Gość: Alma IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.05, 18:24 Zebys przyznala sie na watku "Rodzaj gramatyczny vs. naturalny" do porazki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ggigus Re: Giggus, czekamy.....! 29.05.05, 18:52 wxbacz, Almo, ale mam tez inne rzeczy na glowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alma AHA! IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.05, 19:01 Klocic to sie moglas godzinami, a w ostatniej minucie, kiedy przyszlo podkulic ogon i sie przyznac do bledu, mialas cos wazniejszego do roboty. Bardzo przekonujace. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus a moze sie tak uspokoisz? 29.05.05, 19:02 poczytaj, co napisalam i zrozum, ze mam tez inne rzeczy na glowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alma jestem spokojna IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.05, 19:16 Jesli masz inne rzeczy na glowie, to dlaczego bez sensu zajmowalas nam GODZINAMI czas pieprz... glupoty i ucieklas z forum jak okazalo sie ze nie masz racji? Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus kochana! 29.05.05, 19:21 ja ci czasu nie zajmuje, nie chcesz, to nie pisz. Co Ci jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alma co ty na to? IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.05, 19:18 Nie odwracaj kota ogonem i nie zmieniaj tematu, ja teraz tez nie zaczynam mowic, ze szarlotka to ciasto z jablkami a nie gruszkami. Cytuje kluczowa wymiane zdan Gość: Alma 29.05.2005 17:34 + odpowiedz O.K. czyli zgadzamy sie ze soba ze jedyna roznica naszych zdan to to, ze ja twierdze, ze sluga ma meski rodzaj gramatyczny a ty ze zenski. Tak? ggigus 29.05.2005 17:36 + odpowiedz tak i na tym polega owa niezgodnosc. Chyba ze zaprzeczysz odmiane slugi Koniec cytatu. W powyzszym przyznalas ze Twoim zdaniem sluga, poeta itd. maja rodzaj zenski. Kazdy moze to znalezc, bo podalam godzine wypowiedzi. Czyli mamy wszystko czarno na bialym. Ja podalam ci str. 151 u Rehder'a, gdzie moj i Tiggerific'a stanowisko zostaje potwierdzone. Czyli wygralysmy. A ty przegralas. Miej klase sie przyznac i nie sciemniaj poprawiajac moja ortografie, przeciez jak sama mowisz masz wazniejsze rzeczy do robienia. Jesli nie przyznasz sie do bledu, to obiecuje tu wszem i wobec, ze nigdy wiecej nie wejde z Toba w dyskusje, bo ze slepym tez sie o kolorach nie dyskutuje. Wiec jesli masz klase to nie mieszaj, nie zaczynaj o mydle i powidle, tylko napisz co ty na to, ze twoim zdaniem sluga ma gramatyczny rodzaj zenski a Rehder mowi ze meski. Kto ma racje, Ty czy Rehder? Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Re: co ty na to? 29.05.05, 19:20 jest to czasownik meski o zenskiej koniugacji. o zanczeniu slowa genus w tej dyskusji juz pisalam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alma Re: co ty na to? IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.05, 19:25 Tak dlugo ortografie studiowalas, az czesci zdania po polsku zapomnialas. Ale who is perfect? Sluga i poeta to RZECZOWNIKI a nie jak piszesz czasowniki. To po pierwsze. Po drugie nie ma czegos takiego jak "rzeczowniki meskie" istnieja jedynie rzeczowniki rodzaju meskiego. Po trzecie: teraz mowisz ze sluga jest rzeczownikiem rodzaju meskiego chociaz w w watku "gramm. vs. natür. Genus" twierdzilas, ze jest on rodzaju zenskiego???? Czyli przyznajesz mi racje? Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus 1) poprawilam sie 29.05.05, 19:27 2) sluga, poeta jest gramatycznie rodz. zesnkiego, bo tak sie odmienia, jak inne zenskie rzecz powtarzam -wycinanie slow z kontekstu do niczego nie prowadzi. Pardon, do agresji u niektorych. Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober Re: 1) poprawilam sie 29.05.05, 19:34 Odmiana zalezy od koncowki. W tym przypadku to ostatnia sylaba decyduje o rodzaju deklinacji a nie rodzaj rzeczownika. A ze sylaba babska to odmiana tez baba. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Re: 1) poprawilam sie 29.05.05, 19:35 no wlasnie, o wplywie koncowki -a na odmiane pisze juz bardzo dlugo. Bezskutecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jecki niestety, w zlym miejscu, jednak "przekonywajace" IP: *.arcor-ip.net 29.05.05, 19:39 j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: co ty na to? IP: *.dip.t-dialin.net 31.05.05, 00:55 >Czyli wygralysmy. A ty przegralas Kindergartenforum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alma Re: co??? IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.05, 19:47 o wplywie koncowki na odmiane to my od ciebie juz od poludnia sluchamy i nikt temu nie zaprzeczal, wiec nie piep Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alma Ratunek w Jeckim! IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.05, 19:49 Jecki jest jesli sie nie myle polonista z zawodu (przynajmniej wyuczonego) wiec on jak najbardziej przekona cie o tym ze rodzaj gramatyczny polskiego slowa sluga jest meski (chociaz odmienia sie jak "kobieta") Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober Re: A kobieta jak poeta ! 29.05.05, 19:53 Czyli baba stala sie chlopem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jecki Dein Wort in Gottes Ohr ! IP: *.arcor-ip.net 29.05.05, 20:33 Jecki hat momentan nicht sehr viel Zeit, zunächst also nur so viel: "Kłopoty w odmianie i składni występują również w zakresie rzeczowników wspólnorodzajowych, które odnoszą się do obu płci. Dotyczy to przede wszystkim rzeczowników oznaczających wykonawców zawodów, nosicieli tytułów naukowych, niektórych nazwisk i in. Należą tu też niektóre rzeczowniki zakończone na -a, np.: sługa, kaleka, sierota, gaduła, gapa, niedołęga. W lp odmieniają się one jak rzeczowniki żeńskie. W lm występuje zróżnicowanie form: obok (częstszych) form żeńsko-rzeczowych (te sieroty, gaduły, gapy, niedołęgi), używane są też formy męskoosobowe (np. ci słudzy, ci kalecy). Formy męskoosobowe mają tylko rzeczowniki nie nacechowane emocjonalnie; formy żeńsko-rzeczowe przybierają rzeczowniki nacechowane ujemnie, a także pewne neutralne (np. te beksy, ciamajdy, niezdary, sieroty). W dopełniaczu lm większość tych rzeczowników ma formę rodzaju żeńskiego, bezkońcówkową (np. tych sierot, sług, kalek, gap); niektóre rzeczowniki, odnoszące się do osób płci męskiej mają końcówki oboczne (męską i żeńską): tych gadułów a. gaduł, ciamajdów a. ciamajd, niedołęgów a. niedołęg." Dies kann Jecki guten Gewissens unterzeichnen. Suchet die Quelle und Ihr werdet finden ! j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jecki buraczanka 1981 ? IP: *.arcor-ip.net 29.05.05, 23:29 Mlodas i glupias. Uczyc ci sie ! j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jecki tu nie twoja wioska, dzidzia - IP: *.arcor-ip.net 29.05.05, 23:57 teskno ci do chlopow, pisz do tatusia lub braciszka (zaliz pismienne som ?) j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich Re: widac po tobie, ze wiek od glupoty nie chroni IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 30.05.05, 22:29 To jest tłumaczenie z niemieckiego. Po polsku mówi się: broda mędrcem nie czyni. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus czekacie, Almo? 30.05.05, 17:23 dzis to ja sie, kurde, nie moge na Ciebie doczekac. Ale czy ja sie zloszcze? nie, zmosze czekanie dzielnie. A popatrz ponizej, co napisal Jecki Należą tu też niektóre rzeczowniki zakończone na -a, np.: sługa, kaleka, sierota, gaduła, gapa, niedołęga. W lp odmieniają się one jak rzeczowniki żeńskie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alma ich habe fertig IP: *.dip.t-dialin.net 30.05.05, 17:54 Nie wiem jak Tiggerific, ale ja juz skonczylam z Toba dyskutowac, bo nie ma sensu. Gadasz nie na temat. Jesli zmienisz temat i powrocisz do tego, ktory byl tematem watku, od ktorego sie zaczelo, czyli do RODZAJU GRAMATYCZNEGO rzeczownika "sluga", to chetnie z Toba pogadam, ale DEKLINACJA i jej rodzaje nie sa tematem mojej pracy magisterskiej i nie mam zamiaru, tracic na to czasu. Papatki. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus rodzaj gramatyczny, kochanie, 30.05.05, 22:22 to wlasnie deklinacja, wg jakiej slowo sie odmienia. W innym watku masz tabelke z odmiana. Przejrzyj na oczy i wyjdz z dolka niewiedzy!! Odpowiedz Link Zgłoś