Gość: mala IP: 81.21.197.* 03.07.04, 22:38 niemiecka literatura popularna nie chce jakiejś czytanki tylko coś co by mnie wciągnęło kryminał jakiś może być obyczajowe ale w życiu żadne romansidło Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
crannmer Re: pyt. o dobrego autora beletrystyki współczesn 04.07.04, 09:48 Gość portalu: mala napisał(a): > niemiecka literatura popularna > nie chce jakiejś czytanki tylko coś co by mnie wciągnęło > kryminał jakiś może być obyczajowe ale w życiu żadne romansidło Patrick Süsskind Lothar Günther Buchheim Günter Grass Peter Handtke To tylko przyklady. BTW rownie dobrze mozna sie brac za niektore przeklady na niemiecki. Np. niemieckie wersje ksiazek Eco sa tez znakomite. Pozdr. C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jureek Radek Knapp IP: *.proxy.aol.com 04.07.04, 14:14 Polak mieszkajacy w Wiedniu i piszacy w oryginale po niemiecku. Jak dla mnie odkrycie ostatnich lat. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
mala_asia Herta Mueller 04.07.04, 20:01 -Kobieta pochodzi z mniejszosci niemieckiej w rumunii, mieszka obecnie w niemczech i pisze calkiem znosnie, tzn. np. bez wiekszych nalecialosci z jezyka potocznego. Sprobuj przeczytac np. "Niederungen", na pewno sie nie rozczarujesz;-) Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: Radek Knapp 05.07.04, 00:23 Gość portalu: Jureek napisał(a): > Polak mieszkajacy w Wiedniu i piszacy w oryginale po niemiecku. Jak dla mnie > odkrycie ostatnich lat. > Jura Pierwsze slysze, rzuc prosze jakis tytul to sobie poszukam. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Radek Knapp 05.07.04, 17:43 liloom napisała: > Gość portalu: Jureek napisał(a): > > > Polak mieszkajacy w Wiedniu i piszacy w oryginale po niemiecku. Jak dla mn > ie > > odkrycie ostatnich lat. > > Jura > > > Pierwsze slysze, rzuc prosze jakis tytul to sobie poszukam. Proszę bardzo: www.literaturhaus.at/buch/buch/rez/knapppapiertiger/werke.html Wlazłem na niego dzięki radiowej Trójce. Ostatniego lata nadawali tam jego powieść w odcinkach. Polskie tłumaczenie bardzo dobre (pewnie autor sam pomagał) ale oryginał jeszcze lepszy. Polecam, tylko uważaj, żebyś się w radku nie zakochała i nie zaczęła szukać go w tym Wiedniu :) Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggigus Re: Radek Knapp - polecam: IP: *.dip.t-dialin.net 06.07.04, 00:16 Herrn Kukas Empfehlungen! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ac Re: pyt. o dobrego autora beletrystyki współczesn IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 05.07.04, 07:39 kryminaly autora -ky- to jego pseudo. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Re: pyt. o dobrego autora beletrystyki współczesn 05.07.04, 20:39 Thomas Brussig. Karen Duve Silvia Szymanski (hehe, tlumaczylam ja na polski dla paru czas. literackich) Odpowiedz Link Zgłoś