IP: *.pl 28.10.04, 14:14
wczoraj za przechodzenie na czerwonym świetle dali mi 250 PLN mandatu. niezła
sumka. chyba jest to ciężkie przestępstwo.
Obserwuj wątek
    • sebpl Re: mandacik 28.10.04, 14:50
      Jak za uratowanie Tobie życia, to chyba nie jest taka wygórowana.

---
      Czerwone - stać, zielone - iść
      • Gość: turtle Re: mandacik IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 28.10.04, 15:04
        było po dziewiątej wieczorem. ruch żaden.
        • sebpl Re: mandacik 28.10.04, 15:21
          A ty wiejska gęś jesteś, że łazisz po drodze, kiedy Ci się zachce?

Większość ofiar wypadków mówi, że nie widziała by coś jechało (co jest
          logiczne, bo jakby widzieli, to by nie leźli pod koła).
          Chodzi o wyrobienie nawyku. Ty widocznie byłeś zbyt mało postrzegawczy by
          zauważyć policjanta.
          Podziękuj mu uratował Ci życie.

---
          Czerwone - stop! zielone - iść.
          • wydra10 Re: mandacik 28.10.04, 15:39
            Ty chyba powinieneś być sierżantem. Najlepiej w pruskim wojsku.
            • Gość: Peppers A ja sie zgadzam IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.10.04, 19:38
              A ja sie zgadzam z przedmowca. Autor watku slusznie dostal mandat. Swoim
              postepowaniem narazal on nie tylko swoje zycie ale tez zycie innych. I powinien
              za to zostac ukarany z cala surowoscia prawa.

Pozdarwiam!
              • sceptyk A ja sie zgadzam nie do konca 28.10.04, 20:02
                Zalezy od okolicznosci. Jesli wbiegl pod samochod, to jakas kara sie nalezy.
                Ale jesli, na przyklad, bylo pusto, no to za co czlowieka karac? Pieszy nie
                samochod, krzywdy innym nie zrobi.

W innych krajach to za takie cos nie karza.
                • sebpl Re: A ja sie zgadzam nie do konca 28.10.04, 20:10
                  Oj karzą, karzą i to z amniejsze przewinienia: splunięcie, śmiecenie,
                  przeklinanie i dobrze na tym wychodzą (vide NY).

Bo w egzekwowaniu prawa chodzi o jego trwałość i poszanowanie.

Oburzanie się, że się dostało mandat za złamanie prawa, pomimo tego, że
                  okoliczności na to nie wskazywały, to istne myślenie "polaczkowe" - nagiąć,
                  złamać przepis, a nuż nikt nie zauważy.

---
                  Dura lex sed lex! Rzymianie posługiwali się tą maksymą, jako przestrogę dla
                  wszystkich myślacych jak "polaczkowie".
                • Gość: Automobilista Re: A ja sie zgadzam nie do konca IP: 62.233.175.* 29.10.04, 07:24
                  > Ale jesli, na przyklad, bylo pusto, no to za co czlowieka karac? Pieszy nie
                  > samochod, krzywdy innym nie zrobi.

Samochód tez innym krzywdy nie zrobi, gdy pusto na drodze :)
    • apodemus Re: mandacik 28.10.04, 19:58
      No cóż... chyba nie powiesz że jesteś bez winy!
      Suma rzeczywiście spora.
      Plus tego jest jeden - nareszcie się za to zabrali!
      Pozdrawiam przechodzących na zielonym :-)
      • umfana jakies... 7 lat temu kosztowało to 200 zl ;o) 28.10.04, 20:08
        ...więc cena nie jest tak wygórowana...
        • Gość: NiewazneKto MaszKara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 20:59
          Obserwuję codziennie jedno przejście obok szkoły podstawowej. Dzieci to nawet
          czekają cierpliwie na zielone światło. Ale tak z 60% dorosłych przechodzi na
          czerwonym. Niby ruch niewielki, ale nigdy nic nie wiadomo. A poza tym jaki
          przykład dorośli dają dzieciom? Potem się dziwimy, że w statystykach wypadków
          nagłe wtargnięcie pieszego na jezdnię stanowi jedną z głównych przyczyn tychże
          wypadków. Jeśli pieszy na tym ucierpi, to jego wina. Ale dlaczego ma na tym
          ucierpieć lub zginąć kierowca? Jesteśmy narodem niezdyscyplinowanym. Lubimy
          wszystko, co niedozwolone. Na gapę też lubimy jeżdzić. Ale to już inny temat.
      • Gość: Bielańczyk Re: mandacik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 06:19
        Zawsze pamiętajcie że dostając mandat w takiej wysokości zawdzięczacie to
        byłemu premierowi który wprowadził tzw taryfikator za wykroczenia .
    • Gość: ja Re: mandacik IP: *.pgi.waw.pl 29.10.04, 07:55
      Ciężkie czy nie, ale się należało. I tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka