Gość: madchen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 22:32 Czy ktoś z Was się orientuje jak wygląda matura w Niemczech? Tzn ile przedmiotów się zdaje ustnie/pisemnie? Z góry danke za odpowiedzi Malinka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: z Re: matura w Niemczech? IP: *.g.pppool.de 13.06.04, 00:17 W Dolnej Saksonii:3 pisemne, 1 ustny, w przyszlym roku zmiana regulaminow Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer W zamierzchlych czasach... 13.06.04, 09:39 .. wygladalo to tak (Hamburg): Matura liczy sie po jednej trzeciej z: 1. Ocen semestralnych tzw. przedmiotow wyczynowych ;-) (Leistungskurse) - dwa wybrane przedmioty przez ostatnie dwa lata Gymnasium po piec godzin tygodniowo. 2. Ocen semestralnych reszty przedmiotow przez ostatnie dwa lata. 3. Ocen z egzaminow - pisemnych z przedmiotow wyczynowych - jeszcze jednego pisemnego z wybranego przedmiotu - jeszcze jednego ustnego z wybranego przedmiotu Powyzsze wyniki zlicza sie wg. klucza punktowego. Wynik maks. 900 pkt - ocena 0,7 (czyli 1+). Minimalny zdajacy 300 pkt - ocena 4,0. Przy czym suma ponizej 100 w jednym z powyzszych punktow o ile sie nie myle prowadzi do niezdania. Zasady wyboru przedmiotow wyczynowych i pozostalych egzaminacyjnych zmieniaja sie na tyle czesto, ze nie bede ich tutaj przytaczal. W kazdym razie uczen w dosc szerokich granicach ma mozliwosc doboru przedmiotow do swoich preferencji. Pozdr. C. (Abi89) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jecki Lieber crannmer, IP: *.arcor-ip.net 13.06.04, 15:40 o ile mnie pamiec calkiem nie zwodzi, to owe "przedmioty wyczanowe" nazywaly sie w Polsce - i moze sie nadal nazywaja - po prostu "zajecia fakultatywne", w skrocie "fakultety". Nie pamietasz pewnie, bo robiles mature juz w Niemczech. J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Lieber crannmer, IP: *.g.pppool.de 13.06.04, 15:55 przedmiot wyczynowy to wdl cranmera "leistungsfach" ,czyli przedmiot glowny!w polsce to przedmiot o poszerzonym zakresie, np jak w 70 lat. klasy mat-fiz albo podobne, przedmiot fakultatywny to dodatkowy u mnie to byla astronomia Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Lieber crannmer, 13.06.04, 21:33 Gość portalu: z napisał(a): > przedmiot wyczynowy to wdl cranmera "leistungsfach" ,czyli przedmiot glowny!w > polsce to przedmiot o poszerzonym zakresie, np jak w 70 lat. klasy mat-fiz > albo > podobne, przedmiot fakultatywny to dodatkowy u mnie to byla astronomia Przedmiot glowny to bedzie pewnie wlasciwy odpowiednik. Na polski profil mat.- fiz. jeszcze sie zalapalem i moge powiedziec, ze z kombinacja Leistungskurse Mathe+Physik sie toto niezupelnie rowna (male niedomowienie :-) Do jeckiego: jesli podaje za moja proba odpowiednika przymrozone oko ;-), to znaczy, ze sam nie bardzo powaznie traktuje ona probe. A jak z slusznie zauwazyl, z fakultatywnoscia Leistungskurs nie ma nic wspolnego. Wir warten also weiterhin auf sachdienliche und themenbezogene Beiträge von Deiner Seite. Pozdr. C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jecki Re: Lieber crannmer, IP: *.arcor-ip.net 14.06.04, 17:48 ze tez ja zawsze musze przeoczyc te "przymr(u)zone oczeta"... Notabene: W zamierzchlych czasach "Arbeitsamt" wyslal mnie na "Leistungskurs Deutsch". Kurs zaczal sie od rozdania przez pania nauczycielke hitoryjek obrazkowych z podpisami w rodzaju: Ich bin Hans. Ich bin Maria. Wir sind Hans und Maria. Nie mialem w Niemczech do czynienia z innymi "kursami glownymi", ale mam nadzieje, ze odbiegaja one nieco poziomem od tego, co mi w swoim czasie zaserwowano... :-))) J. Odpowiedz Link Zgłoś