Dodaj do ulubionych

Czy prowadzić lekcje o Papieżu

IP: 80.48.149.* 06.04.05, 09:13
Uczę języka polskiego w technikum. O papieżu, jego życiu i nauce mówia
katecheci. Nie chcę sie powtarzać. Przygotowałam lekcję o " Tryptyku
rzymskim". Słuchamy pięknej recytacji K. Globisza ( niestety nie mam w wersji
Sojki), oglądamy zdjęcia z Kaplicy Syksyńskiej. Uczniowie zapisują słowa: A
przecież nie cały umieram, to co we mnie niezniszczalne trwa". I chwila
zadumy, jak Papież trwa w nas. I jak będzie trwał (czy będzie). Tak to sobie
wymysliłam.
Obserwuj wątek
    • Gość: vesna Re: Czy prowadzić lekcje o Papieżu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 20:22
      Ja myslę, że jeśli uczniowie chcą należy z nimi rozmawiać.Poza tym to jest lekcja historii rozgrywająca się na ich oczach. Dlaczego się boimy? Aby nas nie posądzono o wrażliwość? Wstyd się przyznać do tego że płaczemy?
      Mówmy tak dużo i tak długo jak tylko długo będą chcieli z nami rozmawiać.
      • Gość: ech Re: Czy prowadzić lekcje o Papieżu IP: *.tvgawex.pl 09.04.05, 19:06
        Uczę języka polskiego w szkole podstawowej. Wydaje mi się naturalne, że na
        lekcjach polskiego mówiliśmy o Papieżu (przynosiłam codzienną Gazetę Wyborczą,
        czytałam fragmenty o Ojcu Świętym, oglądaliśmy zdjęcia, po prostu
        rozmawialiśmy). Byłam zaskoczona (Mile!!!),że dzieciaki tak dużo wiedziały o
        Papieżu, opowiadały o tym, co widziały lub widzą w telewizji. Przy okazji
        omówiliśmy wiersz "Nie mijam".
        • Gość: RENATA Re: Czy prowadzić lekcje o Papieżu IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.05, 10:09
          Oczywiście, mówić ciągle wracając, nie tylko na religii i na polskim czy historii, ale na informatyce,
          matematyce, biologii, fizyce, ...
    • Gość: Monika Re: Czy prowadzić lekcje o Papieżu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 17:30
      Uczę w gimnazjum specjalnym dla dzieci z niepełnosprawnością umysłową w stopniu
      lekkim. "Nasze dzieci" często przajawiają postawę nieadekwatną do powagi
      sytuacji, są cyniczne. Dlatego przygotowując się do lekcji o Papieżu, myślałam
      o tym, czy one to zrozumieją...Zaskoczyły mnie. Z powagą wysłuchały mnie, same
      wiele już wiedziały mimo tego, że urodziły się wtedy, gdy Papież po raz 4
      przyjechał do Polski. Zaskoczyły mnie swoją dojrzałością, wrażliwością.
    • Gość: polikarpus nie IP: *.icpnet.pl 12.04.05, 12:47
      na KUL-u, w liceach ss. Urszulanek, magdalenek czy w innych katolickich mozna
      sobie takie cos jak "tryptyk rzymski" wprowadzac na lekcje jezyka polskiego.
      jednak w panstwowych liceach, do ktorych chodza dzieci roznych wyznan, nie
      powinno sie agitowac papiezem. "tryptyk rzymski" dla osob, ktore nie sa
      katolikami moze wydac sie nawet grafomanstwem... :) niby dlaczego nalezy
      zmuszac wszystkich do myslenia i mowienia o katolickim biskupie Rzymu? dlatego,
      ze katolicy to wiekszosc?? a niby dlaczego nie powiedziec o piszacych i madrych
      biskupach czy ksiezach z innych wyznan? a dlatego, prosze panstwa, ze takie
      rzeczy zalatwia sie na lekcjach religii. dla mnie tryptyk rzymski to grafomania
      i nie bede zmuszal swoich uczniow do czytania tegoz. z pozdrowieniami -
      polikarpus
      ps. a teraz mozecie mnie zlinczowac :))
    • Gość: KarolinaWróblewska Re: Czy prowadzić lekcje o Papieżu IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.05, 17:14
      Jestem za ponieważ ludzie młodzi i dzieci powinni wiedzieć jaką ważną postacią
      religijną i polityczną był Papież Jan Paweł II

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka