Gość: Arnold IP: 213.186.78.* 19.10.02, 17:59 Wpadlem na chwile z prostym pytaniem: czy Warszawiacy maja cos przeciwko autonomii dla Slaska? Pozdrawiam - Arnold Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Peppers Re: Autonomia dla Slaska IP: *.pl 19.10.02, 19:16 Ja mam i to duzo. To jest Polska ziemia a nie Niemiecka czy Slaska. Oni tam sobie mysla, ze Polska biedna i im w tej Polsce zle to sobie oglosza niepodleglosc i tym samym podliza sie Niemcom i beda mieli lepiej. G.. prawda. Lepiej niech sie zastanowia jak pomoc swojej ziemi, swojej matce- Polsce wyjsc z kryzysu! Judasze. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Autonomia dla Slaska 19.10.02, 19:24 Nie mam nic. Odłączajcie się, choćby już. Ale zwolnieni z kopalń i hut mają Arbeitsverbot w Polsce. A wegiel i stal kupujemy na wolnym rynku za pół Waszej ceny. Dokerzy się ucieszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bor'ka Re: Autonomia dla Slaska IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 19.10.02, 19:56 Malo precyzyjne pytanie. Na czym ma polegac autonomia w ramach Unii Europejskiej ? Bo nie bardzo rozumiem. No i jaka ma byc podstawa etniczna i historyczna tej autonomii. W zasadzie mozna rownie dobrze uzasadnic autonomie Mazowsza, tylko po co? Mowiac otwarcie, wszelkie opcje proniemieckie wzbudza ogolny protest w Polsce. I nie jestem przekonany , ze to KOMUKOLWIEK potrzebne. Juz widze Leppera blokujacego autostrade do Drezna. Nie tracmy zdrowego rozsadku i kontrolujmy emocje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arnold Re: Autonomia dla Slaska IP: 213.186.78.* 19.10.02, 20:16 Wchodzac do Europy przyjrzyjmy sie europejskim rozwiazaniom. A oto zalozenia autonomii. Rowniez podstawa etniczna i historyczna. Nie ma tam zadnych opcji proniemieckich. Warto przeczytac. www.raslaska.org/ras/pol/program/01/0108program.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k`k Re: Autonomia dla Slaska IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 19.10.02, 19:58 Nie mam nic p-ko,postawię Wam nawet skrzynkę piwa na do widzenia;) Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Autonomia dla Slaska 20.10.02, 21:50 Ale jakiegoś dobrego bardzo proszę. Tu na Śląsku nie pijemy byle czego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Autonomia dla Slaska IP: *.we.client2.attbi.com 20.10.02, 04:25 A co Slask sam zrobi w autonomi i co ma Warszawa i jej mieszkancy do tego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozek Re: Autonomia dla Slaska IP: *.dip.t-dialin.net 20.10.02, 04:46 Autonomia by sie przydala.W koncu Slazacy to bogaty narod.Ponad 1 milion mieszka w Niemczech i dysponuje majatkiem pare razy wiekszym niz wszyscy Warszawiacy plus pare innych wielkich polskich miast.Gdyby oni mozliwosc mieli,na Slasku zainwestowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benon Re: Autonomia dla Slaska IP: *.pl 20.10.02, 08:45 Gość portalu: Arnold napisał(a): > Wpadlem na chwile z prostym pytaniem: czy Warszawiacy maja cos przeciwko > autonomii dla Slaska? Pozdrawiam - Arnold Powiedz na początek, jaki procent mieszkańców Śląska popiera ideę autonomii. Myślę jednak, że przemilczysz to pytanie, bo by się okazało, że dyskusja na zaproponowany przez Ciebie temat jest bezprzedmiotowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Autonomia dla Slaska 20.10.02, 10:36 Ten temat do Warszawy nie dorosl. Warszawa nie wie, ze Piatowie Slascy to najwieksi Niemcy w historii Slaska i ze pierwsza polska administracje stworzono dopiero w XX wieku i ze Polacy ani jednego miasta na Slasku nie zalozyli!!! Historii Slaska nikt sie w Polsce nieuczyl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benon Dzięki za "merytoryczną" odpowiedź. IP: *.pl 20.10.02, 16:09 ballest napisał: > Ten temat do Warszawy nie dorosl. > Warszawa nie wie, ze Piatowie Slascy to najwieksi Niemcy w historii Slaska i ze > > pierwsza polska administracje stworzono dopiero w XX wieku i ze > Polacy ani jednego miasta na Slasku nie zalozyli!!! > Historii Slaska nikt sie w Polsce nieuczyl > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benon Aha, jeszcze jedno. IP: *.pl 20.10.02, 16:25 Oczywiście, gdyby większość mieszkańców Śląska opowiedziała się za autonomią (choć prawdopodobieństwo takiej sytuacji równa się zeru), a tym samym, za całkowicie autonomicznym budżetem, to ja nie mam nic przeciwko temu - tyle, że jasnym jest, że autonomiczny Śląsk natychmiast zwróci do budżetu centralnego wraz z odsetkami te wszystkie miliardy, które pozostała część Polski wpompowała przez ostatnie lata w zbankrutowane kopalnie, ratowanie zatrutego środowiska i zapomogi dla górników (50 tysięcy na łebka), wypłacane tylko po to, aby zechcieli oni łaskawie odejść z kopalń i uczyć się nowych zawodów (czego większość z nich zresztą dotąd nie zrobiła, bo się im nie chce, za te forsę lepiej skoczyć na piwko z "golonko"). Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Aha, jeszcze jedno. 20.10.02, 22:00 Gość portalu: benon napisał(a): > Oczywiście, gdyby większość mieszkańców Śląska opowiedziała się za autonomią > (choć prawdopodobieństwo takiej sytuacji równa się zeru), a tym samym, za > całkowicie autonomicznym budżetem, to ja nie mam nic przeciwko temu - tyle, że > jasnym jest, że autonomiczny Śląsk natychmiast zwróci do budżetu centralnego > wraz z odsetkami te wszystkie miliardy, które pozostała część Polski wpompowała > > przez ostatnie lata w zbankrutowane kopalnie, ratowanie zatrutego środowiska i > zapomogi dla górników (50 tysięcy na łebka), wypłacane tylko po to, aby > zechcieli oni łaskawie odejść z kopalń i uczyć się nowych zawodów (czego > większość z nich zresztą dotąd nie zrobiła, bo się im nie chce, za te forsę > lepiej skoczyć na piwko z "golonko"). Ilość popierających ideę autonomii może pokazać opublikowanie ostatniego spisu GUS o ile będzie on rzetelny. O zbankrutowanych kopalniach nie wspominałbym, bo to niestety polska gospodarność ostatnich 50 lat, włącznie z rabunkową gospodarką całego regionu doprowadziła to obecnego stanu. 80 lat temu wydzieraliście siłą to zaplecze gospodarcze, a teraz wyrzucacie jak zużytą zabawkę. To Polska jako gospodarz powinna zapłacić odszkodowania za swoje poczynania. Przecież kierownicze stanowiska obsadzali ludzie z zewnątrz. Ślązacy u siebie byli obywatelami II kategorii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benon Re: Aha, jeszcze jedno. IP: *.pl 20.10.02, 22:40 Jesteś Ślązakiem? To przekaż swoim "podziękowania" Warszawiaka za 'obdarzenie' Polski tow. Edwardem Gierkiem, którego długi będą spłacać jeszcze chyba dwa następne pokolenia Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loggy Re: Aha, jeszcze jedno. IP: *.pik / *.wbp.zabrze.pl 21.10.02, 10:47 Edward Gierek nie byl Slazakiem. Prosze sie trzymac faktow i nie przypisywac nam tego pana! L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benon Re: Aha, jeszcze jedno. IP: *.pl 21.10.02, 11:19 Gość portalu: loggy napisał(a): > Edward Gierek nie byl Slazakiem. Prosze sie trzymac > faktow i nie przypisywac nam tego pana! > L. Już o tym napisałem dzisiaj w komentarzu o Gierku. Proszę się trzymać faktów, sprawdzać listę komentarzy i je czytać, a potem polemizować...! A po uzyskaniu przez Śląsk autonomii, niech BUNDESREPUBLIK SCHLESIEN SPŁACI DŁUGI, które tow. Gierek i jego CZERWONA - ŚLĄSKA!!! - MAFIA ZACIĄGNĘŁA, DOPROWADZAJĄC POLSKĄ GOSPODARKĘ NIEMAL DO BANKRUCTWA!!! FERTIG ??? Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek A zabierajta swoje d.u.p.s.k.a ! ! ! 20.10.02, 14:24 A zabierajta swoje d.u.p.s.k.a! Nie mam nic przeciwko temu. Tylko od dzisiaj żadnych dopłat z budżetu centralnego do niepotrzebnych nam kopalń a odprawy dla górników (40.000,00 zł netto) potraktujcie jak pożyczkę i SPŁAĆCIE. I tak jak pisał Pan Chaladia: żadnych saksów w Polsce! _______________________________________ ...i w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu... >>>--- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanin Re: Autonomia dla Slaska IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 20.10.02, 17:21 Witam, powiem szczerze, że nie chciało mi się zabierać tutaj głosu, ale widzę trochę mylacych informacji w postach od Państwa, ok zaczynam... 1. RAS czyli ruch autonomistów nie jest dzisiaj niebezpieczny. Ich pojęcie autonomii może stać się dopiero groźne w perspektywie, powiedzmy 50 lat. Liczą na niezalezność regionów w UE, ale UE nie będzie strukturą złożną z regionów tylko z państw narodowych (niestety Arnoldzie) BTW regionalizacja w UE wzięła się z nienawiści Walonów do Flamandów (wiem co mówię, niestety :-) 2. Większość ślązaków nie chce autonomii, mimo, że mamy naprawdę pokręconą przeszłość. Moja mama np. jako dziecko stała pod murem, porzed sowieckim plutonem egzekucyjnym i uratował ją wujek, który został przymusowo wcielony do wermahtu, z którego uciekł, wstąpił do sowieckiej armii żeby dostać się Polski i akurat razem z nimi zajął miasto. Dziadek nie został zesłany do Katynia, bo zaczął mówić po niemiecku i sowieci totalnie zgłupieli i go puścili. Po powrocie do domu zakładał struktury AK. Nie piszę o tych wszystkich którzy walczyli o Polskę w powstaniach i wielbili Piłsudzkiego. 3. Teraz trochę trudniejsze tematy ;-) Na ślasku, a konkretnie w województwie ślaskim wypracowywane jest 18 proc. PKB, nie jest to tyle co w latach 70.tych (nawet do 28 proc.) ale biorąc pod uwagę powierzchnię (tylko 4 proc.) nie jest to zły wynik. 4. Reforma górnictwa. Z górnictwa odeszło 100 tys. osób. 40 proc. górników, którzy wzięli odprawy przeznaczyło je na otwarcie własnych firm, wiekszość zmieniła zawody i pracuje w innch. Częśc wyjechała w swoje rodzinne strony (liczono na to, że wyjedzie znacznie więcej przyjezdnych, razem z pieniędzmi, które pozwolą na rozpoczęcie własnych biznsów w pozostałych regionach - ich rodzinnych) Polska refoma górnictwa jest najlepiej ocenianą refomą w europie. Mówią to przedstwiciele Hiszpanii, Angli, Francji - tam też to przerabiali, tylko ze znacznie gorszymi skutkami, np. własną firmę zakładoało ok. 3-4 proc. 5. Teraz nas czekają zwolnienia w hutnictwie, powiedzmy 20-30 tys. osób. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Autonomia dla Slaska 20.10.02, 18:28 Pytanie było postawione zaczepnie, to i odpowiedzi były adekwatne. Śląsk będzie musiał "znaleźć" się w Europie, gdzie przemysłowe zagłębia Niemiec, Francji czy Anglii dawno już się zreformowały i kwitną. Nie sądzę, by ktokolwiek w Polsce życzył sobie secesji któregokolwiek regionu, ale też nie sądzę, by był sens kogokolwiek trzymać "na siłę". Po to idziemy do Zjednoczonej Europy. Nie wiem, czy kiedykolwiek Śląskowi będzie bardziej po drodze z Niemcami lub Czechami niż z Polską, ale póki co, to myślę że z Polską Śląskowi nie jest tak najgorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral.bb Re: Autonomia dla Slaska IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.02, 21:22 Gość portalu: Arnold napisał(a): > Wpadlem na chwile z prostym pytaniem: czy Warszawiacy maja cos przeciwko > autonomii dla Slaska? Pozdrawiam - Arnold Nie dość że przez 50 lat mieli przywileje jak partyjni aparatczycy to w ramach nowego podziału administracyjnego dostały im się kontraktem politycznym regiony powiatów bielskiego i żywieckiego, których mieszkańcy w większości na słowo ślązak dostają torsji. Sprawdźcie ankiety na portali www.bielsko.biala.pl: " Czy jestes za tym, aby razem z wyborami samorzšdowymi przeprowadzić w BB referendum nt przyłšczenia do Małopolski? (390) Tak (316) 81% Nie (74) 19% ------------------------------------------------------------------------------- - Który z regionów jest ważniejszy dla Bielska-Białej z punktu widzenia kontaktów gospodarczych: (692) małopolski (469) 68% slaski (223) 32% " Ja bym im przy planowanej zmianie administracyjnej na 8 województw ? utworzył woj. śląskie ze stolicą w Opolu. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Autonomia dla Slaska 20.10.02, 22:08 Gość portalu: gooral.bb napisał(a): > Nie dość że przez 50 lat mieli przywileje jak partyjni aparatczycy Ciekawe tylko skąd przybyli? Masz chęć na cytaty źródłowe jak traktowano autochtonów? >to w ramach > nowego podziału administracyjnego dostały im się kontraktem politycznym > regiony powiatów bielskiego i żywieckiego, których mieszkańcy w większości na > słowo ślązak dostają torsji. Smutny przejaw ksenofobii, trudno :( > Ja bym im przy planowanej zmianie administracyjnej na 8 województw ? utworzył > woj. śląskie ze stolicą w Opolu. O, bardzo chętnie, ale nowe województwo nazwałbym górnośląskim. Jeśli śląskie to ze stolicą we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral.bb Re: Autonomia dla Slaska IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.02, 22:36 albrecht1 napisał: > Gość portalu: gooral.bb napisał(a): > > > Nie dość że przez 50 lat mieli przywileje jak partyjni aparatczycy > Ciekawe tylko skąd przybyli? Masz chęć na cytaty źródłowe jak traktowano > autochtonów? Jakie to ma znaczenie skoro obecnie wszyscy jesteśmy tam gdzie nas przywiał los lub zdecydowali nasi przodkowie, większość ziem zachodnich to sami 'osiedleńcy' i co może ich chcesz znowu wysiedlić ? oni są tak samo u siebeie jak my. A skoro wszyscy chętnie korzystali z przywilejów to tak jak w prawie, nie ma okoliczności łagodzących. > >to w ramach > > nowego podziału administracyjnego dostały im się kontraktem politycznym > > regiony powiatów bielskiego i żywieckiego, których mieszkańcy w większości > na > > słowo ślązak dostają torsji. > > Smutny przejaw ksenofobii, trudno :( To nie ksenofobia tylko naturalny odruch na śląskie chamstwo, butę i prymitywizm > > Ja bym im przy planowanej zmianie administracyjnej na 8 województw ? utwor > zył > > woj. śląskie ze stolicą w Opolu. > > O, bardzo chętnie, ale nowe województwo nazwałbym górnośląskim. > Jeśli śląskie to ze stolicą we Wrocławiu. Nie ciesz się za szybko bo najbardziej prawdopodobne jest to że dla wyrównania szans powiaty bielski i żywiecki będą tak jak w poprzednich wszystkich planach 8 -12 w woj. małopolskim. Czytając wszystkie wypowiedzi naszych śląskich współforumowiczów wyedukowałem się że śląsk to opolszczyzna a to co dzisiaj nazywa się śląskiem to górny śląsk, w przeciwieństwie do dolnego.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arnold Re: Autonomia dla Slaska IP: 213.186.78.* 20.10.02, 23:57 Male sprostowanie, drobiazg, ale wazny, pan Gierek nie byl ze Slaska, ani nie byl Slazakiem, byl Polakiem z Kongresowki, z woj. w miedzywojniu kieleckiego, dokladnie z Sosnowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benon W sprawie tow. Gierka. IP: *.pl 21.10.02, 08:43 Gość portalu: Arnold napisał(a): > Male sprostowanie, drobiazg, ale wazny, pan Gierek nie byl ze Slaska, ani nie > byl Slazakiem, byl Polakiem z Kongresowki, z woj. w miedzywojniu kieleckiego, > dokladnie z Sosnowca. Wiedziałem, że właśnie coś takiego napiszesz, skoro tow. Gierek faktycznie był z Sosnowca )zresztą, zdaje się, że jest tam pochowany)... Że niby Zagłębie i Śląsk to dwie różne rzeczy, nie mają ze sobą nic wspólnego, itd. Od lat to słyszę. Wiesz, co Ci na to powiem jako Warszawiak? Że dla mnie to Twoje zastrzeżenie jest ŚMIESZNE. Z Sosnowca do Katowic jest bliżej niż ode mnie do Pałacu Kultury (mieszkam na Ursynowie). Natomiast fakt, że Gierek razem z rodziną i otoczeniem (vide b. synowa, mieszka i pracuje w Zabrzu), zawsze się ze Śląskiem utożsamiali, faworyzując ten region w dekadzie 1971-1980 kiedy mogli i jak tylko mogli, pakując właśnie tam wielkie inwestycje, i ściągając do stolicy masę aparatczyków właśnie stamtąd. Rządziła wtedy Polską tzw. "mafia śląska". Nawet jedyna zbudowana wtedy droga ekspresowa, tzw. "gierkówka", prowadzi z Warszawy właśnie do... Katowic, jakże by inaczej. Sosnowiec i Katowice są obok siebie, ta sama gospodarka, krajobraz, mentalność, interesy... Tak to wygląda z perspektywy warszawskiej, a te Wasze bajdurzenia o Kongresówce sprzed 100 lat itp. są dla nas po prostu KOMICZNE i nikogo tu nie interesują. Tak więc, Arnoldzie, Twoje zastrzeżenie z warszawskiego punktu widzenia (a to Cię przecież interesuje), jest BEZZASADNE. Zresztą, z tego co piszesz widzę, że jesteś zbyt młody, by pamiętać czasy tow. Gierka, stąd Twoja wiedza o nich jest chyba ograniczona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MONDRY Re: W sprawie PROFDY IP: *.racke.de, / 192.168.6.* 21.10.02, 11:59 Myntalnos Slonzokuf i tych z Zaglymbia tako samo - smiych, panie specjalisto, smiych ......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arnold Re: W sprawie tow. Gierka. IP: 213.186.78.* 22.10.02, 23:19 Podrzucam link na temat falszywego rozumienia polozenia Slaska na mapie: www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=59&w=3170570&a=3354125 Odpowiedz Link Zgłoś
btb Re: Autonomia dla Slaska 21.10.02, 10:34 Wszystko jedno czy Śląsk będzie autonomiczny, czy nie, ale na pewno trzeba zlikwidować nadmiar śląskich miast. Argumenty są te same, co w przypadku gmin warszawskich. Po co komu te samodzielne Chorzowy, Zabrza i Sosnowce? Przeciętny Polak zupełnie się w tym chaosie nie orientuje. Komu do czego potrzeba tylu radnych i ich diet? Moją gminę zlikwidowano bez pytania, to i po likwidacji Będzina świat się nie zawali. Wystarczy mu status dzielnicy Katowic. Będzinianie i pozostali Zagłębiacy na pewno będą bardzo dumni ze swoich dwumilionowych Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MONDRY Re: Autonomia dla Slaska IP: *.racke.de, / 192.168.6.* 21.10.02, 12:03 Bendzin dzielnicom Katowic, to je wic. To tak samo dzialo jak Warszawa jako dzielnica .... Krakowa. Szanowny Panie, co Pan wiesz o tym zawilym temacie ? Niente! Odpowiedz Link Zgłoś
btb Nie czyń drugiemu, co tobie niemiłe. 21.10.02, 15:30 Myślę, że więcej o tym wiem niż autorzy nowej ustawy warszawskiej o Warszawie. Ich aktywność zaczęła się od nawiedzenia pewnego posła z Bytowa. Potem go zastąpił przedstawiciel innej metropolii - Elbląga. Odpowiedz Link Zgłoś
btb Wielkie Katowice 21.10.02, 10:37 Wszystko jedno czy Śląsk będzie autonomiczny, czy nie, ale na pewno trzeba zlikwidować nadmiar śląskich miast. Argumenty są te same, co w przypadku gmin warszawskich. Po co komu te samodzielne Chorzowy, Zabrza i Sosnowce? Przeciętny Polak zupełnie się w tym chaosie nie orientuje. Komu do czego potrzeba tylu radnych i ich diet? Moją gminę zlikwidowano bez pytania, to i po likwidacji Będzina świat się nie zawali. Wystarczy mu status dzielnicy Katowic. Będzinianie i pozostali Zagłębiacy na pewno będą bardzo dumni ze swoich dwumilionowych Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlik Autonomia to szansa dla Slaska IP: *.cpe.quickclic.net 21.10.02, 17:12 Autonomiczny region Sslask to w tej chwili jedyna szansa dla tego regionu,na dalszy rozwoj,w chwili obecnej Warszawa nie ma zadnej wizji rozwoju tego regionu,a wszystko do tej pory zprowadza sie do tego ze jakos to bedzie,region ten byl uwazany swego czasu za najlepiej rozwiniety ibogaty w Europie,dzisiaj niestety totalny upadek,i zapasc gospodarcza pogarszajaca sie z roku na rok.Coz z tego ze wyplacono gornikom wyprawki?,to bylo i tak najtansze rozwiazanie bo nie stworzono nowych miejsc pracy gdzie ludzie mogliby pracowac,powodzenie raformy?!!,jakiej reformy,zamykanie hut i kopaln,zwalnianie ludzi to reformy?,Gierek p0dniosl poziom zycia Polakow kosztem Slaska i Slazakow,doprowadzil do katastrofy ekologicznej i gospodarczej,jak sie mowilo "na jednej gorniczej lopacie siedzi czterech innych",ale z drugiej strony gdyby nie on to dzisiaj jeszcze nie wszyscy mieliby prad w domu,nie mowiac juz o lazience itp,autonomiczny Slask to tez szansa dla Polski,bo wtedy wiecej inwestorow sie pokaze,silny region to tez silne panstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k`k Re: Autonomia to szansa dla Slaska IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 21.10.02, 18:34 Z tytułem się zgadzam,reszta to stek bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral.bb Re: Autonomia to szansa dla Slaska IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.02, 22:33 Ruch Autonomii Śląska uważa ....., a zresztą kto by się tam interesował co oni uważają :) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudis Jestem przeciw 22.10.02, 12:32 bo to osłabia struktury całego państwa. Ślązacy zdaje się że w połowie pochodzą zza Bugu i jakaś autonomia kulturalna to tak jakby Warszawa się wydzielała razem z Mazowszem od reszty kraju. Ktoś pisze o "niemieckości Śląska" tyle że Niemcy byli tam po Słowianach -protoplastach Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Jestem przeciw IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.10.02, 23:42 Nie znasz historii, juz zdrowy rozsadek musi Tobie powiedziec, ze mogli byc tylko przed Slowianami, bo jako indogermanski narod, przyszli z Indii, a byli w Europie przed Slowianami. Skad sie wzieli Silingowie i Hastingowie na Slasku??? Pierwsze panstwo ruskie tez Germani zalozyli, ale skad ty to masz wiedziec??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frustrat Re: Autonomia dla Slaska IP: *.ien.com.pl / 192.168.100.* 23.10.02, 13:34 wszyscy w europie sie jednocza a slask chce sie wydzielac. to swiadczy o zacofaniu tego regionu. panowie - XX wiek juz sie skonczyl. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius Re: Autonomia dla Slaska 03.11.02, 17:19 Gość portalu: frustrat napisał(a): > wszyscy w europie sie jednocza a slask chce sie wydzielac. to swiadczy o > zacofaniu tego regionu. panowie - XX wiek juz sie skonczyl. Nie sadze, aby ktokolwiek w Europie chcial laczyc sie z obecna Polska. W kazdym razie sluchy niosa wrecz odwrotne wiesci. W Europie nie kochaja komuny. Silesius Odpowiedz Link Zgłoś