Dodaj do ulubionych

Leszek Sołonowicz

07.11.11, 14:11
Twórca Uniwersalu (księgarni), współtwórca Victorii i chyba rozebranego Orbisu (Marszałkowska 142). Czy ma ktoś dane biograficzne? Dziękuję za pomoc. (mam daty urodzin i śmierci)
Jego żona też była architektem - tworzyli razem?
Obserwuj wątek
    • andrzej_b2 Re: Leszek Sołonowicz 07.11.11, 21:00
      Leszek Romuald Sołonowicz (1931 – 1984), architekt, ur. się w Legionowie pod Warszawą. Studiował na Wydz. Architektury Pol. Gdańskiej; dyplom uzyskał na PW (1957). W 1958 wraz z zespołem laureat II nagrody za projekt budynków mieszkalnych dla PGR-ów.
      Dla Warszawy zaprojektował m.in.: osiedle Praga I, (1962) wraz z Henryką Sołonowicz i Stanisławem Solarskim warszawski Yacht Club, studencki dom „Stodoła”, (1972) wraz z zespołem, gmach „Domu Książki”; (1974-76) współpracował ze Zbigniewem Pawelskim i in. przy budowie hotelu „Victoria”. Od 1977 r. w ramach kontraktów pracował w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, projektując centra handlowe, meczety, ambasadę, zespół pałacowy szejka, rezydencje prywatne, bloki mieszkalne. Zmarł nagle podczas urlopu spędzanego w Polsce. Spoczął na Cmentarzu Bródnowskim
      W małżeństwie z Henryką Felicją Malik (ur. 1931), architektem, miał syna Piotra (ur. 1961), zamieszkałego w Szwecji.
      Więcej w PSB 2006, zesz. 166, s. 331-32.
      • sibeliuss Re: Leszek Sołonowicz 08.11.11, 00:34
        Bardzo dziękuję, trafiłem na jego grób na Bródnowskim. Wkleję fotę, bo pomnik dość oryginalny.
        • andrzej_b2 Re: Leszek Sołonowicz 08.11.11, 08:45
          sibeliuss napisał:

> ... trafiłem na jego grób na Bródnowskim. Wkleję fotę, bo pomnik dość oryginalny.

To ciekawe odkrycie, bowiem brak lokalizacji grobu zarówno przy biografii Sołonowicza w cytowanym PSP, w Przewodniku po Cmentarzu Bródnowskim (2007) – z resztą bardzo słabym, jak również w Internecie:
          cmentarium.sowa.website.pl/Cmentarze/spisBrodno.html
          Poproszę więc o bliższe namiary, zapewne nie tylko mnie to zaintersuje.
          • sibeliuss Re: Leszek Sołonowicz 08.11.11, 11:30
            Naturalnie, że tak zrobię. Karteczkę mam w domu (a jeśli nie znajdę to podejdę, bo jest to kwatera zaraz od strony ul. Odrowąża). Pochowana jest tam również pani Sołonowicz.
          • sibeliuss Re: Leszek Sołonowicz 27.11.11, 10:52
            Kw. 91B-1-28.
          • sibeliuss Re: Leszek Sołonowicz 29.11.11, 00:32
            pl.wikipedia.org/wiki/Leszek_So%C5%82onowicz
      • sibeliuss Re: Leszek Sołonowicz 27.11.11, 10:58
        A czy żona była autorką czegoś ciekawego?
        • widok4 Re: Leszek Sołonowicz - inne realizacje 30.11.11, 05:23
          Byc moze sie myle, ale chyba Solonowicz projektowal rowniez biuro handlowe ZSRR, przy Belwederskiej, ponizej ambasady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka