Gość: bth IP: *.acn.waw.pl 29.07.08, 23:07 "W siedzibie Astra" Na Boga, Astera ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gdabski Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 30.07.08, 00:42 > Na Boga, Astera ;-) W sumie to niby dlaczego? /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K2 Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: *.aster.com.pl 30.07.08, 13:41 W sumie niby dlatego, że nazwa brzmi Aster, a w dopełniaczu brzmi właśnie (kogo? czego?) Astera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O.P. Jaki sens tych przenosin, IP: *.dsl.bell.ca 30.07.08, 05:21 skoro jest gorzej? Zmowa z kablowkami? U mnie w Srodmiesciu nic nie widac i nikt nie wejdzie na dach przedwojennej kamienicy ustawiac antene! Zrob cos, Gazeto, przywroc ustawienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Jaki sens tych przenosin, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.08, 08:22 Zgadzam się z przedmówcą. U mnie (Białołęka, Nowodwory) zdecydowanie pogorszył się odbiór wszystkich kanałów. I niby mamy płacić abonament. Ha ha..... Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Jaki sens tych przenosin, 30.07.08, 08:33 Nadajniki na PKiN ostać się nie mogły. Za dużo już ich, za duża zainstalowana moc, co nie jest bez wpływu na mieszkających i pracujących w pobliżu. Pozatym planuje się obok jeszcze wyższe budynki, co by zasłoniło te nadajniki gdyby je tam pozostawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jowim Re: Jaki sens tych przenosin, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 13:51 Przenosiny argumentowano planowaną budową budynków które osłabią sygnał tv. Obiecywano poprawe warunków odbioru po przenosinach. Teraz wytłumaczeniem słabego sygnału z Łaz są wysokie budynki. Pewnie je wybudowano w nocy z 21/22lipca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rom2711 Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: *.skarpam.net 30.07.08, 07:23 A co na to wszystko KRRiT? A Pan Prezes? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: *.lekkerland.pl 30.07.08, 08:10 Pan z EmiTela zapomniał dodać, że firmy instalatorskie nie świadczą takich usług za darmo. Wiem, bo ustawiali mi Cyfrę. Zainkasowali 200 zł. Poza tym, co może Pan polecić osobom mieszkającym pod Warszawą. Tam nie ma kablówek. Czy mam sobie oblepić dom antenami satelitarnymi. Na Cyfrze nie ma np. Polsatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: conti3 Polsatu nie ma nawet tam gdzie widać bezpośrednio IP: 217.153.180.* 30.07.08, 08:13 wieżę Łazy np. pod Piasecznem, a na Ursynowie na bardzo dobrej antenie Polsat jest tylko z pasami. Reszta programówk OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Polsatu nie ma nawet tam gdzie widać bezpośre IP: *.acn.waw.pl 30.07.08, 12:54 > wieżę Łazy np. pod Piasecznem, a na Ursynowie na bardzo dobrej > antenie Polsat jest tylko z pasami. Reszta programówk OK. Sygnał jest za silny. Proponuję tłumik. Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: Polsatu nie ma nawet tam gdzie widać bezpośre 30.07.08, 12:58 Gość portalu: Pawel napisał(a): > > wieżę Łazy np. pod Piasecznem, a na Ursynowie na bardzo dobrej > > antenie Polsat jest tylko z pasami. Reszta programów OK. > Sygnał jest za silny. Proponuję tłumik. Proponuje zlikwidować wzmacniacze antenowe i zastąpić symetryzatorami. Dodatkowo można wymienić kabel antenowy, na dobrze ekranowany. Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 30.07.08, 09:19 Gość portalu: iwa napisał(a): >Wiem, bo ustawiali mi Cyfrę. Zainkasowali 200 > zł. Ile? 200 zł? Chyba,że to cena wraz z montażem,uchwytem i okablowaniem. >Poza tym, co może Pan polecić osobom mieszkającym pod Warszawą. > Tam nie ma kablówek. Czy mam sobie oblepić dom antenami > satelitarnymi. Na Cyfrze nie ma np. Polsatu. Nie.Wystarczy solidna antena wieloelementowa,może ze wzmacniaczem.Może zainstalowana wyżej,niż dotychczas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.M. Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: *.aster.pl 30.07.08, 10:28 Kolejna porażka Emitela.Po Konstantynowie i Woli Rasztowskiej, z obiektami rozwalonymi przez fachowców z tej firmy, kolej przyszła na Raszyn.Pora się przyznać do błędów panowie z Krakowa.A swoją drogą Warszawa powinna mieć nadawcze centrum radiowo - telewizyjne z prawdziwego zdarzenia jako stolica państwa, coś na wzór Berlina czy innych europejskich miast. Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 30.07.08, 10:41 Ależ miała mieć takie centrum nadawcze, o którym piszesz. Tyle że każda z proponowanych (wielu) lokalizacji była natychmiast oprotestowywana przez zawiązywany ad hoc Warcholski Komitet Protestacyjny Liberum Veto. Powód? Szkodliwe fale elektromagnetyczne. Zdaniem protestujących - te emitowane z PKiN są inne? Jakaś inna fizyka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: *.acn.waw.pl 30.07.08, 12:52 > zł. Poza tym, co może Pan polecić osobom mieszkającym pod Warszawą. > Tam nie ma kablówek. Czy mam sobie oblepić dom antenami > satelitarnymi. Na Cyfrze nie ma np. Polsatu. Akurat po przenosinach znacznie sie poprawilo pod Warszawa i ogolnie na Mazowszu. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 30.07.08, 08:21 Może być kwestia: (a) za słabego sygnału w danym punkcie - wtedy trzeba dać wieloelementową antenę kierunkową; (b) paradoksalnie: za silnego sygnału - wtedy trzeba domontować obwód tłumiący (pudełeczko wielkości paczki papierosów. Antena to nie jest kawałek drutu sterczący na dachu lub pokoju, połączony kawałkiem innego drutu z odbiornikem. To skomplikowany układ elektroniczny, który trzeba odpowiednio ustawić, zestroić i wyregulować. Każdy chce być "taki cwany ze o rany" i odbierać na gwoździu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lila Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: *.aster.pl 30.07.08, 08:26 Mieszkam przy północnej granicy Warszawy. Anteny (dobrej) ustawić nie sposób, obraz śnieży, trzeszczy albo nic nie widać. Kablówki tu nie ma... Normalnie super. Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 30.07.08, 08:37 Dlaczego nie sposób? Ludzie ciągnęli sygnał z dobrą jakością z PKiN z granic woj. mazowieckiego (kilkadziesiąt km). W Łazach są zaimstalowane kilkakrotnie większe moce. Naprawdę trzeba odżałować trochę kasy na dobrą, wieloelementową antenę - i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 30.07.08, 09:15 bobcat0210 napisał: > Dlaczego nie sposób? Ludzie ciągnęli sygnał z dobrą jakością z PKiN > z granic woj. mazowieckiego (kilkadziesiąt km). W Łazach są > zaimstalowane kilkakrotnie większe moce. Naprawdę trzeba odżałować > trochę kasy na dobrą, wieloelementową antenę - i tyle. Dokładnie.Sporo ludzi przez lata przyzwyczajonych było do tego,że silny sygnał z PKiN-u łatwo było odebrać albo na badziewnej antenie lub wręcz na kawałku przewodu.Teraz zmieniło się na lepsze i paradoksalnie w niektórych rejonach sygnał może być zbyt silny (wtedy niezbędny jest tłumik),w innych zaś porządna(nie badziewie z Wolumenu za 20 PLN) antena wieloelementowa.Jeszcze wspomnieć należy,że umiejscowienie anteny ma bardzo ważne znaczenie, czasami wystarczy jej przemieszczenie w górę lub w dół, w lewo lub w prawo dosłownie o kilkanaście,kilkadziesiąt centymetrów.Przy poprawnym montażu nie ma bata,to musi działać.Szkoda,że redaktorzyna Gazety nie pomyślał o tym,aby nawet tutaj założyć taki kącik praktycznych porad.Zapewne bobcat0210, ja i parę innych osób obeznanych nieco z tematem rzucilibyśmy nieco więcej światła na ten nieskomplikowany w sumie temat.Łatwiej napędzać jeleni kablówkom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: *.chello.pl 30.07.08, 10:18 Łatwo się wymądrzać jak nie ma się problemów z kaską i dysponuje jakąś wiedzą techniczną. Postaw się w sytuacji tysięcy dziadków gdzie wydatek 20 zł to dużo. A może firma Emitel powinna dopłacić ludzom do odpowiednich anten i je zamontować na swój koszt. A jak się im nie uda to płacić za sbonament. W końcu to oni narobili "bigosu", a haracz w postaci abonamentu to płać bez zwłoki co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: *.acn.waw.pl 30.07.08, 13:01 > się im nie uda to płacić za sbonament. W końcu to oni > narobili "bigosu", a haracz w postaci abonamentu to płać bez zwłoki > co? Oni zrobili tylko coś, co musieli dawno zrobić - pole EM w centrum Warszawy już od dawna było ,,dużo powyżej normy". Faketm jest, że emisja z PKiN w ogóle nie powinna mieć miejsca od początku, był to jeden z większych błędów ówczesnego Emitela, a właściwie jeszcze wtedy Tepsy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: *.spray.net.pl 30.07.08, 22:27 Gość portalu: Pawel napisał(a): > pole EM w centrum Warszawy już > od dawna było ,,dużo powyżej normy". Święte słowa! Często obserwowałem, a i sam doświadczałem kłopoty z otwarciem pilotem drzwi samochodu zaparkowanego koło Delikatesów przy Świętokrzyskiej (dokładnie na wprost Pałacu). Sygnał pilota "przykryty" był szumem z iglicy tak jak światło gwiazd w dzień jest zamaskowane światłem słonecznym. Gwiazda świeci, a jej nie widzimy! Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 30.07.08, 10:26 Jestem do dyspozycji. Chętnie sie podzielę swoimi doświadczeniami z tego jakże skomplikowanego problemu po tytułem "przestawianie anteny z PKiN na Łazy". Dworuję sobie w sposób oczywisty, sprawa jest prosta. Ze wszystkiego można zrobić problem na miarę kosmiczną, wtedy jest news. Całkowicie zgadzam się z Szanownym Przedmówcą, że zamiast epatować czytelników łzawymi opowieściami jak to pan X czy pani Y nie ma na ekranie nic (chlip, chlip) - warto otworzyć na łamach Gazety czy choćby tu w Internecie skrzynkę porad, gdzie można by się wymieniać doświadczeniami, zadawać pytania i skorzystać z rady innych. Wtedy by się okazało, że nie taki wilk straszny jak go malują. Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: Chcesz oglądać telewizję - zrób to sam :) 30.07.08, 10:51 bobcat0210 napisał: > Jestem do dyspozycji. Chętnie sie podzielę swoimi doświadczeniami z > tego jakże skomplikowanego problemu po tytułem "przestawianie anteny > z PKiN na Łazy". Dworuję sobie w sposób oczywisty, sprawa jest > prosta. Ze wszystkiego można zrobić problem na miarę kosmiczną, > wtedy jest news. Całkowicie zgadzam się z Szanownym Przedmówcą, że > zamiast epatować czytelników łzawymi opowieściami jak to pan X czy > pani Y nie ma na ekranie nic (chlip, chlip) - warto otworzyć na > łamach Gazety czy choćby tu w Internecie skrzynkę porad, gdzie można > by się wymieniać doświadczeniami, zadawać pytania i skorzystać z > rady innych. Wtedy by się okazało, że nie taki wilk straszny jak go > malują. Zgadzam się, przeniesienie nadajników było koniecznością nieodwracalność. Zamiast lamentu należy sobie wzajemnie pomóc, czego oczywiście Gazeta Warszawska nie ma zamiaru robić. Autor nawet nie zna poprawnych nazw firm o których pisze. Pewnie biedak przyjechał tu za chlebem i robi co może. No tak my tu komentujemy a ludzie płaczą, stąd polecam ten artykuł tym którzy chcą wziąć swoje sprawy w swoje ręce ;) www.dipol.com.pl/dostosowanie_instalacji_antenowych_br_do_nowego_nadajnika_w_warszawie_bib205.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu A ja mam dobą nieodżałowaną antenę i co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 16:38 I nic. Nadal psia mać śnieży a to dlatego,ze po drodze do Łazów sygnał zasłania mi: 1)Wawrzyszew 2)Chomiczówka 3)Bemowo 4)Jelonki Wszystko blokowiska po kilkanaście pięter. I co mądralo? W bunkrach najlepsza antena nie pomoże.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BogdanKa Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: *.ptim.net.pl 30.07.08, 08:56 Sytuację wykorzystują firmy zakładające SATkę. U znajomego był 'monter' i stwierdził, że 'sie nie da' i proponuje założenie Cyfry. Po moich oględzinach i podniesieniu anteny o 10cm obraz 'cudownie' się pojawił. Poważny problem za to mają osoby, które antenę miały np. na balkonie, a teraz wychodzi, że powinny łapać sygnał przez pół domu. Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna_zgazowni a ile sciagnal za wizyte ? 30.07.08, 13:29 u moich znajomych chce 150 !!! za sama ekspertyze Odpowiedz Link Zgłoś
maxpot Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 30.07.08, 08:56 To jest czyste złodziejstwo, odbierałem na antenie pokojowej, teraz nie ma nic. Ciekawe ile Ci od tv kablowej dołożyli się do tego interesu? Tak ma wyglądać dostęp do informacji XXI wieku ? Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 30.07.08, 09:52 Tak Maxpot. Technika daje coraz więcej, pożytek z niej rośnie - ale staje się też coraz bardziej wymagająca. Do traktora Ursus mozna było nalać byle wachy i jechał. Do nowoczesnego samochodu - odradzam. Jeśli ktoś sądzi że TV cyfrową będzie mógł odbierać na byle kawałku drutu, do czego się przyzwyczaił przez wiele lat telewizyjnej sięrmiężności - jest w grubym błędzie. Zabawne, jak wiele ludzi wydaje kupę forsy na najnowszy TV Full HD a na porządną antenę do niego - już szkoda kasy. No, ale TV stoi w salonie i można nim szpanować, a na dach mało kto zagląda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: *.chello.pl 30.07.08, 10:22 Człowieku o czym ty piszesz. Na większości dachów nie ma już możliwości instalowania indywidualnych anten. są po remontach i jest na nie udzielana gwarancja, a ta nie dopuszcza takich działań jak instalacjia anteny. Administracja i tak je zdejmie. Dowiedz się zanim coś mądrego będziesz chciał napisać. No chyba że ma się priv willę to sobie nawet teleskop możesz postawić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 30.07.08, 10:36 Przecież to oczywiste, że skoro administracja nie zezwala na indywidualne anteny na dachu - to ma obowiązek zainstalować zbiorczą i dostarczyć sygnał do każdego mieszkania. Wtedy też przekierowanie z PKiN na Łazy (i ew. przeregulowanie) spoczywa na tejże administracji i tamże trzeba to egzekwować. Z dyskusji wynika, że wypowiadają się ludzie którzy mogą mieć swoją antenę na dachu (niekoniecznie willa), piszą bowiem "kręciłem - i nic". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: *.acn.waw.pl 30.07.08, 13:05 > To jest czyste złodziejstwo, odbierałem na antenie pokojowej, teraz nie ma nic. > Ciekawe ile Ci od tv kablowej dołożyli się do tego interesu? Tak ma wyglądać > dostęp do informacji XXI wieku ? To, że odbierałeś na antenie pokojowej, to po prostu powinieneś się cieszyć, ale jednocześnie też nikt Ci nie gwarantuje odbioru na tejże i w ogóle odbiór telewizji analogowej nie jest przewidziany na odbiór na antenie pokojowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezadowolony Aster najdroższa i słaba IP: *.kredytbank.com.pl 30.07.08, 10:06 Aster 68PLN, a Spray 39 i lepsza oferta programowa. Aster pogarsza ofertę, a podnosi ceny jest już najdroższa na rynku.Tańsze są już nawet platformy cyfrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Wyłudzenie IP: *.chello.pl 30.07.08, 10:09 Niech cwaniaczki z Emitel-a opłacają ludzim którzy nie mogą z przyczyn technicznych złapać sygnału najtańszy abonament. Bez jaj jak ktoś jak ja ma okna na północ, a mieszkanie jednostronne to niby jak ma ustawić antenę na Łazy? Na pewno nie będę instalował anteny na dachu i prowadził kilka pięter kabla po ścianie bo komuś zachciało się przenosin i dogadał się z kablówkami. To jest zwykłe naganianie klientów do firm kablówkowych, a naprawdę są tacy których nie stać. Powinni płacić takim odbiorcą. Do cholery przecierz płacą abonament i mają prawa odbierać programy za darmo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Wyłudzenie 30.07.08, 10:44 Powiedzmy, że mamy rok 2010 i wyrosłyz e dwa wierzowce na drodze sygnału. Też do Emitela polecisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu Re: Wyłudzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 16:33 To można przenieść sygnał z Pałacu na te wieżowce. O tym samym mniejszym niż w Łazach natężeniu. Co za problem? Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Wyłudzenie 31.07.08, 15:15 Problem taki, że dalej natężenia pól będą za wysokie w Centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Wyłudzenie IP: *.acn.waw.pl 30.07.08, 13:21 > przyczyn technicznych złapać sygnału najtańszy abonament. Bez jaj > jak ktoś jak ja ma okna na północ, a mieszkanie jednostronne to niby > jak ma ustawić antenę na Łazy? A nie pomyślałeś, że mogły być też odwrotne sytuacje za czasów PKiN? Ja mieszkam na południu Warszawy, mam okna na południe, jestem przeciwnie do północy, dodatkowo mam ją zasłoniętą przez kilka bardzo wysokich i jakby tego brakowało w kierunku, na który mam okna nie ma żadnych budynków, ani innych przeszkód, które by mi mogły odbić do mnie sygnał z północy. Jak myślisz? Jaki jest u mnie sygnał z PKiN-u na kawałku drutu, teleskopie, czy innej antence na balkonie, czy przy oknie? Już Ci odpowiadam. Absolutnie żaden. Nawet sygnałów radiowych tu nie ma, nawet na profesjonalnym tunerze wartym pewnie więcej niż samochody niektórych się tu wypowiadających. I jakoś nigdy nie robiłem z tego faktu zamieszania, ani awantury, ani tym bardziej też nie kazałem komuś płacić mi za kablówkę, bo mi się należy. I zresztą nie tylko ja, bo tutaj mieszka trochę osób i jest dotkniętych tym faktem. Po prostu taka jest specyfika fal radiowych i trzeba się z tym pogodzić - ludzie ich nie wymyślili. A w górach, jak komuś jakaś górka przysłania odbiór, to do kogo ma rościć pretensje? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsw Re: Wyłudzenie IP: *.centertel.pl 30.07.08, 13:26 jak masz na taki tuner to czemu niewzieles sobie kablowki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Wyłudzenie IP: *.acn.waw.pl 30.07.08, 19:46 > jak masz na taki tuner to czemu niewzieles sobie kablowki? Wziąłem, bo musiałem. Wszak, to nie wina Emitela, czy samego PKiN-u była, że w takim niekorzystnym dla mnie kierunku stał. Po prostu zdawałem sobie sprawę, że jeżeli się przysłoni światło z żarówki, to będzie ciemno - identycznie jest z falami elektromagnetycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Re: Wyłudzenie IP: *.chello.pl 30.07.08, 19:11 No dobra nie miałeś sygnału to niewiele straciłeś ale niech sie wypowiadaja ci co mieli a dziś juz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Wyłudzenie IP: *.acn.waw.pl 30.07.08, 19:44 > No dobra nie miałeś sygnału to niewiele straciłeś ale niech sie > wypowiadaja ci co mieli a dziś juz nie. Straciłem, jak tu przyszedłem. Czy uważasz, że jeżeli się przeprowadziłem, to już mi się mniej należało niż innym? A co do obecnej sytuacji, to z oczywistych względów się tu pojawił odbiór i to nawet na gwoździu, choć rozumiem, że to może być tylko lokalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Niewielka strata IP: 217.17.44.* 30.07.08, 10:16 Brak telewizji moze zacheci niektorych do czytania ksiazek, albo czestszych spotkan z przyjaciolmi:) Odpowiedz Link Zgłoś
man345 Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 30.07.08, 10:16 Niech w koncu ludzie zaloza sobie normalna porzadna instalacje antenowa: antena yagi 16 elementow, zadnych przedwzmacniaczy czy wzmacniaczy, dobry kabel bez zadnych podzielnikow i jak umiesazcza ja na 10m od terenu albo wyzej wszystko bedzie hulac. "Instalatorow" ktorzy pakuja przedwzmacniacze i wzmacniacze nalezy wyrzucic - oni chca zarobic na sprzedazy wzmacniaczy tym samym pogarszajac odbior. A dla tych ktorzy nie maja anteny zewnetrznej a sa blisko PKiN i chca korzystac dlaej z anteny pokojowej jest wyjscie - niech zakupia odbiornik cyfrowy DVB-T i beda ogladac wiecej programow niz w analogu, cena 399-499zl, polecam sklep Hollex - przy okazji beda mogli obejrzec olimiade w HD nie placac nic kablowkom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maki Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: *.171.110.250.crowley.pl 30.07.08, 10:37 napisałeś : antena yagi 16 elementow, zadnych przedwzmacniaczy czy > wzmacniaczy, dobry kabel bez zadnych podzielnikow i jak umiesazcza ja na 10m od terenu albo wyzej wszystko bedzie hulac. Jaki teren masz na myśli pisząc o tych 10 m lub wyżej ? Odpowiedz Link Zgłoś
man345 Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 30.07.08, 11:34 10 m od powierzchni (od ziemi) albo wyzej. Trudno ogladac jak sie antene da 3m nad ziemia. Odpowiem tez koledze nizej: emeryt ktory ma 300zl ma kupic antene yagi za 40zl (dziwne ze do tej pory nie kupil?) i pare metrow kabla za kilka zlotych. Zamocowac antene i wszystko bedzie dzialac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maki Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: *.171.110.250.crowley.pl 30.07.08, 11:47 Z kupnem anteny nie będzie raczej problemu ( do Dipol-u rzut beretem ) , ale pytanie zasadnicze : na ile ta antena coś polepszy ? Dotychczas był nie zakłócony odbiór z siatki na balkonie 5 p. w 10 p. bloku ( orientacja budynku wschód-zachód ). Przestawienie anteny na południe o 90 % nic nie dało , więcej nie da rady bo trafiamy w ścianę naszego bydynku ( wyprowadzenie na dach niemożliwe ). Niektórzy sąsiedzi desperaci już dofinansowali operatorów kablowych , stąd to drążenie tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
man345 Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 30.07.08, 11:55 Mozna sprobowac z dobra antena ale jezeli nie da sie ustawic anteny na kierunek Lazow na scianie to powinno sie wyniesc antene na dach i podlaczyc do niej wszystkich. W kazdym razie polecam wyrzucenie wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy i proby na samej antenie. Mozna tez probowac na fali odbitej - wtedy trzeba by znalezc punkt od ktorego moze sie odbic fala z Lazow i w niego wycelowac. Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 30.07.08, 12:24 Gość portalu: Maki napisał(a): > Z kupnem anteny nie będzie raczej problemu ( do Dipol-u rzut > beretem ) , ale pytanie zasadnicze : na ile ta antena coś polepszy ? > Dotychczas był nie zakłócony odbiór z siatki na balkonie 5 p. w 10 > p. bloku ( orientacja budynku wschód-zachód ). Przestawienie anteny > na południe o 90 % nic nie dało , więcej nie da rady bo trafiamy w > ścianę naszego bydynku ( wyprowadzenie na dach niemożliwe ). > Niektórzy sąsiedzi desperaci już dofinansowali operatorów > kablowych , stąd to drążenie tematu. Jeśli masz widok na południe, czyli możesz uzyskać widoczność na Raszyn to zmiana anteny na kierunkową i kabla antenowego ma sens.W przeciwnym wypadku nawet po zastosowaniu nowej anteny ze wzmacniaczem będziesz miał na obrazie odbicia. Przy okazji warto zauważyć, że wielu odbiorców nie docenia roli dobrej jakości kabla antenowego. Często wymieniają tylko antenę a cały sygnał tracą w starym kablu antenowym pamiętającym czasy Gierka :D Swoją drogą dziwne, że nie można zainstalować anteny na dachu, jeśli w budynku nie ma anteny zbiorczej? Administracja zabroniła instalacji indywidualnych anten, to powinna wynegocjować z kablówką specjalny pakiet(minimum) dla swoich lokatorów. Takie pakiety w niektórych budynkach ma UPC a Aster udostępnia pakiet Antena. Bez widoczności optycznej na Raszyn lub na południową cześć nieba pozostaje tylko kablówka :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El_Silencio_Loco Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: 212.244.167.* 30.07.08, 11:06 a doczytałeś kretynie artykuł? co z emerytem który ma 300 zł??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubuś Puchatek Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: 195.248.72.* 30.07.08, 14:45 Nie 300 a 800 w co raczej wątpię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: 195.205.42.* 30.07.08, 13:43 Co do pierwszej części - nie do końca prawda. Jak nadajnik jest zasłonięty wysokim budynkiem, to co pomoże dobra antena kierunkowa. Poziom sygnału jest wysoki i tak, ale są odbicia. Ja mam antenę na dachu domu trzypiętrowego, a na kierunku na Łazy mam kilka bloków 10- i 15-piętrowych. Odbicia są, że aż miło. Jeszce nie próbowałem, ale DVB-T pewnie sprawę rozwiąże (BTW emisja DVB-T została na PKiN). A co do wzmacniaczy antenowych, to się zgadzam, że są instalowane bez sensu. Ale nie ma co się dziwić - instalatorami nie są przecież inżynierowie po radioelektronice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: *.acn.waw.pl 30.07.08, 13:46 > bloków 10- i 15-piętrowych. Odbicia są, że aż miło. Jeszce nie próbowałem, ale > DVB-T pewnie sprawę rozwiąże (BTW emisja DVB-T została na PKiN). Została, ale do czasu, do kiedy jest to emisja testowa. Właściwa emisja także będzie prowadzona z Łazów. Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: Emisja testow DVB-T(cyfrowa) z PKiN. 30.07.08, 13:58 Gość portalu: Pawel napisał(a): > Została, ale do czasu, do kiedy jest to emisja testowa. Właściwa emisja także > będzie prowadzona z Łazów. Docelowa emisja sygnału naziemnej telewizji cyfrowej DVB-T będzie również z Łazów. Zaletą sygnału cyfrowego jest brak problemu odbić i zakłóceń pogarszających jakość obrazu. Ponadto docelowa moc nadajnika to ~50 kW ERP co zapewni doskonały odbiór. Dziś odbieram sygnał DVB-T na Nowo dworach na zwykłej antenie bez wzmacniacza przy mocy nadajnika PKiN 1.3kW ERP. Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 30.07.08, 14:05 > Co do pierwszej części - nie do końca prawda. Jak nadajnik jest zasłonięty > wysokim budynkiem, to co pomoże dobra antena kierunkowa. Poziom sygnału jest > wysoki i tak, ale są odbicia. Dobry specjalista potrafi uzyskać dobry odbiór z sygnału odbitego. Potrzeba, wiedzy, czasu i dobrej woli :) Przy okazji multipleksy DVB-T na PKiN kodują wizje w MPEG4 a większość TV sprzedawanych odbiera MPEG2, więc trzeba dokupić kartę CI transkodując MPEG4=>MPEG2 (koszt ~200zł) o ile TV ma gniazdo na moduł CI. Tuner DVB-T z dekoderem MPEG4 ~500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 30.07.08, 10:31 W Falenicy odbiór OK. Przekręciłam tylko trochę antenę. Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna_zgazowni W Michalinie nie ma tez problemu - ale w samej ... 30.07.08, 13:02 Warszawie to masakra - na wrzecionie , bielanach - poprostu tragedia !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don-nie Re: W Michalinie nie ma tez problemu - ale w same IP: *.spray.net.pl 08.08.08, 18:43 ja na mokotowie też miałam tylko szumy i śnieżyce. więc w końcu się zdecydowałam i kupiłam n-kę. zaprzyjaźniam się z nią :) myślę, że to dobra inwestycja, bo będzie mi służyć na długo. a do tego tyle fajnych funkcji, programów i możliwości. super zabawa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Urusie tragedia Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: *.aster.pl 30.07.08, 11:02 mam jakis tam maly telewizorek - akurat wystarczal, zeby obejrzec jakies wiadomosci, od czasu do czasu film, troche sportu - i to wszystko na antenie pokojowej do tej pory odbieralem w normalnej jakosci na tej pokojowce wszyskie programy z "eteru" - teraz tylko 1 ledwo ledwo - inne dzialaja jak radio - mozna sluchac, nie mozna ogladac z antena przeszedlem sie po calym mieszkanu, rozne wysokosci, katy - nic - jest albo bardzo zle, albo wogole z tylka i tez musze zainwestowac w kablowke :( Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 30.07.08, 11:09 Gość portalu: w Urusie tragedia napisał(a): > mam jakis tam maly telewizorek - akurat wystarczal, zeby obejrzec jakies > wiadomosci, od czasu do czasu film, troche sportu - i to wszystko na antenie > pokojowej > do tej pory odbieralem w normalnej jakosci na tej pokojowce wszyskie programy z > "eteru" - teraz tylko 1 ledwo ledwo - inne dzialaja jak radio - mozna sluchac, > nie mozna ogladac > z antena przeszedlem sie po calym mieszkanu, rozne wysokosci, katy - nic - jest > albo bardzo zle, albo wogole z tylka > > i tez musze zainwestowac w kablowke :( Jeśli masz z okna widok w kierunku południowym na Raszyn, to możesz zainstalować antenę na oknie/balkonie. W przeciwnym wypadku pozostaje instalacja kablówki lub satelity np. Satelitarny Cyfrowy Polsat ma najtańszy pakiet za 9.90zł/mieś. Kablówka Aster ma pakiet Antena za ~24 zł/mieś. Antena pokojowa niestety nie zapewni poprawnego odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: *.acn.waw.pl 30.07.08, 13:40 Obawiam się, że w Ursusie, to może być nawet za silny sygnał. Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: Ustawienie anteny. 30.07.08, 13:51 Gość portalu: Pawel napisał(a): > Obawiam się, że w Ursusie, to może być nawet za silny sygnał. Dlatego wszelkie zmiany ustawienia anteny powinny być wykonywane na antenie bez wzmacniacza po przeglądzie stanu kabla antenowego i ewentualnej jego wymianie. Na podstawie słabszego sygnału łatwiej jest określić właściwe położenie anteny. Dopiero po ustaleniu jakości odbioru w zależności od tego czy są odbicia zmieniamy antenę na kierunkową. Jeśli po tych zabiegach poziom sygnału dalej jest zbyt mały (śnieżenie)instalujemy wzmacniacz antenowy. - Nadmiar zaufania jest głupotą, nadmiar nieufności nieszczęściem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Art Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: 193.46.186.* 30.07.08, 11:10 W Ursusie trzeba bylo antene przestawic o 180 stopni, TV4 tylko gorzej odbiera. A kablowka hehe moze jakis pismak wreszcie zainteresuje sie tym ze do domkow nie chca podlaczyc. Mi kiedys powiedzili zebym pociagnal sobie 3 km kabla na swoj koszt to mi podlacza i beda zbierac ode mnie abonament :D smiechu warte Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: Chcesz oglądać telewizję - Ursus 30.07.08, 11:35 Gość portalu: Art napisał(a): > W Ursusie trzeba bylo antene przestawic o 180 stopni, TV4 tylko > gorzej odbiera. A kablowka hehe moze jakis pismak wreszcie > zainteresuje sie tym ze do domkow nie chca podlaczyc. Mi kiedys > powiedzili zebym pociagnal sobie 3 km kabla na swoj koszt to mi > podlacza i beda zbierac ode mnie abonament :D smiechu warte Jeśli odbierasz wszystkie programy, to wymień kabel antenowy na dobrej jakości np. takiTRISET 113 będziesz miał wszystkie programy w dobrej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 30.07.08, 11:14 Przeciez oprócz kablówki typu Aster lub satelity jest jeszcze możliwość pakietu TV od TPSA. To idzie po kablu telefonicznym, więc jeśli ktoś takowy posiada - może to dla niego być jakaś opcja. Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 30.07.08, 11:22 bobcat0210 napisał: > Przeciez oprócz kablówki typu Aster lub satelity jest jeszcze > możliwość pakietu TV od TPSA. To idzie po kablu telefonicznym, więc > jeśli ktoś takowy posiada - może to dla niego być jakaś opcja. Zapomnij o tym rozwiązaniu, większość linii telefonicznych jest na tyle słaba że po podniesieniu prędkości ADSL do 6Mb/s (wymagana dla usługi TV) łącze przestaje stabilnie pracować co objawia się pikselizacją (kwadraciki na obrazie podobnie jak przy cyfrowej transmisji SAT). Znam dwie osoby, które w to zainwestowały i teraz żałują, a reklamacji TP nie uznaje. Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 30.07.08, 11:26 A to nie wiedziałem. Dzięki za info. Znajomy coś takiego rozważa, więc mu wyślę ostrzeżenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian z Wawy Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: 212.160.172.* 30.07.08, 14:40 Zapomnij o tym rozwiązaniu, większość linii telefonicznych jest na tyle słaba ż > e > po podniesieniu prędkości ADSL do 6Mb/s (wymagana dla usługi TV) łącze przestaj > e > stabilnie pracować co objawia się pikselizacją (kwadraciki na obrazie podobnie > jak przy cyfrowej transmisji SAT). Znam dwie osoby, które w to zainwestowały i > teraz żałują, a reklamacji TP nie uznaje. Dla samej tv jest 4 Mb/s + neostrada np 512 kb/s (multipakiet tp 512) i sam obraz jest bez zarzutu, ale livebox sie wiesza i rano trzeba go restartować, a to wkurza. Jezeli jest pikseloza na tv, to niekoniecznie wina linii telefonicznej, a często nie wyrabia karta (LIM) na urządzeniu stacyjnym (Stinger) w TP, bo obsługuje zbyt duzą ilość klientów z usługa tv, ale po reklamacji jest to przełączane na kartę mniej obciążoną.Najnowszy typ kart obsłuzy wszystkich klientów z usługą tv przy tłumienności linii około 50 dB, a to już kilka kilometrów od urządzeń. We Francji to działa i jest bardzo powszechna usługą. Oczywiście powinno być to tańsze i jeszcze udoskonalone z powodów częstego zawieszania się liveboxa i mogliby dać lepszego pilota do dekodera. Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 30.07.08, 15:17 Gość portalu: Marian z Wawy napisał(a): > Dla samej tv jest 4 Mb/s + neostrada np 512 kb/s (multipakiet tp > 512) i sam obraz jest bez zarzutu, ale livebox sie wiesza i rano > trzeba go restartować, a to wkurza. Jezeli jest pikseloza na tv, to > niekoniecznie wina linii telefonicznej, a często nie wyrabia karta > (LIM) na urządzeniu stacyjnym (Stinger) w TP, bo obsługuje zbyt duzą > ilość klientów z usługa tv, ale po reklamacji jest to przełączane na > kartę mniej obciążoną.Najnowszy typ kart obsłuzy wszystkich klientów > z usługą tv przy tłumienności linii około 50 dB, a to już kilka > kilometrów od urządzeń. We Francji to działa i jest bardzo > powszechna usługą. Oczywiście powinno być to tańsze i jeszcze > udoskonalone z powodów częstego zawieszania się liveboxa i mogliby > dać lepszego pilota do dekodera. Teraz mało kto korzysta z Neostrady z prędkością 512 kb/s. A jeśli ktoś ma Neo 2Mb + 4Mb TV to ma już ... a co z tymi co mają Neostradę 6Mb i TV? Ja wiem takich nie ma :) Dodatkowo należy pamiętać, że czy ktoś chce czy nie chce musi kupić usługę Neostrady żeby muć korzystać z Videostrady a to chyba bez sensu jeśli nawet nie ma komputera ? BTW w porównaniu do kablówki w której nic się nie wiesza jest to mało komfortowe rozwiązanie. Taki poziom stabilności może mieć produkt w fazie testów lecz nie w komercyjnej sprzedaży. Podsumowując, jeśli ktoś ma wolną gotówkę to może założyć sobie Videostradę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 11:31 U mnie na Powiślu - też przestało być widać, ale postanowiłam nic z tym nie robić. Trudno zaczynam życie bez tv - od 1 sierpnia złoże oświadczenie, że w związku nie dostarczaniem mi tv przestaje od sierpnia płacic abonament do czasu az ewentualnie kiedys zaloze kablowke, a teraz bede miec wiecej czasu i pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna_zgazowni Aha wizyta Pana Instalatora - 150 zl ! i to za... 30.07.08, 13:21 tydzien !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: Aha wizyta Pana Instalatora - 150 zl ! i to z 30.07.08, 13:45 krystyna_zgazowni napisał: > tydzien !!!! Anteny w Warszawie były instalowane przez 52 lata nadawania z PKiN. Zakładając, że czesc odbiorów "odpłynie" do kablówek to i tak do poprawienia pozostanie mnóstwo instalacji antenowych, więc nie narzekaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kether Re: Aha wizyta Pana Instalatora - 150 zl ! i to z IP: *.subscribers.sferia.net 30.07.08, 13:54 Cały tydzień będzie tą antenę instalował? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antifa skanda!!!! IP: *.crowley.pl 30.07.08, 14:06 Szkoda że nie ma na tym forum żadnego polityka, który kompetentnie wytłumaczył mi dlaczego mam płacić abonament, skoro bez dodatkowych opłat (kablówka, tel. cyfrowa) nie mogę w domu oglądać telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: skanda!!!! 30.07.08, 14:23 Gość portalu: antifa napisał(a): > Szkoda że nie ma na tym forum żadnego polityka, który kompetentnie > wytłumaczył mi dlaczego mam płacić abonament, skoro bez dodatkowych > opłat (kablówka, tel. cyfrowa) nie mogę w domu oglądać telewizji. Jeśli nie oglądasz nie płacisz. Inną sprawą jest zasięg nadajnika którego zostałaś pozbawiona. Polecam kontakt z Centrum Informacji Konsumenckiej UKE www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?place=Menu01&news_cat_id=326&layout=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu I owszem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 16:36 Nikt nie zmusza do posiadania odbiornika tv... taaa.... ciekawe kiedy zrobią abonament na komputer... Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 30.07.08, 14:15 Szanowni Państwo, nie szafujcie tak tymi antenowymi (a) przedwzmacniaczami i (b) wzmacniaczami. (a) mają zastosowanie, kiedy antena ustawiona jest daleko od odbiornika (przykładowo: na szczycie wzgórza) i kabel doprowadzający bardzo długi, a więc bedą z tego tytułu straty na przewodzie. Dodanie przedwzmacniacza w sytuacji kiedy źle ustawiona antena łapie nie tylko sygnał, ale wszystkie odbicia i szumy - nie tylko nie poprawi, ale wręcz pogorszy sytuację. Jego charakterystyka pracy jest bowiem taka, że wzmacnia w większym stopniu owe zakłócenia i szumy niż użyteczny sygnał, czyli odstęp od szumów się zmniejsza. (b) natomiast mają zastosowanie wtedy, kiedy sygnał kierujemy na jakąś instalacje lokalną do wielu gniazdek, np. w domku jednorodzinnym. Dla zwykłej prostej sytuacji (jedna antena - jeden odbiornik) właściwym i skutecznym rozwiązaniem jest antena wieloelementowa. Im więcej-elementowa - tym zysk antenowy jest większy, sama zaś antena ma lepsze charakterystki kierunkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrado Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 14:40 > Nadajniki na PKiN ostać się nie mogły. Za dużo już ich, za duża > zainstalowana moc, co nie jest bez wpływu na mieszkających i > pracujących w pobliżu. Pozatym planuje się obok jeszcze wyższe > budynki, co by zasłoniło te nadajniki gdyby je tam pozostawić. A czy nie można było poporostu z czasem przenieść nadajniki na planowane "wyższe budynki" ?? Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 30.07.08, 14:53 A co by to dało jeśli chodzi o oddziaływanie pola magnetycznego na mieszkających i pracujących w pobliżu? Nic. Z tego właśnie powodu na PKiN nadawcy nie mogli wykorzystać pełnych przyznanych koncesją mocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 16:31 Teraz nie mogą tym bardziej. W Łazach też mieszkają ludzie... poza tym chciałabym się dowiedzieć gdzie odbierany sygnał jest lepszy niż poprzednio bo jak dotąd nikt tu nie powiedział,że miał złą telewizję a teraz ma lepszą. Nie ma osiedla w Warszawie na którym odbiór byłby dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: *.acn.waw.pl 30.07.08, 19:59 > Teraz nie mogą tym bardziej. W Łazach też mieszkają ludzie... Owszem, mieszkają, ale maszt w Łazach jest o wiele wyższy od PKiN-u, a ponadto - co najważniejsze - nie ma żadnych przeszkód na wysokości anten, przez bliska, silna wiązka sygnału nie jest odbijana na dół na domy ludzi. Paradoksalnie pod samym ośrodkiem w normalnych warunkach nie ma za specjalnie wysokiego pola elektromagnetycznego. PKiN tymi normalnymi warunkami nie jest, ponieważ ma niemalże na wysokości iglicy wiele wieżowców, przez co nie dość, że ludzie w nich są narażeni na bezpośrednią wiązkę z anten, to na dodatek te wieżowce tę silną wiązkę odbijają na dół, na zwykłe blokowiska, na samochody, na ludzi na dole. Ileż to nerwów się najedli kierowcy parkujący w centrum Warszawy i zamykający samochody centralnym zamkiem. Jest to jeden z wielu przykładów, bo na przykład fajny przydźwięk w budkach telefonicznych, albo zakłócenia innych urządzeń w centrum i wiele innych. Jak nietrudno się domyśleć takie dawki pola EM mogą nie być bez wpływu na ludzkie zdrowie. Naprawdę nie ma znaczenia, czy jest lepiej, czy gorzej. To jest zupełnie bezdyskusyjne w obliczu tego, jak duża ilość osób (w większości przypadków nieświadomie) przez wiele lat była narażona na na tyle duże pole EM, że nie pozostawało ono raczej bez wpływu na zdrowie osób przebywających w nim. Osoby niewtajemniczone po prostu tego nie wiedzą/nie wiedziały, ale grona będące w temacie od dawna dyskutowały o niesamowitości emisji z PKiN-u z tak dużymi mocami. > chciałabym się dowiedzieć gdzie odbierany sygnał jest lepszy niż poprzednio bo > jak dotąd nikt tu nie powiedział,że miał złą telewizję a teraz ma lepszą. Nie m > a > osiedla w Warszawie na którym odbiór byłby dobry. We wszystkich moich kilku miejscach odbioru na Górnym Mokotowie i Ursynowie odbiór znacząco się poprawił, choć zdaję sobie sprawę, że te dzielnice mają po prostu bardzo komfortowe położenie pod względem odbioru z tego obiektu, to jednak niesprawiedliwie jest powiedzienie, że ,,Nie m > a > osiedla w Warszawie na którym odbiór byłby dobry.". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu Świetny powód by przestć oglądać telewizję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 16:29 i założyć dziadkom internet. Jak się zsumuje abonament i kablówkę to wychodzi,że interenet jest tańszy. Ja tam już drugi tydzień nie mam tv (co najwyżej widzę śnieżycę,ale i le można). Wahałam si z kablówką minimum.... ale na co mi to jak oglądałam tv przez godzinę dziennie albo i to nie? Olewam, od września wyrejestrowujemy tv. I tak już dawno nie było nic ciekawego, tylko przerywniki między reklamami. Pozdrawiam lav warszavka.bloog.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptasznik Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 19:38 Poczytajcie co-nie-co o przekazie cyfrowym DVB-T dla niektórych może być zbawieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
el_matador9 Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 30.07.08, 20:23 przeniesienie nadajników do łazów to skandal porównywalny z wysadzeniem w powietrze 640 metrowego masztu w Gąbinie przez KGB- istów zakamuflowanych jako wysokiej klasy monterzy w zabrzańskim Mostostalu w czasie pamiętnego przewrotu Janajewa w Moskwie.Gierek planował budowę potężnej warszawskiej 450 metrowej wieży telewizyjnej koło jeziorka gocławskiego, w pobliżu Trasy Łazienkowkiej - nic z tego w tym głupim, zacofanym społeczeństwie jak zwykle nie wyszło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: *.acn.waw.pl 30.07.08, 22:51 > przeniesienie nadajników do łazów to skandal No więc zaproponuj jakąś nową lepszą lokalizację, która nie będzie skandalem? Od razu mówię, że komin EC Kawęczyn odpada, bo już był i się nie sprawdził, poza tym są też inne przeszkody w wykorzystaniu niego. Komin EC Pruszków II, z którego nadaje RMF FM na 91 MHz także odpada, bo zarządza nim RMF FM i nie sądzę, aby chciało się nim dzielić. Zresztą ponoć też są problemy z ,,widzeniem go" z terenów, na których obecnie są problemy z Łazami. Faktem jest, że na kominie EC Pruszków II można byłoby lepiej skonstruować system antenowy niż w Łazach, ponieważ Łazy dodatkowo nadają na falach długich, przez co możliwości co do wieszania anten od nadajników TV na tym maszcie są bardzo ograniczone. Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 31.07.08, 09:45 Pozostaje pytanie po jaką cholerę są nam te fale długie? To jakiś anachronizm, od którego praktycznie cały świat dawno odszedł, albo nawet wogóle w to nigdy nie wchodził. U nas przesłanką za długimi było kiedyś, aby Warszawę słyszeli Polacy rozsiani po całej Europie. Teraz w dobie satelitów i Internetu ten argument całkowicie stracił rację bytu, dodatkowo kupienie tunera/receivera z długimi graniczy z niemożliwością. Pozatym dla docierania do odległych słuchaczy o wiele lepsze są krótkie. Pozostała już tylko możliwa do policzenia na palcach ilość nadajników w Europie, arabskich krajach Północnej Afryki i na terenach dawnego ZSRR. W całej reszcie świata poza tymi obszarami coś takiego jak fale długie jest nieznane, tam się utożsamia AM = fale średnie (choć tak naprawdę z technicznego punktu widzenia AM to również długie i krótkie). Czy nie lepiej byłoby: (a) zrezygnować z nadawania na falach długich; (b) PR-1 nadawać tylko na FM; (c) maszt w Łazach przeznaczyć wyłącznie dla TV i FM; (d) powrócić do praktykowanego przed latu (a obecnie nie wiedzieć czemu zarzuconego) modelu, że w każdym województwie/regionie oprócz licznych programów na FM są także lokalne programy (jeden lub kilka) na falach średnich? Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 31.07.08, 10:57 bobcat0210 napisał: > Pozostaje pytanie po jaką cholerę są nam te fale długie? To jakiś > anachronizm, od którego praktycznie cały świat dawno odszedł, albo > nawet wogóle w to nigdy nie wchodził. U nas przesłanką za długimi > było kiedyś, aby Warszawę słyszeli Polacy rozsiani po całej Europie. Pisz na temat, po co śmiecić :) Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 31.07.08, 11:21 Wydaje mi się, że to poniekąd jest temat. Mój Przedmówca wspomniał, ze fakt istnienia na maszcie w Łazach fal długich jest niejako przeszkodą i utrudnieniem dla rozwoju tamże nadajników TV. Więc się zastanawiam po co nam wogóle te fale długie. Ale może masz rację. To temat na oddzielną dyskusję. Pozdrawiam, Miłego Dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
lepus42 Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 31.07.08, 12:16 A może uda się odbudować maszt na Boernerowie który zasięgiem obejmował spory kawałek świata. Okolica jest mało zabudowana więc może udałoby się uniknąć protestów? Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: Chcesz oglądać telewizję - co dalej .... 31.07.08, 12:49 "Teoretycznie Warszawiacy powinni być zadowoleni ze zmiany. Za kilka miesięcy rusza nowe nadajniki telewizji cyfrowej, a w dużym mieście zawsze istniej możliwość skorzystania z telewizji kablowej. Jednak dwie główne sieci TVK: Aster i UPC, nie pokrywają swoim zasięgiem wszystkich chętnych. Kolejnym problemem są kolejki u instalatorów anten. Termin w połowie września już nikogo nie powinien dziwić. Argumenty o tym, że można to było zrobić wcześniej też nie mają zastosowania. Po pierwsze brak było informacji, po drugie – jeśli ktoś przestawił instalację wcześniej, to nie mógł odbierać programu ze starego nadajnika. Podobne problemy zaczęły występować z instalacją telewizji kablowej –proponowane są kilkutygodniowe terminy instalacji. Należy tylko mieć nadzieję, że przy kolejnej zmianie – na nadawanie cyfrowe – jaka czeka nas już niebawem, takich problemów nie będzie." Pełny tekst www.fkn.pl/1,462,1797400,1,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: *.acn.waw.pl 31.07.08, 13:08 Tak na zakończenie tego OT. > nawet wogóle w to nigdy nie wchodził. U nas przesłanką za długimi > było kiedyś, aby Warszawę słyszeli Polacy rozsiani po całej Europie. Obecnie zarówno Solec Kujawski, jak i Łazy nie wychodzą za daleko poza granice Polski tak, jak zawalone Konstantynów, więc argument ten siłą rzeczy upadł. > zrezygnować z nadawania na falach długich; (b) PR-1 nadawać tylko na > FM; (c) maszt w Łazach przeznaczyć wyłącznie dla TV i FM; (d) PR1 na 225 kHz i tak leci z Solca Kujawskiego, a z Łazów leci Polskie Radio dla Zagranicy na 198 kHz. Jak samo Polskie Radio przyznało oficjalnie - emisja ta jest prowadzona tylko i wyłącznie, aby nie zabrano nam częstotliwości 198 kHz. Beznadziejnej swoją drogą częstotliwości, bo nie dość, że można na niej nadawać z marnymi 200 kW (Solec Kujawski nadaje z mocą 1 MW), to na dodatek emisja jest ograniczona czasowo, bodajże od 8 do 18, a nie przez całą dobę. Jak widać Polskiemu Radiu nie szkoda (niemałych, bo to obiekt Emitela, Solec Kujawski jest ich własnością i to całkiem inne wtedy koszty) pod pretekstem niestracenia i tak nikomu niepotrzebnej i niewiele wartej częstotliwości. > powrócić do praktykowanego przed latu (a obecnie nie wiedzieć czemu > zarzuconego) modelu, że w każdym województwie/regionie oprócz > licznych programów na FM są także lokalne programy (jeden lub kilka) > na falach średnich? Tak, to by było dobre rozwiązanie, ale niestety PR z różnych powodów zrezygnowała wtedy z nadawania na falach średnich, a obecnie przywrócenie tych emisji jest już raczej niemożliwe, gdyż większość obiektów, z których je prowadzono wtedy, została zrównana z ziemią. To tyle na zakończenie tego OT. ;-) Chciałem po prostu rozjaśnić bardzo ciekawą kwestię nadawania na falach długich w Łazach. :> Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 31.07.08, 14:14 Serdeczne dzięki. Bardzo ciekawe. Jesteś wielki Pawle. Faktycznie w tej sytuacji nadawanie 198 kW z Łaz (skoro można z Solca Kujawskiego) wygląda albo na bezmyslność, albo złą wolę, albo bałagan organizacyjny. Na miejscu Emitela wyrzuciłbym po prostu ten nadajnik długofalowy z Łaz na zbity pysk. Czy odbudowa sieci nadawania programów lokalnych na średnich jest niemożliwa? To są relatywnie nieduże koszty, a i organizacyjnie czy technologicznie mało skomplikowane. Problem natomiast będzie, jeśli na skutek niegdysiejszej "roztropnej" decyzji (nie wiesz przypadkiem kiedy to było?) wycofania się z tego zakresu - te częstotliwości nam po prostu przepadły. W Ameryce, Kanadzie, Australii, Meksyku czy Japonii stacje AM (= średnie fale) przeżywają ostatnio ponowny rozkwit, wiele z nich nadaje nawet AM Stereo (tak, jest takie coś) Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: Łaży i długie fale 31.07.08, 16:50 bobcat0210 napisał: > Serdeczne dzięki. Bardzo ciekawe. Jesteś wielki Pawle. Faktycznie w > tej sytuacji nadawanie 198 kW z Łaz (skoro można z Solca > Kujawskiego) wygląda albo na bezmyslność, albo złą wolę, albo > bałagan organizacyjny. Na miejscu Emitela wyrzuciłbym po prostu ten > nadajnik długofalowy z Łaz na zbity pysk. Nadajnik w Łazach pełni funkcje zapasowego nadajnika dla obiektu Solec Kujawski np. na czas konserwacji lub awarii. Lepiej skupcie się na temacie artykułu zbytnie fantazjowanie szkodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Łaży i długie fale IP: *.acn.waw.pl 31.07.08, 17:26 > Nadajnik w Łazach pełni funkcje zapasowego nadajnika dla obiektu Solec Kujawski > np. na czas konserwacji lub awarii. Owszem, pełni taką funkcję, ale w sytuacji, kiedy Solec Kujawski pracuje normalnie, z Łazów nadawane jest Polskie Radio dla Zagranicy na przefantastycznej pod każdym względem częstotliwości 198 kHz. :>> > Lepiej skupcie się na temacie artykułu zbytnie fantazjowanie szkodzi :) Nikt tu nie fantazjuje. Faktem jest, iż gdyby nie to, że maszt w Łazach pełni rolę promiennika fal długich, można byłoby o wiele lepiej skonstruować na nim system antenowy do nadajników TV, co mogłoby być nie bez wpływu na jakość odbioru w Warszawie. Wydaje mi się, że nadajniki TV dla Mazowsza, w tym dla stolicy, powinny mieć większy priorytet niż jakieś tam nadawanie dosłownie na siłę czegokolwiek (puszczano tam już i Polskie Radio BIS i dublowano PR1, a obecnie Polskie Radio dla Zagranicy w zależności od humoru kierownictwa PR, więc to już wiele mówi) na falach długich. Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: Łazy długie fale i zasięg TV 01.08.08, 12:10 Gość portalu: Pawel napisał(a): > Nikt tu nie fantazjuje. Faktem jest, iż gdyby nie to, że maszt w Łazach pełni > rolę promiennika fal długich, można byłoby o wiele lepiej skonstruować na nim > system antenowy do nadajników TV, co mogłoby być nie bez wpływu na jakość > odbioru w Warszawie. Wydaje mi się, że nadajniki TV dla Mazowsza, w tym dla > stolicy, powinny mieć większy priorytet niż jakieś tam nadawanie dosłownie na > siłę czegokolwiek (puszczano tam już i Polskie Radio BIS i dublowano PR1, a > obecnie Polskie Radio dla Zagranicy w zależności od humoru kierownictwa PR, wię > c > to już wiele mówi) na falach długich. Problem nie jest w maszcie ale w jego lokalizacji. Wysoka zabudowa nie może być obsługiwana przez nadajnik umieszczony poza miastem.Warunkiem dobrego odbioru analogowej TV jest bezpośrednia widoczność anteny nadawczej. Większość dużych aglomeracji za granicą ma zawsze nadajniki TV przeznaczeniem dla obsługi miasta umieszczone zawsze w jego centrum. Nigdy nie da się uzyskać dobrego odbioru przy antenie za miastem. Wyjściem z sytuacji jest uruchomienie na potrzeby nadajników małej mocy do 5kW ERP obsługujących tylko Warszawę. W przeciwnym wypadku takie rejony miasta jak Powiśle Stare Miasto, Żoliborz i Praga Północ nie będą miały szans na dobry odbiór TV analogwoej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kola Re: Łazy długie fale i zasięg TV IP: *.171.110.250.crowley.pl 01.08.08, 12:22 I tu chyba jest przysłowiowy pies pogrzebany. Przyszedł do sąsiadki spec od RTV i próbował na nowej antenie z balkonu złapać sygnał z Łazów ( Wola ok. Lasku na Kole z widokiem na południe ). Gimnastykował się 2 godziny i skapitulował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę IP: *.acn.waw.pl 31.07.08, 17:18 > tej sytuacji nadawanie 198 kW z Łaz (skoro można z Solca > Kujawskiego) wygląda albo na bezmyslność, albo złą wolę, albo > bałagan organizacyjny. Nadawać na dwóch częstotliwościach z Solca Kujawskiego nie można, ale druga emisja na 198 kHz jest po prostu niepotrzebna. Prowadzi ją się na siłę, żeby nie stracić nikomu niepotrzebnej częstotliwości 198 kHz, która ze względu na swoje ograniczenia (mała moc, ograniczony czas emisji) i tak się do niczego więcej, jak do zapychania czymkolwiek nie nadaje. Jeszcze miesiąc temu dublowano tam PR1, w związku z protestami niektórych osób puszczono tam Polskie Radio dla Zagranicy. Fajne takie Polskie Radio dla Zagranicy, którego zasięg kończy się 100 - 200 km po przekroczeniu naszej granicy. ;-) Problem natomiast będzie, jeśli na skutek > niegdysiejszej "roztropnej" decyzji (nie wiesz przypadkiem kiedy to > było?) wycofania się z tego zakresu - te częstotliwości nam po > prostu przepadły. Gdzieś koło 1995 roku (tak z głowy), musiałbym sprawdzić w źródłach. Częstotliwości nam nie przepadły i nic nie wskazuje, aby w najbliższych latach to nastąpiło, ale jak już wcześniej powiedziałem - obiektów jest coraz mniej, część wysadzono, a te, co zostały niszczeją. Kierownictwo Polskie Radia ma bardzo krytyczny stosunek do tego zakresu nie wiedzieć czemu. W końcu sprzętu na fale średnie jest teraz więcej, a poza tym paradoksalnie mamy lepsze częstotliwości w tym zakresie, lecz to już temat nie na ten wątek. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 31.07.08, 14:15 198 kHz oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Chcesz oglądać telewizję, załóż kablówkę 01.08.08, 16:12 Wczoraj jadac autobusem miejskim wzdłuż wschodniej części miasta specjalnie przyglądałem się dachom domów jedno i wielorodzinnych. W 90% stwierdziłem ,że anteny dalej są nastawione na PKiN, parę miało wręcz za mocno na północ ;) Zauwazyłem, żw królują ciągle "siatkowe", w różnym stanie, choć trafiały się przeróżne okazy :) Odpowiedz Link Zgłoś