polski_francuz 04.05.24, 12:30 Rosjanin, NKWD kojarza nam sie z glupawym mieszkancem Kremla, ktory dla zachowania imperium morduje Ukraincow. Sa i inni, jak Pan Oleg Zakirow, ktorego nie potraktowano dobrze w Polsce. A trzeba bylo! PF Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boomerang Re: Porzadny czlowiek 05.05.24, 09:22 "Jeden tam tylko jest porządny człowiek: prokurator; ale i ten, prawdę mówiąc, świnia." Mikołaj Gogol, Martwe dusze Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Porzadny czlowiek 05.05.24, 10:09 boomerang napisał: "Jeden tam tylko jest porządny człowiek: prokurator; ale i ten, prawdę mówiąc, świnia." Mikołaj Gogol, Martwe dusze Prawo czy socjologia pasuja do jednego systemu politycznego. Jak przychodzi rewolucja i sie system zmienia, jak to u nas w Srodkowej Europie, w zwyczaju to wiedza niezbyt sluzy. Wniosek? Ano, lepiej jakies nauki podstawowe studiowac... PF Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Porzadny czlowiek 06.05.24, 10:48 Ano znowu daje do pieca, hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 [...] 06.05.24, 10:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Nowe czasy 06.05.24, 10:40 jorl11 napisał: "Rozumiem ze mowisz o Putinie PF, prawda? I on wg Ciebie jest glupawy??? Najpierw to nie Putin wojne prowadzi a Rosja i to jest rosyjska racja stanu. Nastepnie to jak juz Putin to przeciez od Ciebie jest prawie nieskonczenie madrzejszy. " Racje stanu nalezaloby dopasowac do nowych czasow. Mordowac innych? Niszczyc kraj? To ma byc madrosc? Daj siana koniowi na ktorym ten madrala jezdzi na golasa. " Co z reszta? To wlasnie jest ciekawe. Ale jestem pewny ze Rosjanie nie marnowal i tyle sily roboczej ktora najpierw miesiace karmili no ale byly sledzctwa wiecmarnowal zarcie na nich, zamiast ich wyslac do roboty na Syberie. Kopac wegiel drogi budowac, by sie przydali. By pracowali az by furczalo." I jakies nowe nagrody Nobla pewnie. Sam widzisz, ze rosjanie i ich szefuncio byli i sa durni. I ciagle morduja. PF Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 [...] 06.05.24, 11:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Nie odpuszcza 06.05.24, 12:14 jorl11 napisał i nie odpuszcza:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 [...] 06.05.24, 12:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Porzadny czlowiek 06.05.24, 12:44 jorl11: > Zabijanie zolnierzy przeciwnika to tez nazywasz mordowanem? A jak inaczej to nazwać? Wprawdzie istnieją eufemizmy, takie jak ,,eliminacja siły żywej n-pla'' ,,neutralizowanie zbrojnych band'' ,,przenoszenie ludzi na tamten świat wbrew ich woli'' itd. ale termin ,,morderstwo'' jest zwięźlejszy i lepiej oddaje naturę zjawiska. jorl11: > Rosjanie [...] Juz zabili 400+ tys ukranskiech zolnierzy tracac 7..10 razy mniej swoich. Skąd znasz te liczby? Czyżby zostały podane przez jakieś źródło godne zaufania? jorl11: > Amerykanie w Iraku zabijali zolnierzy irackich w duzo lepszym stosunku. 100:1 Nie żołnierzy irackich tylko ludność Iraku. Wojska napastnicze zawsze wolą walczyć z cywilami niż z wojskami, bo to jest łatwiejsze i bezpieczniejsze; Amerykanie nie są wyjątkami. W Afganistanie i w Iraku obowiązywała zasada ,,We do not do body counts '' = nie liczymy trupów (to zresztą było kłamstwem, bo liczyli i chełpili się osiągnięciami ,,bojowymi''); oraz zawołanie żołnierskie ,,We're trained to kill and kill we will! '' W Afganistanie i w Iraku Amerykanie, Brytyjczycy, Australijczycy i Polacy nie wykazali się wytrenowaniem w żadnej innej umiejętności. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Porzadny czlowiek 06.05.24, 14:25 stefan4 napisał: > jorl11: > > Rosjanie [...] Juz zabili 400+ tys ukranskiech zolnierzy tracac 7..10 raz > y mniej swoich. > > Skąd znasz te liczby? Czyżby zostały podane przez jakieś źródło godne zaufania > No to drogi s4 podaj swoja liczbe zabitych zolnierzy ukrainskich w calej tej wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Porzadny czlowiek 06.05.24, 14:52 jorl11: > podaj swoja liczbe zabitych zolnierzy ukrainskich w calej tej wojnie A skąd mam ją znać? O ile wiem, żadne wiarygodne źródło nie podało dotąd ani liczby Rosjan ani liczby Ukraińców zamordowanych w tej wojnie. Ze względu na jej charakter, czyli ludobójstwa ukraińskich cywilów przez zbrojnych Rosjan, mogę przypuszczać, że ofiar ukraińskich jest więcej niż rosyjskich. Ale z drugiej strony obrona powoduje zwykle trochę mniejsze ofiary niż atak. Nie wiem, jaki jest bilans między tymi dwiema tendencjami. Ale z tego, że ja nie znam liczby ofiar, nie wynika jeszcze, że cokolwiek Ty napiszesz, jest automatycznie prawdą. Podaj źródło; i niech to lepiej nie będzie propagitka którejś ze stron. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Porzadny czlowiek 06.05.24, 16:13 stefan4 napisał: > Ze względu na jej charakter, czyli lu > dobójstwa ukraińskich cywilów przez zbrojnych Rosjan, Dobra drogi s4 to moze najpierw ilu cywilstow jest dotad zabitych na Ukrainie? Nie zolnierzy a cywilstow. Wiesz to czy tez kompletnie nie wiesz? de.statista.com/statistik/daten/studie/1297855/umfrage/anzahl-der-zivilen-opfer-durch-ukraine-krieg/#:~:text=Der%20Russland%2DUkraine%20Krieg%20hat,gefordert%2C%20darunter%20mindestens%20600%20Kinder. tu podaja ze ONZ twierdzi ze ca. 10tys cywilstow na Ukrainie dotad jest zabitych. Zgadzasz sie z tym czy moze nie? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Bron jadrowai w przygotowaniu 06.05.24, 16:31 jorl11 napisał: Liczba cywilnych ofiar wzrosnie bo morderca kremlowski zarzadzil trening oddzialow zwiazanych z bronia jadrowa . Radioaktywnosc rozsieje sie po calej Europie. Czy cos/ktos moze powstrzymac tego morderce masowego? PF Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Porzadny czlowiek 06.05.24, 18:31 jorl11: > Dobra drogi s4 to moze najpierw ilu cywilstow jest dotad zabitych na Ukrainie? Język polski nie zna słowa ,,cywilsta'', po polsku: cywil. Nawet jeśli na siłę starasz się zniemczyć język polski, to powinieneś wstawić ,,i'': ,,cywilista''. No dobra, ale co to ma wspólnego z tematem? Twierdziłeś, że jorl11: > Rosjanie [...] Juz zabili 400+ tys ukranskiech zolnierzy tracac 7..10 razy mniej swoich. Więc prezentowana przez Ciebie statystyka, dotycząca wyłącznie cywilów, nie ma niczego do rzeczy. Swoją drogą, gdyby ten raport był prawdziwy, to ja bym się cieszył, bo przypuszczałem, że Rosjanie wymordowali już znacznie więcej ukraińskich cywilów. Ale zobacz, co stoi na tej stronie po prawej pod tytułem ,,Hinweise und Anmerkungen : ,,Das UN-Hochkommissariat für Menschenrechte (OHCHR) geht davon aus, dass die tatsächliche Anzahl der zivilen Opfer wesentlich höher ist. Viele Fälle und Berichte konnten zum Zeitpunkt der Veröffentlichung noch nicht bestätigt werden, da der Zugang zu Informationen aufgrund der gegenwärtigen Kriegssituation in der Ukraine erschwert ist. [...] Das OHCHR bezieht Informationen über Opferzahlen, laut eigenen Angaben, durch verschiedene Quellen und Kontaktpersonen der "UN Human Rights Monitoring Mission in Ukraine". Die Opferzahlen in den Updates des OHCHR beziehen sich daher auf individuelle Zählungen, bei denen der UN verifizierte Informationen vorliegen.'' (wytłuszczenie pochodzi ode mnie). Tak więc OHCHR jest świadome, że naprawdę ofiar rosyjskiego ludobójstwa w Ukrainie jest znacząco więcej, a te 11 tys. to tylko te, dla których ONZ-owi udało się znaleźć pełną weryfikację. Tak więc ja nie znam liczby ofiar, ,,Statista'' nie zna liczby ofiar, ONZ nie zna liczby ofiar — tylko Ty znasz liczbę ofiar, ale zamiast zdradzić źródło tej znajomości, ciągle pytasz mnie, chociaż już podkreślałem, że nie znam liczby ofiar. A w dodatku to ciągle nie ma niczego wspólnego z oryginalnym Twoim stwierdzeniem, jakoby wojsko rosyjskie zabijało po 7 do 10 ukraińskich żołnierzy na każdego swojego zabitego żołnierza. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Porzadny czlowiek 06.05.24, 18:43 stefan4 napisał: > Kriegssituation in der Ukraine erschwert ist. > [...] > Das OHCHR bezieht Informationen über Opferzahlen, laut eigenen An > gaben, durch > verschiedene Quellen und Kontaktpersonen der "UN Human Rights Mo > nitoring > Mission in Ukraine". Die Opferzahlen in den Updates des OHCHR be > ziehen sich > daher auf individuelle Zählungen, bei denen der UN verifizierte > Informationen vorliegen.[/i]'' > (wytłuszczenie pochodzi ode mnie). Tak więc OHCHR jest świadome, że naprawdę o > fiar rosyjskiego ludobójstwa w Ukrainie jest znacząco więcej, a te 11 ty > s. to tylko te, dla których ONZ-owi udało się znaleźć pełną weryfikację. Dobra to o ile wiecej cywilistow jest zabitych na Ukrainie? Znowu nie wiesz ale wiesz ze DUZO, prawda? 20% wiecej jak te 10tys? Czy 200% wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Porzadny czlowiek 06.05.24, 23:44 a ty Kagan jesteś cywilstem czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Granica 07.05.24, 09:21 boomerang napisał: " a ty Kagan jesteś cywilstem czy nie?" Jesli nim jest to hallakowanie za Putinem zbliza sie do konca. Ambasadora Niemiec w rosji wezwano by podyskutowac kontratak w/s szpiegostwa w Niemczech. Jak dojdzie do wojny to trzeba bedzie wybrac po jakiej stronie sie stoi. PF Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Bron jadrowai w przygotowaniu 06.05.24, 18:21 Ulanki nadwislanskie lakna wojny,ten palant Sikorski az sie trzesie z namawiania do wojny a polskie media rozsiewaja strach....tak sie zastanawiam: popierdolilo ten narod kompletnie? Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Bron jadrowai w przygotowaniu 06.05.24, 23:42 > A Rosja jak co uzyje raczej mniejszych ladunkow jak masowi amerykanscy mordercy wtedy. nie 20kT a moze 10kT. I to tylko na Ukrainie. A NATO użyje jeszcze mniejszego ładunku, ale tylko na Kreml. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Porzadny czlowiek 08.05.24, 22:54 jorl - odpwoiedź na twój słusznie skasowany post punkt 1 to niemieckie oszustwo 1wrzesnia39.pl/39p/wstep/8788,Polski-Wrzesien.html "New York Times w dniu 28 Września 1939 roku, podał, że według władz polskich, straty niemieckie wyniosły w Kampanii Polskiej 90 000 zabitych, 400 czołgów i 500 samolotów. Podobną wysokość strat niemieckich: 91 278 zabitych i zaginionych oraz 98 355 rannych można znaleźć w książce Apoloniusza Zawilskiego ,,Bitwy polskiego września’’ . Cytuje on między innymi feldmarszałka Ericha von Mansteina, który w swoich ,,Straconych zwycięstwach’’ podaje następujące straty (tylko GA Południe): 6 554 zabitych, 4 062 zaginionych, 20 478 rannych." NYT minimalnie zaniżył w 1939 roku straty sprzętowe Wehrmachtu i miałby tak strasznie zawyżyć straty ludzkie? Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Porzadny czlowiek 09.05.24, 21:48 właśnie, że nie jest znana ci niemieccy propagandziści zatrudnili nawet Słowaków aby nakręcić film jak polska kawaleria szarżowała na niemieckie czołgi powinieneś dobrze wiedzieć o propagandzie Goebbelsa bo sporo z niej korzystasz Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Porzadny czlowiek 09.05.24, 22:01 o tym, że niemieckie straty ludzkie we wrześniu 1939 musiały być bardzo duże pośrednio świadczą również straty sprzętowe armii niemieckiej oraz fakt, że niemieccy generałowie stanowczo odradzali Hitlerowi zaatakowanie jeszcze w tym samym roku Francji, co pierwotnie było planowane Odpowiedz Link Zgłoś
hadrian_pl Re: Porzadny czlowiek 10.05.24, 19:35 prze.nick napisał: > o tym, że niemieckie straty ludzkie we wrześniu 1939 musiały być bardzo duże po > średnio świadczą również straty sprzętowe armii niemieckiej oraz fakt, że niemi > eccy generałowie stanowczo odradzali Hitlerowi zaatakowanie jeszcze w tym samym > roku Francji, co pierwotnie było planowane Oficjalnie zginęło 7 tys. Niemców i 70 tys. Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Porzadny czlowiek 12.05.24, 03:18 ty zaatakowałeś radiostację w Gliwicach i się uratowałeś Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Porzadny czlowiek 09.05.24, 21:51 i jeszcze jedno szkopsko-kacapski palancie - do jakiej rubryki według ciebie zaliczyć zamordowanych żołnierzy polskich, którzy poddali się Niemcom a potem zostali bestialsko zamordowani? Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 [...] 09.05.24, 22:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Porzadny czlowiek 10.05.24, 00:21 jorl11: > natknelem sie na jakiegos tam : [...] > Ktory mowi, zalaczam screeny z tego vide. > 1. na jednego zabitego Rosjanina przypada 8 zabitych Ukraincow To nie słuchaj ,,jakiegoś tam'' pod tytułem ,,Niewiarygodne interview'' (Unglaubliches Interview ), tylko zajrzyj do bardziej wiarygodnych opracowań. Skoro masz specjalny sentyment do języka niemieckiego, to zacznij od niemieckiej Wiki. Tam jest tabelka, z której ja teraz wyjmę liczby dotyczące żołnierzy, bo to przy nich się dotąd upierałeś jak upiór: • Straty ukraińskiego wojska, gwardii narodowej i oddziałów ochotniczych: — wg rządu Rosji: ponad 444tys. zabitych i rannych, — wg rządu Ukrainy: 31tys. zabitych, — wg Stanów Zjednoczonych: ok. 70tys. zabitych. • Straty rosyjskiego wojska: — wg rządu Rosji: 5937 zabitych, — wg rządu Ukrainy: 180tys. zabitych i 233 760 rannych, — wg Stanów Zjednoczonych: ok. 120tys. zabitych. Główny wniosek z tych bardzo rozbieżnych liczb jest taki, że niczego nie wiemy i nie możemy wiedzieć, jak to w czasie toczącej się gorącej wojny. To, jakie kto podaje liczby ofiar, świadczy tylko o nim, a nie o ofiarach. Kiedy twierdzisz, jakoby na każdego zabitego rosyjskiego szweja przypadało 8 zabitych obrońców Ukrainy, to służysz Putinowi, nawet jeśli powołujesz się na jutiubera w języku niemieckim (zresztą Putin również lubi ten język). Gdybyś twierdził, że na każdego zabitego obrońcę Ukrainy przypada 8 zabitych najeźdźców rosyjskich, to służyłbyś Zełeńskiemu. A liczba 8 nadal byłaby bez żadnej wartości . jorl11: > Palant jestes i takowym zostaniesz No, patrz, nie tylko wiesz na odległość kim jestem, ale również znasz moją przyszłość. Niestety nie mogę Ci się zrewanżować podobną przenikliwością, bo na razie wiem o Tobie tylko, że • lubisz liczby zeskrobane z sufitu lub wyciągnięte z kapelusza, oraz • jako główny argument służy ci w różnych dyskusjach (nie tylko ze mną) słowo ,,palant'', co świadczy o Twojej bardzo niskiej inwencji wyzwiskowej. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Gra w palanta 10.05.24, 09:35 stefan4 napisał: " słowo ,,palant'', co świadczy o Twojej bardzo niskiej inwencji wyzwiskowej." co mozna mu raczej na plus policzyc. Popierania masowych mordercow na Ukrainie nie swiadczy o wysokiej inteligencji a raczej o czyms przeciwnym. Lata temu, kiedy poznalem jorla to lubilem jego wpisy bardzo bogate w slowa. Dosc szybko jednak zrozumialem, ze jego antypolskosc jest pewna postawa charakterystyczna do niektorych polskich imigrantow w Niemczech jak szwampuch czy vermieter. Ktorzy sie dopasowuja do idei o Polsce obecnych ciagle w Niemczech. Inna jego cecha jest przywiazanie do kapitalizmu, ktory jest tez idea dosc przebrzmiala. Moze, z wiekiem, jest trudno zmodyfikowac poglady? Tym niemniej trudno zrozumiec poparcia dla masowego mordercy. I nie da sie tego zaakceptowac. I do tego gra w palanta juz dosc malo popularna... PF Odpowiedz Link Zgłoś
j-k dane amerykanskie sa najbardziej wiarygodne. 10.05.24, 17:25 gdyz obie strony walcza podobnym sprzetem, a strona ofensywna zazwyczaj ma wieksze straty, niz strona defensywna. Odpowiedz Link Zgłoś