Dodaj do ulubionych

Madame de Sade w "Ateneum" - kto widział?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.05, 00:10
Wieść niesie, że Ewa Wiśniewska jako teściowa de Sade'a jest rewelacyjna...
Znając ogromny talent Pani Ewy nietrudno w to mi uwierzyć.
Obserwuj wątek
    • jasiek_natolin Re: Madame de Sade w "Ateneum" - kto widział? 06.03.05, 10:22
      Może chociaż w Ateneum da się obejrzeć w końcu jakieś niezłe przedstawienie?
      • Gość: szu Re: Madame de Sade w "Ateneum" - kto widział? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 11:33
        dziada Chińczyka chyba...
        • Gość: op Re: Madame de Sade w "Ateneum" - kto widział? IP: 195.116.92.* 07.03.05, 12:43
          warto zobaczyc.rewelacyjna wisniewska i trybala.scenografia przypomina ta z
          edypa...swietnie wyrezyserowane.
          • Gość: Majkel Re: Madame de Sade w "Ateneum" - kto widział? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.05, 00:07
            Nie widziałem przedstawienia - jeszcze ale stanowczo wypraszam sobie stawianie
            w jednym rzędzie artystki miary Ewy Wiśniewskiej ze średnią aktorką Marzeną
            Trybałą. Świetnie wyreżyserowane, czyli w jaki sposób?
            • Gość: marta Re: Madame de Sade w "Ateneum" - kto widział? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.05, 23:05
              Obie są świetne.A Trybała jest w tej chwili na topie,a w sztuce jest swietna.
              • Gość: MAjkel Re: Madame de Sade w "Ateneum" - kto widział? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.05, 23:53
                Ewa jest kongenialna, Trybała - poprawna. To jak na nią - i tak duże
                osiągnięcie.
                • Gość: marta Do Majkel IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.05, 07:05
                  Sprawdź sobie w ilu sztukach teatralnych i filmach gra i grała w ostatnim
                  czasie Marzena Trybała.To chyba o czyms świadczy nie.Wiśniewska nie gra prawie
                  wcale,co nie oznacza,że nie jest dobra,bo tego nie kwestionuje,aczkoolwiek nie
                  jest w tej chwili na topie.
    • Gość: Nina Re: Madame de Sade w "Ateneum" - kto widział? IP: *.visp.energis.pl 29.03.05, 21:51
      Przedstawienia jeszcze nie widziałam, mam jednak nadzieję, że zobaczę podczas
      najbliższej wizyty w Warszawie. Ewa Wiśniewska to rzeczywiście świetna
      aktorka. Żałujcie, że nie widzieliście ,,Madame de Sade" w Ateneum w 1989
      roku. Spektakl reżyserowała niezapomniana, wspaniała Aleksandra Śląska (mam
      nadzieję - to pytanie do młodzieży- że wiecie o kim mówię? Śląska grała też
      teściową markiza, czyli rolę, którą obecnie gra Wiśniewka. Ewa Wiśniewska zaś
      wcielała sie w postać żony markiza de Sade. To była ostatnia rola Aleksandry
      Śląskiej, ten spektakl na długo pozostanie w mojej pamięci. Zapomniałam dodać,
      że wspaniałe kostiumy i scenografię projektował Marian Kołodziej. Mlodzieży już
      nie będę tłumaczyła, kto to taki, niech sobie poszuka w encyklopedii. Z
      przyjemnością obejrzę ten spektakl w Ateneum i skonfrontuje z tym z 1989 roku.
      Wiem, że nie uniknę porównania ról dwóch wielkich aktorek Śląskiej i
      Wiśniewskiej, ale trudno.... To może być interesujące, tym bardzej, że obie
      grały przez wiele lat na jednej scenie i wydaje mi się, że dostrzegam pewne
      podobieństwa w stylu, sposobie gry Ewy Wiśniewskie. Ta piękna i utalentowana
      aktorka w jakimś sensie także uczennica Śląskiej. To jest oczywiście wyłącznie
      moje zdanie. Zapomniałabym zapytać - kto wyreżyserował spektakl w Ateneum?
      Pozdrawiam i życzę wspaniałego odbioru.
      • Gość: ewa Re: Madame de Sade w "Ateneum" - kto widział? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 10:43
        Barbara Sass.To nie jest dobry spektakl. Wiśniewska sobie radzi, ale w tym
        sensie ona zawsze sobie radzi. Całkowicie skopana rola tytułowa, nazwiska
        aktorki litościwie nie wymienię. absolutny koszmar i nieprawda. przykro mi.
        • Gość: specjalistka Oj Ewa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.05, 07:08
          Jeżeli twierdzisz, że to nie jest dobry to nie jest dobry spektakl tzn;przykro
          mi to stwierdzić,że go nie zrozumiałaś.To jest świetny spektakl,nawet przez
          moment człowiek się nie nudzi.Wyśmienite role Wisniewskiej i Trybały,nieco
          gorsze,choć też ok są aktorki młodego pokolenia.
    • Gość: marek Re: Madame de Sade w "Ateneum" - kto widział? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.05, 20:37
      Dla mnie hicior!!!!Nie lubię teatru,ale ta sztuka przekonała mnie do tego,ze
      warto jest czasami odwiedzić takie miejsce.
    • bea_szu Re: Madame de Sade w "Ateneum" - kto widział? 15.06.05, 15:15
      Wspaniale, że znalazłam FORUM. Miałam wątpliwości czy się wybrać, ale po
      Waszych recenzjach - jeśli zdążę przed "ogórkami" i będą bilety - idę.
      W ramach wymiany - polecam Panieński Raj w Powszechnym. Wczoraj było super.
      Miłego dnia
      • Gość: lia Re: Madame de Sade w "Ateneum" - kto widział? IP: 80.51.224.* 16.06.05, 10:51
        o matko, ja tez na tym byłam i historia jest koszmarna. dobrze, że chociaż
        aktorki nieźle grają...
    • Gość: ania-m Re: Madame de Sade w "Ateneum" - kto widział? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 15:35
      Ja uważam, ze super, chociaż treśc dramatu trudna. Ale gra aktorek -
      rewelacja!! Na pierwszym miejscu razem Wiśniewska i Trybala. Co do roli
      tytułowej - momentami zbyt współczesna kobieta. Jej siostra - poprawna. Ale
      ogólnie polecam, byle nie dla ludzi, którzy przywykli chodzic do teatru na
      komedie;)) Nie kupujcie też biletów na ten spektakl dla babci pod choinkę;))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka