Dodaj do ulubionych

matura w Niemczech?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 22:32
Czy ktoś z Was się orientuje jak wygląda matura w Niemczech? Tzn ile
przedmiotów się zdaje ustnie/pisemnie?

Z góry danke za odpowiedzi

Malinka
Obserwuj wątek
    • Gość: z Re: matura w Niemczech? IP: *.g.pppool.de 13.06.04, 00:17
      W Dolnej Saksonii:3 pisemne, 1 ustny, w przyszlym roku zmiana regulaminow
    • crannmer W zamierzchlych czasach... 13.06.04, 09:39
      .. wygladalo to tak (Hamburg):

Matura liczy sie po jednej trzeciej z:
      1. Ocen semestralnych tzw. przedmiotow wyczynowych ;-) (Leistungskurse) - dwa
      wybrane przedmioty przez ostatnie dwa lata Gymnasium po piec godzin tygodniowo.

2. Ocen semestralnych reszty przedmiotow przez ostatnie dwa lata.

3. Ocen z egzaminow
      - pisemnych z przedmiotow wyczynowych
      - jeszcze jednego pisemnego z wybranego przedmiotu
      - jeszcze jednego ustnego z wybranego przedmiotu
      Powyzsze wyniki zlicza sie wg. klucza punktowego. Wynik maks. 900 pkt - ocena
      0,7 (czyli 1+). Minimalny zdajacy 300 pkt - ocena 4,0. Przy czym suma ponizej
      100 w jednym z powyzszych punktow o ile sie nie myle prowadzi do niezdania.

Zasady wyboru przedmiotow wyczynowych i pozostalych egzaminacyjnych zmieniaja
      sie na tyle czesto, ze nie bede ich tutaj przytaczal. W kazdym razie uczen w
      dosc szerokich granicach ma mozliwosc doboru przedmiotow do swoich preferencji.

Pozdr.

C. (Abi89)
      • Gość: Jecki Lieber crannmer, IP: *.arcor-ip.net 13.06.04, 15:40
        o ile mnie pamiec calkiem nie zwodzi, to owe "przedmioty wyczanowe" nazywaly
        sie w Polsce - i moze sie nadal nazywaja - po prostu "zajecia fakultatywne", w
        skrocie "fakultety". Nie pamietasz pewnie, bo robiles mature juz w Niemczech.
        J.
        • Gość: z Re: Lieber crannmer, IP: *.g.pppool.de 13.06.04, 15:55
          przedmiot wyczynowy to wdl cranmera "leistungsfach" ,czyli przedmiot glowny!w
          polsce to przedmiot o poszerzonym zakresie, np jak w 70 lat. klasy mat-fiz albo
          podobne, przedmiot fakultatywny to dodatkowy u mnie to byla astronomia
          • crannmer Re: Lieber crannmer, 13.06.04, 21:33
            Gość portalu: z napisał(a):

> przedmiot wyczynowy to wdl cranmera "leistungsfach" ,czyli przedmiot glowny!w
            > polsce to przedmiot o poszerzonym zakresie, np jak w 70 lat. klasy mat-fiz
            > albo
            > podobne, przedmiot fakultatywny to dodatkowy u mnie to byla astronomia

Przedmiot glowny to bedzie pewnie wlasciwy odpowiednik. Na polski profil mat.-
            fiz. jeszcze sie zalapalem i moge powiedziec, ze z kombinacja Leistungskurse
            Mathe+Physik sie toto niezupelnie rowna (male niedomowienie :-)

Do jeckiego: jesli podaje za moja proba odpowiednika przymrozone oko ;-), to
            znaczy, ze sam nie bardzo powaznie traktuje ona probe. A jak z slusznie
            zauwazyl, z fakultatywnoscia Leistungskurs nie ma nic wspolnego. Wir warten
            also weiterhin auf sachdienliche und themenbezogene Beiträge von Deiner Seite.

Pozdr.

C.
            • Gość: Jecki Re: Lieber crannmer, IP: *.arcor-ip.net 14.06.04, 17:48
              ze tez ja zawsze musze przeoczyc te "przymr(u)zone oczeta"...

Notabene: W zamierzchlych czasach "Arbeitsamt" wyslal mnie na "Leistungskurs
              Deutsch". Kurs zaczal sie od rozdania przez pania nauczycielke hitoryjek
              obrazkowych z podpisami w rodzaju: Ich bin Hans. Ich bin Maria. Wir sind Hans
              und Maria. Nie mialem w Niemczech do czynienia z innymi "kursami glownymi", ale
              mam nadzieje, ze odbiegaja one nieco poziomem od tego, co mi w swoim czasie
              zaserwowano... :-)))
              J.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka