Dodaj do ulubionych

Giggus, czekamy.....!

IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.05, 18:24
Zebys przyznala sie na watku "Rodzaj gramatyczny vs. naturalny" do porazki.
Obserwuj wątek
    • ggigus Re: Giggus, czekamy.....! 29.05.05, 18:52
      wxbacz, Almo, ale mam tez inne rzeczy na glowie
      • Gość: Alma AHA! IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.05, 19:01
        Klocic to sie moglas godzinami, a w ostatniej minucie, kiedy przyszlo podkulic
        ogon i sie przyznac do bledu, mialas cos wazniejszego do roboty. Bardzo
        przekonujace. :)
        • ggigus a moze sie tak uspokoisz? 29.05.05, 19:02
          poczytaj, co napisalam i zrozum, ze mam tez inne rzeczy na glowie
          • Gość: Alma jestem spokojna IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.05, 19:16
            Jesli masz inne rzeczy na glowie, to dlaczego bez sensu zajmowalas nam
            GODZINAMI czas pieprz... glupoty i ucieklas z forum jak okazalo sie ze nie masz
            racji?
            • ggigus kochana! 29.05.05, 19:21
              ja ci czasu nie zajmuje, nie chcesz, to nie pisz. Co Ci jest?
          • Gość: Alma co ty na to? IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.05, 19:18
            Nie odwracaj kota ogonem i nie zmieniaj tematu, ja teraz tez nie zaczynam
            mowic, ze szarlotka to ciasto z jablkami a nie gruszkami.

Cytuje kluczowa wymiane zdan

Gość: Alma 29.05.2005 17:34 + odpowiedz

O.K. czyli zgadzamy sie ze soba ze jedyna roznica naszych zdan to to, ze ja
            twierdze, ze sluga ma meski rodzaj gramatyczny a ty ze zenski. Tak?

ggigus 29.05.2005 17:36 + odpowiedz

tak i na tym polega owa niezgodnosc. Chyba ze zaprzeczysz odmiane slugi

Koniec cytatu.

W powyzszym przyznalas ze Twoim zdaniem sluga, poeta itd. maja rodzaj zenski.
            Kazdy moze to znalezc, bo podalam godzine wypowiedzi. Czyli mamy wszystko
            czarno na bialym. Ja podalam ci str. 151 u Rehder'a, gdzie moj i Tiggerific'a
            stanowisko zostaje potwierdzone. Czyli wygralysmy. A ty przegralas. Miej klase
            sie przyznac i nie sciemniaj poprawiajac moja ortografie, przeciez jak sama
            mowisz masz wazniejsze rzeczy do robienia.

Jesli nie przyznasz sie do bledu, to obiecuje tu wszem i wobec, ze nigdy wiecej
            nie wejde z Toba w dyskusje, bo ze slepym tez sie o kolorach nie dyskutuje.
            Wiec jesli masz klase to nie mieszaj, nie zaczynaj o mydle i powidle, tylko
            napisz co ty na to, ze

twoim zdaniem sluga ma gramatyczny rodzaj zenski a
            Rehder mowi ze meski. Kto ma racje, Ty czy Rehder?
            • ggigus Re: co ty na to? 29.05.05, 19:20
              jest to czasownik meski o zenskiej koniugacji. o zanczeniu slowa genus w tej
              dyskusji juz pisalam.
              • ggigus errata!!!! 29.05.05, 19:24
                rzeczownik rzecz jasna
              • Gość: Alma Re: co ty na to? IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.05, 19:25
                Tak dlugo ortografie studiowalas, az czesci zdania po polsku zapomnialas. Ale
                who is perfect?

Sluga i poeta to RZECZOWNIKI a nie jak piszesz czasowniki. To po pierwsze.

Po drugie nie ma czegos takiego jak "rzeczowniki meskie" istnieja jedynie
                rzeczowniki rodzaju meskiego.

Po trzecie: teraz mowisz ze sluga jest rzeczownikiem rodzaju meskiego chociaz w
                w watku "gramm. vs. natür. Genus" twierdzilas, ze jest on rodzaju zenskiego????
                Czyli przyznajesz mi racje? Dzieki.
                • ggigus 1) poprawilam sie 29.05.05, 19:27
                  2) sluga, poeta jest gramatycznie rodz. zesnkiego, bo tak sie odmienia, jak
                  inne zenskie rzecz
                  powtarzam -wycinanie slow z kontekstu do niczego nie prowadzi. Pardon, do
                  agresji u niektorych.
                  • karmin-cynober Re: 1) poprawilam sie 29.05.05, 19:34
                    Odmiana zalezy od koncowki. W tym przypadku to ostatnia sylaba decyduje o
                    rodzaju deklinacji a nie rodzaj rzeczownika. A ze sylaba babska to odmiana tez
                    baba.
                    • ggigus Re: 1) poprawilam sie 29.05.05, 19:35
                      no wlasnie, o wplywie koncowki -a na odmiane pisze juz bardzo dlugo.
                      Bezskutecznie
                      • Gość: Jecki niestety, w zlym miejscu, jednak "przekonywajace" IP: *.arcor-ip.net 29.05.05, 19:39
                        j.
            • Gość: Kamil Re: co ty na to? IP: *.dip.t-dialin.net 31.05.05, 00:55
              >Czyli wygralysmy. A ty przegralas
              Kindergartenforum
        • Gość: Jecki przekonywajace... IP: *.arcor-ip.net 29.05.05, 19:37
          j.
          • ggigus co??? 29.05.05, 19:38
            • Gość: Alma Re: co??? IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.05, 19:47
              o wplywie koncowki na odmiane to my od ciebie juz od poludnia sluchamy i nikt
              temu nie zaprzeczal, wiec nie piep
    • Gość: Alma Ratunek w Jeckim! IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.05, 19:49
      Jecki jest jesli sie nie myle polonista z zawodu (przynajmniej wyuczonego) wiec
      on jak najbardziej przekona cie o tym ze rodzaj gramatyczny polskiego slowa
      sluga jest meski (chociaz odmienia sie jak "kobieta")
      • karmin-cynober Re: A kobieta jak poeta ! 29.05.05, 19:53
        Czyli baba stala sie chlopem.
      • Gość: Jecki Dein Wort in Gottes Ohr ! IP: *.arcor-ip.net 29.05.05, 20:33
        Jecki hat momentan nicht sehr viel Zeit, zunächst also nur so viel:

"Kłopoty w odmianie i składni występują również w zakresie rzeczowników
        wspólnorodzajowych, które odnoszą się do obu płci. Dotyczy to przede wszystkim
        rzeczowników oznaczających wykonawców zawodów, nosicieli tytułów naukowych,
        niektórych nazwisk i in.

Należą tu też niektóre rzeczowniki zakończone na -a, np.: sługa, kaleka,
        sierota, gaduła, gapa, niedołęga. W lp odmieniają się one jak rzeczowniki
        żeńskie. W lm występuje zróżnicowanie form: obok (częstszych) form
        żeńsko-rzeczowych (te sieroty, gaduły, gapy, niedołęgi), używane są też formy
        męskoosobowe (np. ci słudzy, ci kalecy). Formy męskoosobowe mają tylko
        rzeczowniki nie nacechowane emocjonalnie; formy żeńsko-rzeczowe przybierają
        rzeczowniki nacechowane ujemnie, a także pewne neutralne (np. te beksy,
        ciamajdy, niezdary, sieroty). W dopełniaczu lm większość tych rzeczowników ma
        formę rodzaju żeńskiego, bezkońcówkową (np. tych sierot, sług, kalek, gap);
        niektóre rzeczowniki, odnoszące się do osób płci męskiej mają końcówki oboczne
        (męską i żeńską): tych gadułów a. gaduł, ciamajdów a. ciamajd, niedołęgów a.
        niedołęg."

Dies kann Jecki guten Gewissens unterzeichnen.
        Suchet die Quelle und Ihr werdet finden !
        j.
      • niunia1981 Polonista?! buahahaha 29.05.05, 22:14
        taaa, to bardzo przekonywajace
        • karmin-cynober Re:A jednak obojniaki 29.05.05, 23:06
        • Gość: Jecki buraczanka 1981 ? IP: *.arcor-ip.net 29.05.05, 23:29
          Mlodas i glupias. Uczyc ci sie !
          j.
          • niunia1981 widac po tobie, ze wiek od glupoty nie chroni :D 29.05.05, 23:37
            • Gość: Jecki milo, ze sie rozpoznalas... IP: *.arcor-ip.net 29.05.05, 23:51
              j.
              • niunia1981 ales ty denny chlopie, jak ty ze soba wytrzymujesz 29.05.05, 23:53
                • Gość: Jecki tu nie twoja wioska, dzidzia - IP: *.arcor-ip.net 29.05.05, 23:57
                  teskno ci do chlopow, pisz do tatusia lub braciszka (zaliz pismienne som ?)
                  j.
                • karmin-cynober Re:A wy co ? Rabanka i kaszanka zasuwacie ? 29.05.05, 23:58
            • Gość: ich Re: widac po tobie, ze wiek od glupoty nie chroni IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 30.05.05, 22:29
              To jest tłumaczenie z niemieckiego. Po polsku mówi się: broda mędrcem nie
              czyni. :)
    • ggigus czekacie, Almo? 30.05.05, 17:23
      dzis to ja sie, kurde, nie moge na Ciebie doczekac. Ale czy ja sie zloszcze?
      nie, zmosze czekanie dzielnie.
      A popatrz ponizej, co napisal Jecki

Należą tu też niektóre rzeczowniki zakończone na -a, np.: sługa, kaleka,
      sierota, gaduła, gapa, niedołęga. W lp odmieniają się one jak rzeczowniki
      żeńskie

pozdrawiam
      • Gość: Alma ich habe fertig IP: *.dip.t-dialin.net 30.05.05, 17:54
        Nie wiem jak Tiggerific, ale ja juz skonczylam z Toba dyskutowac, bo nie ma
        sensu. Gadasz nie na temat.

Jesli zmienisz temat i powrocisz do tego, ktory byl tematem watku, od ktorego
        sie zaczelo, czyli do RODZAJU GRAMATYCZNEGO rzeczownika "sluga", to chetnie z
        Toba pogadam, ale DEKLINACJA i jej rodzaje nie sa tematem mojej pracy
        magisterskiej i nie mam zamiaru, tracic na to czasu. Papatki.
        • ggigus rodzaj gramatyczny, kochanie, 30.05.05, 22:22
          to wlasnie deklinacja, wg jakiej slowo sie odmienia. W innym watku masz tabelke
          z odmiana.
          Przejrzyj na oczy i wyjdz z dolka niewiedzy!!
          • tiggerific Kłamstwo, niestety 31.05.05, 06:51
            albo ignorancja? albo oba...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka