mwk2 13.09.06, 20:19 Wydaje sie jakby parking byl skonczony a samochody pod blokiem jak staly jak stoja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gberezowski Re: kiedy parking 13.09.06, 22:47 bo nadal nie jest odebrany przez straż i innych Odpowiedz Link Zgłoś
gberezowski Re: kiedy parking 04.10.06, 14:48 dziś dzwoniłem do Arche. poinformowano mnie, że nie ma jeszcze stosownych dokumentów. budynek ma być oddany do końca października, "ale prawdopodobnie będzie to już w przyszłym tygodniu". tymczasem w parkingu nocują sobie w najlepsze jakieś samochody dostawcze, a Ci, którzy zapłacili muszą koczować na chodnikach i podjazdach. w nocy to chyba ani karetka ani straż pożarna nie przejechałaby pod budynkiem B. nie wiem jak Wy, ale ja już zapłaciłem i zgodnie z moją umową budynek powinien być oddany do końca września br. nie ma niestety mowy o żadnych odsetkach karnych za opóźnienia. czy mimo to można jakoś Arche zmusić do przyspieszenia tego procesu? Odpowiedz Link Zgłoś
gberezowski Już jest 09.10.06, 19:28 właśnie przeczytałem ogłoszenie na budce strażnika, że od dziś (09/10) można korzystać z budynku garażowego. piloty są do odebrania w biurze sprzedaży Arche. Ciekawe, czy teraz WSZYSTKIE samochody znikną z chodników i dróg wewnętrznych. swoją drogą to mogliby pomyć okna w tym garażu. a może w czynie społecznym każdy przy swoim miejscu wymyje? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
b_78 Re: Już jest 09.10.06, 19:51 gberezowski napisał: > właśnie przeczytałem ogłoszenie na budce strażnika, że od dziś (09/10) można korzystać z budynku garażowego. piloty są do odebrania w biurze sprzedaży Arche. Ciekawe, czy teraz WSZYSTKIE samochody znikną z chodników i dróg wewnętrznych. To wreszcie dobra wiadomość. Poza tym, że mnóstwo z nas będzie miało gdzie parkować, będzie można wreszcie korzystać z chodników oraz przejeżdżać w cywilizowany sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
adams123 Re: Już jest 09.10.06, 20:12 zgadzam sie i jako jeden z użytkowników budynku garażowego mam nadzieje, że to oznacza brak samochodów pod budynkiem... boje sie ze zawsze ktos znajdzie wytłumaczenie , a bo to .... 1. zakupy przywiózł 2. stary TV wywozi 3. ściankę przestawia 4. robotnicy przyjechali 5. goście nie do końca byli pewni gdzie wjechać .,,,,,,, itd. itd..... oby tego nie było co się równa ....zero samochodów pod budynkiem ...... Odpowiedz Link Zgłoś
rdebiec Parkowanie pod budynkiem. 11.10.06, 17:15 > boje sie ze zawsze ktos znajdzie wytłumaczenie , a bo to .... > 1. zakupy przywiózł > 2. stary TV wywozi > 3. ściankę przestawia > 4. robotnicy przyjechali > 5. goście nie do końca byli pewni gdzie wjechać .,,,,,,, > itd. itd..... Bo takie jest życie ... Czy nie możemy ograniczyć zakazu do podjazdów, chodnika i zieleni? Auta stojące pod bokiem na uliczce wokół budynku B nie stanowią chyba zagrożenia? Nie blokują ewentualnego przejazdu pogotowia i straży. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinkiewicz Re: Parkowanie pod budynkiem. 12.10.06, 09:27 > Czy nie możemy ograniczyć zakazu do podjazdów, chodnika i zieleni? Nie trzeba specjalnie ograniczać, bo i tak nie wolno parkować w miejscach które wyminiłeś. > Auta stojące pod bokiem na uliczce wokół budynku B nie stanowią chyba > zagrożenia? Nie blokują ewentualnego przejazdu pogotowia i straży. Jestem przeciwny, bedzie taki sam bałagan jak teraz. Nie będzie można przejchać, będzie trzeba jeździć po chodnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
kacha311 Re: Parkowanie pod budynkiem. 12.10.06, 15:40 Popieram! Jak zakaz to zakaz. Ci co mają samochody a nie wykupili miejsc parkingowych i zamierzają parkować pod blokami nie będą mieli daleko po odbiór odholowanych aut - stosowny parking znajduje się o rzut beretem od osiedla, nie trzeba daleko jeździć ;) Ale czy warto? Odpowiedz Link Zgłoś
b_78 Re: Parkowanie pod budynkiem. 12.10.06, 17:44 marcinkiewicz napisał: > Auta stojące pod bokiem na uliczce wokół budynku B nie stanowią chyba > zagrożenia? Nie blokują ewentualnego przejazdu pogotowia i straży. > Jestem przeciwny, bedzie taki sam bałagan jak teraz. Nie będzie można przejechać, będzie trzeba jeździć po chodnikach. -------- Całkowicie popieram przedmówcę. Uliczka jest wąska a nie jest przecież jednokierunkowa. Samochody jeżdżą w obydwie strony i naprawdę nie ma sensu zbędne manewrowanie, cofanie, etc - tylko dlatego, że ktoś zechciał być "oszczędny" nie wykupując miejsca parkingowego. Odpowiedz Link Zgłoś
rdebiec Re: Parkowanie pod budynkiem. 16.10.06, 10:29 > Całkowicie popieram przedmówcę. Uliczka jest wąska a nie jest przecież > jednokierunkowa. Samochody jeżdżą w obydwie strony i naprawdę nie ma sensu > zbędne manewrowanie, cofanie, etc - tylko dlatego, że ktoś zechciał > być "oszczędny" nie wykupując miejsca parkingowego. Nie zaoszczędziłem na miejscu garażowym. Nie wiem skąd w przedmówcach tyle zajadłości. Może załapali się na miejsca w garażu podziemnym i nie mogą sobie wyobrazić że noszenie większych zakupów np z 4 piętra garażu naziemnego może być nieco kłopotliwe. Albo inna sytuacja: wracam z pracy i mam 15 minut na przebranie się i posiłek przed wyjazdem na zajęcia. Nie podoba mi się wizja odholowania auta jeśli je zostawię je pod blokiem na parę minut :-( Nie wiem ile osób "zaszczędziło" na wykupieniu garażu ale sądząc po ogłoszeniach na forum to chyba nie wystarczyło dla wszystkich. Co ci ludzie mają zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
mpbc Re: Parkowanie pod budynkiem. 16.10.06, 11:05 Kupując tutaj mieszkanie było wiadome iż parkowanie będzie możliwe TYLKO na parkingach (podziemnych i w budynku). Byłem o tym poinformowany w momencie zbierania informacji jak i podpisywania umowy przedwstępnej a było to dawno. Był to jedne z plusów, dzięki któremu zdecydowałem się no to osiedle. Oczywiście, jeżeli wspólnota zdecyduje inaczej, jest możliwość parkowania gdzie popadnie nawet w parku, wszystko zależy od nas. To my decydujemy gdzie można i czy można parkować na naszym osiedlu. Jak na razie jest uchwalony regulamin który obowiązuje na 95% osiedla (nie wiem jak zadecyduje wspólnota budynku „B” jeżeli chodzi o chodnik przy ich budynku bo tam regulamin nie obowiązuje) i w nim jest napisane iż NIE WOLNO parkować na terenie osiedla poza miejscami do tego wyznaczonymi. Odpowiedz Link Zgłoś
rdebiec Re: Parkowanie pod budynkiem. 16.10.06, 11:36 > Był to jedne z plusów, dzięki któremu zdecydowałem się no to osiedle. Ja się zdecydowałem ze względu na kort i co mam teraz zrobić :-( > Oczywiście, jeżeli wspólnota zdecyduje inaczej, jest możliwość parkowania > gdzie popadnie nawet w parku, Nie popadajmy w przesadę w żadną stronę, wiesz, że nie o to mi chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
mpbc Re: Parkowanie pod budynkiem. 16.10.06, 12:20 Musiałbyś przekonać do tego pomysłu większość mieszkańców, wtedy mógłbyś zmienić ten przepis. Nie wiem czy Ci się to uda, osoby z którymi rozmawiałem nie podobają się samochody zaparkowane na całym osiedlu, szczególnie denerwuje to mamy wyjeżdżające z klatek wózkami. Mi też się nie podoba by wejść do klatki muszę lawirować pomiędzy samochodami. W budynku „B” jest mniejszy problem, ale w „A” nawet czasami wjazd do garażu potrafi być zastawiony. ALe będzie tak jak zadecyduje większość. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinkiewicz Re: Parkowanie pod budynkiem. 16.10.06, 13:29 > noszenie większych zakupów np z 4 piętra garażu naziemnego może być nieco > kłopotliwe. > Albo inna sytuacja: wracam z pracy i mam 15 minut na przebranie się i posiłek > przed wyjazdem na zajęcia. Nie podoba mi się wizja odholowania auta jeśli je > zostawię je pod blokiem na parę minut :-( Jest kilka miejsc pod blokiem, które służyć będą do tego, żeby wypakować bagaże, zakupy, itp. Możesz tam zostawić samochód na kilka minut. Ale większym problemem będzie to, że nie wjedziesz na teren osiedla, jak nie będziesz miał pilota do otwierania bramy wjazdowej... M Odpowiedz Link Zgłoś
katekni Re: Parkowanie pod budynkiem. 16.10.06, 15:15 > Ale większym problemem będzie to, że nie wjedziesz na teren osiedla, jak nie > będziesz miał pilota do otwierania bramy wjazdowej Sądzę, że z tym, to raczej problemu nie będzie, bo niestety, panowie ochroniarze otwierają tę bramę komu popadnie i wcale nie interesuje ich, kto wjeżdża na nasze osiedle. Kto wchodzi, zresztą też... Odpowiedz Link Zgłoś
jeanette Re: Parkowanie pod budynkiem. 16.10.06, 16:29 Witam, poniewaz nasz administrator podal swoj adres mailowy (chyba administro@gazeta.pl), to mozna zebrac nasze propozycje co do egzekwowania wstepu na osiedle i postepowania z nielegalnie parkujacymi i wyslac do administratora. On przycisnie ochrone. Pozdrawiam, Jean Odpowiedz Link Zgłoś
radek-rayo Re: Parkowanie pod budynkiem. 17.10.06, 10:23 Był czas na programowanie pilotów garażowych na otwieranie bramy wjazdowej. Na początek proponuję następujące rozwiązanie: Otwierasz z pilota i wjeżdzasz. Jeżeli nie masz pilota, to "spowiadasz" się ochroniarzowi. Ten wpuszcza tylko w uzasadnionych przypadkach, np. rozładunek matariałów, mebli czy innych zakupów, i to na określony czas. Reszta może parkować na Etiudy, jak znajdzie miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanette Re: Parkowanie pod budynkiem. 17.10.06, 14:16 Popieram. Ochroniarz moglby wreczac kartke "GOSC", ktora taki samochod mialby na widocznym miejscu i spisywalby numer rejestracyjny i numer mieszkania. Drugi chroniarz robiacy obchod po osiedlu mialby wtedy kontrole nad tym, co stoi na osiedlu i o jakiej porze. Pozdrawiam, Jean Odpowiedz Link Zgłoś
adams123 Re: kiedy parking 09.10.06, 19:48 ja dzisiaj podpisywałem akt notarialny na którym oczywiście była obecna Pani Felińska i na moje pytanie o garaż powiedziała, że czekają na komplet dokumentów, bo zgody wszystkie są, ale chcą być pewni , że dokumenty tez dotra na czas... ja jedynie mam nadzieje, że kiedy budynek garażowy będzie oddany to znikna WSZYSTKIE samochodzy pod budynkiem... bo z tego co wiem, to nawet dla gości są miejsca na poziomie "0" a więc każdy samochód pod budynkiem powinien byc "tępiony" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jeanette Re: kiedy parking 09.10.06, 20:30 Jest to dosc latwe do egzekwowania. Wystarczy, ze wspolnota przyjmie uchwale o odholowywaniu samochodow, ktorych wlascicieli nie da sie ustalic, lub nie beda zbyt chetni do zabrania samochodow. W wielu wspolnotach w Warszawie takie cos funkcjonuje z duzym skutkiem. Pozdrawiam, Jean Odpowiedz Link Zgłoś
mpbc Re: kiedy parking 10.10.06, 07:40 O ile wiem to nawet taki znak stoi u nas (zakaz parkowania z lawetą pod spodem). W momencie jak tylko garaż będzie ukończony regulamin osiedla powinien zadziałać a ochrona informować. Ilu teraz ochroniarzy jest na osiedlu w dzień a ilu w nocy? Odpowiedz Link Zgłoś
haniula1 Re: kiedy parking 10.10.06, 11:10 Czy wiecie cos więcej nt miejsc dla gości (prawdziwych a nie naciąganych)? Gdzie? Ile? Pozdr, H Odpowiedz Link Zgłoś
mpbc Re: kiedy parking 10.10.06, 12:46 Dawno temu, jak kupowałem mieszkanie, miało być kilkanaście i takie osoby miały dostawać przepustkę „Gość” na bramie upoważniającą do parkowania na miejscach dla gości. Oczywiście przepustka miała być umieszczona w widocznym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
akashha Re: kiedy parking 10.10.06, 13:09 Podczas spotkania wspolnoty Woronicza 76 (marzec tego roku) bylo powiedziane, ze miejsc dla gosci raczej nie bedzie. Potem to samo mi powiedziano w Arche... Odpowiedz Link Zgłoś
akashha Re: kiedy parking 10.10.06, 17:46 Był straszliwy chaos, a odpowiedź była cicha. Więc mogło umknąć. Zresztą, jak pisałam, dowiadywałam się jeszcze później w Arche i powiedziano mi, że parking dla gości raczej nie jest przewidziany - w domyśle: wolą wynająć niż mają być wolne miejsca... No ale może prezes zmienił zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
katekni Re: kiedy parking 10.10.06, 19:35 Podczas podpisywania aktu, Przedstawicielka Arche powiedziała, że takie miejsca są na pewno przewidziane. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gberezowski Re: kiedy parking 11.10.06, 16:12 wczoraj odbierałem pilota do budynku garażowego i pytałem o miejsca dla gości. podobno prawie cały pierwszy poziom jest przeznaczony dla gości. z resztą na liście z przypisanymi miejscami ok. 30 pierwszych było oznaczonych jako "goście". zaparkowałem wczoraj swój samochód na miejscu, które kupiłem, ale: - numeracja miejsc jest zła - w budynku syf i wiele rzeczy jest nie skończonych, a na poziomie 1 część garażu jest zamieniona na szopę z tabliczką "szatnia" - byłem jednynym, który tam zaparkował, a więc rano szedłem z duszą na ramieniu... Odpowiedz Link Zgłoś
marcinkiewicz Re: kiedy parking 12.10.06, 09:24 Podobno dla gości ma być poziom 0. Ten, do którego wjeżdza się od strony osiedla. Też wczoraj parkowałem i stał już jeden samochód. Rano okazało się, że drzwi wjazdowe były otwarte... Odpowiedz Link Zgłoś
gberezowski Re: kiedy parking 13.10.06, 22:52 zadałem Arche kilka pytań dot. garażu. poniżej ich odpowiedzi: Witam, W odpowiedzi na wczorajsze pytania dotyczące budynku garażowego: 1. Kwestia numeracji: postaramy się jak najszybciej rozwiązać problem i sprawdzić przynależność wybranego miejsca do obecnego numeru. 2. W przyszłym tygodniu zostanie całkowicie uprzątniety garaż. 3. Z informacji jaką otrzymałam od kierownika, winda została wczoraj uruchomiona, więc powinna już działać. 4. Co do drzwi wejściowych, to w tym przypadku juz administracja musi zadecydować, czy bedzie zamykana na klucz czy ogólnie dostępna. Odpowiedz Link Zgłoś
lulu_79 Re: kiedy parking 10.10.06, 10:19 rozmawiałam w czoraj z kimś z Arche i powiedzieli mi żebym zadzwoniła w środę bo prawdopodobnie będą piloty do odebrania, niestety dwa tygodnie temu słyszałam podobny tekst, tj. że w przyszłym tygodniu itp. Zobaczymy co usłyszę jutro... Odpowiedz Link Zgłoś
adams123 Re: kiedy parking 10.10.06, 15:20 odebrałem dzisiaj pilota, wiec potwierdzam. Odpowiedz Link Zgłoś
mpbc Re: kiedy parking 10.10.06, 15:47 Od kiedy egzekwujemy zakaz parkowania? Od soboty? Odpowiedz Link Zgłoś
marcinkiewicz Re: kiedy parking 10.10.06, 16:06 > Od kiedy egzekwujemy zakaz parkowania? Chyba od momentu jak wspólnota budynku B uchwali regulamin... Odpowiedz Link Zgłoś
mpbc Re: kiedy parking 10.10.06, 16:24 Regulamin już jest, podczas wiosennego spotkania wspólnoty tereny wspólne należały tylko do właścicieli budynku „A” i Arche . Teraz nowi właściciele mogą glosować za zmianą obowiązującego regulaminu – oczywiście jak będą chcieli i mieli wystarczającą liczbę głosów. Regulamin obowiązuje na całym terenie osiedla z wyłączeniem samego budynku „B” oraz chodnika i drogi przy nim. PS To oznacza iż jest zakaz parkowania samochodów z wyłączeniem tylko drogi i chodnika przy samym budynku „B”. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinkiewicz Re: kiedy parking 10.10.06, 16:29 Chyba poczekajmy, aż będzie papier, że bunkier budynek został przyjęty. I dajmy kilka dni tym, którzy nie odebrali jeszcze pilotów (np. my:) no i tym, którzy nie czytają tego forum i nie wiedzą o garażu. M Odpowiedz Link Zgłoś
mpbc Re: kiedy parking 10.10.06, 16:32 Dlatego zaproponowałem sobotę. Jest wtorek, za chwilę pojawią się ogłoszenia. Zresztą poczekajmy na oficjalną informację od Arche. Odpowiedz Link Zgłoś
adams123 Re: kiedy parking 10.10.06, 22:00 ambitnie dzisiaj zaparkowałem w garażu ;) cały "zadowolony" zamknąłem samochód i idę do wyjścia a tu zamknięte na klucz ;))))) wyszedłem bramą wjazdową i mam nadzieje, że rano się tam dostanę ;) ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
azoorek Re: kiedy parking 15.10.06, 15:41 waziutkie sa te miejsca w garazu. Ledwo starczy na wyjscie z samochodu. A jak sie trafi sasiadowie nie wjechac centralnie w miejsce, to z wsiadaniem moze byc problem. Odpowiedz Link Zgłoś