nelufar 03.11.09, 11:14 Śniłeś/łaś mi się dzisiaj - jak to przetłumaczyc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zawszekacperek Re: Śniłeś/łaś mi się dzisiaj 03.11.09, 14:09 nelufar napisała: > Śniłeś/łaś mi się dzisiaj - jak to przetłumaczyc? Kacperek nie potrafi tego wytłumaczyć. Zbyt irracjonalne. :) Your poor kacperle Odpowiedz Link Zgłoś
topbolek Re: Śniłeś/łaś mi się dzisiaj 03.11.09, 14:31 zawszekacperek napisał: > nelufar napisała: > > > Śniłeś/łaś mi się dzisiaj - jak to przetłumaczyc? > Kacperek nie potrafi tego wytłumaczyć. Zbyt irracjonalne. Kacperek nie ma tego wytłumaczyć ale przetłumaczyć. I niech Kacperek pójdzie zrobić siusiu, to świat stanie się mniej irracjonalny. Odpowiedz Link Zgłoś
bettina75 "Ich habe heute von dir geträumt" 03.11.09, 14:39 tja, mir passiert es öfter:)) Odpowiedz Link Zgłoś
nelufar Re: "Ich habe heute von dir geträumt" 03.11.09, 20:31 Czy "Ich habe heute von dir geträumt" to nie bedzie dosłownie "Sniłem dzisiaj o tobie"? A to juz jest bardziej intymne, od "sniłes mi sie dzisiaj", bo to to pierwsze zdanie mozna powiedziec komus znajomemu, czy przeciwnej płci, z kim nas nic nie łaczy, natomiast to "snienie o kimś" juz jakos tak romantyzmem mi pachnie. Czy jezyk niemiecki rozróznia te dwa zdania? Odpowiedz Link Zgłoś
bettina75 Re: "Ich habe heute von dir geträumt" 03.11.09, 22:26 Nie mam pojecia o innych formach, tzn oficjalnych czy tez romantycznych.. Mozesz tez powiedziec: "Du bist in meinem Traum vorgekommen" tylko, czy to jest bardziej, czy mniej romantycznie? ...nie wiem. Fachowcy poeci moze sie wypowiedza?:) Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p Re: "Ich habe heute von dir geträumt" 03.11.09, 21:29 Snisz o cienkim bolku ?! Koszmar... j. bettina75 napisała: > tja, mir passiert es öfter:)) > > Odpowiedz Link Zgłoś
bettina75 Re: "Ich habe heute von dir geträumt" 03.11.09, 22:19 Wer ist "cienki bolek"? :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p Re: "Ich habe heute von dir geträumt" 03.11.09, 22:21 Patrzalki w gore rychtuj ! :-) j. Odpowiedz Link Zgłoś
bettina75 Re: "Ich habe heute von dir geträumt" 03.11.09, 22:27 topbolek ....miales na mysli?:) Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p Re: "Ich habe heute von dir geträumt" 03.11.09, 22:35 Wen denn sonst ? :-))) Ciao, jetzt muss ich aber zu meiner Verabredung... (Sandra M.) j. Odpowiedz Link Zgłoś
bettina75 Re: "Ich habe heute von dir geträumt" 03.11.09, 22:47 Den Mann kenne ich nicht... Bis dann also und träum` was schönes!:) Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Śniłeś/łaś mi się dzisiaj 03.11.09, 16:57 Ich habe heute von dir (auch) geträumt - wie soll ich das übersetzen? Das ist für unsere Kritiker nur befridigend, deswegen strenge ich mich an und sage: Ich stierte vor mich hin und duselte, dann erschienst du- n... War das ein Traum, oder Wirklichkeit? Egal, komm mal wieder. Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p Re: Śniłeś/łaś mi się dzisiaj 03.11.09, 21:32 Pierdzielis Wacpanie lepianie ! Forma neutralna to np. Du bist mir im Traum erschienen. Du kamst in meinem Traum vor. itp. (i takie pierdoly) :-) j. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Śniłeś/łaś mi się dzisiaj 03.11.09, 21:45 >Du kamst in meinem Traum no aż tak daleko to chyba nie zaszli w tym śnie?;) Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Śniłeś/łaś mi się dzisiaj 04.11.09, 03:23 Ich kannn dir leider nicht folgen. Eigentlich habe ich nur gesagt, dass ich geduselt habe. Ist das eine quasi nicht neutrale Form des Traums, einer schwärmerischen Einbildung? Odpowiedz Link Zgłoś