Dodaj do ulubionych

VIII LO w Łodzi

IP: *.tvsat364.lodz.pl 23.04.05, 12:22
To jest liceum gdzie jest klasa z wykłądowym niemieckim. Zna moze ktos ta
szkle i moze sie wypowiedziec o poziomie niemieckiego i innych przedmiotow
(bo w klasie z wykladowym niemieckim sa dwa przedmioty rozszerzony). Z gory
thx:D
Obserwuj wątek
    • Gość: :) Re: VIII LO w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 19:03
      hej :)

chodze d ósemki,do 2 klasy o profilu dwujezycznym.Krotka charakterystyka tej klasy:

- 6h niemieckiego w tygodniu (4h z nauczycielem polskim, 2h z nauczycielem
      niemieckim).

- 6 przedmiotow nauczanych czesiowo po niemiecku
      (historia,geografia,fizyka,matematyka,wos,wok,wf).

- na koniec 3 klasy egzamin DSD II (Deutsches Sprachdiplom Stufe II).

- rozszerzenia sa dwa,zalezy kto sobie jaki blok wybierze,dla nowoprzybylych
      maja byc chyba takie kombinacje: polski-historia,biologia-chemia,matma-wos.

- dwujezycznym klasom trafiaja sie najlepsi nauczyciele z reguly:P

Zapewne wiele osob,ktore chodza do tej samej szkoly badz tez klasy o takim
      profilu nie zgodzi sie ze mna,ale uwazam ze osemka to fajna szkola:)ale
      coz,kazdy ma prawo do swojego zdania...

pozdrawiam i jesli masz jeszcze jakies pytania to pisz, a postaram sie
      odpowiedziec:)
      • Gość: ja Re: VIII LO w Łodzi IP: *.tvsat364.lodz.pl 23.04.05, 21:27
        ja bym chcial isc do klasy dwujezycznej z rozszerzeniem np. biologia-chemia.
        Czy wówczas bio i chemia są nauczane po polsku i jaki jest ich poziom? Bo
        słyszalem ze sie po tej klasie umie tylko niemca! A mnie zalezy zeby sie dostac
        np. na studia jakies powiązane z bio i chemia. Tak wiec co mi powiesz na ten
        temat?
        • Gość: ;) Re: VIII LO w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 22:24
          Jesli poszedlbys to dwujezycznej z fakultetami biologia-chemia to mialbys je po
          polsku. Generalnie to po niemiecku nauczane sa tylko te przedmioty,ktore
          wymienilam w moim poprzednim poscie.

Jesli chodzi o ich poziom to musze przyznac,ze nie jestem do konca pewna ile
          godzin w tygodniu beda miec teraz pierwsze klasy,poniewaz moj rocznik mial
          rozszerzenia dopiero od 2 klasy i wyglada to tak ze biologii jest lacznie 2 h (1
          podstawa i 1 rozszerzenie),z chemia tak samo. Tylko,ze mowie: moj rocznik dziala
          na innych zasadach,teraz fakultety sa od 1 klasy,wiec macie jakby rok"wiecej" od
          nas( my w pierwszej klasie mielismy wszytskie przedmioty na poziomie
          podstawowym). Mysle,ze tego trzeba sie dowiedziec od obecnej pierwszej
          klasy.Zapytam sie kogos w poniedzialek i Ci napisze.

Jesli chodzi natomiast o nauczycieli,ktorzy ucza preferowaych przez Ciebie
          przedmiotow to tak:babka od chemii jest wymagajaca i potrafi nauczyc, a od
          biologii sa 3 babki( w tym wicedyrektorka:D). I z tego co wiem,to tez sa niezle.

Aha i jeszcze jedno: to jest mit,ze "po tej klasie umie sie tylko
          niemca",poniewaz to zalezy od osoby,czy chce sie uczyc innych przedmiotow czy
          nie. Warunki ku temu są. Ja oprocz niemca mam od zaj...historii i to na dobrym
          poziomie wiec o mature sie nie martwie;)
          • Gość: ja Re: VIII LO w Łodzi IP: *.tvsat364.lodz.pl 23.04.05, 22:37
            Dziekuej za wyczerpująca odpowiedz. Jestem bardzo wdzieczny. Czyli ogolnie bys
            polecala taka klase, tylko jak mowie - chcialbym dostac sie na studia zwiazane
            z bio i chemia wiec poziom tych przedmiotow musi byc w miare wysoki. Tego nie
            jestem do konca pewien, bo slyszalem rozne opinie na ten temat. Moj numer gg:
            5591916, wiec jak mozesz to napisz:) Mialbym pare pytan - jak wygladaja lekcje
            niemieckiego i na jakim poziomie one sie odbywaja, ilu nauczycieli uczy w
            takiej klasie niemca, no i pare informacji bys mi mogla na gg udzielic. Np.
            napisać o sobie coś, co zamierzasz robic po tej klasie itd. Wazne to jest dlam
            nie, bo wlasnie decyduje o wyborze szkoly ;)
            • Gość: ;) Re: VIII LO w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 11:03
              hej ;)

pozwol,ze na twoje pytania odpowiem tu na forum,poniewaz niestety nie korzystam
              chwilowo ze swojego komputera,wiec nie zainstalowalam sobie tu mojego gg;)

Powiem szczerze...Jesli na serio myslisz o nauce biologii i chemii i sa one dla
              Ciebie sprawa priorytetowa to powinienies chyba pojsc do klasy o takim wlasnie
              profilu przyrodniczym. U nas w osemce jest taka klasa,rozszerzone sa tam
              biologia,chemia i fizyka.Masz takze dwa jezyki,angielski i
              niemiecki.jeden-prowadzacy i wtedy jest go bodajze 5h tygodniowo a drugi jest
              "drugorzedny" i masz go w wymiarze 2h tygodniowo. Z czego wybierasz sobie
              oczywiscie ktory jezyk ma byc prowadzacy a ktory drugoplanowy. Tak bylo zawsze
              przynajmniej...Zapytam sie ile godzin maja tych rozszerzen w dwujezycznych
              klasach a ile w przyrodniczych.

Jesli chodzi o lekcje niemieckiego to wygladaja roznie,w zaleznosci z jakim masz
              nauczycielem(a jest ich u nas "kilku":P). Ale tak jak napisalam -4h sa z
              polakiem,2 z niemcem. Tzn to tez zalezy,bo np w tym roku mam 2 nauczycieli, w
              zeszlym roku mialam trzech. Pracujemy z podrecznikiem (Partnersprache),dosc
              ciekawym moim zdaniem,poza tym robimy testy do DSD,czytamy lektury po
              niemiecku...Czasem sa jakies projekty etc. Aha i to czego zapomnialam dodac
              wczesniej-klasy dwujezyczne maja wymiane ze szkolami niemieckimi (z
              Ansbach,Kolonia i Stutgartem). Raz Niemcy przyjezdzaja do nas,w kolejnym roku my
              jedziemy do nich lub odwrotnie.

Co do przedmiotow nauczanych dwujezycznie to polega ta nauka na tym,ze np.
              robimy jakis temat po polsku a potem jakas jego czesc po niemiecku,albo caly
              temat po niemiecku,albo caly po polsku. to zalezy.Wiadomo,ze np. historii Polski
              nie mozna uczyc po niemiecku:) Dostajemy rozne materialy;kserowki z
              zadaniami,trescia tematu,testy,slowka. co do klasowek to np. z fizyki i matmy sa
              one calkowicie po niemiecku,geografia,historia,wok to tak po polowie:)

tak jak mowilam,nie mam na razie gg,ale jesli chcez sie jeszcze czegos
              dowiedziec (a ja chetnie udziele info) to napisz do mnie na maila:
              muguete@poczta.onet.pl

pozdrawiam:)
    • Gość: ja Re: VIII LO w Łodzi IP: *.tvsat364.lodz.pl 24.04.05, 11:29
      Dziękuję bardzo, już wysłałem e-mail :):)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka