Dodaj do ulubionych

Iranska noblistka

06.05.26, 02:09
wiadomosci.gazeta.pl/swiat/7,198075,32771594,noblistka-narges-mohammadi-na-granicy-zycia-i-smierci-trzeba.html
...walczy o zycie, znajduje sie w iranskim wiezieniu. A dlaczego ktos spyta? otoz odwazyla sie krytykowac iranskich ayatollachow/wladze.
Juz wczesniej mialam zalozyc watek nie tylko o zyciu kobiet w Iranie, ale w ogole o zyciu spoleczenstwa w rezimie, bo zorientowalam sie, ze niektorzy forumowicze nie maja o tym pojecia, zazarcie broniac rezimu.
Rezim a panstwo/spoleczenstwo to dwie rozne rzeczy.
Obserwuj wątek
    • senioryta13 Re: IRGC 06.05.26, 02:28
      Warto wiedziec kogo bronimy:
      Korpus Strażników Rewolucji Islamskiej (IRGC) został powołany w 1979 roku z inicjatywy ajatollaha Ruhollaha Chomeiniego, lidera rewolucji islamskiej w Iranie. Powstał jako paramilitarna struktura mająca bronić nowej islamskiej władzy, zapewnić wewnętrzne bezpieczeństwo i stanowić przeciwwagę dla regularnej armii.
      -Ochrona wartości rewolucji 1979 r. oraz nowego ustroju religijnego.
      -Założyciel, Ajatollah Ruhollah Chomeini bezpośrednio po przejęciu władzy.
      -Obecnie IRGC jest w pełni podporządkowane Najwyższemu Przywódcy Iranu (ajatollahowi Alemu Chameneiowi).
      -IRGC stało się potężną siłą militarną, gospodarczą i polityczną, działającą równolegle do regularnych sił zbrojnych Iranu
      • senioryta13 Re: IRGC 07.05.26, 14:46
        senioryta13 napisał:

> Warto wiedziec kogo bronimy:
        > Korpus Strażników Rewolucji Islamskiej (IRGC) został powołany w 1979 roku z ini
        > cjatywy ajatollaha Ruhollaha Chomeiniego, lidera rewolucji islamskiej w Iranie.
        > Powstał jako paramilitarna struktura mająca bronić nowej islamskiej władzy, za
        > pewnić wewnętrzne bezpieczeństwo i stanowić przeciwwagę dla regularnej armii.
        > -Ochrona wartości rewolucji 1979 r. oraz nowego ustroju religijnego.
        > -Założyciel, Ajatollah Ruhollah Chomeini bezpośrednio po przejęciu władzy.
        > -Obecnie IRGC jest w pełni podporządkowane Najwyższemu Przywódcy Iranu (ajatoll
        > ahowi Alemu Chameneiowi).
        > -IRGC stało się potężną siłą militarną, gospodarczą i polityczną, działającą ró
        > wnolegle do regularnych sił zbrojnych Iranu

To jest zadziwiajace, ze los noblistki w wiezieniu zadnego forumowicza nie zainteresowal.
        Ten wasz kochany Iran, nie, to nie możliwe...
        Zadziwiajace jest jeszcze to, ze IRGC traktujecie jako wladze w Iranie. Ta terrorystyczna organizacje to jest jak Hesbolagh, Hamas i Hutis, ktore sa sponsorowane wlasnie przez IRGC.
    • igor_2025 Re: Iranska noblistka 06.05.26, 09:08
      senioryta13 napisał:

> Juz wczesniej mialam zalozyc watek nie tylko o zyciu kobiet w Iranie, ale w ogo
      > le o zyciu spoleczenstwa w rezimie, bo zorientowalam sie, ze niektorzy forumowi
      > cze nie maja o tym pojecia, zazarcie broniac rezimu.

Gdyby Ty otworzyla rowniez watek o tym, jak represyjne wobec spoleczenstwa sa rezimy w innych panstwach, ale nalezacych do tak zwanych "sojusznikow" USA, to uwierzylbym w Twoje szczere intencje. Ale dla Ciebie wazno jest wyznanie zasady - moze byc sukin synem, ale najwazniejsze, ze to nasz sukin syn. He’s a son of a bitch, but he’s our son of a bitch - znasz ta slynna wypowiedz amerykanskiego prezydenta?

• senioryta13 Re: Iranska noblistka 06.05.26, 12:43
        igor_2025 napisał:

> senioryta13 napisał:
        >
        > > ...ze niektorzy forumowicze nie maja o tym pojecia, zazarcie broniac rezimu.
        >
        > ...jak represyjne wobec spoleczenstwa sa rezimy w innych panstwach,

pisalam np. o Wenezueli, nie wiem czy cos sie jeszcze zachowalo, poniewaz blokada ciela rowno wszystko co wyszlo spod mojego piora. Sprawdzac juz nie bede. Forumowicze zachowywali sie identycznie jak w przypadku Iranu. Rozumiem, Wenezuela daleko, wiec Europa nie byla zainteresowanya ale o Iranie powinni wiedziec co i kogo powinno sie bronic.

> He’s a son of a bitch, but he’s our son of a bitch - znasz ta slynna wypowiedz amerykanskiego prezydenta?

ja rowniez jestem tego samego zdania. Zdziwiony? Obojetne, kto to powiedzial.

a cos w temacie???

• igor_2025 Re: Iranska noblistka 06.05.26, 13:11
          senioryta13 napisał:

> pisalam np. o Wenezueli

Wlasnie podtwierdzila to co pisalem. Przeciez Wenezuela nie zalicza sie do tak zwanych "naszych sukin synow" przez USA. .

> ja rowniez jestem tego samego zdania. Zdziwiony? Obojetne, kto to powiedzial.

Czyli tak zwany "nasz sukin syn" moze robic co chce, a my i tak nie bedziemy go osadzac? Z tym sie zgadzasz?

> a cos w temacie???

W Iranie osobiscie nie bylem, wiedze czerpie wylacznie na podstawie tego co znajde w internecie, i od jednego mojego bliskiego znajomego, ktory przez kilka lat pracowal w tym kraju.
          Znajomy nic zlego o Iranie nie opowiadal, dla niego ten kraj wygladal calkiem normalnie. Ogladam filmiki zamieszczone na you tubie przez tych, co ten kraj odwiedzili. Rowniez wyglada mnie ten kraj na calkien normalny. To ze kogos wsadzili do wiezienia, nie wiedzac dokladnie dlaczego, nie moga oceniac. Wiadomo, ze prasa zachodnia wykorzysta kazda okazje, zeby oczernic nieugodny kraj. Wiec z duza ostroznoscia podchodze do takich publikacje. Wole ogladac filmiki na you tube, co i Tobie radze.
          Wkleje kilka linkow:

www.youtube.com/watch?v=d3ljmRNh09c
          www.youtube.com/watch?v=brX1nSO6wUg
          www.youtube.com/watch?v=lt1vL7HM18A
          • senioryta13 Re: Iranska noblistka 07.05.26, 14:40
            igor_2025 napisał:

> senioryta13 napisał:
            >
            >
            > > pisalam np. o Wenezueli
            >
            > Wlasnie podtwierdzila to co pisalem. Przeciez Wenezuela nie zalicza sie do tak
            > zwanych "naszych sukin synow" przez USA. .

a dlaczego Wenezuele polaczyles z tym 's' ?

> > ja rowniez jestem tego samego zdania. Zdziwiony? Obojetne, kto to powiedzial.
            >
            > Czyli tak zwany "nasz sukin syn" moze robic co chce, a my i tak nie bedziemy g
            > o osadzac? Z tym sie zgadzasz?

osadzimy.
            mamy rozne rzeczy na mysli.

> W Iranie osobiscie nie bylem, wiedze czerpie wylacznie na podstawie tego co zna
            > jde w internecie, i od jednego mojego bliskiego znajomego,

a byles gdzies w ogole?
            To zle szukasz. Dlaczego Rosja trzyma wlasnie z Iranem? Skup sie w tym kierunku.
            • igor_2025 Re: Iranska noblistka 07.05.26, 14:55
              senioryta13 napisał:

> igor_2025 napisał:

> a byles gdzies w ogole?

Nie bylem tylko w Australii i Ameryce Polnocnej. Na reszcie kontynentow bywalem.

> To zle szukasz. Dlaczego Rosja trzyma wlasnie z Iranem? Skup sie w tym kierunku

Dlaczego ja mam nad czyms skupiac sie? Dlaczego Ty caly czas mnie cos narzucasz? Czy ja zmuszam Ciebie skupic nad tym, dlaczego USA trzymaja sie z Izraelem?

Synioryta, Ty jestes nabuzowana ideologia, a to nie pozwola Tobie widziec swiat takim jaki on jest. Wiec dla Ciebie swiat jest czarno-bialy.
              Ja widze bardzo duzo pozytywnego w USA, Wielkiej Brytanii, pomimo tego, ze cos moze mnie nie podobac sie w prowadzonej przez te kraje polityki. Tym nie mniej ja nigdy nie bede popierac nikogo, kto zacznie bombardowac Stany lub Wielka Brytanie. Bo kazdy kraj ma swoje tradycje, swoja kulture i prawo do tego, zeby byc soba. Tacy jak Ty, odmowiaja tego prawa tym wszystkim, kto nie pasuje do waszej ideologii. Sadzac po temu, co Ty piszesz, to jestes lewa liberalka, ale Tobie wydaje sie, ze jestes po stronie Trumpa.

• senioryta13 Re: Iranska noblistka 07.05.26, 15:24
                igor_2025 napisał:

> Tym nie mniej
                > ja nigdy nie bede popierac nikogo, kto zacznie bombardowac Stany lub Wielka Brytanie.

...to wtedy juz bedzie za pozno na twoje myslenie. Trump, jako pierwszy uprzedzil tragiczne wydarzenia, aby do tego wlasnie nie doszlo.
                Kazdy prezydent USA przez ostatnie 47 lat nazywal Iran terrorystycznym krajem. Wytlumacz wiec zatem, dlaczego.
                Na ostrzeniu 'szabelek ' sie konczylo, wiec po co byla ta szopka takze ze strony Europy???

.... to jestes lewa liberalka, ale Tob
                > ie wydaje sie, ze jestes po stronie Trumpa.
                >
                • senioryta13 Re: Iranska noblistka 07.05.26, 15:44

> igor_2025 napisał:

> .... to jestes lewa liberalka, ale Tobie
                  > > wydaje sie, ze jestes po stronie Trumpa.

a to ciekawa uwaga...
                  • igor_2025 Re: Iranska noblistka 07.05.26, 15:59
                    senioryta13 napisał:

> a to ciekawa uwaga...

To nie uwaga, to stwierdzenie.
                    • senioryta13 Re: Iranska noblistka 07.05.26, 18:47
                      To mowisz , ze komunisci by mnie chetnie powitali w swoich szeregach?
                      Zapewniam Cie, to bylby ich koniec.
                      • igor_2025 Re: Iranska noblistka 07.05.26, 18:52
                        senioryta13 napisał:

> To mowisz , ze komunisci by mnie chetnie powitali w swoich szeregach?
                        > Zapewniam Cie, to bylby ich koniec.

Az tak nieudolna jestes? :-)
                • igor_2025 Re: Iranska noblistka 07.05.26, 15:58
                  senioryta13 napisał:

o wtedy juz bedzie za pozno na twoje myslenie. Trump, jako pierwszy uprzed
                  > zil tragiczne wydarzenia, aby do tego wlasnie nie doszlo.

Nic podobnego, Trump niczego nie uprzedzil, a tylko sprowokowal wydarzenia.

> Kazdy prezydent USA przez ostatnie 47 lat nazywal Iran terrorystycznym krajem.

I to wlasnie podtwierdza teze, ze Iran zadnemu krajowi nie zagrazal, ale sam byl napadniety kilka krotnie, i za kazdym razem za tymi napadami stali USA.

> Wytlumacz wiec zatem, dlaczego.

Dlatego, ze Iran ma rope i nie podporzadkowal sie Stanom. A to najgorsze, co kazdy kraj moze zrobic USA.

> Na ostrzeniu 'szabelek ' sie konczylo, wiec po co byla ta szopka takze ze stron
                  > y Europy???

To ostatnie zdanie jest absolutinie niezrozumiale, zeby nie powiedziec, ze jest pozbawiono sensu.

• senioryta13 Re: Moskwa i Teheran = przyjaciele. 07.05.26, 18:46
                    Zew krwi, przez ciebie przemawia. Otoczyles sie murem i nic do ciebie, ze swiata nie dociera.
                    Wiesz swoje, a ja nie zamierzam Cie przekonywac. Kropka. Wiecej czytaj w temacie i analizuj.
                    • igor_2025 Re: Moskwa i Teheran = przyjaciele. 07.05.26, 18:56
                      senioryta13 napisał:

> Zew krwi

Powtarzasz sie, najpierw to stwierdzila pod adresem jorla, teraz pod moim. A to znaczy, ze po prostu zauczyla to t6woierdzenie, i bez wiekszego przemyslenia powtarzasz.

> Otoczyles sie murem i nic do ciebie, ze swiata nie dociera.

Ja akurat swiat znam, i dlatego nie dziele go na dobrych i zlych. Ty go podzielil, przy tym masz o swicie tyle pojecia, co uslyszysz w sloganach propagandowych.

> Wiesz swoje, a ja nie zamierzam Cie przekonywac. Kropka. Wiecej czytaj w temaci
                      > e i analizuj.

To prawda, ja wiem. A Ty, nawet gdyby bardzo chciala, nie moglabys mnie przekonac, uzywajac tylko standardowych sloganow. Wybacz senioryta, ale to co Ty twierdzisz ciagle, to nic oryginalnego.
                      • senioryta13 Re: Zew krwi. 07.05.26, 19:40
                        igor_2025 napisał:

> senioryta13 napisał:
                        >
                        > > Zew krwi
                        >
                        > Powtarzasz sie, najpierw to stwierdzila pod adresem jorla, teraz pod moim. A to
                        > znaczy, ze po prostu zauczyla to t6woierdzenie, i bez wiekszego przemyslenia p
                        > owtarzasz.

Urodziles sie w Rosji? jezeli tak, stad ten Zew krwi. Nie rozumiesz?
                        I powtórzę to jeszcze nieraz , jak sie otoczysz murem.

jorl, potomek ksiecia moskiewskiego, tak sie tu wychwala - rowniez przemawia przez niego Zew krwi.

a moze to nieprawda?

• igor_2025 Powtarzasz sie 07.05.26, 20:42
                          senioryta13 napisał:

> jorl, potomek ksiecia moskiewskiego, tak sie tu wychwala - rowniez przemawia pr
                          > zez niego Zew krwi.
                          > a moze to nieprawda?

Ty nadal nie rozumiesz, ze twoje stwierdzenie jest nie tylko prymitywne, a i rasistowskie. To nazisci dzielili ludzi po pochodzeniu. Nie patrzac na to, kim kazdy jest. Jak Zyd, to do pieca - bo Zyd postepuje tak, jak jemu podpowiada zew krwi.
                          Wstydz sie, przeciez wiele wskazuje na to, ze masz pochodzenie zydowskie. Ale to w zaden sposob nie pomniejsza Twoja osobowsc w moich oczach.
                          • senioryta13 Re: to bylo do emigranta. 07.05.26, 21:37
                            igor_2025 napisał:

> Ty nadal nie rozumiesz, ze twoje stwierdzenie jest nie tylko prymitywne, a i rasistowskie.

Lewakiem jestes? bo to oni uzywaja rasizmu na opozycje.
                            Nie zrozumiales mnie, jesli poczules sie urazony, to przepraszam, bo nie byly takie intencje z mojej strony.
                            Ja uwazam, ze dopiero trzecie pokolenie emigrantow powinno piastowac wysokie urzedy w nowej ojczyznie.
                            Ty emigrant, pierwsze pokolenie, czy myslisz, ze pozbedziesz sie swojego wychowania?
                            Duzo osob wciaz emigruje 'za chlebem'.

> Wstydz sie, przeciez wiele wskazuje na to, ze masz pochodzenie zydowskie.

Pudlo, zla analiza.
                            • igor_2025 To bylo do mnie 07.05.26, 22:13
                              senioryta13 napisał:

> Lewakiem jestes? bo to oni uzywaja rasizmu na opozycje.

Ja Ciebie za opozycje nie uznaje, po prostu czytam toco Ty piszesz,i wyciagam wnioski.

> Nie zrozumiales mnie, jesli poczules sie urazony, to przepraszam, bo nie byly t
                              > akie intencje z mojej strony.

Ja nie poczulem sie obrazony, a byl tylko zdziwiony,ze nie rozumiesz to co sama piszesz. Czytala powiesc "Zew krwi" Jacka Londona ? W niej szla mowa o psie, ktory posluguje sie instynktami, a nie rozumem. Wiec Ty sprowadzila Rosjan do nierozumnych istot, poslugujacych sie instynktem.

> Ty emigrant, pierwsze pokolenie, czy myslisz, ze pozbedziesz sie swojego wychow
                              > ania?

Wychowanie,to nie zew krwi. To jest tym, co mnie przekazali moje rodzice. I kazdy Rosjanin jest inny, kazdy mysli po swojemu. Tak samo jak kazdy Polak jest inny. Ja za kazdym razem przerywam tych, kto zaczyna mowic, ze kazdy Polak to pijok i zlodziej.

• senioryta13 Re: przeciez jestes emigrantem 08.05.26, 02:55
                                widze, ze nadal nie rozumiesz i kluczysz.
                                Pozwol, ze A.I. Ci wytlumaczy:

"Zew krwi to idiomatyczne określenie oznaczające silne, instynktowne poczucie więzi rodzinnej, NARODOWEJ lub przynależności do jakiejś grupy. Odnosi się ono do podświadomego przyciągania do własnych korzeni, tradycji lub naturalnych skłonności.
                                Więź rodzinna/etniczna: Poczucie łączności z przodkami, krewnymi lub NARODEM.

Ja Cie przeprosilam, ty mnie za Zyda nie. Nieladnie. Tego rowniez nie rozumiesz, nie szkodzi.
                                • igor_2025 Re: przeciez jestes emigrantem 08.05.26, 08:51
                                  senioryta13 napisał:

> widze, ze nadal nie rozumiesz i kluczysz.

Ty nic nie widzisz.

> Pozwol, ze A.I. Ci wytlumaczy:

Ja nnie podejmuje powazne dyskusje z czyms,co ma intelekt 8--letniego dziecka.

> Ja Cie przeprosilam, ty mnie za Zyda nie. Nieladnie. Tego rowniez nie rozumiesz
                                  > , nie szkodzi.

Jednak jestes rasistka i byc moze antysemitka. Bo tylko taka osoba moze oczekiwac na przeprosiny za to, ze ktos podejrzewa, ze jest osoba zydowskiego pochodzenia. Senioryta, co raz bardziej kompromitujesz sie. Gdy napisalem, ze nie wykluczam, ze jestes zydowskiego pochodzenia, nie mialem zamiary w zaden sposob Ciebie obrazic, to bylo tylko przypuszczenie, oparte na analizie budowy przez Ciebie zdan. Bo budujesz zdania w sposob rozny od wszystkich Polakow, ktorych znam. Przeciez nie przypuszczalem, ze dyskutuje nie z czlowiekiem, a tylko z sztuczna inteligencja o poziomie dziecka w wieku 8 lat. :-)
                                  • senioryta13 Re: zarty? Nadal zle analizy 08.05.26, 12:36
                                    igor_2025 napisał:

> Jednak jestes rasistka i byc moze antysemitka. Bo tylko taka osoba moze oczekiw
                                    > ac na przeprosiny za to, ze ktos podejrzewa, ze jest osoba zydowskiego pochodze
                                    > nia. Senioryta, co raz bardziej kompromitujesz sie. Gdy napisalem, ze nie wyklu
                                    > czam, ze jestes zydowskiego pochodzenia, nie mialem zamiary w zaden sposob Cieb
                                    > ie obrazic, to bylo tylko przypuszczenie, oparte na analizie budowy przez Ciebi
                                    > e zdan. Bo budujesz zdania w sposob rozny od wszystkich Polakow, ktorych znam
                                    > . Przeciez nie przypuszczalem, ze dyskutuje nie z czlowiekiem, a tylko z sztucz
                                    > na inteligencja o poziomie dziecka w wieku 8 lat. :-)

Nic nie zrozumiales, a szkoda, ciagnac juz dalej tego nie bede.
                                    Nagle zrobiles sie rowniez znawca od j. polskiego, przypominam, ze ja tez jestem emigrantem,
                                    ale nie jedynym na tym forum.
    • taziuta Re: Iranska noblistka 07.05.26, 15:06
      senioryta13 napisał:

> /.../
      > Juz wczesniej mialam zalozyc watek nie tylko o zyciu kobiet w Iranie, ale w ogo
      > le o zyciu spoleczenstwa w rezimie, bo zorientowalam sie, ze niektorzy forumowi
      > cze nie maja o tym pojecia, zazarcie broniac rezimu.
      /.../

Nie wiem kto broni reżimu. Pewnie coś mi umknęło.
      Ja potępiam bezmyślną napaść USA i Izraela na Iran. Z naciskiem na BEZMYŚLNĄ.
      Nie osiągnęli, bo nie mogli bez inwazji lądowej niczego poza zniszczeniami i cierpieniem tysięcy niewinnych.
      No i ściągnęli na cały świat kryzys paliwowy i co tam dalej w ślad za nim przypełznie. :(

Można (i należy) ubolewać nad krzywdą jednej noblistki, ale ja bym na Twoim miejscu pochylił się też nad krzywdą tych tysięcy niewinnych zabitych przez Trumpa.
      Odniesiesz się do tego?
      • senioryta13 Re: Iranska noblistka 07.05.26, 15:43
        taziuta napisał:
        > Nie wiem kto broni reżimu.
        > Ja potępiam bezmyślną napaść USA i Izraela na Iran. Z naciskiem na BEZMYŚLNĄ.
        > Nie osiągnęli, bo nie mogli bez inwazji lądowej niczego poza zniszczeniami i ci
        > erpieniem tysięcy niewinnych.

Bylabys usatysfacjonowana gdyby zolnierze ruszyli do boju, jak w Ukrainie?
        Iran tego bardzo' chcial, prowokował, ale Trump, od samego poczatku wyeliminowal taka opcje.

> No i ściągnęli na cały świat kryzys paliwowy i co tam dalej w ślad za nim przypełznie. :(

To niech teraz ten Swiat, wywrze nacisk na Iran, niech powie, MY NIEWINNI, wasze poczynania sa wbrew rozsadkowi i logice. Prosimy o otwarcie Ormez. Rezim jest zimny, lodowaty, nie szanuje nawet swoich kobiet,
        a to mowi juz wszystko. Przynajmniej mnie, jestem na to czula.

> Można (i należy) ubolewać nad krzywdą jednej noblistki, ale ja bym na Twoim mie
        > jscu pochylił się też nad krzywdą tych tysięcy niewinnych zabitych przez Trumpa

Noblistka jest jedna, ale wielu obroncow praw czlowieka, niewinnych obywateli, siedzi w iranskich wiezieniach.
        Poczytaj, co te kobiety sadza o rezimie jaki zafundowali im ayatollachy. Napisz, ile swoich obywateli rezim zamordowal na protestach'.
        Nieprzypadkowo Rosja z Iranem to przyjaciele, wspieraja sie nawzajem. Dziwne prawda ?
        Dziwniejsze jest jednak to, ze forumowicze krytykuja Moskwe, ale popieraja Teheran. Przeciez to ten sam rezim.
        • taziuta Re: Iranska noblistka 07.05.26, 16:03
          senioryta13 napisał:

> taziuta napisał:
          /.../
          > > Nie osiągnęli, bo nie mogli bez inwazji lądowej niczego /.../

> Bylabys usatysfacjonowana gdyby zolnierze ruszyli do boju, jak w Ukrainie?
          > Iran tego bardzo' chcial, prowokował, ale Trump, od samego poczatku wyeliminowa
          > l taka opcje.

Źle mnie zrozumiałaś. Nie jestem zwolennikiem inwazji lądowej na Iran. Stwierdzam jedynie fakt, że bez niej reżimu żaden Trump czy inny Netanjahu nie zmieni. I tu nasuwa się pytanie - jaki efekt te dwa dupki chciały osiągnąć? W jaki sposób mogli bombardowaniami pomóc Twojej noblistce i innym więźniom?

> To niech teraz ten Swiat, wywrze nacisk na Iran, niech powie, MY NIEWINNI,
          > wasze poczynania sa wbrew rozsadkowi i logice. Prosimy o otwarcie Ormez. /.../

Tia, a mułłowie na to - "pocałujta w dópę wujta". Kryzys paliwowy sprowadził Trump swoim bezmyślnym atakiem, to na niego naciskajcie.

> Noblistka jest jedna, ale wielu obroncow praw czlowieka, niewinnych obywateli,
          > siedzi w iranskich wiezieniach.
          > Poczytaj, co te kobiety sadza o rezimie jaki zafundowali im ayatollachy. Napisz,
          > ile swoich obywateli rezim zamordowal na protestach'.

Pomożemy tym uciskanym przez reżim mordując ich rodziny i sąsiadów (tzw. szkody uboczne zabicia przywódców reżimu)? Pomożemy niszcząc irańską infrastrukturę, odsalarnie i miejsca pracy? Ciekawa opinia.
          • stefan4 biedne prezydęciątko... 07.05.26, 18:02
            taziuta:
            > Pomożemy tym uciskanym przez reżim mordując ich rodziny i sąsiadów (tzw. szkody
            > uboczne zabicia przywódców reżimu)? Pomożemy niszcząc irańską infrastrukturę,
            > odsalarnie i miejsca pracy? Ciekawa opinia.

Przypuszczam, że teraz to już nawet sam główny zbrodniarz, Trump Donald, wie, że zapakował się w ślepy róg, z którego nie ma jak wyjść. W obliczu lecących na pysk sondaży opinii (bo nie w wyniku własnej refleksji moralnej) chciałby już przerwać prowadzone przez siebie pasmo morderstw, ale nie ma jak. Musi ściemniać Kongresowi, że niby wojny już nie ma, ale jednocześnie musi prowadzić wojenne akcje przeciwko irańskim łodziom patrolowym pilnującym nieprzejezdności cieśniny. Musi twierdzić, że Irańczycy już nie mają wzbogaconego uranu, bo Trump go ich pozbawił bohatersko już dwukrotnie (zeszłego lata i teraz), a jednocześnie musi utrzymywać gotowość do ataku, gdyby Netanjahu mu powiedział, że uran znalazł.

Wypróbowanym sposobem wychodzenia z takich sytuacji jest zwalenie odpowiedzialności na kogoś innego. Ale tym razem wszyscy, na których coś można by zwalić, to jego nominaci; a poza tym wiedzą o nim takie rzeczy, że są nie do wyrzucenia.

Na taką sytuację w Polsce się mówi ,,jakkolwiek się obrócisz — zawsze z tyłu du‍pa''. A jak to będzie po usawsku?

- Stefan
          • senioryta13 Re: Iranska noblistka 07.05.26, 18:36
            taziuta napisał:
            > Źle mnie zrozumiałaś. Nie jestem zwolennikiem inwazji lądowej na Iran. Stwierdzam
            > jedynie fakt, że bez niej reżimu żaden Trump czy inny Netanjahu nie zmieni.
            > I tu nasuwa się pytanie - jaki efekt te dwa dupki chciały osiągnąć? W jaki spos
            > ób mogli bombardowaniami pomóc Twojej noblistce i innym więźniom?

a skad czerpiesz taka pewnosc? Pierwsi w szeregu, w rzadzie zostali wyeliminowani, drudzy rowniez, trzeci sie kloca miedzy soba. Do tego dochodzi brak pieniedzy. To jak bardzo jestes w bledzie, przypomnij sobie, jak komuna zostala obalona w Polsce.

> Tia, a mułłowie na to - "pocałujta w dópę wujta". Kryzys paliwowy sprowadził
            > Trump swoim bezmyślnym atakiem, to na niego naciskajcie.

Trump mial swoj cel, czy go osiagnie, zobaczymy, dziaiaj Teheran ma dac odpowiedz. To ze Teheran szantazuje caly swiat, to dla ciebie bez znaczenia.

> Pomożemy tym uciskanym przez reżim mordując ich rodziny i sąsiadów (tzw. szkody
            > uboczne zabicia przywódców reżimu)? Pomożemy niszcząc irańską infrastrukturę,
            > odsalarnie i miejsca pracy? Ciekawa opinia.

To jeszcze nie zostalo zbombardowane.
            • taziuta Re: Iranska noblistka 07.05.26, 18:59
              senioryta13 napisał:

> /.../ Do tego dochodzi brak pieniedzy. To jak bardzo jestes w bledzie, przypomnij sobie, jak komuna
              > zostala obalona w Polsce.

Myślenie życzeniowe.
              Zupełnie inne realia, zupełnie inna cywilizacja i moc władzy. W Polsce władzę oddały 'miękiszony', w Iranie władzę sprawują krwawe dranie.

> /.../ To ze Teheran szantazuje caly swiat, to dla ciebie bez znaczenia.

Czym Teheran szantażował cały świat zanim Trump na niego napadł? Bo jakoś nie kojarzę.
              Odmawiasz ofierze napaści prawa do obrony? A broni się w taki sposób jaki uważa za najbardziej skuteczny.
              Było nie napadać, nie byłoby szantażu.

> > /.../ Pomożemy niszcząc irańską infrastrukturę,
              > > odsalarnie i miejsca pracy? Ciekawa opinia.

> To jeszcze nie zostalo zbombardowane.

Tramp już groził takimi terrorystycznymi atakami. Wolę nie czekać aż to zrobi i uprzedzająco bić na alarm.

• senioryta13 Re: Iranska noblistka 07.05.26, 19:30
                taziuta napisał:

> ...w Iranie władzę sprawują krwawe dranie.

dziekuje. Poczytaj moj post nizej, Hipokryzja Europy.

> Czym Teheran szantażował cały świat zanim Trump na niego napadł? Bo jakoś nie kojarzę.

a dlaczego czekac do momentu, jak dranie beda mialy czerwony guziczek?
                Wystarczy, ze sponsorowaly Hesbolagh, Hamas, Huties, same zbroily sie na potege, oczywiscie kosztem spoleczenstwa. Tym sposobem, Teheran mial 'czyste raczki' , powiodlo mu sie, znalazl obroncow.
                Kiedys zamiescilam liste okolo 1000 Amerykanow ktorzy zgineli w ciagu 47 lat z rak terrorystow.

> Odmawiasz ofierze napaści prawa do obrony? A broni się w taki sposób jaki uważa
                > za najbardziej skuteczny.
                > Było nie napadać, nie byłoby szantażu.

Popierasz drani w szantazu na niewinnie kraje? Wiesz Ile statkow jest uziemionych w Zatoce?

> Tramp już groził takimi terrorystycznymi atakami. Wolę nie czekać aż to zrobi i
                > uprzedzająco bić na alarm.

Z draniami rozmawia sie jezykiem zrozumialym dla nich.

• taziuta Re: Iranska noblistka 07.05.26, 19:54
                  senioryta13 napisał:

> > Tramp już groził takimi terrorystycznymi atakami. Wolę nie czekać aż to zrobi i
                  > > uprzedzająco bić na alarm.
                  >
                  > Z draniami rozmawia sie jezykiem zrozumialym dla nich.

Póki rozmowa to tak, ale jeśli by przeszedł do czynów to niczym by się od nich nie różnił.
                  On tego nie rozumie, bo to krwawy drań, podziwiający innego krwawego drania - Putina.
                  Ale dlatego (z braku kompasu moralnego u Trumpa) trzeba głośno ostrzegać - uważajcie żeby nie przekroczyć linii, za którą mowa już o zbrodniach wojennych.
      • pijatyka Re: Nie wiem kto broni reżimu 08.05.26, 06:38

Tępa dzida nie umie inaczej; grochem o ścianę...

• senioryta13 Re: Hipokryzja Europy 07.05.26, 18:40
      MAEA -Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej.
      Iran prowadzi zaawansowane działania w zakresie wzbogacania uranu i według najnowszych informacji, dysponuje zapasami wzbogaconymi do poziomu 60%, co jest wartością bliską poziomowi wojskowemu (90%). Iran wzbogaca uran do 60%, a według raportów MAEA w 2023 r. wykryto nawet ślady wzbogacenia do 84%. Eksperci szacują, że Iran posiada zapasy wystarczające do stworzenia kilku bomb atomowych, gdyby zdecydował się na dalsze wzbogacanie do 90%. Działalność ta odbywa się w silnie ufortyfikowanych, podziemnych ośrodkach, m.in. w Fordo (zakład Shahid Ali-Mohammadi) oraz w Natanz. Działania te budzą ogromny niepokój międzynarodowy, a agencje wywiadowcze sugerują, że Iran potajemnie kontynuuje program nuklearny, mimo zapewnień o celach cywilnych. Warto dodać, że w 2025 roku pojawiły się doniesienia o zniszczeniach w niektórych ośrodkach po atakach, jednak Iran starał się utrzymać zdolności produkcyjne w innych, tajnych lokalizacjach.

Według doniesień z 2025 i 2026 roku, Iran wstrzymał dostęp inspektorów MAEA do kluczowych obiektów nuklearnych i przestał informować o zapasach wzbogaconego uranu. MAEA nie ma wglądu w irańskie zapasy wysoko wzbogaconego uranu. Iran zablokował inspektorom dostęp do czterech kluczowych ośrodków jądrowych.
      W lutym 2026 r. MAEA informowała o dalszych utrudnieniach w kontroli nad irańskim programem jądrowym.
      Eksperci MAEA sygnalizują "znaczny wzrost" zdolności produkcyjnych, podczas gdy Iran określa swoją politykę jako przejrzystą, a raporty jako "umotywowane politycznie".

Działania Teheranu budzą poważny niepokój społeczności międzynarodowej, w tym Francji, Wielkiej Brytanii i Niemiec, które podkreślają brak uzasadnienia dla tak wysokiego wzbogacania w celach cywilnych. Warto dodać, że chociaż inne kraje posiadają technologię wzbogacania uranu (np. Rosja, Chiny, Francja, USA, Holandia, Wielka Brytania), to w ramach komercyjnych elektrowni jądrowych wzbogacają go zazwyczaj do znacznie niższych poziomów (zazwyczaj poniżej 5% lub 20% w specjalnych reaktorach badawczych).
      • j0rl.1 Re: Hipokryzja Europy 07.05.26, 20:09
        senioryta13 napisał:

> Według doniesień z 2025 i 2026 roku, Iran wstrzymał dostęp inspektorów MAEA do
        > kluczowych obiektów nuklearnych i przestał informować o zapasach wzbogaconego u
        > ranu. MAEA nie ma wglądu w irańskie zapasy wysoko wzbogaconego uranu. Iran zabl
        > okował inspektorom dostęp do czterech kluczowych ośrodków jądrowych.
        > W lutym 2026 r. MAEA informowała o dalszych utrudnieniach w kontroli nad ira
        > ńskim programem jądrowym.

Twoj ukochany predzio Trump podczas swjej 1 kadencji zerwal traktat z Iranem w ktorym byly ustalone te kontrole. Wzamian za zdjecie sankcji.
        Taki cwaniak byl ale sie przejechal.
        Dlatego wlasnie zawsze bylem za Trump for president! I niech mi nie umrze przed czasem tylko...
        • senioryta13 Re: Hipokryzja Europy 07.05.26, 21:25
          j0rl.1 napisał:

> senioryta13 napisał:
          >
          >
          > > Według doniesień z 2025 i 2026 roku, Iran wstrzymał dostęp inspektorów MA
          > EA do
          > > kluczowych obiektów nuklearnych i przestał informować o zapasach wzbogaco
          > nego u
          > > ranu. MAEA nie ma wglądu w irańskie zapasy wysoko wzbogaconego uranu. Ira
          > n zabl
          > > okował inspektorom dostęp do czterech kluczowych ośrodków jądrowych.
          > > W lutym 2026 r. MAEA informowała o dalszych utrudnieniach w kontroli n
          > ad ira
          > > ńskim programem jądrowym.
          >
          > Twoj ukochany predzio Trump podczas swjej 1 kadencji zerwal traktat z Iranem w
          > ktorym byly ustalone te kontrole. Wzamian za zdjecie sankcji.

8 lat juz minelo, prawda?
          Budowa rakiet nie byla uwzglediona, wiec po co taki deal, komu potrzebny?

> Wzamian za zdjecie sankcji.

a co masz tu na mysli? Trump nie zniosl zadnych sankcji, nalozyl.
    • j0rl.1 Re: Iranska noblistka 07.05.26, 19:57
      senioryta13 napisał:

e nacisk na Iran, niech powie, MY NIEWINNI, wasz
      > e poczynania sa wbrew rozsadkowi i logice. Prosimy o otwarcie Ormez. Rezim jest
      > zimny, lodowaty, nie szanuje nawet swoich kobiet,
      > a to mowi juz wszystko. Przynajmniej mnie, jestem na to czula.

A na czym polega nie szanowanie w Iranie kobiet droga senioryto?

Moze na tym?

Zapytalem AI jaki udzial jest kobiet w kierunkach scislych/inzynierskich w Iranie.
      I odpowiedz:

www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=jaki+udzial+jest+kobiet+studiujacych+kierunki+inzynierskie+w+Irane%3F&ie=UTF-8&oe=UTF-8

I cytat stamtad:

Iran charakteryzuje się jednym z najwyższych na świecie wskaźników kobiet studiujących kierunki inżynierskie i ścisłe (STEM). Dane wskazują, że kobiety stanowią około 70% absolwentów kierunków inżynieryjnych i ścisłych w tym kraju.Oto kluczowe informacje na temat edukacji inżynieryjnej kobiet w Iranie:Wysoka reprezentacja: Iran konsekwentnie plasuje się w czołówce państw z najwyższym odsetkiem kobiet w dziedzinach STEM, znacznie przewyższając pod tym względem wiele krajów zachodnich.Ogólna liczba studentek: Kobiety stanowią ponad 60% wszystkich osób przyjmowanych na studia w Iranie.Skala inżynierii: Iran jest jednym z liderów pod względem liczby absolwentów kierunków technicznych (około 230 000 rocznie), a większość z nich to kobiety.

Teraz rozumiem dlaczego uwazasz ze mullachy znecaja sie nad kobietami w Iranie. Bo im kazda pod grozba zapewne obciecia hm.. czego? Wlosow? uczenia sie matematyki. I inzynierowania.
      Domyslam sie droga senioryto ze dla Ciebie to by byla katorga matemytaki sie uczyc wiec dlatego takie znecanie sie nad kobietami w Iranie tak Ciebie boli.
      Myle sie?
      • j0rl.1 Re: Iranska noblistka 07.05.26, 20:06
        Jeszcze jeden cytat z tej odpowiedzi AI z mojego postu wyzej:

Wysoka liczba kobiet na kierunkach inżynieryjnych jest często wynikiem promowania edukacji, ale także postrzegania inżynierii jako prestiżowego i dającego stabilizację zawodu.

Zapewne osiaganie przez kobiety w Iranie poprzez studia na kierunkach inzynierskich wysokiego prestizu, tak stoi cytacie AI, tez dla Ciebie droga senioryto jest tym znecaniem sie nad kobietymi w Iranie. Bo kobiety zapewne wg Ciebie nie maja osiagac wysokiego prestizu swoja praca zawodowa jak w Iranie zwlaszcza w inzynierowaniu a maja osiagac prestiz hmm np. dobrym dawaniem d...?
        Myle sie?
        • senioryta13 Re: Iranska noblistka 07.05.26, 21:20
          a zobacz co ja znalazlam o iranskich kobietach, rowniez A.I. :
          Od rewolucji islamskiej w 1979 roku ajatollahowie w Iranie ( Chomeini i Chamenei ) wprowadzili surowe prawa patriarchalne, traktując kobiety w kategoriach prawnego podporządkowania. Do najważniejszych ograniczeń należą: obowiązkowe noszenie hidżabu, ograniczona swoboda przemieszczania się (wymagana zgoda męża na podróż), niższa wartość spadku/zeznań sądowych oraz zakazy wykonywania niektórych zawodów.
          Obowiązkowy hidżab: Kobiety muszą nosić hidżab i zakrywać się od stóp do głów w miejscach publicznych. Naruszenia są egzekwowane przez „policję moralności” poprzez grzywny, kary więzienia i przemoc. Kobiety nie mogą podróżować za granicę ani opuszczać kraju bez zgody męża, a w niektórych przypadkach ojca.
          Wiek zawarcia małżeństwa dla dziewcząt został obniżony z 18 do 9 lat wkrótce po rewolucji w 1979 roku. Zeznania kobiety w sądzie są często warte połowę tego, co zeznania mężczyzny, a prawo odwetu dopuszcza surowe kary dla kobiet.
          Ograniczenia w życiu publicznym: Kobietom zabrania się śpiewania/tańczenia solo, jazdy na rowerze w miejscach publicznych oraz uczestniczenia w niektórych stadionach sportowych.
          Obecny Najwyższy Przywódca Ali Chamenei często opisuje kobiety jako „delikatne kwiaty” potrzebujące ochrony, co zdaniem krytyków uzasadnia udomowienie kobiet i traktowanie ich jako gorszych od mężczyzn.
          Irańskie kobiety od dawna sprzeciwiają się tym ograniczeniom. Jednym z przykładów jest ruch „ Kobieta, Życie, Wolność ” zorganizowany po śmierci Mahsy Jiny Amini w areszcie w 2022r. Pomimo międzynarodowego potępienia i trwających od początku 2026 r. protestów, reżim nadal stosuje przemoc, inwigilację i aresztowania, aby egzekwować swój kodeks ubioru i ograniczać wolności.

... i tym sie kierowalam piszac o nie szanowaniu kobiet w Iranie.
          • igor_2025 Senioryta, mam pytanie 07.05.26, 21:40
            Dlaczego Ciebie martwi tylko los iranskich kobiet? Czy los kobiet saudyjskich Ciebie nie interesuje?

Piekło kobiet w Arabii Saudyjskiej. Do tajnego więzienia można trafić za każdą próbę "nieposłuszeństwa"

www.onet.pl/styl-zycia/kobietaxl/pieklo-kobiet-w-arabii-saudyjskiej-do-tajnego-wiezienia-mozna-trafic-za-kazda-probe/5h5wdz4,30bc1058
            A moze serce Twoje boli wybiorczo? Los kobiet iranskich wyzywa u Ciebie bol serca, poniewaz tam rezim nie posluszny USA. A los kobiet saudyjskich Ciebie nie interesuje, poniewaz ten rezim jest sojusznikiem USA w regionie. Czyli niech to bedzie sukin syn, ale to nasz sukin syn.
            • senioryta13 Re: Senioryta, mam pytanie 08.05.26, 03:25
              igor_2025 napisał:

> Dlaczego Ciebie martwi tylko los iranskich kobiet?

poniewaz wszyscy bronicie Iranu, a ten jest przeciez przyjacielem Moskwy.
              • taziuta Re: Senioryta, mam pytanie 08.05.26, 06:19
                senioryta13 napisał:

> igor_2025 napisał:
                >
                > > Dlaczego Ciebie martwi tylko los iranskich kobiet?
                >
                > poniewaz wszyscy bronicie Iranu, a ten jest przeciez przyjacielem Moskwy.

Nie bronimy Iranu, potępiamy bezmyślny atak USA na Iran. Gdyby jankesi tak samo debilnie zaatakowali Arabię to bronilibyśmy Arabię.
                • senioryta13 Re: Senioryta, mam pytanie 08.05.26, 12:10
                  taziuta napisał:

> senioryta13 napisał:
                  >
                  > > igor_2025 napisał:
                  > >
                  > > > Dlaczego Ciebie martwi tylko los iranskich kobiet?
                  > >
                  > > poniewaz wszyscy bronicie Iranu, a ten jest przeciez przyjacielem Moskwy.
                  >
                  > Nie bronimy Iranu, potępiamy bezmyślny atak USA na Iran. Gdyby jankesi tak samo
                  > debilnie zaatakowali Arabię to bronilibyśmy Arabię..

A wiesz chociaz dlaczego wlasnie napadl na Iran?
              • igor_2025 Re: Senioryta, mam pytanie 08.05.26, 08:37
                senioryta13 napisał:

> poniewaz wszyscy bronicie Iranu, a ten jest przeciez przyjacielem Moskwy.

Wiec mialem racje, Ty bronisz tylko te koniety, ktore pochodza z kraow, zaliczanych przez Ciebie do przyjaciol Rosji. A los kobiet z innych krajow Ciebie nie obchodzi.

Musze z przykroscia stwierdzic - jestes hipokrytka. I to nie obraza, a tylko podsumowanie tego co sama piszesz.
                • senioryta13 Re: Senioryta, mam pytanie 08.05.26, 12:41
                  igor_2025 napisał:

> senioryta13 napisał:
                  >
                  >
                  > > poniewaz wszyscy bronicie Iranu, a ten jest przeciez przyjacielem Moskwy.
                  >
                  > Wiec mialem racje, Ty bronisz tylko te koniety, ktore pochodza z kraow, zalicza
                  > nych przez Ciebie do przyjaciol Rosji. A los kobiet z innych krajow Ciebie nie
                  > obchodzi.
                  >
                  > Musze z przykroscia stwierdzic - jestes hipokrytka. I to nie obraza, a tylko po
                  > dsumowanie tego co sama piszesz.

jednak nic do ciebie nie dociera. sorry.
                  • igor_2025 Re: Senioryta, mam pytanie 08.05.26, 12:45
                    senioryta13 napisał:

> jednak nic do ciebie nie dociera. sorry.

Mnie rowniez jest bardzo przykro, ze Ty nie rozumiesz tego, co sama piszesz.
          • j0rl.1 Re: Iranska noblistka 07.05.26, 21:42
            senioryta13 napisał:

> a zobacz co ja znalazlam o iranskich kobietach, rowniez A.I. :
            > Od rewolucji islamskiej w 1979 roku ajatollahowie w Iranie ( Chomeini i Chamene
            > i ) wprowadzili surowe prawa patriarchalne, traktując kobiety w kategoriach pra
            > wnego podporządkowania. Do najważniejszych ograniczeń należą: obowiązkowe nosze
            > nie hidżabu, ograniczona swoboda przemieszczania się (wymagana zgoda męża na po
            > dróż), niższa wartość spadku/zeznań sądowych oraz zakazy wykonywania niektórych
            > zawodów.
            > Obowiązkowy hidżab: Kobiety muszą nosić hidżab i zakrywać się od stóp do głów w
            > miejscach publicznych. Naruszenia są egzekwowane przez „policję moralności” po
            > przez grzywny, kary więzienia i przemoc. Kobiety nie mogą podróżować za granicę
            > ani opuszczać kraju bez zgody męża, a w niektórych przypadkach ojca.
            > Wiek zawarcia małżeństwa dla dziewcząt został obniżony z 18 do 9 lat wkrótce p
            > o rewolucji w 1979 roku. Zeznania kobiety w sądzie są często warte połowę tego,
            > co zeznania mężczyzny, a prawo odwetu dopuszcza surowe kary dla kobiet.
            > Ograniczenia w życiu publicznym: Kobietom zabrania się śpiewania/tańczenia solo
            > , jazdy na rowerze w miejscach publicznych oraz uczestniczenia w niektórych sta
            > dionach sportowych.
            > Obecny Najwyższy Przywódca Ali Chamenei często opisuje kobiety jako „delikatne
            > kwiaty” potrzebujące ochrony, co zdaniem krytyków uzasadnia udomowienie kobiet
            > i traktowanie ich jako gorszych od mężczyzn.
            > Irańskie kobiety od dawna sprzeciwiają się tym ograniczeniom. Jednym z przykład
            > ów jest ruch „ Kobieta, Życie, Wolność ” zorganizowany po śmierci Mahsy Jiny Am
            > ini w areszcie w 2022r. Pomimo międzynarodowego potępienia i trwających od pocz
            > ątku 2026 r. protestów, reżim nadal stosuje przemoc, inwigilację i aresztowania
            > , aby egzekwować swój kodeks ubioru i ograniczać wolności.
            >
            > ... i tym sie kierowalam piszac o nie szanowaniu kobiet w Iranie.

Podaj link jak ja. Nie podalac. Oszukujesz

Jest cale mnostwo filmikow gdzie widac dziewczyny lazace jak w Europie. Bez chust nawet.

A teraz jak z inzynierkami w Iranie. Nie wolno im jezdzic na rowerze? Nawet takim ktore ten rower skonstruowaly? A te ktore samochod skonstruowaly, bo maja wlasnej konstrukcji tez, nie wolno im pojechac chodzby w tescie?
            A moze zaprzeczysz ze takie mnostwo kobiet jest inzynierkami? I ze sa bo maja prestiz? To maja prestiz w pracy pomiedzy facetami ale w domu zadnego? Puknij sie w glowe.

Teraz ta wladza mezczyzn. Dobrym miernikiem jest tu ilosc dzieci na kobiete. A wiec w Iranie obecnie wynosi duzo ponizej 2 dzieci na kobiete. Czyli jak w nowoczesnym kraju

www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=ile+dzieci+na+kobiete+jest+w+Iranie&ie=UTF-8&oe=UTF-8
            I cytat stamtad:

Współczynnik dzietności w Iranie (2026) wynosi około 1,3–1,7 dziecka na kobietę. To oznacza gwałtowny spadek z poziomu ponad 6 dzieci w latach 80. XX wieku, co plasuje Iran wśród krajów z najniższym przyrostem naturalnym na Bliskim Wschodzie.Kluczowe informacje o demografii Iranu:Spadek dzietności: Obecny wskaźnik (około 1,3-1,5) jest znacznie poniżej poziomu zastępowalności pokoleń (\(2,1\)), co prowadzi do starzenia się społeczeństwa.Zmiana trendu: Mimo wysiłków rządu promujących wielodzietność, zmiany społeczne, wysokie koszty życia i odkładanie małżeństw w czasie spowodowały, że rodziny są małe.Tło historyczne: W latach 60. XX wieku współczynnik wynosił ponad 6,5, co stworzyło dużą populację młodych ludzi, która obecnie kończy wiek rozrodczy.

Normalnie gdzie mezczyzni rzadza w rodzinie to bzykaja co rusz a wtedy dzieci sie mnoza a kobiety w domych siedza. Tak bylo za szachisty a teraz juz jak w Europie jest. Czyli co?
            • senioryta13 Re: Iranska noblistka 08.05.26, 03:17
              j0rl.1 napisał:
              > Podaj link jak ja. Nie podalac. Oszukujesz

wpisz do Google: how ayattolah treated woman in iran

A.I. Ci zaraz napisze, oby tylko nie zmienil zdania.
              Dziwie sie, ze tobie tak trudno znalezc, a taki specjalista polnoc jestes.
              • igor_2025 Jest bardzo zle.... 08.05.26, 08:42
                senioryta13 napisał:

> wpisz do Google: how ayattolah treated woman in iran
                > A.I. Ci zaraz napisze, oby tylko nie zmienil zdania.

Czyli caly czas poslugujesz sie sztuczna inteligencja , a nie wlasna wiedza i doswiadczeniem zyciowym. Nie dziwie sie, ze tak nielogicznie piszesz. Bo ogolnie dostepna "sztuczna inteligencja", to poziom dzieciaka w wieku 8 lat, ktory dopiero co nauczyl sie obslugiwac przegladarke Google.
                • senioryta13 Re: A.I. 08.05.26, 12:08
                  igor_2025 napisał:

> Czyli caly czas poslugujesz sie sztuczna inteligencja , a nie wlasna wiedza i
                  > doswiadczeniem zyciowym.

Juz ci napisalam co mozesz zrobic ze swoimi analizami, nawet nie zauwazyles ze artykul ukazal sie w polskiej gazecie, a polska gazeta nie wszystkie tematy jednak jeszcze porusza. Nawet sie tym zdziwilam, bo ja juz o problemie kobiet w Iranie pisalam wczesniej. Przemysl to jeszcze raz, ale zachowaj juz dla siebie i staraj sie nie wybiegac przed szereg.
                  Jorl napisal, ze A.I. mu napisal, wiec ja na szybko tez mu znalazlam co A.I. napisal we wlasciwym temacie. I to wszystko i nie dorabiaj po swojemu tego, czego nie ma. Do jorla sie nie doczepiles i to tez swiadczy o tobie. Ty kopiujesz cale artykuly.
                  • igor_2025 Re: A.I. 08.05.26, 12:12
                    senioryta13 napisał:

> Juz ci napisalam co mozesz zrobic ze swoimi analizami

To nie byl analiz, to tylko uwaga to tego, co sama napisala.

> Przemysl to jeszcze raz, ale zachowaj juz dla siebie i
                    > staraj sie nie wybiegac przed szereg.

Wybacz senioryta, ale Ty sama caly czas podstawiasz sie, nie zastanowiajac sie nad tym co piszesz. I nadal to robis. Nikt Ciebie nie zmuszal do stwierdzenia, ze Ciebie martwi los kobiet w Iranie tylko dlatego, ze Iran przyjazni sie z Rosja.
                    • monalisa2016 Re: A.I. 08.05.26, 12:21
                      igor_2025 napisał:

> senioryta13 napisał:
                      >
                      >
                      > > Juz ci napisalam co mozesz zrobic ze swoimi analizami
                      >
                      > To nie byl analiz, to tylko uwaga to tego, co sama napisala.
                      >
                      >
                      > > Przemysl to jeszcze raz, ale zachowaj juz dla siebie i
                      > > staraj sie nie wybiegac przed szereg.
                      >
                      > Wybacz senioryta, ale Ty sama caly czas podstawiasz sie, nie zastanowiajac sie
                      > nad tym co piszesz. I nadal to robis. Nikt Ciebie nie zmuszal do stwierdzenia,
                      > ze Ciebie martwi los kobiet w Iranie tylko dlatego, ze Iran przyjazni sie z Ro
                      > sja.

Ile bylo takich "ciezko chorych" w przeszlosci, do niektorych sprowadzali lekarzy z zagranicy do wiezienia a potem wstawala w minucie z wozka inwalickiego (przypomnijmy sobie Julcie:-)), czy inne uzdrowienia ze byly chyba premierami albo prezydentami kraju (wglebiac sie nie bede) a pozniej przez zachod zniszczone i osadzone w wiezieniu, to tylko dwa przyklady z wielu, wielu. Znana spiewka dla naiwnych z wyswiechtanym ciagle tym samym scenariuszem.
                    • senioryta13 Re: A.I. 08.05.26, 12:39
                      igor_2025 napisał:

> senioryta13 napisał:
                      >
                      >
                      > > Juz ci napisalam co mozesz zrobic ze swoimi analizami
                      >
                      > To nie byl analiz, to tylko uwaga to tego, co sama napisala.
                      >
                      >
                      > > Przemysl to jeszcze raz, ale zachowaj juz dla siebie i
                      > > staraj sie nie wybiegac przed szereg.
                      >
                      > Wybacz senioryta, ale Ty sama caly czas podstawiasz sie, nie zastanowiajac sie
                      > nad tym co piszesz. I nadal to robis. Nikt Ciebie nie zmuszal do stwierdzenia,
                      > ze Ciebie martwi los kobiet w Iranie tylko dlatego, ze Iran przyjazni sie z Rosja.

Nadal nie pojmujesz. Czy czytales tu na tym forum nienawistne wypowiedzi w stosunku do Rosji?
                      • igor_2025 Re: A.I. 08.05.26, 12:54
                        senioryta13 napisał:

> Nadal nie pojmujesz. Czy czytales tu na tym forum nienawistne wypowiedzi w stos
                        > unku do Rosji?

A czy ja posadzam Ciebie o rusofobie? Ja tylko odnioslem sie do tego Twojego stwierdzenia:

senioryta13
                        Re: Senioryta, mam pytanie
                        08.05.26, 03:25
                        igor_2025 napisał:

> Dlaczego Ciebie martwi tylko los iranskich kobiet?

poniewaz wszyscy bronicie Iranu, a ten jest przeciez przyjacielem Moskwy.

Z tej wypowiedzi jednoznacznie wynika, ze bronisz kobiety Iranu wylacznie dlatego, ze Teheran jest przyjacielem Moskwy. Na tym i polega Twoja hipokryzja. Bo ten kto wstaje w obronie kobiet, nie powinien rozdzielac ich na pochodzacych z lepszych czy gorszych krajow. Kazda kobieta, nie zaleznie w jakim kraju znajduje sie, musi byc broniona. A jesli ktos broni kobiety tylko ze wzgledow swoich sympatii politycznych, jest hipokryta.
                        Jesli nie jestes wstanie tego zrozumiec, to dalsza dyskusja w tym temacie jest pozbawiona sensu.
    • j0rl.1 Re: Iranska noblistka 07.05.26, 21:31
      senioryta13 napisał:

> wiadomosci.gazeta.pl/swiat/7,198075,32771594,noblistka-narges-mohammadi-na-granicy-zycia-i-smierci-trzeba.html
      > ...walczy o zycie, znajduje sie w iranskim wiezieniu. A dlaczego ktos spyta? ot
      > oz odwazyla sie krytykowac iranskich ayatollachow/wladze.

No to jedziemy z tymi opozycjonistami w Iranie.
      A wiec ogolnie, kraje majace duzo wiekszy PKB/leb maja ogromna przewage nad tymi duzo biedniejszymi, bo maja napewno dobre softpower. Czyli czarowanie ludzi w tym biedniejszym jacy sa dobrzy jak dobrze takiemu sie poddac pod wladze. Bo wtedy w domyslniku bede mial tak samo dobrze.
      Do tego kraje z tym duzo wiekszym PKB/leb moze latwo kupowac zdrajcow w tym biedniejszym kraju bo i tanio i softpower jak wyzej.
      Jako ze Iran ma te kilka tys $/leb PKB to w stosunku do Zachodu jest biedny a wiec latwo idzie cale masy ludzi tam oszukiwac do przekupywac na szpiegow i dywersantow. To widac bylo tez 28.2.26 jak doskonale wiedzieli Izraelici i USA jak gdzie zabijac waznych iranskich ludzi, cu szpiedzy dzialali. Dodam ze z rodzinami najlepíej zabijac.

Teraz pytanie tylko czy ci noblisci i inni przekupieni w Iranie mysla ze popierajac agresje USA/Izraela poprawia sobie byt materialny. Bo o to chodzi przeciez im.
      To teraz troche sie cofniemy w historii. Byl tam dyktator szachista ktorego dwor i troche do tego ludzi zyli jak paczki w masle. Iran sprzedawal rope na Zachod za to kupowali sobie ladne rzeczy. I to sie skonczylo przed prawie 50 laty. Dlaczego? Ano bo za duzo ludzi jest w Iranie aby wszyscy mogli tak dobrze zyc. To nie np. ZEA gdzie co prawda z 10 milionow mieszka ale tylko 20% z nich tubylcow ma mnostwo pieniadzy. Z ropy. Inni to imigrancji do harowania najczesciej. I to idzie jeszcze ale w Iranie ci inni to byli tez Iranczycy. Ktorzy patrzeli na luksusy dworu szachisty dyktatora i sie wsciekli w koncu. Stad ta rewolucja przed 50 laty. No ale Zachod ma odpowiedz na co takiego, zabrac dochody Iranu z ropy co zaraz zrobil. No i wyscig wtedy czy gosporadczo teraz Iranczycy sie tez wsciekna. Juz nie na szachiste dyktatora a na ajatolacha. Jakos Iran wybral metode rozwoju nie szachisty czyli za rope kupowac sobie ladne rzeczy z Zachodu a probowac sie rozwijac gospodarczo jak normalne kraje sie rozwijaly. Czyli budowac swoj przemysl stad tyle inzynierow w Iranie. Dodam tez znecanie sie nad kobietami w Iranie kazac sie im uczyc matematyki. Cos sie dawalo rope tez sprzedawac no ale w Iranie bylo duzo ktorzy zalowali tego przepychu dla dworu jaki byl za dykratury szachisty. I chetnie by chcieli aby to wrocilo, znowu tylko dla nich, tak z 10% ludnsci. Ale teraz dla Zachodu to nie jest rozwiazanie. Bo zmiana kraju na bez sankcji dalej demograficznie umozliwia Iranowi zmienic polityke. A wiec od 20..30 lat dla Zachodu jest najlepiej aby taki Iran rozwalic na male panstwa, sa rozne narodowosci z nich tez, Persowie Kurdowie Arabowie i tak zrobic aby zaczeli walczyc ze soba. To sie w Libii, Iraku Syrii udalo niestety Iran wiekszy kraj wiec trudniej.
      Dlategi smiesza mi ci noblisci i inni monarchisci walczacy z rzadem Iranu bo sie myla co sie stanie jak zwalcza tez rzad. Bo wtedy juz tam bedzie cofniecie cywlizacyjne i ciagle wojny domowe. No ale OK, kobiety nie beda zmiuszane do uczenia sie matematyki i inzynierowania i to sie seniorycie napewno by podobalo. Myle sie?

Ciagle w Iranie sa budowane przez Zachod zbrojne opozycje, aby kraj sie nie rozpadl jak Libia rzad musi trzymac za pysk to. Rzad jest patriotyczny, maja duzo ludzi patriotow rozumiejacych jaki bandytyzm chca ím USA zgotowac ale to nie zmienia faktu ze musza byc wylapywani i wieszani ci zdrajcy. Jeszcze raz alternatywa jest rozwalenie kraju na zwalczajace sie kawalki, popieranie przez Zachod aby walczyli ze soba i ogromny upadek cywilizacji.

Dlatego ta noblistka, wlasnie przez Zachod stworzona aby rozwalic kraj slusnie siedzi w wiezieniu a nawet szubienica tez calkiem sluszny bylaby.

A teraz dalej. Te skuteczne dzialania Zachodu, embarga na zakup ropy z Iranu embarga na kupowanie towarow z Zachodu przez Iran wlasnie sie konczy. Bo powstalo niezalezne zrodlo i na towary jak i kupiec na rope ktoremu nie da sie zakazac jej kupowac. Sa to Chiny. Dlategio wlasnie pozostala USA tylko piractwo na statki z Iranu bo juz Iran Zachodu nie potrzebuje. I slusznie powiedzial ten wasz Kubanczyc Rubio ze ze 3 lata sankcje na jakies kraje ze strony Zachodu ne beda dzialaly. Wlasnie dlatego ze nie zachodnie zrodlo towarow jest i niezalezy kupiec na rope. Chiny.
      Pozostaja dla USA blokady na statki napady na morzu na nie ale tu sie tez zmenia. Bo powstaja linie kolejowe, drogi ktore juz nie potrzebuja statkow a tych USA juz nie zatrzyma.
      Dlatego teraz to ostatnie podrygi Zachodu a i to jakies tam dosc nieudane.
      • senioryta13 Re: Iranska noblistka 08.05.26, 03:10
        j0rl.1 napisał:

> Dlatego ta noblistka, wlasnie przez Zachod stworzona aby rozwalic kraj slusnie
        > siedzi w wiezieniu a nawet szubienica tez calkiem sluszny bylaby.

a co myslisz o Ujgurach w China, identycznie jak o tej noblistce? Na Zachod nie mozesz zwalic, czy nazwiesz chinczykow oprawcami? Dziwne, mamy juz 3-ch przyjaciol, postepujacych z opozycja identycznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka