Gość: homofob i rasista IP: 64.201.13.* 29.12.04, 16:47 ile dywizji ma papiez ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Komuch Duużo racji,tylko w Rosji szacunek do IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 16:52 przywodcy to normalne. Za to u nas wszystkich wbija się w ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demokrata SZACUNEK DO PRZWÓDCY TYLKO DLATEGO, ZE JEST IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 11:12 Przywódcą to standardy obowiązujace w karjach totalitarnych. Natomist w krajach demokratycznych rzadzacych "wbija się w ziemie". Wolę tą druga opcję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esmeralda Re: SZACUNEK DO PRZWÓDCY TYLKO DLATEGO, ZE JEST IP: *.onlink.net 19.01.05, 17:17 dlatego, ze w Rosji zawsze szanowalo sie przywodce dlatego zawsze Rosja rosla w sile i potege (od czasow carycy Katarrzyny II) a u nas przywodcow wbijalo sie w ziemie dlatego zawsze wisielismy u cudzej klamki i on nas decydowaly inne kraje. Bekart traktatu wersalskiego, Francuzi i dzisiaj rozkazuja nam siedziec cicho. Amerykanie i Anglicy sprzedali nas po drugiej wojnie Stalinowi dlatego, ze sie z nami nie liczyli bo kto liczy sie z tluszcza ktora nie szanuje wlasnych przywodcow. Polska zawsze rzadzil jakis zagraniczny przybleda bo ludzie sprzedajni i chorzy na wladze nie chcieli podporzadkowac sie wlasnemu monarsze. Nie dziwie sie ze wlasnie za druga opcja tj za wdeptywaniem wlasnego przywodcy jest tak mile debilom. Zrobic wszystko zeby opluc wlasnego a wywyzszyc cudzego to nasza cecha narodowa. ABSOLUTNA I B E Z I N T E R E S O W N A N I E Z U C Z L I W O S C oto wlasnie my. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hegemon bez przesady... IP: *.chello.pl 29.12.04, 16:55 Nie jestem zwolennikiem Putina, ale zachowajcie ludzie umiar w ocenie sytuacji. Porównywanie Putina do Stalina to przegięcie pały. Niesmaczne to po prostu. Putin to inteligentny facet, którego ambicją jest odbudować potęgę Rosję. Ma przy tym dydktatorskie inklinacje. Dla Polski fakt ten jest wystarczająco niepokojący, żeby uważniej się przyglądać jego poczynaniom, bo silna Rosja, to zawsze potencjalne kłopoty. Ale, żeby porównywać Putina do Stalina... Ja bym się raczej zastanowił nad mentalnością Rosjan, niż nad samym Putinem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SABALA Re: bez przesady... POSLUCHAJ, DURNY HEGEMONIE IP: *.cg.shawcable.net 30.12.04, 04:24 STALIN BYL CO NAJMNIEJ STO RAZY BARDZIEJ INTELIGIENTNYM OD OBECNEGO LOKATORA KREMLA. I CO Z TEGO WYNIKA? INTELIGENTNYM MOZE BYC KAZDY ZLODZIEJ I BANDYTA. INTELIGENCJA NIE JEST ROWNOWAZNA MADROSCI. BO GDYBY BYLI ROWNIEZ MADRZY, NIE BYLI BY BANDYTAMI. NO ALE WYTLUMACZ TO ROSYJSKIEMU POSPOLSTWU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hegemon Re: bez przesady... POSLUCHAJ, DURNY HEGEMONIE IP: *.chello.pl 04.01.05, 16:55 Cóż teraz rozumiem już dlaczego 60% Polaków nie rozumie Wiadomości w TV... W takim razie tłumaczę łopotologicznie dla innych upośledzonych umysłowo. Intencją mojego postu nie być bronienie Putina, nie być jego pochwała. Celem nie być też usprawiedliwianie zbrodni inteligencją. Uwaga teraz napiszę o co chodziło: Ja powiedzieć, że Stalin być masowy ludobójca, wielki zbrodniarz i osoba chora psychicznie. On być wcielony diabeł. Putin być tylko dyktator. Nie można ich porównywać, bo Putin nie wymordować milionów ludzi w guagach, nie brać głodem Ukraina i tak dalej. Nie znaczyć to, że Putin być super. Putin być zły. Teraz rozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Bizancjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 17:09 Poprostu trop tego kultu Putina biegnie ku cywilizacji,z której żródła bierze naród Rosyjski czyli poprostu cywilizacja turańska.Kult przywódcy,kult wodza,potrzeba bycia zborowością nad indywidualne postzreganie rzeczywstości.Poprostu coś z kultury azjatyckiej.Oni faktycznie są inną cywilizają,pochodzą od innej małpy.Jedno tylko dziwi,że w tym narodzie nie ma ani krzty estetyki.Portretować faceta o szczurzej twarzy to już troszkę niesmaczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moskwiczanin Re: Bizancjum IP: *.info 29.12.04, 18:05 Estetyki nie ma... :-))) A olbrzymie portrety papieza na kazdym kroku to jaka estetyka? To oczywiscie nie ma nic wspolnego z kultem jednostki! Estetyki mu brakuje w narodzie rosyjskim. Czy potrafisz wymienic chociaz jednego rosyjskiego malarza, pisarza, kompozytora? Caly swiat zna, tylko polaczki o tym nie slyszeli. Naprawde chore spoleczenstwo! Ale za to bardzo "estetyczne"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Bizancjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 18:38 W żadnym polskim urzędzie nie widziałem portretów papierza,nawet w domach prywatnych trudno by je znaleść,może są ,ja przynajmniej nie widziałem.Polacy nigdy nie słyneli z portretomani,nawet w komuniźmie przywódcy po Bierucie nie szastali swoimi wizerunkami.Oh,my Polacy znamy i cenimiy Bułchakowa,prawdę o Rosji czerpiemy z Gogola /nawiesem mówiąc nie wiele od jego czasów się zmieniło/,Dostojewskiego,znamy Czajkowskiego.Poprostu Rosja miała bardzo wąską elite wspaniałych artystów pisarzy ,poetów i tępy ,ciemny motłoch.A Rosyjski motłoch był naprawdę straszny,co widać było wyraźnie w czasach rewolucji i stalinowskich czystek i widać go teraz w tych penach ku czci szczura Putina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moskwiczanin Re: Bizancjum IP: *.info 29.12.04, 19:16 Drogi Kamil, ta waska elita jest nieporownywalnie wieksza niz w Polsce i bardzo sobie zawsze cenila ten "motloch". Moze warto przyjrzec sie temu "motlochowi", skoro jest zdolny do produkowania wspanialej elity artystycznej, moze ma jednak jakies swoje wartosci, ktorych Ty nie potrafisz zobaczyc. Ale nie o to chodzi. Ja tez moge powiedziec, ze nie widzialem NIGDZIE ani jednego portretu Putina. Portrety papieza natomiast widzialem w Polsce wszedzie: w oknach mieszkan, na szosach (i to takiej wielkosci, jak kiedys portrety Stalina - bylem naprawde zaszokowany!). Nie jestem zwolennikiem Putina, ale wiele Rosjan go lubi. I to jest ich sprawa osobista. Niech sobie maja jego portrety, jezeli im sie podoba. Wiele ludzi w Ameryce tak samo lubia swego prezydenta i wystawiaja okolo swoich domow flagi amerykanskie, co tez budzie we mnie niechec. Problem z portretami Putina jest wyssany z palca! Problem jest inny: propaganda antyrosyjska, ktora zajmuja sie srodki masowego przekazu w Polsce. Bardzo niekonstruktywna postawa, ktora szkodzi przede wszystkim Polsce i Polakom. Niestety! Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Bizancjum 29.12.04, 19:27 A moglbys wyjasnic, w jaki sposob szkodzi "niekonstruktywna postawa" nam szkodzi? Ciekaw jestem rowniez, co to jest niekonstruktywna postawa. Brak zachwytu dla Waszej polityki zagranicznej? No tak, nie podoba sie nam spejalnie domaganie sie korytarzy do Kaliningradu, badz zakrecanie bez uprzedzenia gazu. Nie widze spejalnie nic, co mogloby Polakow interesowac w Rosji, nasze wzajemne obroty handlowe sa male. Zyjcie sobie spokojnie. Z Bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moskwiczanin Re: Bizancjum IP: *.info 29.12.04, 19:51 Borrka, a po co Ci cos wyjasniac? Nie widzisz nic, co by moglo interesowac Polakow w Rosji, jestes zadowolony z polskiej polityki zagranicznej, no to i nie uwidzisz. I zyj sobie spokojnie. My tez zyjemy sobie spokojnie. Jezeli chodzi o mnie, ja osobiscie nie chce pelnic roli wiertarki do betonu. PS. Twoje motto jest nie w najlepszym guscie pod wzgledem stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Bizancjum 29.12.04, 19:53 Moje motto, to fragment poezji Gubermana. Moim zdaniem madrej. A na pytanie nie odpowiedziales. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Borrka-zrodlem zanieczuszczenia IP: *.Moscow.dial.rol.ru 29.12.04, 20:07 Ten jegomosc zamisnia forum w szambo.usunac tego, nieestety narazie nie mozna, chyba ze wprowadzic do regulaminu zakaz uzycia matu.pozostaje go olewac! Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Borrka-zrodlem zanieczuszczenia 29.12.04, 20:11 Fajno, Znaczy, ze juz nie znajdujesz kontrargumentow w dyskusji. I przypominam: moje motto, to rosyjska poezja. Czyzbys nie znal? Przykre. A innych grzechow nie pamietam. Moze wskazesz, to "SZAMBO" kulturalny Kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Borrka-zrodlem zanieczuszczenia IP: *.Moscow.dial.rol.ru 29.12.04, 20:48 Argumenty Pana sa smiechu warte i zaden problem dyskutowac z Panem merytorycznie.Lecz mam za delikatne zmysly.Zbyt niestety od Pana smierdzi.Slina i inne Pana wydzielina wisza Panu na mordzie. Wiec widok tego tez troche denerwuje.Radze umyc sie, i odwiedzic przychodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Borrka-zrodlem zanieczuszczenia 29.12.04, 21:01 No, dlugo sie trzymales, ale ta potrzeba prostackiego ublizania innym, zawsze z Was wyjdzie. Zuch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Borrka-zrodlem zanieczuszczenia IP: *.Moscow.dial.rol.ru 29.12.04, 21:39 Tez, znalazles Gubermana, wygrzebales perle! Istnienie osobnikow rodzaju swinskiego jakos nie zaskakuje.Chcesz do nich zaliczyc sie-to czrzakaj dalej.Dazenie do wpajania innym wstretu do siebie -jedna z odmian psychopatii.Niestety, jestem z innej branzy, nie potrafie pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gekon Re: Borrka-zrodlem zanieczuszczenia IP: 213.155.190.* 29.12.04, 22:18 xyz jestes poprostu prymitywny potrafisz uzywac tylko epitetow????? ludzie twego pokroju nie powinni sie odzywac = dlatego ze nic nei maja do powiedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Borrka-zrodlem zanieczuszczenia IP: *.Moscow.dial.rol.ru 30.12.04, 02:39 Tak, matem nic nie mam do powiedzenia.Jestem za prrymitywny.To przekracza kres mojej tolerancji.Zawsze mnie dziwilo ze uzycie tych skrajnych ublizen w Polsce jest normalne a nawet eleganckie ,bo niby jest to przyjete u Rosjan.Zrozumcie nareszcie, ze chociaz najbardziej to ubliza osobie,do tego odwolujacej, uniemozliwia to jakakolwiek dyskusje dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SABALA Re: Borrka-BARDZO LADNIE ZE SOBA ROZMAWIACIE IP: *.cg.shawcable.net 30.12.04, 04:34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SABALA POLSKIE, CZY ROSYJSKIE CHAMSTWO JEDNA SWOLOCZ IP: *.cg.shawcable.net 30.12.04, 04:35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Bizancjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 19:56 Być może w narodzie Rosyjskim tkwi wiele siły.My nie zapominamy,że wysłaliście pierwszego satelitę w kosmos chodząc w podartych płaszczach,że wielu waszych naukowców była to światowa elita.Po prostu od czasów Piotra I coś złego zrobiło się w duszy Rosyjskiej.Nastąpiła pewna duchowa germanizacja polegająca na tym,że władza Rosyjska miała większe ambicje niż możliwości ich realizacji,że Rosja była takim imperium cherlaków,że łatwiej było opanować miasto w sąsiednim kraju niż wybudować wodociąg w Ivanovie,łatwiej było zniszczyć Czeczenie niż zapewnić swojemu własnemu narodowi minimum wartosci cywilizacyjnych.Byłem w Rosji,wiem jak wyglądają wasze wsie,bez wody,prądu i dróg,nie mówiąc o wc w domu i za nic nie mogłem zrozumieć jak to możliwe by wasz naród pozwalał aby władza mogła rozgrabiać bogatcwa waszego kraju w imie jakiś imperialnych złudzeń,które dawno powinny znaleść się w lamusie historii,a nie stanowić naczelne cele i zadania polityki rosyjskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moskwiczanin Re: Bizancjum IP: *.info 29.12.04, 20:26 Wiesz, od czasow perwszego satelity uplynelo duzo czasu. Wtedy Polska tez chodzila w podartych plaszczach. Ale moge zgodzic sie z Toba w tym, ze wyslanie satelity oraz cele naukowe, duchowe zawsze byly uwazane tu za wazniejsze, niz budowa wodociagu w jakiejs wsi. Nie wiem, kiedy byles w Rosji, ale pewnie juz dawno temu. Bo tutaj ostatnio duzo sie zmienia, dynamika zmian jest bardzo szybka. Na pewno w Polsce tez. Bo mieszkalem w Polsce w warunkach nie bardzo luksusowych, z wc na korytarzu i bez telefonu, i to w jednym z najwiekszych miast polskich! A dazenia imperialne Rosji sa mocno przesadzone. Chodzi tylko o odbudowe wspolnej przestrzeni gospodarczej, takiej jak na przestrzeni UE. Reszta - to propaganda polskiej prasy. Nie zgadzam sie z tym, ze cos sie kardynalnie zmienilo w duszy Rosjan od czasow Piotra I. Chociaz Niemcy chetnie siedlili sie w Rosji i tworzyli wspolnie z Rosjanami kulture rosyjska. Polacy zreszta tez (ja osobiscie naleze do potomkow takich Niemcow, Holendrow i Polakow). I teraz coraz wiecej Polakow przyjezdza do Rosji i tutaj pracuja, i wcale nie narzekaja, bo widocznie im sie to oplaca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K. Nie przesadzaj, Moskwiczanin, jezdze do Rosji IP: *.arcor-ip.net 10.01.05, 14:06 dosc regularnie i wiem, ze obraz Rosji w Polsce jest tendencyjny, ale propaganda bym tego jeszcze nie nazwal... Jelcyn przegral, gdyz zamiast demontazu komuny (na wzor chiski, powiedzmy) przeprowadzil demontaz Panstwa i kraj byl o krok od totalnej anarchii... Putin proponuje Panstwu przywrocic jego podstawowe funcje, co w Polsce budzi naturalnie zle skojarzenia. Nie uwazam, aby Putin byl zagrozeniem, wprost przeciwnie polityka, jaka on prowadzi jest byc moze na najblizsze lata jedynie sensowna. Ale teraz ja spytam: - Ale co dalej? Gdzie sensowne plany modernizacji przemyslu i rolnictwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helga Re: Bizancjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 23:50 Co z tą ortografią? Czy Ty się w ogóle uczyłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Bizancjum IP: *.acn.waw.pl 29.12.04, 22:02 Akurat rosjanie pochodza "z tej samej słowianskiej małpy" co my.Jesteśmy do nich bardzo podobni. Mamy podobne wady i zalety. A i portretomania u nas występuje u mojej babci np cały czas wisi Piłsudzki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matrioszka Re: Prezydent Kasniwewski upodabnia się do IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.04, 18:31 Pinocheta, zczegolnie w Iraku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBSERVER Re: Prezydent Putin upodabnia się do Stalina IP: *.icpnet.pl 29.12.04, 18:56 Brak społeczenstwa obywatelskiego i minimalny wpływ partii opozycyjnych niestety bedą sprzyjać budowaniu " kultu wodzowskiewgo " .Struktury silowe ktore zaczynaja odgrywać decydujaca rolę w Rosji nie maja żadnego interesu aby wprowadzać reformy państwa na wzór i podobieństwo zachodu .To tylko nieliczne jednostki z partii opozycyjnych i nieliczni intelektualiści alarmuja swiat o powolnym przeksztalacanui Rosji w dyktaturę .Zachod niestety poprzez swoich przywódcow typu kanclerz Schroeder , Chirac czy nawet Bush za cenę wzrostu wymiany dwustronnej i wzrostu gospodarczego będą milczaco aprobowac wszelkie poczynania Putina , jest On bowiem im potrzebny do budowy wlanego prestizu w ich polityce wewnetrznej jak i zagranicznej .Bowiem dobres stosunki z Rosja swiadczyc maja o własciwej polityce prowadzonej przez tych przywodcow , jednoczesniej wzmacniaja przekonania Putina ze to On rozgrywa i wzmacnia swoja pozycje w swiecie i oczywiscie w Rosji .Jesli rosjanie widza te usciski Putina z najwiekszymi tego swiata , moga przypuszczać , ze to zaslugi ich przywodcy powoduja te bliskie i ozywione kontakty , a z tego jest jeden wniosek że takiego wodza nalezy odpowiednio czcic . Maja bowiem Rosjanie w pamieci inne obrazki z zycia ich bylego przywodcy - Jelcyna , ktory czesto ledwo trzymal sie na nogach witajac gosci ze Swiata .Wolą sie wyrzec pewnego zakresu wolnosci ,majac w swiadomosci nostalgię za silnym Imperium , to niestety pozostalosci tego " Homo Sovietikus " , na ktorego koniec przyjdzie nam jeszcze dlugo poczekac . Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski i co dalej 29.12.04, 19:31 Ogladanie CNN czy FoxNews (GW nie wspomne bo jaki procent czytuje Tabloidy)wyjasnia Rosjanom co mysi o nich zachod. Byly dyrektor CIA direktor James Woolsey urzywa slowa "faszysta" on FOX News do opisania Rusji Putina. "The Russian government under Putin has moved to within striking distance of being, essentially, fascist." Zbigniew Brzezinski w Wall Street Journal w swym esseju nazywa Putina "Moscow's Mussolini" a system w Rosji "in many ways ... similar to Mussolini's fascism." zakonczona sprawa Yukosu przekreslila ostatecznie marzenia wykupu Rosji a Rosja siedzi ma 20z + % ropy i bog jeszcze wie czego. standard zycia w Rosji jest z pewnoscia nizsz jak na zachodzie w wielu dziedzina Rosja moze jest do tylu , w jednej za to przoduje : produkuje niezla bron. nastepna planowana kolorowa revwolucja wedlug tego samego scenariusza na Bialorusii pomoze zblizeniu Chin z Rosja. Chiny byly jedynym krajem w ktorym scenarzystow kolorowych rewolucji spotkal zawod (Tienemen plac nie wyszedl) . malo tego chinscy komunisci przeksztalcili sie w tegich kapitalistow. Chiny przezywaja burzliwy rozwoj. marzenia o kontroli Chin bazuja juz glownie probach skorumpowania elit. tele tylko ze w cjinach za korupcje strzela sie poblicznie w tyl glowy. i tu Rosja i Chiny nie zle sie dopasuja Rosja : surowce technologia wojskowa i przestrzen, Chiny przestrzen, 1/5 swiatowej populacji z coraz to potezniejsza ekonomia. Jest to recepta juz nia na super ale hyper mocarstwo. NATO coczywiscie powstrzyma 100 milionowa armie bo jak nie to gdyby im przyszlo zajac Polske to moga przywiez z soba 40 milionow osadnikow. politecznie poprabni POlacy po 10-15 latach zupelnie niezlie muwic po chinsku, niepoprawnych politycznie czeka reedukacja w Mongoli wewnetrznej lub Mandzurii. Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski probuje tylko byc kontrowersyjny masz mi to za zle 29.12.04, 19:39 Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: probuje tylko byc kontrowersyjny masz mi to z 29.12.04, 19:41 nikt jeszcze kontrowersji nie wywolal glupota, do tego trzeba miec troche oleju w glowie Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Borrka szczerze ucz sie tak jak moj syn sie uczy 29.12.04, 19:46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOrl borka IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.04, 20:02 Stary znajomy borka. Nie chce handlowac z Rosja. Slepy. Przeciez na Swiecie toczy sie walka o surowce. Polska importuje z Rosja gaz, rope. Tez Europa zachodnia jest od tego zalezna. A Rosja przygotowuje sie uzyc swoich mozliwoci. I borka, ja TWIERDZE ze Polska NIE placi w duzej mierze za gaz Rosji korzystajac z tego ze jest tranzytem do waznych Niemiec. A co powiesz borka jak Rosja wybuduje gazociag po dnie Baltyku i ZAMKNIE wszystkie rury przez Polske? Tez przez Ukraine? Wtedy nastapi Twoje ulubione zakonczenie handlu z Rosja. I to nastapi. Ale zabiez sie juz byc gornikiem. No i wyciagnac niemieckie stare modele samochodow z 2WS na Holzgaz. A Ukraine jeszcze Juszczenko nie ma. Pomaranczowi beda za pare dni marznac z braku gazu. I elektrycznosci. I beda wybory za wyborami. Ale aby do lata. Wtedy nie bedzie tak zimno. Acha, ja zawsze slyszalem, ze Stalin byl dyktatorem. I jego portrety MUSIAY wszedzie wisiec. A jezeli teraz w ksiegarnich, w warunkach wolnorynkowych sa portrety Putina, ktore ludzie za wlasne pienidze kupuja, to Putin ich do tego zmusza? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: borka 29.12.04, 20:07 Sugerujesz, ze Polska KRADNIE gaz, czy moze oplaty za tranzyt pokrywaja koszty importu? Raczej watpie. A ogolnie, ja ktos chce, niech sobie handluje z Rosja. Ja zezwalam, bo liberal jestem ekonomiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOrl Re: borka IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.04, 20:42 borrka napisał: > Sugerujesz, ze Polska KRADNIE gaz, czy moze oplaty za tranzyt pokrywaja koszty > importu? > Raczej watpie. > Przed kilku laty Gudzowaty (?) kupowal towary w fabrykach Polskich i dawal za gaz Rosji. Gdzies w 1997 Rosja juz w barter sie nie bawi. Czyli chce walute. A dlaczego Rosja buduje rure po bnie Baltyku? Przeciez przez Polske juz jest, tanio mozna zwiekszyc wydajnosc. Przez morze jest technicznie mozliwa (jest rura z Rosji po dnie Morza Czarnego do Turcji). Byc moze Polska mowi ze akurat koszty gazu do Polski sa pokryte przez tranzyt do Niemiec. Ale to sie SKONCZY borka. I Ty, nie chcesz handlowac z Rosja. Wiec ODPOWIEDZ czy Polska bedzie miala gaz z Rosji? Co do Ukrainy. Zapewne zobaczymy uzycie broni gazowej przez Rosje. A ze Rosja ma aktualnie za duzo pieniedzy, nawet chce swoje dlugi zagraniczne posplacac tylko wierzyciele nie chca na to isc, a wiec tak naprawde moze zakonczyc sprzedaz gazu na Zachod. Od dzisiaj. Tez w moim domu w Niemczech bedzie zimno. Dlatego Schröder MUSI byc przyjaciel Rosji. Bo nie chce abym marzl. Nie kombinuj ze Norwegia zaspokoi apetyty EU! Wtedy za dwa lata tam nie bedzie juz zadnego gazu! I borka co wtedy? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: borka 29.12.04, 20:57 Z Twojej wypowiedzi BIJE calkowita nieznajomosc Rosji, Rosja zyje z eksportu surowcow, glownie gazu i ropy. Tzw. commodities, czyli surowce i malo przetworzone surowce stanowia 90% eksportu Rosji. Surowce te sa eksploatowane rabunkowo, bez zachowania regul technologicznych. Sam pomysl, ze Rosja moglaby zaprzestac eksportu ropy i gazu jest smieszny. Fakt, iz pojawily sie nadwyzki budzetowe jest oczywiscie wynikiem wysokich cen ropy, konkluzja, ze oznacza to nadmiar pieniedzy, jest groteskowa. "Davno pora, ebena mat', umom Rossiyu ponimat'" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOrl Re: borka IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.04, 21:07 Nie chodzi o nadwyzki budzetowe. Bank Centralny Rosyjski ma juz ponad 100 mild$ w piwnicach. I kazdego dnia wiecej. I to jest podobnie jak jej dlugi zagraniczne. Wlasnie w Niemczech pisze sie ze Putin chce tymi pieniedzmi te dlugi posplacac. Tylko wierzyciele NIE chca. Wlasnie dlatego tak naprawde Rosja moze przestac exportowac. I dla celow politycznych moze to zrobic. Zobaczymy teraz z Ukraina. Oczywisce jak zamknie Ukrainie musi zamknac Wegrom, Austriakom itd. Ale dla zabawy moze to zrobic. Aby pomaranczowym odmrozic tylki. No i pani minister z Austri tez za duzo pyskuje. A Schröder inaczej. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: borka 29.12.04, 21:15 Rosja nie tylko nie przestaje, eksportowac, ale wydobycie zwieksza ponad zdrowy rozsadek, niszczac zloza. Pogrozki o zaprzestaniu eksportu, sa tak prawdziwe, jak bajka o Koniku Garbusku. Rezerwy walutowe tej wyskosci, to absolutne minimum na panstwo 140 milionow ludzi. Mala Polska ma okolo 40 milionow rezerw. A zakrecanie korka oczywiscie jest mozliwe, ale raczej na krotko, zeby postraszyc. Dlatego trzeba szukac alternatywnych zrodel energii. Holzgas jest juz na granicy oplacalnosci lol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOrl Re: borka IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.04, 21:58 borrka napisał: > Rosja nie tylko nie przestaje, eksportowac, ale wydobycie zwieksza ponad zdrowy > rozsadek, niszczac zloza. > Pogrozki o zaprzestaniu eksportu, sa tak prawdziwe, jak bajka o Koniku Garbusku > . > Rezerwy walutowe tej wyskosci, to absolutne minimum na panstwo 140 milionow lud > zi. > Mala Polska ma okolo 40 milionow rezerw. > > A zakrecanie korka oczywiscie jest mozliwe, ale raczej na krotko, zeby postrasz > yc. > Dlatego trzeba szukac alternatywnych zrodel energii. > Holzgas jest juz na granicy oplacalnosci lol. > No wlasnie Holzgaz. Do roboty borka. Przerabiaj samochod na Holzgaz! Ale cos slysze ze Polska juz nie moze wiecej drzewa wyrabywac. Na wskutek rabunkowej gospodarki w ostatnich 15 latach brajkuje drzewa w Polsce. I z czego Holzgaz??? A wtedy spelni sie Twoje marzenie ZADEN HANDEL Z ROSJA!!! Polska ma podobno rezerwy walutowe 30 mild $. Ale dlug zagraniczny ze 150 mild$. No i poco Rosja ma miec jakiekolwiek rezerwy walutowe trzymane np. w tej majacej galopujace suchoty walucie §§§? Zawsze jak cos bedzie potrzebowala wystarczy ze zziebnietym Europejczykom czy innym Japoncom podstawi beczke z ropa. Tak sie beda do niej tloczyli ze moga sie nawet rozdeptac. Pamiec o braku surowcow siedzi w Niemcach i Japonczykach. Wlasnie 2WS zaczeli aby ja miec i przegrali bo ich nie mieli. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: borka 29.12.04, 22:12 Smiesza mnie te cielece zachwyty Niemcow nad "rosyjskimi surowcami". Czemu nie nad Kuwejtem, albo Emiratami. Dajmy sie teroryzowac Abu Dabi! Niemcy maja pojecie o gospodarce rosyjskiej wywodzace sie z Krotkiej Historii WKPB... A "Holzgas" to oczywiscie symbol gazyfikacji wegla kamiennego, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Russki Re: borka IP: *.gizycko.mm.pl 09.01.05, 17:29 Rosja zarabia naiwiecej na sprzedazy stali a nie ropy ,polski idiota. < kto to jest polska ?to jakis pan ,czy pies? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: borka IP: *.acn.waw.pl 29.12.04, 21:51 Na swiecie nie toczy sie zadna walka o surowce. Surowce kupuje sie na wolnym rynku, tam gdzie taniej i wygodniej. Rosja zyje z eksportu surowców, ma popodpisywane umowy, naprawde zakrecic kurki z ropą i gazem moze tylko w sytuacji zagrozenia militarnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: borka IP: *.Moscow.dial.rol.ru 29.12.04, 21:58 "...w sytuacji zagrozenia militarnego"!!! Juz jest! Wydaje mi sie na dobre wkraczamy w epoke przedwojena! Jak sztuczki,z arsenalu tzw "miekkiej sily" zrobia sie nieskuteczne, bardziej pociagajace dla Zachodu bedzie odwolanie sie do sily "twardej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: borka IP: *.acn.waw.pl 29.12.04, 22:13 A miedzy kim a kim miała by być ta wojna? Miedzy Rosja a zachodem ? Bzdura. Zbyt silne powiazania gospodarcze. Kto miał by ta wojne wywołac i w jakim celu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludwik Re: Prezydent Putin upodabnia się do Stalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 21:51 Kto samodzielnie myslacy bieze powaznie propagandowe hasla, ktore tak czesto zamieszcza na swoich lamach GW? Putin po dojsciu do wladzy przepedzil harvardzkich "ekspertow", u ktorych szkolil sie Balcerowicz. Putin wiedzial,ze wyprowadzenie gospodarki na prosta zajmie troche czasu. Zniknal jak banka mydlana Khodorkowski.Na celowniku sa nastepni "biznesmeni". Soros spadl z piedestalu. Prowadzenie "transakcji" bankowych pod plaszczykiem immunitetu ambasady amerykanskiej i innych stalo sie b.trudne. Wplywy amerykanskich lobbystow zniknely. Rosja rozbila diamentowy cartel deBears.Ma monopol na strategiczne metale. Wystarczylo odciac od koryta Khodorkowskich aby deficyty zamienily sie w nadwyzki. Rosja od 5 lat splaca dlugi przed terminem. Moglaby natychmiast zlikwidowac dlug, ale umowa jest umowa. Wzrost GDP o 5% w Rosji przy jej nadwyzce budzetowej odpowiadalby wzrostowi +20% w Polsce przy polskim deficycie i zadluzeniu. W Polsce wielu zachlystuje sie polskim High Tech a nie widzi jakie sa podstawowe opoznienia w Low Tech. Wystarczy aby prezydent byl uczciwy i egzekwowal tego od innych. Wyglada na to,ze takze Polsce potrzebna jest twarda reka bo tzw demokracja w warunkach polskich jest utopia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Spytaj sie raczej kiedy meczet zastapi bazylike w IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 29.12.04, 22:08 Watykanie. Jak na razie instytucjonalny kosciol katolicki traci wplywy i wyznawcow. Tylko 10% katolikow w Europie (Polska jest wyjatkiem) chodzi na msze raz na tydzien. Zreszta juz w kosciolach modla sie razem z islamosynami wiec moze po JPII bedzie immam a nie papiez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matrioszka W Stalina? Putin wam powiedzial pilnujcie IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.04, 23:02 swojego gnoju z 20% bezrobociem 100 miliardowym EU zadluzeniem i pedalo-demokracji w Iraku. U nas polszij-pierestrojki nie budjet!! Swoja droga, to niektore ungiery z gw, mysla ze dalej robia w Wolnej Europie, dziady! czasy sie zmienily, w Europie panuje tolerancja i porownywanie kogos do Stalina, busza, hitlera to obraza glowy Panstwa, troche kultury prosze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mars popatrzcie na swojego Debilja IP: *.177.230.97.adsl.snet.net 29.12.04, 23:57 idola Polaczkow a uznanego za ludobojce i morderce przez normalnych ludzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOrl borka IP: *.dip.t-dialin.net 30.12.04, 00:17 borrka napisał: > Smiesza mnie te cielece zachwyty Niemcow nad "rosyjskimi surowcami". > Czemu nie nad Kuwejtem, albo Emiratami. > Dajmy sie teroryzowac Abu Dabi! > Niemcy maja pojecie o gospodarce rosyjskiej wywodzace sie z Krotkiej Historii W > KPB... > A "Holzgas" to oczywiscie symbol gazyfikacji wegla kamiennego, > Niemcy i cielecy zachwyt! Nie wydaje sie borka ze mniej wiesz jak Schröder? I jezeli on kladzie z Rosja rure do gazu po dnie Baltyku wiedzac doskonale ze tu chodzi aby WSZYSTKE byle kraje demoludu odciac od starych, uzywanych rur z Rosji to po prostu jest "cieleco glupi"? I glupszy od SPECJALISTY BORKA? A nawet jak tak i jest to Schröder Ciebie borka OLEWA! I Ty nic nie mozesz zrobic! Podlaczyles sie do napasci na Iraq aby sobie dostep do zrodel energetycznych zapewnic, tylko jak kazdy widzi USA jest duzo slabsze jak myslales. I zamist zyskow na kradziezy ropy sa tylko straty. A zegar do odciecia gazu i zapewne ropy z Rosji tyka. Nieublaganie. Borka. I CO WTEDY ZROBISZ? Holzgaz!! Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gieniek Karol porzadny czlowiek ale rozlozyl Kosciol na IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 30.12.04, 02:42 calosc. Madrala ale nie polityk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABE A co, wasy zapuscil? IP: *.dialup.xtra.co.nz 30.12.04, 03:03 I dacze kupil na Gruzji? A moze to podobienstwo lezy w tej nieszczesnej koncowce "-in" as in Lenin- Stalin-Putin. Moze to dynastia? ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacap Re: Prezydent Putin upodabnia się do Stalina IP: *.p10.col.ru 30.12.04, 10:54 Dlaczego nie porownal z Hitlerem, czy Husejnem. Sa tez “wybitni” chinczycy. A japonczycy tez uwelbiaja swego monarche, ktory to prowadzil, faktycznie, japonskich nazi do zdobyczia Aziji. Maja jego foto wszedzie. I dlaczego po latach rzadzenia dziadkow, niezdolnych i slabych reformatorow, to rosjanie nie moga lubic, czy nawet uwielbiac swego prezydenta. Pszecziez Putin NAPRAWDE podobasie wiekszosci obywateli. Nawet w Czeczenii jest bardzo szanowany. Bo szanuja kazdego, kto jest silny. A Putin, chce tego GW, czy nie chce, jest silnym czlowiekem. Zreszta jest czlowiekem. Normalnym facetem, ktory kocha swoja zone, swe corki, ma dobrych pszyjaczol, lubi byc soba, i oczywiszcze kocha swoj kraj. Jest zupelnie inny, niz go rysuje GW. Dlatego go lubi Rosja. Tez ma durzo cech, ktore mu zazucaja slusznie. Pszez to, ze manjakalnie nie wierzy nikomu, robi kroki, ktore GW zawsze opisuje jako autorytarizm. Tak jest z wyborem gubernatorow, czy bardzo mocna wladze posiadana pszez Kreml teraz. Ale z gubernatorami – to smieszne. Czy w Polsce jest ktos pszecziw tego ze wojewody sa kierowane pszez Warszawe? A prefecti we Francji? Robi Putin to pszez to, zeby wladza miala pszede wszystkim mozliwosci dzialania. Tez ta wladza zostanie odpowiedzialna za dzialanie czloweka, ktorego proponuje na gubernatora. Nie trzeba zapominac, ze ma dostacz tez zgode dumy mejscowej. Inne poczynania Putina, nie sa tak ostro krytykowane, bo na praktyce one pszyniosli durzo dobrego. Gospodarka rosnie. Nie tylko ta surowcowa, ale i inna. To widac nalejpej w prowincji. Nie ma tam tak wielkich pienedzy jak w durzych miastach, wiec kupuja naiczeszczej produkcje rosyjska. Wiec rosna zakladziki, prodokujace wszystko, od okien do mleka. Co z kolei daje prace. Niektore wyrosli w welkie firmy, dzialajace jusz i zagranicami kraju. Tez rzad zaczal pomagac gospodarce rosyjskiej. Wprowadzono kwoty do importu, lub wieksze celne podatki. To dziala. Mysle ze za 3 czy 5 lat durzo sie zmeni. Bo wiekszosc uwarza ze narkotycznie uzaleznenie kraju od surowcow, jest zbyt ogromnie i niebespeczne. Co martwi Zachod? Ze traci swoje wplywy w Rosji. Kiedys za czasow poczatku Elcina to chodzili kogutami, wszystcy sluchali co powiedza, czego naucza. Nauczylisie. Lapowki w milionach $ zaczeli placzic wlasnie zachodnie firmy. Mogli dzialac tak, ze zmienialy decyzje rzadowe. Nie mialo panstwo wlasnej polytyki zagranicznej. Wplywy zydow, ktore wkroczyli do Rosji o liczbe wienkszej niz wyjechali za czasow SSSR, wyrosli strasznie. Pszejmowali pszez lapowki, zbrodnie, oszustwa wszystko co daje wieka forse. No i co teraz. Traca. Traca i traca. W USA zydzi jusz nie wedza co robic, aby wleszc w pszemysl naftowy Rosji. Niech zydzi sie nie obrazaja, ale w Rosji te swoje piosenki o holocouscze nikogo nie wzrosza. Bo straczylismy w czasie wojny 30 mln obywateli. Gineli tak samo jak zydzi. I mordowano je, tak samo, za to ze byli rosjanami, bielorusami, cyganami… Wiec nie musimy pszekazywac dobra panstwa zydam tylko o to, ze sa tacy “nieszczesliwi”. A tez nie moga czagle oskarzac rzad o antysemetyzm, bo naczele jest Fradkow, urodzony zydem (Fradkin). Wiec zaczeli mocna propogande. Dziwi mnie ze te “rosyjscy” analityki sa w wiekszoszci w GW zydami. Zawsze mysle o tym, dlaczego to wlasnie zydzi tak sobie nie lubia Rosje. Oklamali wszystkich w 17 roku. Klamia teraz. Mysle ze wplywy zydowskie zmaleja do kilku procentow w Rosji. Podkreslam ze nie jestem antysemitem. Moja zona nawet ma korzenie zydowskie. Ale mysle, ze musza najperw pszeprosic za rewolucje, mordowanie ludu I kradniene wszystkiego, co mogli. Co jeszce martwi Zachod? Oczywiscze ze silnejsza Rosja. Bo potrochu Putin odbudowuje wojsko. Zaczeli latac, strzelac I plywac. Maja czagle wypadki. Ale musza sie uczyc znow. I sie naucza. Wiec rusofobia znow puka w dzwi. Nie tylko polskie. Bo w Polsce to gosci na stale. Tez jeszcze raz zycze GW miecz opinje wedlog Rosji bardziej prawdziwa. Jak szukaja opinje w Rosji, moga pszeczez poprosic napszyklad Evgenija Kiselewa, bylego dyrektora NTV, teraz glownego redaktora Moskowskije Nowosti, pszewodniczacego “Komitetu 2006”(ktory chce zaproponowacz spoleczenstwu kandydata od jedynej opozycji), a tez (dla GW) ma zone zydowke, czy Andreja Sokolowa, znanego publicyste, czy czesto cytowanego GW deputata Dumy Ryzkowa, czy Czubajsa, ktory pszewodniczy najbardziej mocna gospodarcze partje SPS, nawet nie chce tu wymieniac dalej jakes nazwiska. Bo jest durzo ludzi, ktore sa w opozycji do Putina. Ale tylko “fajne nazwiska” zowia calowac w d… USA, zowia spszedac czy oddac za darmo wszystko, zowia do rewolucji, znow nie szanujac prawa jednostki. Bo jak ktos jest za Putinem, to jest bydlakiem. Bo musi by jak “wszyscy” byc za “hamburger-demokracje” zeby te “fajne nazwiska” mogli kupowac mercedesa…. Odpowiedz Link Zgłoś
slowianska_dusza Miłość do każdej silnej władzy 31.12.04, 01:03 Gość portalu: Kacap napisał(a): > Nawet w Czeczenii jest bardzo szanowany. Takich bajek to tutaj nie opowiadaj, bo my przez politykę Putina przyjmujemy i utrzymujemy tysiące uchodźców czeczeńskich i mamy informacje z pierwszej ręki. > Bo szanuja kazdego, kto jest silny. A Putin, chce tego GW, czy nie > chce, jest silnym czlowiekem. To wiemy. Dla nas natomiast najważniejsze jest by polityk był uczciwy i podejmował mądre decyzje. Siła jest ważna przy pracy fizycznej, w sporcie, ale nie w polityce. > Co martwi Zachod? Ze traci swoje wplywy w Rosji. Po pierwsze: Zachód jest podzielony w ogóle, a w szczególności, jeśli chodzi o stosunek do Rosji. Francja, Niemcy i Włochy są bardzo pobłażliwi. Ale nie myślcie, że dlatego że Was szanują. My ich znamy - jest wprost przeciwnie. Oni uważają, że Rosjanie są takim, delikatnie mówiąc, prostym narodem, że taka pseudodemokracja może być dla nich najlepsza. Nie martwcie się - nie tylko Was traktują z góry. Z nami się także za bardzo nie liczą. Firmy handlujące z Rosją nie martwią się także, bo Rosja ma ostatnio dużo pieniedzy za ropę i rośnie handel. Martwią się prawdziwi przyjaciele Rosjan, demokraci (tacy jak my), bo to co się dzieje oznacza po prostu stratę czasu, grozi powrotem tego co wszystkim, a szczególnie Rosjanom, bardzo zaszkodziło. > Lapowki w milionach $ zaczeli placzic wlasnie zachodnie firmy. Nie wiem jak z tym było, ale żeby był ten co płaci, musiał być ten co bierze, który by inaczej niczego nie załatwił. Musiał być podatny grunt dla korupcji (po komunie). My z tym także mamy problemy, choć na szczęście od pewnego czasu (ściślej od "Sprawy Rywina") mam wrażenie, że coś się zaczyna zmieniać na lepsze. > Podkreslam ze nie jestem antysemitem. Moja zona nawet ma > korzenie zydowskie. Ale mysle, ze musza najperw pszeprosic za rewolucje, > mordowanie ludu I kradniene wszystkiego, co mogli. To Stalin który najwięcej ludzi wymordował był także Żydem? > Bo jak ktos jest za Putinem, to jest bydlakiem. My tak nie uważamy. Ale ważniejsze jest to, jak Putin traktuje ludzi. Obawiamy się, że tak jak przywódcy komunistyczni - jak ciemną masę, którą trzeba sterować, bo nie jest w stanie myśleć samodzielnie i podawać jej przez wszystkie kanały telewizyjne tę samą propagandę. Czyli nie mówić prawdy, tuszować swoje błędy, nie dopuszczać do krytykowania łajdaków na górze. My natomiast wierzymy, że tylko na prawdzie można zbudować coś naprawdę solidnego i że tylko w warunkach wolności człowiek ma pełne możliwości rozwoju. Poza tym, taki system jest bardziej efektywny ekonomicznie. Wy jesteście wpatrzeni w Chiny, a my w USA i Zachodnią Europę. Trzeba zacząć od zapewnienia ludziom ciepłej wody przez cały dzień i tego żeby nie musieli zbierać wody w wannie żeby spłukać WC. To bardzo prozaiczne ale bardzo trudne zadanie. I niesłychanie ważne. Dziwię się, że to lekceważycie. Dopiero jak to osiągniecie, uwierzę że w Rosji człowiek zaczął się liczyć. A że to co macie to nie jest przefarbowana komuna uwierzę wtedy, jak bez rewolucji, ale po prostu po przegranych wyborach partia rządząca pożegna się z władzą. Uczciwi ludzie na Zachodzie martwią się, że Rosja się oddala od standardów świata cywilizowanego w XXI wieku. Że nie chce być członkiem rodziny wolnych narodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wspaniały Re: Miłość do każdej silnej władzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 11:00 silny w sercu, patafianie, a nie jakiś pedał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozumny Re: Miłość do każdej silnej władzy IP: *.chello.pl 31.12.04, 12:27 Gość portalu: wspaniały napisał(a): > silny w sercu, patafianie, a nie jakiś pedał Putin nieraz pokazał jakie ma serce: gdy zrównał z ziemią Grozny, i gdy nie przerwał urlopu gdy tonął Kursk. Jak pamiętam, nie wszyscy obywatele Rosji byli tym zachwyceni. Rozumiem, że dla ciebie ideałem jest przywódca-robot, albo taki który ma serce z kamienia. Nie wiem też co mają do tego preferencje seksualne Putina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Miłość do każdej silnej władzy IP: *.cab18.mus.starman.ee 01.01.05, 14:13 slowianska_dusza napisał: > Gość portalu: Kacap napisał(a): > > > Nawet w Czeczenii jest bardzo szanowany. > > Takich bajek to tutaj nie opowiadaj, bo my przez politykę Putina przyjmujemy i > utrzymujemy tysiące uchodźców czeczeńskich i mamy informacje z pierwszej ręki. Kris;przyjmujemy ,ale to tysiace cwaniaczkow oraz bandyci do propagandy i pozyskiwania srodkow na prowadzenie terroryzmu w Rosji i czeczeni(handel narkotykami,rekit,handel zywym towarem)zwykly ,prosty czeczeniec nie ma szans i srodkow na wyjazd do,np. Polski,moze do sasiednich republik ,lub inne rejony Rosji! Oni po to tutaj sa,aby tobie wlasnie wode z mozgu robic,co widze im sie udaje! > > > Bo szanuja kazdego, kto jest silny. A Putin, chce tego GW, czy nie > > chce, jest silnym czlowiekem. > > To wiemy. Dla nas natomiast najważniejsze jest by polityk był uczciwy i > podejmował mądre decyzje. Siła jest ważna przy pracy fizycznej, w sporcie, ale > nie w polityce. Kris;No,jezeli ty tylko wyrozniasz sile fizyczna,to wszystko jasne! > > > Co martwi Zachod? Ze traci swoje wplywy w Rosji. > > Po pierwsze: Zachód jest podzielony w ogóle, a w szczególności, jeśli chodzi o > stosunek do Rosji. Francja, Niemcy i Włochy są bardzo pobłażliwi. Ale nie > myślcie, że dlatego że Was szanują. My ich znamy - jest wprost przeciwnie. Kris; w polityce nie ma sentymentow,my lubimy,czy nas lubia,wazne ze sie licza z Rosja czy to za rope czy ze strachu,w calym swiecie tak jest ,szacunek,posluszenstwo to cel,niewazne srodki czy metody jakimi sie to osiaga! Oni > uważają, że Rosjanie są takim, delikatnie mówiąc, prostym narodem, że taka > pseudodemokracja może być dla nich najlepsza. Nie martwcie się - nie tylko Was > traktują z góry. Z nami się także za bardzo nie liczą. > Firmy handlujące z Rosją nie martwią się także, bo Rosja ma ostatnio dużo > pieniedzy za ropę i rośnie handel. Martwią się prawdziwi przyjaciele Rosjan, > demokraci (tacy jak my), bo to co się dzieje oznacza po prostu stratę czasu, > grozi powrotem tego co wszystkim, a szczególnie Rosjanom, bardzo zaszkodziło. > > > Lapowki w milionach $ zaczeli placzic wlasnie zachodnie firmy. > > Nie wiem jak z tym było, ale żeby był ten co płaci, musiał być ten co bierze, > który by inaczej niczego nie załatwił. Musiał być podatny grunt dla korupcji > (po komunie). Kris; Korupcja,to nie tylko ten co bierze,ali i ten co daje! My z tym także mamy problemy, choć na szczęście od pewnego czasu > (ściślej od "Sprawy Rywina") mam wrażenie, że coś się zaczyna zmieniać na > lepsze. > > > Podkreslam ze nie jestem antysemitem. Moja zona nawet ma > > korzenie zydowskie. Ale mysle, ze musza najperw pszeprosic za rewolucje, > > mordowanie ludu I kradniene wszystkiego, co mogli. > > To Stalin który najwięcej ludzi wymordował był także Żydem? > > > Bo jak ktos jest za Putinem, to jest bydlakiem. > > My tak nie uważamy. Ale ważniejsze jest to, jak Putin traktuje ludzi. Obawiamy > się, że tak jak przywódcy komunistyczni - jak ciemną masę, którą trzeba > sterować, bo nie jest w stanie myśleć samodzielnie i podawać jej przez > wszystkie kanały telewizyjne tę samą propagandę. Czyli nie mówić prawdy, > tuszować swoje błędy, nie dopuszczać do krytykowania łajdaków na górze. Kris;Jezeli ktos oglada tylko panstwowe kanaly(jak ci,pozal sie boze,dziennikarzyny z GW)to nie znaczy ze innych nie ma,a panstwowe kanaly pracuja na panstwo,a nie zagranicznych przeciwnikow kraju.Oprocz tego kazdy ma wolny dostep do zagranicznych srodkow informacji,jest internet itp.,tak ze nie jest tak zle! My > natomiast wierzymy, że tylko na prawdzie można zbudować coś naprawdę solidnego > i że tylko w warunkach wolności człowiek ma pełne możliwości rozwoju. Poza tym, > > taki system jest bardziej efektywny ekonomicznie. Wy jesteście wpatrzeni w > Chiny, a my w USA i Zachodnią Europę. > Trzeba zacząć od zapewnienia ludziom ciepłej wody przez cały dzień i tego żeby > nie musieli zbierać wody w wannie żeby spłukać WC. To bardzo prozaiczne ale > bardzo trudne zadanie. I niesłychanie ważne. Dziwię się, że to lekceważycie. > Dopiero jak to osiągniecie, uwierzę że w Rosji człowiek zaczął się liczyć. A że > > to co macie to nie jest przefarbowana komuna uwierzę wtedy, jak bez rewolucji, > ale po prostu po przegranych wyborach partia rządząca pożegna się z władzą. > > Uczciwi ludzie na Zachodzie martwią się, że Rosja się oddala od standardów > świata cywilizowanego w XXI wieku. Że nie chce być członkiem rodziny wolnych > narodów. Ci "uczciwi ludzie" to ci ktorym nie udalo sie wziac pod kontrole rosyjski przemysl,kapital i wiedza kto jest temu przeszkoda,wiec robia krecia robote! Jest wiele mniejszych,tym samym bardziej podatnych na demokratyzacje panstw,do ktorych nikt sie nawet nie zblizy z tych "zmartwionych"bo tam nie ma wielkich zyskow.A WIEC NIE PIERDULMY O "DEMOKRACJI"! Odpowiedz Link Zgłoś
slowianska_dusza Re: Miłość do każdej silnej władzy 01.01.05, 16:00 Gość portalu: Kris napisał(a): > > ale to tysiace cwaniaczkow oraz bandyci do propagandy i > pozyskiwania srodkow na prowadzenie terroryzmu w Rosji i czeczeni ... > Oni po to tutaj sa,aby tobie wlasnie wode z mozgu robic,co widze im sie udaje! To wam propaganda robi wodę z mózgu. To prości, nieszczęśliwi ludzie, którzy potracili bliskich i cały dobytek. Przeważnie przyjmujemy rodziny wielodzietne, które siedzą stale w ośrodkach dla uchodźców - nie wychodzą na zewnątrz. Żyją z tego co my im dajemy. > prosty czeczeniec nie ma szans i srodkow na wyjazd do,np. Polski, Jeżeli nawet na wyjazd do sąsiedniej Polski nie stać obywateli Rosji, to wspaniale i bogato się żyje w waszym kraju. > > Dla nas natomiast najważniejsze jest by polityk był uczciwy i > > podejmował mądre decyzje. Siła jest ważna przy pracy fizycznej, w sporcie > , > ale > > nie w polityce. > > Kris;No,jezeli ty tylko wyrozniasz sile fizyczna,to wszystko jasne! > To wasze ujęcie siły polityka jest temu bliskie, dlatego zakpiłem. W polityce ważna jest skuteczność w osiąganiu celów obiecanych społeczeństwu podczas wyborów, przy przestrzeganiu zasad demokratycznego państwa prawa. To ostatnie wiąże się z uczciwością. U Putina widzę zdecydowanie, które niestety często się wiąże z pochopnością (uwidoczniło się to ostatnio podczas kryzysu ukraińskiego; Brzeziński to nazwał dosadniej: "To także rezultat komicznie niemądrej polityki Putina. Wytworzył on sytuację, w której nie tylko się ośmieszył, ale i pobudził poczucie niezależności wśród Ukraińców" serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34263,2467877.html ) i nieumiejętnością przyznania się do błędów. Drugą cechą Putina jest bezceremonialność, nie liczenie się z innymi. Potrafi nam na przykład zakręcić bez uprzedzenia kurek z gazem w środku zimy, mimo ze za wszystko płacimy jak należy. A trzecią jest agresywny za jego władzy charakter polityki Rosji wobec sąsiadów, poza tą sprawą gazu: domaganie się korytarza do Kaliningradu, nie wiadomo jakich praw, nie rozliczenie się ze spraw wojennych, w tym zbrodni katyńskiej, szkodzenie takim państwom jak Polska na każdym kroku - np. układanie przy gazociągu po cichu, poza kontrolą polskich władz, światłowodu na Zachód. Ale to się najwyraźniej Rosjanom podoba. Dla nich łamanie zasad, które obowiązują w świecie cywilizowanym jest także oznaką "siły". > > Kris; w polityce nie ma sentymentow,my lubimy,czy nas lubia, I tu się bardzo mylisz. > wazne ze sie licza z Rosja czy to za rope czy ze strachu,w calym swiecie tak > jest ,szacunek,posluszenstwo to cel,niewazne srodki czy metody jakimi sie to > osiaga! > To jest wasze archaiczne podejście: "cel uświęca środki" (to wam wciąż każą czytać dzieła Lenina?), ważny szacunek i posłuszeństwo. Z takim myśleniem Rosja zupełnie nie przystaje do wolnego świata. A najdziwniejsze jest to, że ta metoda, zastosowana na Ukrainie okazała się nieskuteczna, ale wniosków nie wyciągnięto żadnych! > > Kris;Jezeli ktos oglada tylko panstwowe kanaly(jak ci,pozal sie > boze,dziennikarzyny z GW)to nie znaczy ze innych nie ma,a panstwowe kanaly > pracuja na panstwo,a nie zagranicznych przeciwnikow kraju. Państwo to nie tylko władza. To również opozycja i inni przedstawiciele społeczeństwa, np. organizacje pozarządowe. Z tego co my wiemy, państwowe kanały w Rosji są tubą propagandową władzy, opozycji tam nie uświadczysz. To nienormalne. > Oprocz tego kazdy ma > wolny dostep do zagranicznych srodkow informacji,jest internet itp., > tak ze nie jest tak zle! > To bzdura. Starsi ludzie razdko znają i korzystają z Internetu, nie mają dostępu do telewizji satelitarnej, a nawet jak mają to nie rozumieją obcych języków, a głosują i jest ich dużo. Poza tym, żeby mieć dostęp do Internetu trzeba mieć sporo pieniędzy - na komputer i na comiesięczny abonament. A wcześniej napisałeś, że Rosjan nie stać nawet na wyjazd do Polski. > > > > Uczciwi ludzie na Zachodzie martwią się, że Rosja się oddala od standardó > w > > świata cywilizowanego w XXI wieku. Że nie chce być członkiem rodziny woln > ych > > narodów. > > > Ci "uczciwi ludzie" to ci ktorym nie udalo sie wziac pod kontrole rosyjski > przemysl,kapital i wiedza kto jest temu przeszkoda,wiec robia krecia robote! > Jest wiele mniejszych,tym samym bardziej podatnych na demokratyzacje panstw,do > ktorych nikt sie nawet nie zblizy z tych "zmartwionych"bo tam nie ma wielkich > zyskow.A WIEC NIE PIERDULMY O "DEMOKRACJI"! Po pierwsze: to mało kto zajmuje się biznesem na wielką skalę, a tym co się dzieje w Rosji martwią się wszyscy. A co do mniejszych krajów - np. Białorusi - to też się martwimy. TO DLA ROSJAN ROZMOWY O DEMOKRACJI TO "PIER****NIE" - DLA NAS - NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: Miłość do każdej silnej władzy 01.01.05, 16:55 media zawsze reprezentuja to co ich wlasciciel chcialby by reprezentowaly. przeanalizuj to co dowiedziales sie o powiedzmy nie tak tawnych wyborach na Ukrainie. naj prawdopodobiniej niewiele wiesz ze pomaraniczowe to Juszczenko niebieskie to Janukowicz moze pamietasz ze Juszczenko to temokrata i chce do NATO i UE. no i ze chce skonczyc z korupcja. Janukowicz to chlopak z ferajny byly komuch ktory chce wepchac Ukraine w ruskie rece. chce jeszcze cos tam zrobic z Rosyjskim jezykiem. malo tego juz przed wyborami wiadomo bylo ze Janukowicz bedzie oszukiwal. wszystkie niezalezne media o tym mowily. Jak sie ta wiedza ma do programow wyborczych obu kandydatow? niewiele a dlaczego? "Pojmowanie przez masy jest bardzo ograniczone, inteligencja mass jest mala, ale zdolnosc zapominania jest kolosalna. W konsekwencji tych faktow efektywna propaganda musi byc ograniczona do niewielu punktow ktore musza byc nieustannie powtarzane w sloganach az kazdy je zrozumie..." Odpowiedz Link Zgłoś
slowianska_dusza Re: Miłość do każdej silnej władzy 01.01.05, 17:29 Pieprzysz. Media na Ukrainie były w rękach Janukowycza, a mimo to przegrał. A Hitler jest autorytetem dla Leppera i Łukaszenki a nie dla normalnych ludzi i demokratycznych polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: Miłość do każdej silnej władzy 01.01.05, 17:51 przeciez to co "wiesz" to nie z ukrainskiej TV tylko z polskich "niezaleznych" mediow co pamietasz poza sloganami i skrotami myslowymi takimi jak: demokracja, wolnosc,Juszczenko!!, Juszczenko!! pomaranczowa rewolucja no i piekna Julie w pomaranczowym ubraniu Jakie fakty pamietasz? "Pojmowanie przez masy jest bardzo ograniczone, inteligencja mass jest mala, ale zdolnosc zapominania jest kolosalna. W konsekwencji tych faktow efektywna propaganda musi byc ograniczona do niewielu punktow ktore musza byc nieustannie powtarzane w sloganach az kazdy je zrozumie..." Odpowiedz Link Zgłoś
slowianska_dusza Re: Miłość do każdej silnej władzy 01.01.05, 23:40 kyle_broflovski napisał: > przeciez to co "wiesz" to nie z ukrainskiej TV tylko z polskich "niezaleznych" > mediow To co zrobiło wrażenie na mnie, to nie uroda Tymoszenko, ani słowa komentarzy dziennikarzy, tylko obrazy setki tysięcy zwykłych ludzi w Kijowie, i innych miastach, którzy zaprotestowali przeciwko oszustwom wyborczym i manipulacjom. > co pamietasz poza sloganami i skrotami myslowymi takimi jak: demokracja, > wolnosc, Ty jesteś bardzo młody i mało rozumiesz, a lubisz się wymądrzać, albo chory na głowę, człowieku! Demokracja to nie slogan, tylko (przede wszystkim) możliwość przejęcia władzy przez opozycję w wyniku wolnych wyborów. Tylko tyle i aż tyle. Zacznij rozumieć podstawowe pojęcia wielbicielu Hitlera, a potem dyskutuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Miłość do każdej silnej władzy IP: *.Moscow.dial.rol.ru 01.01.05, 23:47 No-no, owa ideologia "demokracji i praw czlowieka" ma tyle wspolnego z demokracja rzeczywista, jak ideologia komunistyczna ma zwiazek z wolnoscia, rownoscia i dobrobytem. W obydwu przypadkach mamy demagogiczna perfidna socjoteknike,dziwi tylko ae wciaz znajduje ona szczerze-naiwnych zwolennikow. Odpowiedz Link Zgłoś
slowianska_dusza Re: Miłość do każdej silnej władzy 02.01.05, 00:52 Rosjanie najlepiej wiedzą co to jest demokracja, tak jak najlepiej wiedzieli co to jest socjalizm. Nawet nie muszą zmieniać używanych poprzednio argumentów. Otóż, żeby nie było "perfidnej socjotechniki" media mają wychwalać władzę od rana do nocy. I żeby była prawdziwa równość i wolność zawsze ten który jest aktualnym prezydentem, mianuje tego ze swojej partii kto ma być jego następcą i wygrać wybory. Czy wy jesteście tak zakłamani, ogłupieni, czy uważacie że inni są ciemni? Szkoda, że do Europy należycie tylko geograficznie. Przeczytaj wypowiedź Brzezińskiego xyz, może coś do ciebie dotrze: serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34263,2467877.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Miłość do każdej silnej władzy IP: *.Moscow.dial.rol.ru 03.01.05, 18:39 Mam niezly zbior dziel Brzezinskiego.Cenie sobie tego niebiespiecznego faceta.Wlasnie jest wynalazca ideologii "praw czlowieka" i najwiecej robi do zdeskredytowania demokracji ,demonstrujac,ze latwo z niej zrobic narzedzie kontrolowania z zewnatrzniedojrzalych spoleczenstw wbrew ich rzeczywistym interesom i dobru. Rosjanie maja wiele brakow,dobrych do wykorzystania przez ich nieprzyjacieli. Brzezinski nawet nie ukrywa, ze zyczy Rosji jak najgorzej."W jej wlasnym interesie",oczywiscie! Odpowiedz Link Zgłoś
slowianska_dusza Re: Miłość do każdej silnej władzy 04.01.05, 00:17 Gość portalu: xyz napisał(a): > najwiecej robi do z deskredytowania demokracji ,demonstrujac,ze latwo > z niej zrobic narzedzie kontrolowania z zewnatrz niedojrzalych spoleczenstw > wbrew ich rzeczywistym interesom i dobru. Jest to bardzo ciekawe i oryginalne ujęcie tego co się wydarzyło na Ukrainie. Czy Ty naprawdę uważasz xyz, że to Brzeziński stoi za otruciem Juszczenki? Czy to Brzeziński miał takie wpływy, że Juszczenko nie był dopuszczany do mediów na Ukrainie, w Rosji i to on wysłał do Kijowa na kilka miesięcy ekipę Siergieja Markowa? To ci co to zrobili uważają, że Ukraińcy są głupsi od nich. > Rosjanie maja wiele brakow,dobrych do wykorzystania przez ich nieprzy > jacieli. Brzezinski nawet nie ukrywa, ze zyczy Rosji jak najgorzej. > "W jej wlasnym interesie",oczywiscie! Wszyscy mają "wiele braków", przestań się tak roztkliwiać nad Rosją. Nawet Prezydent Putin, który przecież nie jest osobą mającą bardzo dużo czasu, jest nieźle zorientowany jakie braki ma Polska (mówił o tym na konferencji prasowej kilka dni temu). My - w odróżnieniu od Rosjan - uważamy, że mimo że wy się bardzo staracie, najwięcej jednak szkodzimy sobie sami. Spróbujcie przyjąć ten punkt widzenia, może łatwiej sobie poradzicie z waszymi brakami. Brzeziński życzy Rosji bardzo dobrze: żeby stała się państwem nowoczesnym - demokratycznym, z silną gospodarką zintegrowaną ze światem. Za doktrynę "praw człowieka", która rozmiękczyła system komunistyczny i przyśpieszyła jego upadek, powinien moim zdaniem dostać Nobla. To wybitny człowiek, dobrze zrobiłeś, że kupiłeś tyle jego książek. Ale zacznij je czytać i zastanawiać się nad nimi. P.S. Czy te książki Brzezińskiego zostały wydane po rosyjsku i są do kupienia w zwykłych księgarniach w Rosji? Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: Miłość do każdej silnej władzy 04.01.05, 01:11 zawsze mala grupa rzadzi wielkim stadem. w dyktaturach wymusza posluszenstwo biciem po ryju , strzelaniem w tyl glowy , wiezieniem itd. demokracje sa bardziej delikatne bo polega sie bardziej na socjotechnice , nie zmienia to jednak istoty wladzy( kontrola wielu przez nielicznych) tych niewielu w sprawowaniu wladzi posluguja sie specjalnym gatunkiem czlowieka zwanym politykiem. Najwazniejszym celem polityka wedlug znanego polityka Francois Mitterand jest utrzymanie sie przy wladzy. Brzeziński moze życzy Rosji bardzo dobrze tyle tylko ze nie wiadomo jak on to "bardzo dobrze" definuje. jesli ma byc podobnie jak w juz zdemokratyzowanych krajach europy wschodniej to gospodarka w Rosjii ma byc wlasnoscia zachodu Yukos i inne korporacje mialyby nalezec do Jakuba Rothschilda i spolki , Ruskim pozostalaby praca (jesli ja dostana) i wydawanie kasy w supermarketach ktore nalezalyby tez do obcych. Co 4 lata Ruscy beda mogli wrzucac kartki do skrzynek i wybierac obecnych i przyszlych liberalow rosjskich. Na poczatku beda mieli wielopartyjny system (trudniej sie wtedy polapac o co chodzi). W okresie wyborczym beda sie wtedy Ruscy miotac sie beda miedzy wyborem partii ktora obiecuje obnizenie podatkow i wprowadzenie malzenistw homoseksualistow lub partii obiecujacej wprowadzenie kary smierci i obnizenie podatkow, albo partii chcacej zamknac elektrownie atomowe i zwiekszyc socjal i bezplatne operacje zmiany plci ( tu mopzna sobie wstawic wiele innych absurdalnych kombinacji). Gdy juz dojrzeja tak jak spoleczenstwo amerykanskie da im sie moze mniej skomplikowany sprawdzony system dwupartyjny co do Ukrainy i Juszczenki radze przeczytac to www.oscewatch.org/CountryReport.asp?CountryID=22&ReportID=240 moim zdaniem pewnie obie strony oszukiwaly ale ze dla Juszczenki ludzi bylo to za malo to uzywajac tlumow zmienili ordynacje wyborcza i oszukiwali wtedy jak wsciekli (mimo tego wynik byl prawie 50/50). Sprawa otrucia do konca nie jest calkowicie jasna, ludzie otruci z reguly leza w szpitalu i nie moga brac udzialu w wielogodzinnych wiecach na mrozie. ma byc w tej sprawie dochodzenie poczekajmy wiec bo cala sprawa moze sie skonczyc jak ta historia o ruskim Spetsnaz co to sie Juli Timoszenko w Kijowie objawil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Miłość do każdej silnej władzy IP: *.Moscow.dial.rol.ru 04.01.05, 15:35 Wzruszony jestem twa wyrozumialoscia! Brzezinskiego mam w polskich i rosyjskich przekladach. Rozmaite rzeczy sa dzis w Moskwie dostepne, w tym tez "w zwyklych ksiegarniach".Do innych zreszta dostepu nie mialem i nie mam dzis. Nad Brzezinskim zastanawiac sie chyba raczej juz skonczylem. ZE swoich makiawelistycznych pogladow nie robi on tajemnicy. A ja tez gustuje sie w cynicznej szczerosci. Kto otrul Juszczenke? Nie mysle,by zrobili to ani Brzezinski ani Putin. I powaznie odbieram wersje chwytu propagandowego w kompanii wyborczej.Moje zas ogolne spostrzezenia dotycza nie tylko Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: Miłość do każdej silnej władzy 01.01.05, 23:59 powiedz mi jeszcze kogo opozycja w demokracji reprezentuje. czy tych ktorzy sa niezadowoleni z polityki grupy ktora actualnie sprawujacej wladze? dzieku temu pewnie ludzie maja to dobre samopoczucie wyboru, nieprawdaz. Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski PS 02.01.05, 00:10 czy przypadkiem w tej zabawie to wlasnie poczucie dokonania wyboru nie jest duzo wazniejsze od rozumienia konsekwencji tego wyboru? Odpowiedz Link Zgłoś
slowianska_dusza Re: PS 02.01.05, 01:02 kyle_broflovski napisał: > czy przypadkiem w tej zabawie to wlasnie poczucie dokonania wyboru nie jest > duzo wazniejsze od rozumienia konsekwencji tego wyboru? Nieźle kombinujesz, myślałem że będzie gorzej. To nie jest zabawa. Z wyborami wiąże się ocena tych co rządzili w ostatnim okresie. Oni muszą się trochę starać, żeby porządzić dalej (co kochają). A jak się narażą, to daje się szansę innym. Fakt, że czasami (tak jak ostatnio w Polsce gdy SLD zastąpiło AWS) trafia się z deszczu pod rynnę. Ale w dojrzałych demokracjach są tacy, którzy rządzą przez kilka kadencji. To że ten system ma wady jest znane od dawna. Czyżbyś uważał kyle, że wypowiedź Churchila że niczego lepszego nie wymyślono jest już nieaktualna? Co w takim razie proponujesz w zamian? Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: PS 02.01.05, 01:51 moja ulubiona demokracja jest system 2 partyjny daje to mozliwosc niemal dozywotniej kariery politycznej. mnie to troche przypomina walke 2 sieci super marketow majacych tego samego wlasciciela. kazdy jest happy, sporo mozna sprzedac i jednoczesnie kupic , sporo rzeczy z dobra cena wyprzedazy. i co najwazniejsze nikt nie zmusza do kupowania. Churchill mowil dozo rzeczy nie o wszystkich dzis chce sie pamietac. oczywiscie nic lepszego nie wymyslono z punktu widzenia wladzy bo te z grubsza 40-50% co glosuje zadawala sie poczuciem dokonania wyboru, reszta nie ma ochoty na ta zabawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygmunt G. Re: Prezydent Putin upodabnia się do Stalina IP: 217.113.224.* 30.12.04, 11:28 Takie artykóły to nic innego tylko pobudzanie u rosjan wrogości do polaków.To preludium przed wizytą Putina w Polsce. Okazuje sie ,że niektórym politycznym dupkom nie zależy na tym by rynek rosyjski był dla polski szeroko udostępniony.Szuka się róznych chwytów aby to utrudnić.A najważniejsze ,aby zbulwersować rosjan i wyzwolić w nich wrogość.Kim są ci ludzie ,chyba nie polacy, a jesli już to na czyich usługach.Jaki wywiad im za to płaci.Jesteście pacanami,politycznymi kłupolami.Kiedyś w czasie wizyty w Polsce Ludowej Prezydent Fracji Mitterand zapytany na konferencji prasowej jak francuzi godzą obecnie wykazywana przyjażn dla niemców z niedawną agresją niemców naFrancję.Odpowiedz padła:"zmieniają się czasy zmieniają się sąsiedzi i przyjaciele.Zawsze trzeba być realistą.Niestety nam polakom jak widać tego realizmu wciąż brakuje.Zachowujemy się dość często jak niedorozwinięci umysłowo.To jest elementarny tragizm polskiej polityki zagranicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Prezydent Putin upodabnia się do Stalina 30.12.04, 11:37 Do tanga trzeba dwojga. Jesli putinowska Rosja prowadzi agresywna antypolska polityke - blokuje wejscie do NAT i EU, domaga sie korytarzy do Krolewca, zakreca kurki gazowe bez ZADNEGO powodu, to trzeba jasno powiedziec: to jest nasz przeciwnik, a nie bredzic o rosyjskim rynku. Rosyjski rynek jest maly i sluzy Zachodowi do upychania tandety na korzystnych terms of trade. Dla Polski priorytet, to nowotwarty rynek unijny, co zrozumialo juz nawet nasze ciemne chlopstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOrl Re: Prezydent Putin upodabnia się do Stalina IP: *.dip.t-dialin.net 30.12.04, 11:53 Rynek rosyjski jest dla Polski naprawde niewazny. Co jest w Polsce wytwarzane? Z jednej strony formy z EU utworzyly w Polsce swoje montownie gdzie Polaca za male pieniadze wytwarzaja produkty ktore przez to sa tansze jak bylyby wytwarzane np. jak w Niemczech. Te produkty sa wywozone spowrotem gdzie sa sprzedawane. Po otwarciu EU w maju tego roku padly kwoty na zywnosc i polskie rolnictwo uzyskalo mozliwosc exportu podstawowych polproduktow jak mieso, czesciowo nabial. Tez sa w Polsce firmy rodzinne ktore produkuja barachlo ale tanie ktore sprzedawane jest na rynku polskim. A w Rosji? Maja podobna strukture jak w Polsce. A wiec polskie firmy produkujace barachlo na swoj rynek musialoby konkurowac ze swoimi odpowiednikami w Rosji. A u nich jest jeszcze taniej czyli to odpada. Co do zywnosci. Tez mieso w Rosji jest tansze i Polska moglaby ewentualnie cos exportowac ale tylko z doplatami. Troche bez sensu. A produkty wytwarzane w Polsce w montowniach sa jakos tam ale poprzez zachodnie firmy moze do Rosji exportowane. A nie bezposrednio. Tylko w druga strone jest wazne. Import gazu, ropy, rudy zelaza. I on jest ogromny i prawie za darmo. Mozna gdzies indziej kupowac. Np. w Iraqu Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Prezydent Putin upodabnia się do Stalina 30.12.04, 12:11 Twoja wypowiedz swiadczy o zupelnym braku znajomosci rynku polskiego i rosyjskiego. Montownie? Czas montowni skonczyl sie 10 lat temu. Struktura przemyslu polskiego jest KRANCOWO rozna od rosyjskiego i jesli nawet o tym nie wiesz , to sobie daruj te tematyke. Polecam lekture rocznikow statystycznych albo strone: sp.stat.gov.pl/spis/pl_ru/index.htm Zrozumiesz, jak dalece jestes w bledzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOrl Re: Prezydent Putin upodabnia się do Stalina IP: *.dip.t-dialin.net 30.12.04, 12:38 Ja pracuje w przemysle niemieckim. I rozmawiam czesto z przedstawicielami firm niemieckich ktore maja wlasnie montownie w Polsce. I wiem jakie pozytywne jak i negatywne doswiedczenia maja. Produkcja jest przenoszona do Polski ze wzgledu na tania sile robocza. Naturalnie moga byc przenoszone tylko produkcje wielkoseryjne. I firmy majace takie produkty to robia. Naturalnie nie tylko do Polski ale innych bylych demolodow. Albo i Chin. Wlasnie te firmy daja ten polski przemyslowy export do np. Niemiec. Ja naprawde borka nie potrzebuje jakis tam ogolnikowych liczb. Bo mam to w moim zyciu zawodowym. Akurat firma gdzie pracuje nie ma duzych serii bo konstruujemy i produkujenmy skaplikowane systemy do przemyslu. Ale jakbysmy (co sie przymierzamy) opracowali urzydzenia nadajace sie do wielkich serii tez przniesiemy produkcje do Polski. A z drugiej strony wiem co sie w Polsce dzieje. Akurat poznalem dobrze ostatnio ludzi pracujacach w montowniach. Zarabiaja 800PLN praca na 3 zmiany i tylko pracuja tam bo w Polsce jest ogromne bezrobocie. No i ciagla grozba przesuniecie tych fabryk np. na Ukraine. W koncu fabryki z Zachodu bedace w Polsce potrzebuja surowce. A np. drzewa juz brakuje. A wiec fabryki spakowac i na Wschod. Tam sa surowce i ludzie nawet troche mniej zarabiaja. Jak Juszczenko bedzie prezydentem to przenoszenie montownii z Polski sie niezle przespieszy. Chciales tego borka? Oczywiscie Polska bedzie mogla dalej jak juz od 1 Maja exportowac swinie i woly do Niemiec. Brz ograniczen bo w EU. Zawsze Polske byla krajem rolniczym dla Niemiec. I tak zostanie. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Prezydent Putin upodabnia się do Stalina 30.12.04, 12:56 Fakt pracowania w niemieckiej firmie daje Ci zaledwie wycinkowa, branzowa wiedze na temat wschodnich rynkow, pozbawiona szerszej perspektywy. Wiedze dodajmy, obarczona generalnie falszywym postrzeganiem sytuacji, bo w Niemczech panuje naiwna wiara, ze Rosja to ogromny rynek. A to rynek zaledwie dwa razy wiekszy od Polskiego . To jest wlasnie Twoja mentalnosc: nie potrzebuje danych statystycznych, bo wiem lepiej. Cala reszta Twojej wypowiedzi swiadczy o brakurealnej wiedzy na temat Rosji, Polski, Ukrainy. Fabryk "nie pakuje sie" z dnia na dzien. To proces, ktory bedzie mial jedynie miejsce w krajach dajacych gwarancje prawne dla biznesy. Rosja i Ukraina na razie nie daje ich w wystarczajacym stopniu. Polska, jako nowy czlonek Unii, te gwarancje daje. Reszta Twych rozwazan jest na pozionie majstra z produkcji z sympatiamii dla DVU, wiec nawet ich nie komentuje, bo to zwyczajne niemieckie stereotypy. Niemcy lubia miec kogos "biedniejszego". Byl Wlosi, ale dorownali Niemcom, podobnie jak wiekszosc starej Unii. Teraz maja Polske. Radze jednak przeczytaj statystyki. Dyslokacja produkcji jest dosc jasnym zjawiskiem tylko co z tego wynika. 60% przemyslu niemieckiego po wojnie bylo w amerykanskich rekach. No i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: Prezydent Putin upodabnia się do Stalina 30.12.04, 16:06 mowiac o statystyce powiedz mi Borrka jaki jest udzial kapitalu zagranicznego (z jakich krajow) w bankowosci, mediach, przemysle, uslugach, telekomunikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Prezydent Putin upodabnia się do Stalina 30.12.04, 16:10 A Ty mi powiedz, w ktorym roku byla bitwa pod Okielennikami. Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: Prezydent Putin upodabnia się do Stalina 30.12.04, 16:19 widzisz Borrka ta twoja bitwa pod Okielennikami nie ma wplywu na twoje i twoich dzieci i wnukow zycie a zagraniczny kapital ma. prawo wlasnosci to potega szczegolnie w tz. wolnorynkowej gospodarce gdzie aby kogos kontrolowac wystarczy dac mu pozyczke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alsjla GRATULACJE dla Putina za ROZGONIENIE ŻYDÓW IP: *.twmi.rr.com 31.12.04, 21:55 i MAFI zydowskiej w Rosji ! W tych krajach gdie nie ma tej SZARANCZY ŻYDOWSKIEJ te kraje zaczynaja normalnie funkcjonować. Zydy są ZAKAŁĄ tego swiata i trzba ich wszystkich WYZUCIĆ do Izrela aby sie udusili we własnym SMRODZIE ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Prezydent Putin upodabnia się do Stalina IP: *.cab18.mus.starman.ee 02.01.05, 14:37 borrka napisał: > Twoja wypowiedz swiadczy o zupelnym braku znajomosci rynku polskiego i rosyjski > ego. > Montownie? > Czas montowni skonczyl sie 10 lat temu. Kris;10 lat temu to o montowniach tylko marzylismy w Polsce! > Struktura przemyslu polskiego jest KRANCOWO rozna od rosyjskiego i jesli nawet > o tym nie wiesz , to sobie daruj te tematyke. > Polecam lekture rocznikow statystycznych albo strone: Kris;Z ta statystyka to jest tak;sa dane prawdziwe ,nieprawdziwe i dane statystyczne!wybieraj. Pwenie to slyszales,wychodzac na spacer z pieskiem,oboje macie statystycznie po trzy nogi. > sp.stat.gov.pl/spis/pl_ru/index.htm > Zrozumiesz, jak dalece jestes w bledzie. > Kris;powinienes sie przystosowac do frazy ktora tak uporczywie reklamujesz,dawno pora Rosje rozumem pojmowac,a nie negatywnymi emocjami! A to nielatwa sztuka,przynajmnie dla ciebie,jak widze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JBB Re: Prezydent Putin upodabnia się do Stalina IP: *.sc.intel.com / *.sc.intel.com 31.12.04, 05:45 Drogi JOrl, Belkot. Twoja aktywnosc jest zawsze w okresie Swiat czy tez Nowego Roku. Znowu najadles sie niedopieczonej golonki i niedogotowanej kapusty. Tylko nie narob pod siebie bo znowu jak przed rokiem bedziesz pisal ze czujesz jakis smrod nie wiedzac skad.Zycze Tobie wszelkiej pomyslnosci w Nowym Roku i owocnej korespondecji z idiota Borrka. Do swidania Her JOrl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wspaniały Re: Prezydent Putin upodabnia się do Stalina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 11:55 Istotą Rosji i Putina jest męstwo, i dlatego nikt jej nie kolonizuje ani bezkarnie nie grabi (żydów nie wyłączając). Istotą polskiej elity jest pedalstwo, ona czuje się dobrze tylko jako wasal przy najsilniejszym, dlatego niewielu nas szanuje.Putina traktują z wielkim respektem (poza GW oczywiście), Kwacha rugają jak kundla ( w kraju i zagranicą ). W XVIII stuleciu Polsce wydawało się, że jak równy z równym gra z możnymi ówczesnego świata, jak się to skończyło, wszyscy wiemy.A jak wyjdziemy na obecnych przemianach (czy lepiej niż Rosja, czy lepiej niż za Sasów, czy też jak pijak, który myślał, że jest ważny) no cóż, dopiero zobaczymy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gulagman Pisane z gułagu IP: 150.254.176.* 30.12.04, 15:45 Jak mniemam pan Piatkowskij napisal ten tekst w jednym z obozow gulagu, a GW go upowszechnil. Takie brednie moze pisac jedynie rosyjski "liberalny" inteligent, ktory tym samym usprawiedliwia Jozefa Stalina za to ze zwykl umiesczac takich osobnikow w gulagu. Przynajmniej byli tam pozyteczni. Putin przypomina raczej Aleksandra II. A to wrozy Rosji jak najlepiej, ku utrapieniu roznych Piatkowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Pisane z gułagu 30.12.04, 16:07 Skojarzenie z Aleksandrem II byc moze dobrze wrozy Rosji, znacznie gorzej Putinowi lol! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOrl Oj, borka, slepy jestes IP: *.dip.t-dialin.net 30.12.04, 16:31 A Ty borka swoje. Niemcy NIE postrzegaja Rosji jako wielkiego rynku zbytu. Postrzegaja Rosje jako dostarczyciela zyciowo waznych surowcow! Bo najlepsze fabryki mozna zamknac na klodke jak nie ma pradu, gazu ropy itd. W elektronice, gdzie ja pracuje sa wazne jeszcze inne pierwiastki o ktore tocza sie krwawe wojny. Np. w Kongo. Tam chodzi o niob, tantal, pallad. I znowu, wiem od firm niemieckich jak walcza o dostawy tych surowcow. A te surowce ma Rosja! I dlatego Niemcy sa jej przyjacielem. Jeszcze w latach 90 uczestniczyli w krucjacie przeciw Rosji wspolnie z USA. Jako ze sie nie udala, zmienili front. Stad podzial Zachodu widoczny np. w Iraqu. A na moim biurku ma fachowe czasopisma w ktorych dokladnie oipisywane sa montownie np. w Polsce. A moze pojedz do VW w Gorzowie Wlkp. Gdzie na 3 zmiany kobiety za 800 PLN wiaza kable do samochodow. Bo w tym jest duzo pracy manualnej i dlatego jest przez VW przeniesiona. Ale tez juz na Ukrainie stoi tez taka fabryka. I w Gorzowie strasza ludzi ze kable beda plecione na Ukrainie. Jeszcze raz borka. Rosja NIE jest oplacalnym i wielkim rynkiem zbytu! Ale moze NIE dostarczajac surowcow te Hig-Tech przemysly zadusic. A przy okazji i Polske. Tez Rosja wcale nie chce miec jak Polska montowni im. Balcerowicza. Ale jakas czesc Ukrainy to tak. I na Ukraine przeniosa sie np. fabryki potrzebujace drzewo. Z Polski. Bo w Polsce lasy juz wyrabane. Tez jak nie bedzie taniego gazu z Rosji to i inne zachodnie fabryki. Ale tez na Ukraine. Nie do Rosji. Bo Rosji NIE chce miec montownii. Woli rozwijac wlasny przemysl. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Oj, borka, slepy jestes 30.12.04, 16:56 A niby jaki WLASNY przemysl Rosja rozwija? Wydobywczy chyba. Piszesz rzeczy oczywiste - jasne, ze na Wschod przenoszone sa pracochlonne i malo skomplikowane technologiczne galezie. Tyle, ze one z czasem sie komplikuja i w ten sposob dokonuje sie postep techniczny w zniszczonych komunizmem krajach. Rosja jest na etapie umiarkowanego rozwoju rynku wewnetrznego i pojawiaja sie pewne zachodnie inwestycje, typu produkcja samochodow, polprodukty budowlane, przemysl przetworczy. Obliczone na specyficzny rynek Moskwy i Petersburaga, gdzie sa centra finansowe sporego w koncu karaju. Tam SA pieniadze. Rosyjskich inwestycji nie ma, badz stanowia przykrywke dla kapitalu zachodniego. A o surowce nie boj sie. Beda sprzedawac do ostatniej kropli ropy. Bo inaczej zgina. Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: Oj, borka, slepy jestes 30.12.04, 18:21 pewnie ze beda sprzedawac rope tyle tylko ze popyt na rope rosnie sczegolnie w Chinach i Indiach. maga wiec tam sprzedawac. ucz sie Borrka chinskiego bo cie na reedukacje do Mandzurii wysla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Don Arturo Borrka Matuszki nienawidzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 20:14 Biedak z pod Rawy Ruskiej pochodzi, w Polsce kible sprząta, a wszyscy mają go i tak za ruska, lub kacapa. Na granicy polski ćwierćinteligent w mundurze wopisty rzuca mu paszportem w twarz, celnik grzebie z czemodanie, a jego ukraiński współbrat w mundurze każe płacić haracz za każde przkroczenie tejże granicy. Ale nasz Borrka za całą swoją i podobnych jemu mizerię na Ukrainie Rossiję Matuszkę obwinia. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Borrka Matuszki nienawidzi 30.12.04, 21:42 Dla takich, jak Ty, to ja jestem Szanowny Pan Dziedzic Borrka. "Davno pora, ebena mat', umom Rossiyu ponimat'" Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Uzupelnienie 30.12.04, 21:58 Albo Jasnie Pan po prostu! A Matuszki wcale nie nienawidze. Ja ja swietnie znam i dosc lubie. Widze wiele pozytywnych cech w Rosjanach, jeszcze wiecej w Rosjankach, bo sa piekne i maja duzo ciepla. Ciepla, ktore jest wartoscia ginaca w swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski jak mowia koszula bizsza cialu 30.12.04, 22:04 moze praktyczniej byloby gdybes zabral sie za uzdrawianie chorej Rzeczpospolitej bo przeciez w Rosji nic nie mozesz zmienic a w Polsce mozez wglosowac lepsze jutro radze zaczac od wspomnianego przez Putina 20% bezrobocia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson Stalin szybciej uprzemysławiał Rosję niż Putin. IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 31.12.04, 01:12 Więc przyrównanie chyba na wyrost. Miejmy nadzieję że chociaż w stosunku do nazistów (za Stalina byli to Niemcy, za Putina Amerykanie) będzie większa zbieżność i po latach współpracy Putin zniszczy US-nazistów, jak Stalin hitlerowców. :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOrl borka IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.04, 01:23 Wiec boeka przyznales ze w Polsce sa montownie im. Balcerowicza. A poprzednio twierdziles ze byly przed 10 laty a teraz nie. Cos sie jednak uczysz. A jak sobie wyobrazasz ze jesli w fabryce VW w Gorzowie Wlkp kobiety na 3 zmiany plota kabele wedlug rysunkow z VW z przerzadami importowanymi to JAKI jest tu postep techniczny dla Polski? Jest jedyny postep, ze ludzie naucza sie ciezko pracowac. Bo za komuny, niby dyktatury, ludzie dlubali w pracach w nosie a obijanie gruch bylo takie ze chyba Marsjanie slyszeli. Jak istnieja naturalnie. Ale dokladnie takie same montownie sa w Chinach, Meksyku itd. Bo borka cecha charakterystyczna nowoczesnego panstwa jest opracowywanie produktow i maszyn do ich produkcji. A sama produkcja dla glupich. A produkcja samochodow w Polsce? Przeciez maszyny sa w calosci z Zachodu! I to co ma byc produkowane jest tez opracowane na Zachodzie. I Polska dolaczyla do szeregow krajow 3 Swiata ktore tak musza pracowac. I ma konkurencje z 4 mild. ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: che guevara Mądrze piszesz człowieku, widać że mieszkasz IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 01.01.05, 16:58 w cywilizowanym kraju i masz szersze choryzonty niż opętani przez durną propagandę Polacy w Polsce... Gość portalu: JOrl napisał(a): > Wiec boeka przyznales ze w Polsce sa montownie im. Balcerowicza. A poprzednio > twierdziles ze byly przed 10 laty a teraz nie. Cos sie jednak uczysz. > A jak sobie wyobrazasz ze jesli w fabryce VW w Gorzowie Wlkp kobiety na 3 > zmiany plota kabele wedlug rysunkow z VW z przerzadami importowanymi to JAKI > jest tu postep techniczny dla Polski? > Jest jedyny postep, ze ludzie naucza sie ciezko pracowac. Bo za komuny, niby > dyktatury, ludzie dlubali w pracach w nosie a obijanie gruch bylo takie ze > chyba Marsjanie slyszeli. Jak istnieja naturalnie. > Ale dokladnie takie same montownie sa w Chinach, Meksyku itd. > Bo borka cecha charakterystyczna nowoczesnego panstwa jest opracowywanie > produktow i maszyn do ich produkcji. A sama produkcja dla glupich. > A produkcja samochodow w Polsce? Przeciez maszyny sa w calosci z Zachodu! I to > co ma byc produkowane jest tez opracowane na Zachodzie. > I Polska dolaczyla do szeregow krajow 3 Swiata ktore tak musza pracowac. I ma > konkurencje z 4 mild. ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K. Wybacz, ze spuszcze zaslone milczenia IP: *.arcor-ip.net 10.01.05, 21:44 nad Twoja tania manipulacja... Polska, to nie kraj 3-ciego Swiata. nie jest to w waszym interesie... Samibyscie do tego nigdy nie dopuscili... Polska to kraj 2-giego Swiata... juz sami zadbamy aby bylo tak, nawet lepiej... jakies manipulacyjki a la Czyrak? marne szanse na sukces... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOM ROSJA TO NIE DURNA AMERYKA, CZY DURNA POLSKA IP: 66.139.76.* 31.12.04, 01:38 Prezydent Putin nie upodabnia się do Stalina,idjoto. Prezydent Putin zatrzymal expansje zydostwa w Rosji. I teraz zjednoczona swiatowa propaganda Zydostwa zaczyna dzialac. ALE ROSJA TO NIE DURNA AMERYKA, CZY DURNA POLSKA, WIEC ZYDZI MOGO POGWIZDAC PUTINOWI W DUPE. BRAWO PUTIN. BRAWO ROSJA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W MORDE ŻYDA ! Głupie PSY ŻYDOWSKIE ujadaja na Putina IP: *.twmi.rr.com 31.12.04, 01:43 Putin jest zwolennikiem twardej wladzy i jednosci Rosji, która te żłoby komuniści roztrwonili. Rosja utracila nawet zdobycze Iwana Groznego, wszystkich Romanowów i "czerwonych carow". Rosja rozpadla się jak domek z kart, ŻYDOMASONERIA rosyjska usiłowała jeszcze to ROZKRAŚĆ ruskim to co pozostało i DLATEGO te wizwiska od "stalinów" na Putina. TE BARANY w Polsce wybrali takiego FAŁSZYWEGO GNOJA półżyda co robi Polaków w balona i szkoda że Polacy nie mają podobnej osobowosci jaką jest Putin co z całego SERCA BRONI Rosji jak tylko może. Putin robi wszystko co może aby NIE DOPUSCIĆ w Rosji do sytuacji jaka jest w USA tzn. ROZGONIŁ oligarhę ZŁODZEJI ruskich ŻYDÓW co chcieli Putina OSACZYĆ i usadowić się na Kremlu. Putin powiedział że Kreml to nie Biały Dom i jego nie bedą żydzi MUSZTROWAĆ jak Busha. Putin SKASOWAŁ wszystkie te "fundacje" żydowskie w Rosji, które BEZCZELNIE wtrącały się do polityki finasowej Rosji i prubowały KORUMPOWAĆ urzędników Rosji oraz ubesłasnowolnić członków gabinetu Putina. MAFIA żydowska w Waszyngtonie po przez CIA prubuje ROZSADZIĆ Rosję od ŚRODKA na mniejsze kraiki i tym sposobem OSŁABIĆ Rosję. Putin DAŁ po 50 rakiet Iranowi, Syri i Libanowi dla OBRONY SWICH TERYTORÓW przed BANDYTYZMEM żydowskim i to żydy z GW maja Putinowi za załe. Rakiety rosyjskie "Sunburn" P270 Moskit" dane Iranowi, Syri i Libanowi, ktorych zasieg jest 350 kilometrów, lecą 20 metrow nad ziemia z predkościa 3M lub wieksza i NIE SA DO STRĄCENIA przez rzaden system i technologię. Te rakiety ważą od 2500-4500 kg w zależności od zamontowanej głowicy z ładunkiem i jest ich celność +/_ 15 metrów, i mogą być przemieszczane na wuzkach ciągnacych przez wielbłady lub zwykłe osły. Tych 150 rakiet Iranu, Syri i Libanu może BEZ PROBLEMU ZMAZAĆ Izrael z MAPY ŚWIATA!! Putin zawołach 3 listopada 2003 roku BANDYTĘ Sharona do Moskwy "na dywanik" i NAKAZAŁ sie Sharonowi uspokoić i pogroźił wrzodowi DUPY świat Izraelowi aby przestał rozrabić. Mafi ŻYDOWSKIEJ co trzesie Białym Domem jak miotłą to zachowanie Putina się bardzo nie spodobało wiec teraz prubują go ZABIĆ rekami Basajewa. Jeszcze rok temu żydy z Białego Domu nazywali Basajewa "terrorystą", ale dzisiaj jest ich "przyjacielem" bo mogą Basajewa URZYĆ do wykonczenia Putina za to, że ROZGONIŁ OLIGARCHIE i MAFIE żydowska w Rosji która chciała się szrogesić w Kremlu jak w Białym Domu. Nie ma co sie przejmować szcekaniem PSÓW ŻYDOWSKIch z GW ! Bardzo dobrze że Putin ROZGANIŁ MAFIĘ żydowska i kopnoł ja w że aż tej MAFI wyleciały zeby w Rosji i dlatego te te PSY ZYDOWSKIE tak ujadaja na Putina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el matador Re: Głupie PSY ŻYDOWSKIE ujadaja na Putina IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.12.04, 04:12 wszystko to bardzo pięknie ale ja uważam iż Putin na dalszą metę nie ma żadnych szans na odbicie Rosji od dna.PNB brutto (PPP)USA na 1 mieszkańca wynosi 2004 42.000 USD zaś w Rosji przy najbardziej naciąganych obliczeniach według "Power Purchase Parity" 13.200.Stosunek potencjałów jest więc jak 14.500 miliardów dolarów(łącznie z gospodarka szarej strefy USA)do 2.300 miliardów USD(z gospodarką także "szarej strefy")w Rosji.Co to oznacza?Biorąc pod uwagę katastrofę w rosyjskim kompleksie naukowo-badawczym i HIGH-TECH i rozpadzie 27 zamkniętych miast naukowych i rozwaleniem programu kosmicznego BURANA oraz rozwaleniem przez głupich jak but z lewej nogi Rosjan wspólnego programu rosyjsko-ukraińskiego budowy 590 tonowej "Mriji"An-222,najcięższego i najpotężniejszego samolotu świata oraz katastrofę z rosyjskim internetem(tylko 12 milionow czynnych użytkowników na koniec 2004)oraz złym a może beznadziejnym adaptowaniem i samorozwojem rosyjskiego SOFTWARE'u komputerowego a także bezczelnym oddaniem amerykańskiemu INTEL'owi najnowszej technologii rewolucyjnych mikroczipów 3M-3G przez Instytut Mikroelektroniki w Moskwie z powodu braku wielomiliardowych nakładów na rozwój bazy naukowo-produkcyjnej mikroelektroniki rosyjskiej---wszystkie te fatalnre i ponure znamiona mówią iż PUTIN żle rzadzi Rosja i ładuje ją w coraz większe zacofanie gospodarcze i spoleczne i technologiczne.Mają bronie PSI i PSYCHOTRONO,mają lasery do zestrzeliwania UFO o promieniu rażenia od 200 do 40.ooo km od Ziemi mają w budowie tajne wojskowe centrum produkcyjno-dowodzeniowe(być może też produkcji tajnych ; ale co z tego skoro cały sektor "High Tech" i potężne nakłady kapitałowe wymagane do ruszenia tego prymitywnego rosyjskiego bagna wprzód nie są realizownae .Ten jego Hermann Gref to też dureń -ograniczył sztucznie handel zagraniczny z Polską i z Czechami oraz Słowacją nie wiadomo po co(niby sankcje ekonomiczne bliżej nie wiadomo dla kogo i po co).W Listopadzie ten koncertowy dureń zanotował spadek rosyjskiej produkcji przemysłowej o 4% w/s do listopada 2003. Alternatywy zatem na totalną amerykanizację Rosji po prostu nie ma zaś jego (Putina)doradcy to skończeni idioci i dyletanci ekonomiczno-high technologiczni.Wróżę mu ,że ze względu na żle rozegraną zadymę na Ukrainie w ramach przewrotu wojskowego może zostać z hukiem usunięty ze sprawowanego przez siebie stołka tym bardziej iż nie ON jest najważniejszy w hierarchii rosyjskiej A KTOŚ ZUPEŁNIE INNY będący realnym Prezydentem a nie marionetką (("on nie jest) z Dyrektoriatu 15" ))tak właśnie jak zmyłkowy ON.Generalnie Greff,ON i Żyd Premier są towarzysze do wielkiej dupy w obliczu programu internetu kosmicznego Remote Command Cosmic Internet(Raytheon,Mc Donnell Douglas,Boeing and Lockheed Martin-Marietta i kompleksy w Dallas i Virginii oraz Szosa 124 Boston) PENTAGONU za 500 miliardów USD . Osobiście jestem przerażony nędzą intelektualn całej rosyjskiej wierchuszki oni idą prosto do całkowitego samoupadku....Znikiszczą siebie a przy tym całą Slowiańszczyzne ale zaczęło sie u nich od Zyda primakowa a skończyło na ich powolnym samobójstwie wojskowym i ekonomiczno-społecznym. Do swidanija russkije biesstydnyje tupicy i ekonomiczieskije samoubijcy pri takoj własti kak eta nastojaszczjaja u Was nikakich ob'jektiwnych pierspiektiv dołgowriemiennowo razwitija.Sobljudaja oczieriednost' u Was oczieriednyj Wasz militarno-naucznyj razgrom kak-to zaprogramirowannyj Waszimi tupymi uprawljajuszczimi Wasziej Stranoj...Niet słow by wyrazit' skorb' i vozmuszczjenije Wasziej ekonomiczieskoj i nauczno-tiechniczieskoj; obiejimi nimi politykami...Eto vied' grandioznyj skandał..No wy ubili Waszu intjeligiencju w 1917-1937 gody... i tiepier/ widny kak na Ładoni etovo tragiczieskije posljedstwiijjjaaaa,job Waszu mat';! Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: Głupie PSY ŻYDOWSKIE ujadaja na Putina 31.12.04, 06:14 rozpad Sowietow byl kosztowny dla wszystkich w bylym Sowiecie bo zalamalo to gospodarke. sluchanie zachodnich doradcow sprawy tylko pogorszylo i malo nie doprowadzilo do wyprzedarzy Rosji. Ale ten okres Rosja ma juz za soba. mimo ze proces wykupu Rosji zostal zatrzymany sprzedarza Yukosu. Zachod sprawy nie popusci , bedzie probowal organizowac nowe rewolucje by oslabic wplywy Rosji. maja wiec " bronie PSI i PSYCHOTRONO,mają lasery do zestrzeliwania UFO o promieniu rażenia od 200 do 40.ooo km od Ziemi mają w budowie tajne wojskowe centrum produkcyjno-dowodzeniowe" i moze wiecej bo dyktuje im to ich punkt widzenia. do przetrwania wystarczy im ten lichy internet bo do przetrwania potrzeba niewiele reszta jest dla szpanu. Robia tak byc moze dlatego ze zachod bez nowych rynkow zbytu i surowcow tez nie pociagnie w nieskonczonosc. Sprawny sa zupelnie jawne wystarczy poczytac ksiazke Brzezinskiego. gdy nie ma kompromisu jedynym rozwiazaniem jest wojna,Dlatego bardziej potrzebnym im jest Topol-M niz Chanel-5. samobojstwa wojskowego nie popelniaja a raczej mysla o wojnie XXI wieku bo w XXI wieku wojna wedlug nich bedzie nuklearna od poczatku. Polakom poniewaz no to wszystko wplyw maja niewielki juz zaden lepiej jednak zajac sie bezrobociem bo to po prostu bardziej praktyczne. podejzewam ze tz. elity polskie pomyslu na to nie maja dlatego wola aby Kowalski z Nowakiem o ch..owej przyszlosci Rosji dyskutowal przy wodce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kyle Tys z finlandli? IP: *.telia.com 31.12.04, 06:26 kyle to po finsku. A pozatym to masz zupelna racje. A tym co mowia ze Putin zmienia sie w Stalina powiem ze Bush to wrodzony Hittler od poczatku. Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski P.S. o chu...jowym stanie rosyjskiej techniki 31.12.04, 07:08 www.wpherald.com/storyview.php?StoryID=20041230-013623-5034r Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kakshak Ameryka już śię KONCZY i Chinczycy ZABAKRUTUJĄ IP: *.twmi.rr.com 31.12.04, 06:34 tych zarozumiałych głupków żydowskich w Ameryce. Chyba nie wiesz, że "poteżne" USA nie ma wlasnych pieniedzy, bo dolary, ktorymi posluguja sie goje nie sa wlasnoscia USA, tylko żydowskiej korporacji „Fundusz Rezerw Federalnych” z żydem Greenspanem na czele, którego wkrutce i tak WYKOŁUJĄ Chiny, gdyż są włascicielami wiekszej części weksli rzadowych USA, a rzad USA ma astronomiczny deficyt. Pisze to wszystko dlatego, ze zaczyna pekac zydowski wrzód w USA i jest szansa na to, ze Amerykanie ROZPRAWIA się krwawo z prawdziwymi terrorystami tzn. żydami. Chinczycy już dawno mają zamiar rozłozyć na łopatki USA i zrobą to w ten sposób że pozbedą sie weksli amerykanskich i wymienią dolary na inną walutę i WTEDY BEDZIE KONIEC AMERYKI. Czy o takiej amerykanizacji Rosji mówisz ? Ameryka wkrótce bedzie to samo co ZSRR - bedzie posiadać tylko potencjał militarny bo gospodarczy jest juz przeniesiony w 60% z USA do Chin. Ty NIC NIE WIESZ o tym ze Szwajcaria, Norwegia czy NAWET Rosja, ktora obecnie rosnie na POTĘGĘ gospodarcza, a zaczynala od rozliczenia Zydow i dlatego Putina NALEZY CHWALIĆ. To co napisałeś w swim poscie NIE MA pokrycia w rzyczywistosci. Ameryka sie KOŃCZY bo ją żydzi WYKONCZYLI i za 1 rok lub 2 lata amerkę czeka SZOK bo rosjanie z chinczykami ja FINASOWO WYKONCZĄ a Bush bedzie POWIESZANY na suchym drzwie lub na latarni przez rozwścieczony tłum a za nim żydy beda wieszani jak bańki na chince przez ROWŚCIECZONY ZBAKRUTOWANY tłum którego nikt i nic nie bedzie w stanie zatrzymać. Taka to "amerykanizacja" nas w krótce czeka ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el matador janukow Re: Ameryka już śię KONCZY i Chinczycy ZABAKRUTUJ IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.01.05, 00:10 kaskhaku z giganta miejskiego 16-milionowej Moskwy(z okolicami) czy byłeś kiedykolwiek w USA?.ja byłem i byłem też długo w Rosji. Dobrobyt amerykańskiej"middle class"nie ma sobie w obecnej chwili równych w żadnym innym kraju cywilizowanego świata łącznie ze Szwecją,Australią czy Republiką Federalną Niemiec cz rozwrzeszczaną przeciw Amerykanom jak dziwka uliczna Francji,toteż receptą na rozwój Rosji jest najwierniejsze kopiowanie wzorców MADE IN USA bo wzorce europejskie to kompletna stagnacja gospodarcza,deflacja i ujemny przyrost naturalny i brak jakichkolwiek trwałych perspektyw rozwojowych szczególnie w branży HIGH TECH i "venture capital"(nowych ryzykownych przedsięwzięć technologiczno-organizacyjnych).Nie ma alternatywy dla wypróbowanego modelu amerykańskiego i tego ten"młot"Putin nie potrafi zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el matador Re: Głupie PSY ŻYDOWSKIE ujadaja na Putina IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.01.05, 05:50 opis udanego potajemnego regularnego zestrzeliwania dwóch po kolei amerykańskich promów kosmicznych, których misje obejmowały zagadnienienia wojskowo-strategiczne szpiegowania ultraimperialnej niezwyciężonej nigdy matuszki RAAASSSIIIJJJIII,jedynego supermocarstwa w świecie; działami laserowymi sprzężonymi z laserowymi systemami opto=tvcyfrowymi z rejonu Ust.Kamenogorska oraz Semipalatynska{Kazachstan pólnocno-wschodni Ałtaj) oraz w krzyżowym ogniu rosyjskich laserowych dzial kosmicznych dalekiego zasięgu strącających dalekie obiekty kosmiczne(w tym wrogie "UFO" z innych cywilizacji "extra-terrestrialnych") dzialających z Nurek'u w oparciu o pobieranie energii elektrycznej do rozgrzewania laserów z potężnych njbardziej wydajnej wświecie z uwagi na najwyższy w śiecie zrzut wód sztucznego zbiornika Nureckiej Elektrowni Wodnej o mocy 6.800 MW(Hindukusz sowiecki)(wzorcowe państwo robotniczo-chłopskie Socjalistyczna Sowiecka Riespublika Tadżikistanu) wierny postkomunistyczny tajemniczy satelita Moskwy: english.pravda.ru/main/18/87/347/9915_tank.html Odpowiedz Link Zgłoś