Gość: turtle IP: *.pl 28.10.04, 14:14 wczoraj za przechodzenie na czerwonym świetle dali mi 250 PLN mandatu. niezła sumka. chyba jest to ciężkie przestępstwo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sebpl Re: mandacik 28.10.04, 14:50 Jak za uratowanie Tobie życia, to chyba nie jest taka wygórowana. --- Czerwone - stać, zielone - iść Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turtle Re: mandacik IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 28.10.04, 15:04 było po dziewiątej wieczorem. ruch żaden. Odpowiedz Link Zgłoś
sebpl Re: mandacik 28.10.04, 15:21 A ty wiejska gęś jesteś, że łazisz po drodze, kiedy Ci się zachce? Większość ofiar wypadków mówi, że nie widziała by coś jechało (co jest logiczne, bo jakby widzieli, to by nie leźli pod koła). Chodzi o wyrobienie nawyku. Ty widocznie byłeś zbyt mało postrzegawczy by zauważyć policjanta. Podziękuj mu uratował Ci życie. --- Czerwone - stop! zielone - iść. Odpowiedz Link Zgłoś
wydra10 Re: mandacik 28.10.04, 15:39 Ty chyba powinieneś być sierżantem. Najlepiej w pruskim wojsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peppers A ja sie zgadzam IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.10.04, 19:38 A ja sie zgadzam z przedmowca. Autor watku slusznie dostal mandat. Swoim postepowaniem narazal on nie tylko swoje zycie ale tez zycie innych. I powinien za to zostac ukarany z cala surowoscia prawa. Pozdarwiam! Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk A ja sie zgadzam nie do konca 28.10.04, 20:02 Zalezy od okolicznosci. Jesli wbiegl pod samochod, to jakas kara sie nalezy. Ale jesli, na przyklad, bylo pusto, no to za co czlowieka karac? Pieszy nie samochod, krzywdy innym nie zrobi. W innych krajach to za takie cos nie karza. Odpowiedz Link Zgłoś
sebpl Re: A ja sie zgadzam nie do konca 28.10.04, 20:10 Oj karzą, karzą i to z amniejsze przewinienia: splunięcie, śmiecenie, przeklinanie i dobrze na tym wychodzą (vide NY). Bo w egzekwowaniu prawa chodzi o jego trwałość i poszanowanie. Oburzanie się, że się dostało mandat za złamanie prawa, pomimo tego, że okoliczności na to nie wskazywały, to istne myślenie "polaczkowe" - nagiąć, złamać przepis, a nuż nikt nie zauważy. --- Dura lex sed lex! Rzymianie posługiwali się tą maksymą, jako przestrogę dla wszystkich myślacych jak "polaczkowie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: A ja sie zgadzam nie do konca IP: 62.233.175.* 29.10.04, 07:24 > Ale jesli, na przyklad, bylo pusto, no to za co czlowieka karac? Pieszy nie > samochod, krzywdy innym nie zrobi. Samochód tez innym krzywdy nie zrobi, gdy pusto na drodze :) Odpowiedz Link Zgłoś
apodemus Re: mandacik 28.10.04, 19:58 No cóż... chyba nie powiesz że jesteś bez winy! Suma rzeczywiście spora. Plus tego jest jeden - nareszcie się za to zabrali! Pozdrawiam przechodzących na zielonym :-) Odpowiedz Link Zgłoś
umfana jakies... 7 lat temu kosztowało to 200 zl ;o) 28.10.04, 20:08 ...więc cena nie jest tak wygórowana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NiewazneKto MaszKara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 20:59 Obserwuję codziennie jedno przejście obok szkoły podstawowej. Dzieci to nawet czekają cierpliwie na zielone światło. Ale tak z 60% dorosłych przechodzi na czerwonym. Niby ruch niewielki, ale nigdy nic nie wiadomo. A poza tym jaki przykład dorośli dają dzieciom? Potem się dziwimy, że w statystykach wypadków nagłe wtargnięcie pieszego na jezdnię stanowi jedną z głównych przyczyn tychże wypadków. Jeśli pieszy na tym ucierpi, to jego wina. Ale dlaczego ma na tym ucierpieć lub zginąć kierowca? Jesteśmy narodem niezdyscyplinowanym. Lubimy wszystko, co niedozwolone. Na gapę też lubimy jeżdzić. Ale to już inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bielańczyk Re: mandacik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 06:19 Zawsze pamiętajcie że dostając mandat w takiej wysokości zawdzięczacie to byłemu premierowi który wprowadził tzw taryfikator za wykroczenia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: mandacik IP: *.pgi.waw.pl 29.10.04, 07:55 Ciężkie czy nie, ale się należało. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś