysz Stalin zapytał Woroszyłowa ile czasu potrzebuje na zajecie Finlandii. Ten odparł 12 dni. Daję wam 2 tygodnie rzekł Stalin.
      Być może Putinowi zaimponował Stalin swoją szczodrością. Niestety Putin nie doczytał czym te 2 tygodnie zaowocowały.

No to teraz proszę wytrzeźwieć i przyjąc do wiadomosci, ze Ukraina nie wygra. Ukraina może jedynie nie przegrać.
      Ameryka daje Ukrainie tyle i tylko tyle takiej broni, ktora zapobiega przegranej ale nie pozwala na wygranie.
      PiS nie może przegrać bo nie ma z kim. Tak zwana totalna opozycja napila się szaleju i wymaga leczenia.
      Chcecie przykładu? PiS ogłasza listę zniszczeń poniesionych przez Polskę w WW2 z rąk Rzeszy i tzw opozycja staje w obronie Niemiec czym zyskuje nalepkę "proniemieckiej opozycji". Można powiedzieć, że PiS rzucił wędkę a ryba połkneła haczyk i żyłkę i spławik.
      • de_oakville Re: Od zwycięstwa do zwyciestwa 10.09.22, 20:35
        felusiak1 napisał:

> PiS nie może przegrać bo nie ma z kim. Tak zwana totalna opozycja napila się sz
        > aleju i wymaga leczenia.
        > Chcecie przykładu? PiS ogłasza listę zniszczeń poniesionych przez Polskę w WW2
        > z rąk Rzeszy i tzw opozycja staje w obronie Niemiec czym zyskuje nalepkę "proni
        > emieckiej opozycji".

Czy wiekszosc Polakow popiera PiS i mysli podobnie jak PiS? Najwyzej 30%. Ja rowniez jestem Polakiem, ale mysle zupelnie inaczej i nie popieram PiSu. PiS bez przerwy posluguje sie klamstwem i to w sposob wyjatkowo bezczelny w swojej propagandzie zarowno w stosunku do cudzoziemcow, mieszkancow UE, jak i do tych Polakow, ktorzy go nie popieraja. W stosunkach z Niemcami i z kazdym innym krajem nalezy poslugiwac sie bardziej dyplomacja a mniej arogancja, bo to do niczego dobrego nigdy nie doprowadzi. Chca dzielic narody, chca dzielic ludzi w jednym kraju dokladnie tak samo jak Putin. Mniejsza jednak o mnie, bo ja nie mieszkam w Polsce juz od ponad 30 lat. Ale znam mnostwo Polakow mieszkajacych w Polsce, ktorzy mysla podobnie. I, co zauwazylem, o wiele wiecej jest ich na zachodzie kraju i tzw. "ziemiach odzyskanych". "Sciana wschodnia", szczegolnie ta prowincjonalna mysli w duzej mierze pro-pisowsko. Wybiora sobie PiS na nastepna kadencje? Niech rzadza dalej. Kazdy kraj ma taka wladze na jaka zasluguje i "jak sobie posciele, tak sie wyspi."

"Jeśli kochasz kogoś bardziej niz na to zasługuje zostaniesz upokorzony bardziej niz ty na to zasługugjesz"
        • polski_francuz Re: Od zwycięstwa do zwyciestwa 10.09.22, 21:57
          de_oakville napisał:

"Najwyzej 30%. Ja rowniez jestem Polakiem, ale mysle zupelnie inaczej i nie popieram PiSu. "

30 % i na tym sie opiera cala wladza w Polsce. Co pokazuje tez slabosc demokracji. Ale to potrwa jeszcze troche ale nie wiecznie. W koncu ludzie zobacza realna sytuacje.

PF
        • felusiak1 Re: Od zwycięstwa do zwyciestwa 10.09.22, 23:20
          deoakville napisal: Czy wiekszosc Polakow popiera PiS i mysli podobnie jak PiS? Najwyzej 30%.

That's not the point. Problemem jest totalna opozycja bez steru i bez lidera. Tusk nim nie jest i nie ma nikogo świeżego, kogoś czystego, nie ubabranego w szambie. Opozycja nie ma nic poza "yebać PiS" i ich wyborców, tę wiochę niewykształtów. Z takim "programem" trudno wygrać. Skąd PO ma wziąć wyborców. ktorych PiS przeciagnąl na swoja stronę? Myslisz, że ta wiocha wroci do PO?
          W 2015 PO, Kukiz i Petru zdobyli 6.155 mln głosow, PiS 5.711 mln. W 2019 PO, Kukiz i Petru jako KO zdobyli 5.060 mln glosow ( o ponad milion mniej) a PiS 8.051 mln, o 2.3 mln wiecej.
          • borrrka Pozwole sobie zauwazyc.... 11.09.22, 00:11
            Że sytuacja polityczna AD 2019 budzi w Bolandzie zainteresowanie porównywalne z konfliktem Robin Hooda z szeryfem Notthingam.
            Powszechne ubożenie dotyka (jak miło) głównie pisowskich nieudaczników (czywiście na niskim szczeblu), a pińcset jest 300+, jak dobrze pójdzie.
            Kolejne sondaże , to lekki zjazd PiS, a Jarek naprawdę traci kontakt z rokiem 2022.
            Mnie, oczywiście, wkurza każda jedna podwyżka gazu, bo mam gazowe ogrzewanie, ale jakoś dorobię.
            Pisowscy dziadkowie z kruchty nie dorobią.

Nadzieja w młodych (poniżej).
          • de_oakville A Rafal Trzaskowski? 11.09.22, 17:54
            felusiak1 napisał:

> That's not the point. Problemem jest totalna opozycja bez steru i bez lidera. T
            > usk nim nie jest i nie ma nikogo świeżego, kogoś czystego, nie ubabranego w sza
            > mbie.

O ile wiem Trzaskowski jest czysty. Jego jedyne "ubabranie w szambie" to powiedzenie, ze kiedys byl "dupiarzem" (nie znalem nigdy takiego slowa, poznalem je dopiero od Trzaskowskiego). Ale to mozna uznac za "gware mlodziezowa", z ktorej Trzaskowski nie jest obecnie "dumny". Jego "szambo" to jednak tylko kropla w porownaniu z oceanem szamba, w ktorym plawia sie inni. I nie mam tu wcale na mysli Tuska.
            • felusiak1 Re: A Rafal Trzaskowski? 11.09.22, 18:54
              "O ile wiem Trzaskowski jest czysty."

Czajka, tak zwani uchodźcy i Turów.

Trzaskowski jest bardzo ambitny ale ma pecha. Kreowal się na przywodcę i wepchnięto mu Tuska w tryby. Czajka nie była z jego winy ale reakcja była mizerna. Turów i uchodźcy to potęzna plama.
      • polski_francuz Wynik wojny 10.09.22, 21:50
        felusiak1 napisał:

" Już dzielą skorę na niedźwiedziu."

Nikt nie dzieli. Mozna sobie wyobrazac scenariusze pozytywne i negatywne. Ten Borki byl pozytywny. Ten Twoj jest moze bardziej spojny z rzeczywistym stosunkiem sil. Ale na wojnie jak na wojnie, znany jest poczatek ale nikt nie zna konca.

PF
        • borrrka Zwracam uwagę 10.09.22, 23:01
          Na początku dość powszechnym było przekonanie, że to kwestia 2 ... 3 dni.
          Ile już trwa wiadomo.
          W dodatku ostatnio można mówić o pewnych sukcesach ukraińskich.

Nic nie wskazuje, iż zanosi się na klęske Ukraińców.
          Oczywiście bez zachodniej broni byłoby dużo gorzej, bez spektakularnch sukcesów, ale wcale nie jestem przekonany, że alternatywą jest marsz kacapskiej pobiedy na Kreszczatiku.
          Raczej Afganistan i partyzantka, bo widać, że nasi Sąsiedzi nie odpuszczą.
          Wielu rzeczy zresztą nie wiemy, np. jaka jest prawdziwa pozycja Chin.

A taka wojna nie będzie miała "na średnią mete" specjalnego poparcia w sowku.

To nie zakończy sie zerojedynkowym sukcesem rosiejuszki.
          • felusiak1 Re: Zwracam uwagę 10.09.22, 23:31
            Naprawdę "sowek" i "rasiejuszka" głaszcze mnie pod włos. Preferuję Bolszewię gdyż oddaje rownież stan umysłu.

Pierwszego dnia myślalem, ze Bolszewia wchłonie Ukrainę w 2 tygodnie. Ale już po tygodniu było widać, że wchloniecie sie nie uda. Bolszewickiej armii zabrakło żywności i paliwa.

Życzę ukraińcom przegonienia bolszewickei zarazy do bram Kremla ale to tylko życzenia.
            • borrrka "Bolszewia" to z czasów Bitwy Warszawskiej? 11.09.22, 09:41
              "W sowku" to dość aktualne, ukraińskie.
              Są oczywiście nowsze i bardziej "krytyczne".

A "Rasiejuszka" moje, sarkastyczne.
    • boomerang Re: Powiew optymizmu potrzebny 10.09.22, 23:54
      I Biden i lysawy szpieg i szefuncio maja dobrze ponad albo wlasnie 70 lat

Po 70-tce też można znaleźć prace, co właśnie udowodnił angielski Karol.
      • polski_francuz Re: Powiew optymizmu potrzebny 11.09.22, 09:24
        boomerang napisał:

" Po 70-tce też można znaleźć prace, co właśnie udowodnił angielski Karol."

Trudno nazwac to praca. Moze reprezentacja? Moze codzienne czytanie, ze zrozumieniem, jakis dokumentow? I najwazniejsze, nie ma odpowiedzialnosci przed wyborcami, jedynie przed historia. A historia zajmuje sie glownie zyciem seksualnym krolow czy krolewien.

PF
        • szwampuch58 Re: Powiew optymizmu potrzebny 11.09.22, 09:48
          "Caluski " cywilizowany swiat zna nowego krola jako Charles III......na zadupiu Europy jak zwykle ciemniacy muszOm byc "mundrzy" inaczej i majOm jakiegos Karola III......buhahahahahaha,rece opadaja ,skarpetki sie roluja
          • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 00:34
            czyli wy szwabki też nie jesteście cywilizowani bo przerobiliście naszego króla Stanisława Augusta Poniatowskiego na Stanislaus II. August Poniatowski?
            de.wikipedia.org/wiki/Stanislaus_II._August_Poniatowski
            • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 01:41
              Jak naszego Jana II Kazimierza nazywają w niecywilizowanym, według światowca szwampucha, świecie.
              Po niemiecku Johann II. Kasimir, po angielsku John II Casimir Vasa, po francusku Jean II Casimir Vasa, po włosku Giovanni II Casimiro di Polonia, po hiszpańsku Juan II Casimiro, po portugalsku João II Casimiro Vasa da Polônia, po holendersku Jan II Casimir van Polen, po szwedzku Johan II Kasimir, po duńsku i po norwesku Johan 2. Kasimir Vasa af Polen, oraz po czesku Jan II. Kazimír Vasa.
            • szwampuch58 Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 09:24
              Jasiu Fasola bardzo lubie filmy Karola Chaplina a ty?
              • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 14:30
                Po pierwsze w oryginale Jaś Fasola to Mr. Bean.
                Po drugie Charles Chaplin nie był królem a Karol III jest nim jak najbardziej. W przypadku królów takie zamienianie imion, jak podałem w przykładach z polskimi królami, stosuje się w całym cywilizowanym świecie.
                A jak u was w Niemczech nazywano papieża Jana Pawła II? Nie przypadkiem Johannes Paul II. zamiast z łacińskiego Ioannes Paulus II czy włoskiego Papa Giovanni Paolo II?
                • szwampuch58 Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 14:56
                  "Po pierwsze w oryginale Jaś Fasola to Mr. Bean."....jestem w szoku,jak na to wpadles geniuszu,miales "Wirujacy seks" czy raczej wpadles w"Szklana pulapke" za pomoca "komorki" w spodniach?
                  • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 15:13
                    nie umiesz się przyznać do błędu?
                    en.wikipedia.org/wiki/Mr._Bean
                    de.wikipedia.org/wiki/Mr._Bean_(Comedysendung)

a wracając do Karola III jak u was w Niemczech nazywa się król Anglii Karol II?
                    de.wikipedia.org/wiki/Karl_II._(England)
                    • szwampuch58 Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 18:17
                      Jakiego bledu ty lajzo,znam Mr Beana nie znamJasia Fasoli...znam tez Dirty Dancing i Die Hard a ty?
                      • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 18:41
                        Angielski znam lepiej od ciebie niemiaszkowata łajzo, to jak bym miał nie znac oryginalnych tytułów?

A u was w niemieckiej telewizji dalej oryginalne głosy zagranicznych aktorów zamieniane są na niemieckie?
                        • szwampuch58 Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:19
                          Hahahaha,zapomnialem ze "wysoko kulturalny "Wolak nienawidzi dubingu bo nigdy nie zrezygnuje z orginalnego glosu aktora i nie przeszkadza mu ze lektor traci przy czytaniu 50% wypowiedzi aktora....jednak za jedno musze durni wolskich pochwalic:nie kazali dzieciom w animacjach bajkowych sluchac jakis szybkich czytaczybialystok.naszemiasto.pl/lektorzy-polscy-oto-wlasciciele-najpopularniejszych-glosow/ga/c2-4960226/zd/38392312
                          • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:26
                            Wystarczająco sporo słyszę spod głosu lektora aby wszystko rozumieć angielskie teksty. W kinach zaś są tylko napisy i jest jeszcze lepiej.
                            Dubbing to zbrodnia na filmie.
                            • szwampuch58 Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 21:13
                              Aaaaa,jestes wyjatkowym koneserem sztuki filmowej...jestem pod wrazeniem ,Jeana Gabina czy Marcello Mastroianniego tez przezywasz w orginale?
                              • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 21:19
                                Nie jestem aż takim koneserem :D Lubię science fiction. Bardzo dużo prawdy tam ujawniają.
                                • szwampuch58 Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 22:42
                                  Jakiej prawda,ze Bozia to gupota ? ..
                                  Masz racje robia dobra robote
                                  • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 22:46
                                    Ja,Ja,Chadziaj.
                                    • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 22:51
                                      cezary_DE poszczekaj jeszcze trochę
                                      tak żeby ci tętno poszło ze złości w górę
                                      • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 22:55
                                        Wyrok Specjalnego Sądu Karnego w Gdańsku:

Johann Pauls – śmierć przez powieszenie (wyrok wykonano)
                                        Gerda Steinhoff – śmierć przez powieszenie (wyrok wykonano)
                                        Wanda Klaff – śmierć przez powieszenie (wyrok wykonano)
                                        Jenny-Wanda Barkmann – śmierć przez powieszenie (wyrok wykonano)
                                        Ewa Paradies – śmierć przez powieszenie (wyrok wykonano)
                                        Elisabeth Becker – śmierć przez powieszenie (wyrok wykonano)
                                        kapo Józef Reiter – śmierć przez powieszenie (wyrok wykonano)
                                        kapo Wacław Kozłowski – śmierć przez powieszenie (wyrok wykonano)
                                        kapo Jan Breit – śmierć przez powieszenie (wyrok wykonano)
                                        kapo Franciszek Szopiński – śmierć przez powieszenie (wyrok wykonano)
                                        kapo Tadeusz Kopczyński – śmierć przez powieszenie (wyrok wykonano

Macie krotka pamięć, parosekundowa,wy polskie łotry.
                                        • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 22:58
                                          Widzę tam tylko 2 polskie nazwiska ale to pewnie tacy Polacy jak cezary_DE z PL w nicku dla zmyłki
                        • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:26
                          Większość slow Poltoniu które w UK używasz to słowa niemieckie.
                          • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:32
                            Nie jestem szwabska kreaturo w UK a 40 procent słownictwa angielskiego to zapożyczenia z francuskiego.
                            www.aiepro.com/french-and-english-share-40-of-their-vocabulary/
                            • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:37
                              60% to zapożyczenia z niemieckiego, polski debilu.
                              • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:41
                                Bzdura. Jest mnóstwo zapożyczeń z różnych języków - łaciny, greki i częściowo niemieckich. Z pewnością nie ma 60 procent.
                                • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:46
                                  Założę sie, że jest 60%. Trzymasz zakład?Jeśli takie słowo jak hun po angielsku,, czyli kura nioska po niemiecku jest Hahn, to oznacza ze te języki maja wspólnego przodka - niemiecki.
                                  • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:53
                                    www.babbel.com/en/magazine/languages-closest-to-english
                                    Fryzyjski bardziej jest zbliżony do angielskiego. Ale jakie to ma znaczenie?
                                    • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:58
                                      Fryzyjski capie poltonski to niemiecko-holendersko-saksonski.Nawet w niektórych częściach Holandii mówi się dialektem jak w Saksonii.Po prostu jest granica holendersko-niemeicka a ludność mówi tym samym dialektem.
                                      Wy w Kaczystanie jesteście niedouczone ciemnoty.NIgdy tego nie pokapujecie.
                                      • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 20:04
                                        What's your point Cezary_DE? Mam peany pochwalne ne cześć semickich Sasów tu robić? :D
                            • szwampuch58 Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:43
                              Wolsko lajzo lepiej zapozyczac niz tworzyc "potworki" jezykowe rodzaju: komorka,swiatlograj,odtwarzacz,hulajnoga,zwis meski czy cieple buleczki z kotletem mielonym i serem u MD w Polsce
                              • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:46
                                Zobacz co Czesi robią z językiem szwabska cioto
                        • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:31
                          Oczywiście, gdyz to NIemcy rządzą a nie PL czy UK. Porównaj Niemcy z UK, nie ma porównania.Pomyśleć ze Angole skasowali 3 razy więcej Marshalla niż Niemcy,i wykradli niemieckie firmy ile się dało. Mnie jako Górnoślązaka cieszy,ze Niemcy patrzą na UK z góry.
                          • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:34
                            Anglią tak jak i Niemcami rządzą nie Niemcy a Rotszyldowie
                            • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:38
                              Nie wymiguj się ,Chadziaju zza Buga.
                              • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:43
                                Nie jestem zza Buga drogi Wattsonie :D
                    • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:25
                      Ty polski ciulu, jaki błąd??? Angole chcieli protestanckich królów, dlatego obrali sobie za królów Niemców.
                      Pamiętasz śmierdzący Połtoniu hold pruski 1525 roku?Poltonie pozwolili wtedy na zainstalowanie w Europie pierwszego państwa protestanckiego.
                      • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:30
                        Czytałeś potomku czerwonoarmisty ten wątek od poczatku?
                        Pamiętasz śmierdzący polskojęzyczny erotomanie, że król saski zmienił wiarę z protestanckiej na katolicką aby zasiąść na polskim tronie? Mowa o Auguście II Mocnym z dynastii Wettynów, której drugą gałęzią sa właśnie Windsorowie.
                        • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:35
                          a to cezary_De a nie jorl
                          erotomana można więc skasować
                          sorry
                        • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:37
                          A wiesz czemu to zrobił,polski debilu?Nie z patriotyzmu do Polski lecz ze względu na korzyści dla Saksonii.Jesteście naprawdę tacy debile?? August Mocna był polskim patriotą????Was Polaków wyssał z kasy i tyle.Jego Drezno jest cale na liście UNESCO,mimo że cale Drezno zostało przez Aliantów w 100% zniszczone.
                          • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:39
                            nie mam najmniejszego zamiaru bronić tej niemieckiej kreatury szwabski debilu, który myśli, że jak w zadek nicka wsadzi PL to nikt nie zajarzy, że jest szwabem
                            • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:43
                              Ale tys Polton i tyle. Zapytaj Holendra, Szwajcara,Luksemburczyka co o Polakach myślą.Jesteście Polaki przydupasy i tania siła robocza.Albo Półtoniu zaprzeczysz???
                              • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:45
                                Nie zaprzeczam, że jesteś chorym polonofobicznym debilem
              • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 14:35
                Po hiszpańsku Charles III to Carlos III del Reino Unido es.wikipedia.org/wiki/Carlos_III_del_Reino_Unido
                Po włosku to Carlo III del Regno Unito
                it.wikipedia.org/wiki/Carlo_III_del_Regno_Unito
                PO portugalsku to Carlos III do Reino Unido
                pt.wikipedia.org/wiki/Carlos_III_do_Reino_Unido

Teraz możesz sobie wyskakiwać z Jasiem Fasolą
                • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:40
                  Czarls jak do Niemiec przyjeżdża to mówi po niemiecku.Zdziwieni Polacy?
                  • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:42
                    Who gives a fuck, cezary_DE?
                    • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:52
                      Who gives a fuck po niemiecku:
                      Wer gibt einen Fick
                      Angole zerznęli z niemieckiego ,co ty na to,smierdzacy Poltoniu zza Buga?
                      • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 19:54
                        jak to jest to samo śmierdzacy semicki Sasie to ja jestem Anunnaki
                        • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 20:00
                          Tak,tak,naoglądałeś sie na youtube o annuaki i grasz pixxskiego bohatera.Jesteś prymitywny Polton zza Buga ,tzw Chadziaj i tyle.
                          • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 20:06
                            Dalej cię szwabski pajacu boli, że pokazałem że jesteście semickimi podróbkami Słowian/Germanów?
                            • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 20:08
                              tyle wieków podbojów poszło się bzykać :D
                              • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 20:35
                                No i co wam Poltoniom to dało?W 1939 najbardziej rozwinięte ziemie w Europie a dzis Polnische Wirtschaft w ogonie Unii Europejskiej.
                              • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 20:41
                                Oddaj Lasze co nie wasze.
                                • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 20:48
                                  historycznie nasze to jeszcze NRD powinno być a nie należeć do potomków SASanidów, ktorzy po przybyciu do Europy zrobili sobie nowe gniazdo zwane AustrAZJA
                                  pl.wikipedia.org/wiki/Sasanidzi
                                  pl.wikipedia.org/wiki/Austrazja
                                  • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 20:54
                                    A do kogo powinna należeć Polska? Powiem ci ,polski capie - do Rosji.
                                    • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 21:00
                                      Rosja powinna należeć do Polski :D
                                      dziennikpolski24.pl/polskarosja-czyli-slon-i-mysz-gdyby-dluzej-zyl-krol-batory/ar/12173504
                                      "Mamy prawo do Rosji?

W grudniu 1618 r. podpisano rozejm w Dywilinie na okres 14,5 roku. Rzeczpospolita odzyskała ziemię smoleńską, siewierską i czernihowską. W 1632 r., rok przed wygaśnięciem rozejmu, Moskwa zaatakowała Rzeczpospolitą. Wojna skoncentrowała się wokół walk o Smoleńsk. Polacy w sumie wygrali, ale na mocy pokoju zawartego w Polanowie (1634 r.) Władysław IV zrzekł się tytułu cara moskiewskiego. W zamian dostał 20 tys. rubli.

Jednak do dziś nieznaleziony został dokument potwierdzający zrzeczenie się praw do tronu moskiewskiego przez Zygmunta i Władysława. O tym zrzeczeniu wiemy tylko z przekazów ustnych. - To tak, jakby przesądzać o śmierci kogoś, gdy ciało nie zostanie znalezione - pół żartem, pół serio mówi prof. Andrusiewicz. - W sensie formalnoprawnym, by stwierdzić, że Polacy zrzekli się praw do panowania nad Moskwą, trzeba znaleźć potwierdzenie na piśmie. Rosjanie twierdzą, że Polacy taki dokument ukrywają. A zatem, w sensie prawa międzynarodowego, my nadal mamy prawa do korony rosyjskiej, władania Rosją."
                                      • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 21:04
                                        Batory to nie był Polak, capie jeden. Zajmij sie lepiej niemieckim Augustem Mocnym,ktory wykorzystał Polske by zbudować sobie po wieczne czasy najpiękniejsze barokowe miasto w Europie, Drezno ,które cale jest na liście UNESCO.A pewnie wiesz jak to August Niemiec zorganizował?Wstyd dla Polaka,co?
                                        • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 21:06
                                          Jagiełło tez nie był Polakiem ale jak pięknie skopał wasze SASanidzkie dupy pod Grunwaldem :D
                                          • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 21:12
                                            A wiesz o tym ze Polski już przed rozbiorami na mapie Europy 200 lat nie było? Polska nazywała sie wtedy Rzeczpospolita obojga narodów.Gdyż Litwini nie zgadzali się na tylko polska nazwę.Ale dla Poltoni dzis Polska istniała Zawsze, ale Niemcy dopiero od 1871.Widać to pisiorskie krętactwo.
                                            • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 21:18
                                              Według niemieckiej książki z 1864 roku pierwszym władcą Polski był Lech I który rządził od 550 roku.
                                              Stało się to możliwe dlatego iż August II Mocny sfałszował księgę Długosza która pokazywała że pierwszy władca Polski żył ponad tysiąc lat wcześniej.
                                              • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 21:23
                                                Była dyskusja na ten temat.Polec Niemiecka książkę pisiorowi Czarnkowi,niech zmieni historie Polski.Kapito,durak?
                                                • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 21:26
                                                  a niemiaszki ze swoich książek na nasz temat nie mogą sami sie podszkolić? :D
                                                  • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 21:37
                                                    A czemu niemiaszki mieli by sie opierać na klamliwych poltonskich źródłach?Ze Świerczewski to polski bohater?Ileż wy Poltonie zmienicie swych Poltonskich bohaterów?
                                                  • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 21:41
                                                    Na swoich źródłach z 1864 roku :D

Świerczewski może nie był polskim bohaterem ale nie zginął z rąk Ukraińców tylko Sowieckich po tym jak po pijaku wygadał się że wie o matrioszkach zainstalowanych w Polsce. Matrioszkami, czyli podmienionymi przez Moskwę ludźmi byli między innymi Jaruzelski i Kiszczak.
                                                  • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 21:52
                                                    Jasne,wy Poltonie zawsze znajdzie zastępczego winnego.Pamiętasz Poljak historie z wozem Drzymaly? Prusacy wprowadzili przepis,ze Polacy nie mogą wybudować domu.Drzymala kupił wóz i na swojej działce ,ze nie mógł wybudować domu, przesuwał go z miejsc na miejsce. Wieść o Drzymale rozniosła się na cala Polskę, ludzie ofiarowli Drzymali duzo kasy.I Drzymala kupil sobie za te pieniadze dom,w następnej niemieckiej wsi!!!!!
                                                    Poczytaj sobie Polton w Wikipedii.Matol i kwakwa to Drzymaly,nie myslisz?
                                                  • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 21:57
                                                    What's your point cezary_DE?
                                                    Myślisz polonofobie że jak powyzywasz Polaków to twoja sytuacja się poprawi?
                                                  • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 22:09
                                                    Powiedz to po polsku,palant.
                                                  • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 22:16
                                                    caesar_pl napisał:

> Powiedz to po polsku,palant.

What's your point cezar_ DE? Podszywko Polaka. Macie to we krwii kraść innym tożsamość - Germanom, Teutonom, Prusom i w twoim przypadku Polakom?

I jeszcze wytłumacz dlaczego Anglicy nazywają twój kraj Germany a nie deutschland? Jedynym krajem w Europie którego nazwa po angielsku kończy się na -land oprócz England is Poland.
                                                  • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 22:19
                                                    dałem dupy z tym -land
                                                    jest więcej państw ale bez Niemiec
                                                  • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 22:28
                                                    Ale zgadzasz sie Poljak,ze koncowka -Land to niemiecka
                                                  • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 22:23
                                                    Podszywasz się pod Anglika, smrodzie jeden? Niemcy uważają ze Polanie, Wiślanie, Opolanie to niemieckie nazwy, polski kmieciu. Gdyż w Niemczech końcówka Lan oznacza kraj. Angole to Niemcy.
                                                  • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 22:35
                                                    Sasanidzi sobie skoczyli w 1940 roku do gardeł aż miło było patrzeć. I pewnie SASanidzi z wysp by przegrali gdyby Polacy nie złamali kodu Enigmy i gdyby nie polscy piloci.
                                                  • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 22:36
                                                    Sasanidzi z Holandii też nie cierpią was szmaciarze z DE
                                                  • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 22:56
                                                    napisałeś w 2 postach zaprzeczając sobie:
                                                    Ale zgadzasz sie Poljak,ze koncowka -Land to niemiecka

Podszywasz się pod Anglika, smrodzie jeden? Niemcy uważają ze Polanie, Wiślanie, Opolanie to niemieckie nazwy, polski kmieciu. Gdyż w Niemczech końcówka Lan oznacza kraj. Angole to Niemcy.

Ale z ciebie leszcz - tak publicznie robić laskę Niemcom i Angolom czyli Sasanidom to obciach :D
                                                  • boomerang Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 23:37
                                                    dlaczego Anglicy nazywają twój kraj Germany a nie deutschland?

Germany od germs pochodzi. Niemcy to zarazki.
                                                  • boavista4 Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 21:55
                                                    a kto jest Polak? Piłsudski to Litwak, Walesa to Bolek, Kwaśniewski to prawdziwy Kapuśniak, Kaczor to księżycowy, Duda - lepiej nie mówić, itd aż do samych Piastów z korzeniami wikingów.
                                                  • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 21:59
                                                    Z pewnością nie jest Polakiem ktoś kto nienawidzi Polski i przyłącza się do jej wrogów - szwabskich SASanidów czy kolejnej słowiańskiej podróbki - chanatu moskiewskiego.
                                                  • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 22:17
                                                    Nienawidzę Polaków gdyż jako Górnoślązak miałem z nimi już jako dziecko niemile wspomnienia.Tys niby Polton ale uciekłeś Tchórzu do UK.Ja uciekłem z Polski do Vaterlandu(po angielsku Fatherland,dziwne nie ,że po niemiecku?).Podczas 2 wojny światowej zginęli moi krewni - z rak ruskich i polskich.kapujesz,Poljak?
                                                  • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 22:21
                                                    skąd ci do tego głupiego łba przyszło że "uciekłem" do UK?
                                                    A twoi krewni ilu Polaków w czasie wojny zamordowali i skąd na Górny Śląsk przybyli? Z AustrAZJI?
                                                  • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 22:26
                                                    Moi krewni Górnoślązacy mają pewnie na sumieniu paru was Półtoni, nie zaprzeczam.Wypełniali swoje obowiązki. Mamy w rodzinie dużo zdjęć z tamtych czasowe i jesteśmy dumni.Co ty na to Polton?
                                                  • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 22:29
                                                    że szkalujesz ich ich imię semito literami PL w nicku
                                                  • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 22:28
                                                    I skoro o krzywdach mowa - mój bardzo bliski krewny był więźniem w niemieckim obozie koncentracyjnym Gross-Rosen
                                                  • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 22:38
                                                    Prawdopodobnie Polak twojego krewnego krzywdził. Sadze tak na podstawie rachunku prawdopodobieństwa.
                                                    Wyrok Specjalnego Sądu Karnego w Gdańsku:
                                                    Dane z polskiej Wikipedii.
                                                    Johann Pauls – śmierć przez powieszenie (wyrok wykonano)
                                                    Gerda Steinhoff – śmierć przez powieszenie (wyrok wykonano)
                                                    Wanda Klaff – śmierć przez powieszenie (wyrok wykonano)
                                                    Jenny-Wanda Barkmann – śmierć przez powieszenie (wyrok wykonano)
                                                    Ewa Paradies – śmierć przez powieszenie (wyrok wykonano)
                                                    Elisabeth Becker – śmierć przez powieszenie (wyrok wykonano)
                                                    kapo Józef Reiter – śmierć przez powieszenie (wyrok wykonano)
                                                    kapo Wacław Kozłowski – śmierć przez powieszenie (wyrok wykonano)
                                                    kapo Jan Breit – śmierć przez powieszenie (wyrok wykonano)
                                                    kapo Franciszek Szopiński – śmierć przez powieszenie (wyrok wykonano)
                                                    kapo Tadeusz Kopczyński – śmierć przez powieszenie (wyrok wykonano
                                                    Na 11 tu powieszonych 5 to Polacy.
                                                    Na niemieckie Wikipedii nie ma tego wyszczególnienia, dlatego szanuje Niemcow i pomiatam Poltoniami.
                                                  • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 22:46
                                                    Nie wstyd was.pisiorskie pachołki?Polacy zabijali Polaków. Zakomunikuje to palant Matol całemu Światu z okazji Reparacji?Niemcy maja dziesiątki tysiecy listow donosow z 2 wojny swiatowej.Jak to opublikuja,to sie moze okazac ,ze Kwakwa i Matol maja przodkow kablowiczow.Niemcy was Poltoni zalatwia tak,ze pisiorstwo przegra wybory.
                                                  • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 22:47
                                                    dostałeś ataku czubek? :D
                                                    ha ha jeszcze cię to polskie forum wykończy :D
                                                  • szwampuch58 Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 22:59
                                                    Gorol. z kieleckiego nabity jak fels.po co dyskutujesz z pijanym idiots ?
                                                  • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 23:01
                                                    dzięki szwampuch za dobrą radę
                                  • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 20:59
                                    www.youtube.com/watch?v=S5K8LroaJ4g
                                    Gdzie twoja polska duma, capie jeden? Jesteś świński Chadziaj zza Buga,Polukrainiec,tak was Poltoni określają Gornosazcy.
                                    • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 21:02
                                      ha ha dysonans poznawczy zrobił z ciebie zwykłą forumową szwabską świnię
                                      SASandzi i AustrAZJA to wasze korzenie semici :D
                                      • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 21:08
                                        de.wikipedia.org/wiki/Datei:Treaty_of_Verdun.svg
                                        • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 21:13
                                          pięknie na tej mapce SASandzie pokazałeś jak zapierdoliliście tereny słowiańskie na wschodzie
                                  • boomerang Re: Powiew optymizmu potrzebny 13.09.22, 01:24
                                    Jezdegerd III (632–651) - ostatni szachinszach z dynastii Sasanidów. Imię brzmi już całkiem germańsko.
                            • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 20:53
                              Tak,tak,Poltoniu ,ze takz tej niby Niemieckiej książki o Poltoniach zza czasów Caesara żaden Poltonsko-Kaczorski historyk nie przeczytał?Dureń kaczorski jesteś i tyle.
                              www.youtube.com/watch?v=mPaIPgfwtPY
                              Mam nadzieję ze w UK tez jesteście Poltonie jeb..i.
                              • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 21:04
                                Semiccy SASanidzi aby ukryć swoje pochodzenie w Europie podszyli się pod Germanów, próbowali pod Teutonów i pod Prusów.
                                Jesteście zbrodniarzami, złodziejami i kłamcami
                                • caesar_pl Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 21:22
                                  Niemcy opanowali Europe, mimo przegranych wojen.Niemcy to państwo wyjątkowe.
                                  Już nie Korea Płd., ale Niemcy są najbardziej innowacyjną gospodarką świata. 2020 rok.
                                  Bloomberg po raz ósmy opublikował zestawienie najbardziej innowacyjnych gospodarek. Agencja oceniła 101 państw a opublikowała 60. Całość ma zostać zaprezentowana podczas tegorocznego Forum Ekonomicznego w Davos (21-24 stycznia).
                                  Wyobrażam sobie jak to was Poltoni musi bolec.Jestescie w UK czy Holandii, zapierd..jak osły,a Niemcy nie dość ze pracują duzo krocej niz Poltonie to zbieraja laury.A Poljaki?Się nie liczą,to sa dupy.Nie wstyd wam?
                                  Aktualizacja: 21.01.2020 10:15
                                  • prze.nick Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 21:25
                                    Wyjątkowi zbrodniarze, oprócz kolonialnych potęg i chanatu moskiewskiego.
                                    Czyste sumienie warte jest więcej niż największe pieniądze.

8 W końcu diabeł zabrał Jezusa na wysoką górę i pokazał Mu wszystkie królestwa świata, w całym ich przepychu.

9 —Wszystko to będzie Twoje—powiedział—jeśli oddasz mi pokłon.

10 —Odejdź, szatanie!—rozkazał Jezus. —Pismo uczy: „Pokłon i cześć oddawał będziesz Bogu, swemu Panu, i tylko Jemu będziesz posłuszny”.

11 Wtedy diabeł odszedł, a zjawili się aniołowie i służyli Mu.

SASanidzi się ukłonili ale finałowa rozgrywka jeszcze przed nami

• boomerang Re: Powiew optymizmu potrzebny 13.09.22, 03:50
                                Nietrudno się domyślić że to ty Cesarz Andrzej, pod wiaduktem w Hamburgu.
        • boomerang Re: Powiew optymizmu potrzebny 11.09.22, 10:23
          A historia zajmuje sie glownie zyciem seksualnym krolow czy krolewien.

Karola historia nie oceni najlepiej - zamienił młodą żonę na stare pudło.
    • de_oakville Odszkodowania za "Potop"? 11.09.22, 18:09
      polski_francuz napisał:

> Tak juz jest i bedzie, ze niemiecko-polskie pierepapalki dotkna nas wszy
      > stkich tak czy inaczej. Niemcy sa poteznym ekonomicznie sasiadem i pewnie lepie
      > j sie z nimi ukladac niz droczyc.

Obecni wladcy Polski ("nasi bonzowie", jak mawiali niektorzy ludzie w czasach PRL-u) powinni wystawic rowniez i Szwecji rachunek za "Potop". To do nich podobne. Z tym, ze jesliby obecni wladcy Niemiec wzieli z nich przyklad, to wystawiliby Szwecji rowniez rachunek za Wojne Trzydziestoletnia, a przy okazji rowniez Francji i Austrii, spadkobierczyni Habsburgow. W Wojnie Trzydziestoletniej ludnosc Niemiec spadla do jednej trzeciej a caly kraj byl zrujnowany, spladrowany i spustoszony. Po Drugiej Wojnie Swiatowej Polska otrzymala od Stalina "w prezencie" spory kawal niemieckiego terytorium. Nie dlatego, ze "Koba z Kaukazu" mial wyrzuty sumienia
      za zabranie polowy terytorium II RP, tylko dla wlasnej wygody - wojska radzieckie mogly kontrolowac mniejszy obszar, czyli terytorium pozniejszej NRD, a ponadto wykreowal nowa "kosc niezgody" miedzy Polakami i Niemcami "przykuwajac" w swoim mniemaniu Polske "na wieki" do rosyjskiej "opieki". Mysle, ze trafnym porownaniem byloby stwierdzenie, ze Stalin w roku 1939 zdarł z nas połowe naszego ubrania (zabral 50% terytorium) przez co stalismy sie pół-nadzy. Czy od góry czy od dołu, sprawa do dyskusji. A dał nam pozniej w zamian "płaszcz" (moze "spodnie?") zdarty z Niemca. Teraz musimy ciagle chodzic w tym "płaszczu", nie mozemy go zdjac, bo wraz z nim zerwalibysmy sobie muskuły i w miejscu rąk zostalyby tylko same kosci. Zreszta "marionetkowy rzad lubelski" od samego poczatku kreowal teorie, ze "płaszcz" jest nasz, bo zostal zrobiony z lnu, konopia, wełny i bawełny, ktore wyrosly na naszych "starych piastowskich ziemiach". Dobrze, tylko ze płaszcz sam sie nie zrobi. Ktos musi go zaprojektowac, ktos musi go wytworzyc. I mysl projektanta oraz praca krawca stanowia najwiekszy procent jego wartosci a nie sam surowiec, ktory i tak nie my zebralismy. Noszac ten "płaszcz" musimy miec do niego choc troche szacunku, bo inaczej, przegladajac sie w lustrze i nienawidzac swojego wlasnego płaszcza, stracimy rowniez sporo szacunku do samych siebie. "Walenie" najpierw z ciezkiej "artylerii" antyniemieckiej (propaganda PiS-owska) po to, zeby nastepnie wysunac roszczenia odszkodowan
      to jest wyraznie dzialanie nie na korzysc Polski tylko na korzysc kogos innego, latwo sie domyslic kogo. Dlaczego nie wysuwaja teraz roszczen wobec Rosji za napad na II RP w roku 1939, przywlaszczenie sobie polowy obszaru II RP oraz za czyny wyzej wymienione? Robiac to obecnie oslabiloby pozycje Rosji a wzmocnili jednosc UE. Ale nie, oni robia odwrotnie i to wlasnie teraz. Pamietam po dzis dzien rozne powiedzonka oraz dowcipy, ktore poznawalem jako dziecko w czasach Polski Ludowej. Na przyklad "-Jaki jest szczyt bezczelnosci?"
      Odpowiedz brzmiala: "Wypróżnić sie u kogos pod drzwiami na wycieraczce, a nastepnie zapukac i o papier poprosic". Czyz nie lepiej byloby tylko zapukac i uprzejmie oraz z usmiechem poprosic o cenna zapomoge bedac przyjaznie nastawionym?

"We are apt to believe what we wisch for."
      • szwampuch58 Re: Odszkodowania za "Potop"? 11.09.22, 20:49
        Szacunek do kultury,dobrych manier, dyplomacji polactwo nigdy nie mialo....tragedia Polski zaczela sie 7 lat temu gdy to chamstwo dorwalo sie do koryta
        • prze.nick Re: Odszkodowania za "Potop"? 11.09.22, 21:52
          o dziwo takie niemiectwo na forum to chamy o kilka poziomów gorsze od Polaków
          jak to możliwe?
      • boomerang Re: Odszkodowania za "Potop"? 11.09.22, 23:37
        I tak trzeba. Trzeba się uczyć od Izraela.
    • prze.nick Re: Odszkodowania za "Potop"? 11.09.22, 18:36
      de_oakville napisał:
      Obecni wladcy Polski ("nasi bonzowie", jak mawiali niektorzy ludzie w czasach PRL-u) powinni wystawic rowniez i Szwecji rachunek za "Potop".

Sprawa jest oczywista i tylko czy do wyegzekwowania
      www.rp.pl/prawo/art13222781-szwecja-powinna-zwrocic-dobra-zrabowane-podczas-potopu
      Grzegorz Łyś
      "Szwecja powinna zwrócić nam zrabowane podczas potopu archiwa i biblioteki, m.in. Bibliotekę Królewską. Nie ma jednak kto wydać w tej sprawie wyroku

Szwecja zobowiązała się do tego w art. VII i IX zawartego w 1660 r. pokoju oliwskiego. Traktat, pod którym widnieje podpis szwedzkiego kanclerza Bengta Oxenstierny, wciąż obowiązuje. Zgodnie z jego postanowieniami zwrot polskich książek i archiwaliów miał nastąpić w ciągu trzech miesięcy od ratyfikacji. Po 353 latach wciąż znajdują się one jednak w szwedzkich archiwach i bibliotekach, w tym m.in. w Uppsali.

Odwieczne prawo zdobywcy, pozwalające zwycięzcy zawłaszczyć wszelkie dobra nieprzyjaciela, ograniczano w świecie chrześcijańskim początkowo z pobudek religijnych, a od czasów renesansu – z odwołaniem do norm prawa naturalnego. Zasadę, że szczególna ochrona przysługuje tu dziełom sztuki, po raz pierwszy sformułował polski prawnik Jakub Przyłuski. Już w XIX w. panowała co do tego powszechna zgoda.

W prawie międzynarodowym roszczenia o zwrot zagrabionych dóbr kultury nie ulegają przedawnieniu. Nie ma jednak trybunału, który mógłby dziś wydać wyrok nakazujący wykonanie traktatu oliwskiego.

Zobowiązania wynikające z traktatów międzypaństwowych mogą bowiem trafić do sądu tylko wówczas, gdy zgadzają się na to ich sygnatariusze.

– Nie znam na świecie współczesnego przypadku, by udało się odzyskać jakiekolwiek dobra kultury na drodze postępowania sądowego, w którym powód domagałby się wypełnienia postanowień traktatu pokojowego sprzed I wojny światowej – przyznaje prof. Wojciech Kowalski, pełnomocnik ministra spraw zagranicznych ds. restytucji dóbr kultury.

Polska ma, jak żaden inny kraj w Europie, fatalny bilans zysków i strat wojennych. Najeźdźcy rozkradli znaczną część naszego dziedzictwa narodowego. Do czasu grabieży popełnionych przez hitlerowców najwięcej dóbr kultury zrabowali u nas Szwedzi oraz, w okresie zaborów, Rosjanie. Wojska szwedzkie ograbiły setki kościołów oraz dziesiątki zamków i miast – samą Warszawę i Zamek Królewski aż ośmiokrotnie. Za morze wywożono całe archiwa, obrazy, meble, dywany, marmurowe schody, kielichy mszalne i ornaty.

Rosjanie zaraz po stłumieniu powstania kościuszkowskiego wywieźli do Petersburga Bibliotekę Załuskich i archiwa koronne, ogołocili Zamek Królewski i obrabowali setki rezydencji prywatnych. Po upadku powstania listopadowego ograbiono m.in. Belweder i Łazienki.

Do kraju, na mocy traktatu ryskiego, w latach 1921 – 1927 powróciło z Rosji 400 tys. książek i 16 tys. rękopisów. Ale drugie tyle wciąż pozostaje w rosyjskich archiwach i bibliotekach.

Szwedzi nie chcą oddać naszych dzieł sztuki"
      • szwampuch58 Re: Odszkodowania za "Potop"? 11.09.22, 20:45
        Polacy tzw Berlinki tez nie maja zamiaru zwracac.....a wiec czubek zamknij ten ryj bo nie przystoji zlodziejom drzec jape:Lapac Zlodzieja
        • prze.nick Re: Odszkodowania za "Potop"? 11.09.22, 21:50
          Niemiecki czubek nie zauważa że szwaby nie oddają skradzionych dzieł sztuki? A nakradli tego od groma.
          Berlinka tylko częściowo kompensuje nasze straty. Jak szwabki oddadzą co zniszczyli to porozmawiamy
        • prze.nick Re: Odszkodowania za "Potop"? 12.09.22, 00:18
          I jeszcze jedno kłamliwy szwabie - Polska twojej "berlinki" nie ukradła tylko znalazła i wcale nie musi jej według prawa międzynarodowego oddawać w odróżnieniu od was złodzieje i zbrodniarze.
    • boomerang do pełnego optymizmu potrzeba 11.09.22, 23:39
      potrzeba zrzucić bombę atomową na Kreml.
    • stefan4 Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 08:58
      polski_francuz:
      > Ale temat jest podstawowy: stosunki polsko - niemieckie.

To jest najważniejszy temat w tej kwestii. Kasy i tak nie dostaniemy, ale możemy bez trudu na długo popsuć sobie stosunki z Niemcami. Osłabienie Unii Europejskiej również jest realne. Wydaje się, że PiSowi o to właśnie chodzi: popsuć stosunki z Niemcami; a jeśli się da, to i wyszczerbić Unię.

Przecież nawet Kaczyński nie może być taki głupi, żeby na serio liczyć na uzyskanie tych sześciu bilionów. Po co więc to robi? — bo zbliża się wielki kryzys, brak energii, braki w zaopatrzeniu, galopująca inflacja, upadek szkolnictwa, upadek opieki zdrowotnej, itp. Więc wiadomo, że Polacy będą psioczyć w sposób groźny dla waaadzy. Niech więc choćby niektórzy z nich psioczą nie na Partię i Rząd, tylko na skąpych i wrogich Niemców.

Czy jest to działanie słuszne i potrzebne? Z punktu widzenia Putina, oczywiście tak.

A to, że niektórzy prominentni przedstawiciele opozycji wypowiedzieli się za zgłaszaniem absurdalnego roszczenia, bardzo mnie martwi...

- Stefan
    • tanebo001 Re: Powiew optymizmu potrzebny 12.09.22, 16:57
      oko.press/goworit-moskwa-mamy-problem-z-ukraina-a-moze-nawet-z-putinem/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka