27.02.14, 18:11
Witam

Mam parę pytań gramatycznych, byłabym wdzięczna, gdyby ktoś potrafił mi pomóc.
1. Czy zdania "Ich kenne keine Marke dieser Firma." oraz "Ich habe keine Produkte dieser Firma bei mich zu Hause." są poprawne gramatycznie?
2. Które zdanie jest poprawne: "Ich kenne die Marke dieser Firma" czy "Ich kenne Marke dieser Firma"?
3. "Schwarzkopf ist ein Unternehmen, das Toilettenartikel und Haarpflegeprodukte produziert, zum Beispiel die Shampoos, die Spülungen, die Haarsprays, die Haarfarbemittel und die Deos." - czy to zdanie jest poprawne gramatycznie, czy gdy wymieniam przykłady to za każdym razem muszę używać rodzajnika 'die' ?
Byłabym bardzo wdzięczna za rozwianie moich wątpliwości.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • chief-denunciator Re: Pytania 27.02.14, 20:21

1. Czy zdania "Ich kenne keine Marke dieser Firma." oraz "Ich habe keine Produkte dieser Firma bei mir zu Hause." są poprawne gramatycznie? Teraz tak...

2 "Ich kenne die Marke dieser Firma"

3 czy gdy wymieniam przykłady to za każdym razem muszę używać rodzajnika 'die' ?

Nie!
      • fan.club Zamiast Toilettenartikel... 01.03.14, 12:34
        użyj lepiej Kosmetikartikel lub Pflegeartikel. Toiletten- jest bardzo rzadko używane, prawie wcale.

Zaraz przyleci gacek...
    • vampirr Re: Pytania 27.02.14, 21:38
      Zdanie "Ich kenne die Marke dieser Firma" jest poprawne tylko wowczas, gdy uzupelnisz je np. o "golf" (Volkswagena). Bez uzupelnienia, o jaka marke chodzi, piszesz: Ich kenne eine Marke dieser Firma (jesli ma ona wiecej produktow).

vpr

kamipolen napisała:

> Witam
      >
      > Mam parę pytań gramatycznych, byłabym wdzięczna, gdyby ktoś potrafił mi pomóc.
      > 1. Czy zdania "Ich kenne keine Marke dieser Firma." oraz "Ich habe keine Produk
      > te dieser Firma bei mich zu Hause." są poprawne gramatycznie?
      > 2. Które zdanie jest poprawne: "Ich kenne die Marke dieser Firma" czy "Ich kenn
      > e Marke dieser Firma"?
      > 3. "Schwarzkopf ist ein Unternehmen, das Toilettenartikel und Haarpflegeprodukt
      > e produziert, zum Beispiel die Shampoos, die Spülungen, die Haarsprays, die Haa
      > rfarbemittel und die Deos." - czy to zdanie jest poprawne gramatycznie, czy gdy
      > wymieniam przykłady to za każdym razem muszę używać rodzajnika 'die' ?
      > Byłabym bardzo wdzięczna za rozwianie moich wątpliwości.
      >
      > Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka