Gość: klar IP: *.lubin.dialog.net.pl 29.05.05, 22:13 Jak "zgrabnie" nazwać Erstbemusterung? Niestety brak kontekstu! Dzięki z góry za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misspigy Re: Erstbemusterung 29.05.05, 23:06 ja spotkałam się z tym pojęciem przy okazji opracowywania różnych "verfahrensweise" dla procedur w firmie (branża metalowa) i Erstbemusterung było to wykonanie próbek wstępnych (dla danego produktu, ktory miał potem zostać wykonywany w standarcie" i te próbki (Erstmuster) nazwaliśmy roboczo (po konsultacji z paroma mgr inż) próbkami wstępnymi - można też użyć nazwy próbki wstępne - ale tutaj ważny jest kontext, bo samo słowo Bemusterung oznacza "wykonanie odlewu próbnego" uff mam nadzieję, że się nie za bardzo zamotałam w tych pokrętnych tłumaczeniach ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Erstbemusterung 30.05.05, 13:00 misspigy napisała: > nazwy próbki wstępne - ale tutaj ważny jest kontext, W rzeczy samej. > bo samo słowo Bemusterung > oznacza "wykonanie odlewu próbnego" Jest jednym ze znaczen. I wcale nie tym najpopularniejszym. Erstbemusterung: Mit der Erstbemusterung erbringt der Lieferant den Nachweis, dass seine Produkte die vom Kunden geforderten Qualitätsanforderungen erfüllen. Die Freigabeverfahren nach VDA 2 (PPF) oder QS 9000 (PPAP) umfassen sowohl die Produkt- als auch die Produktionsprozess-Freigabe. MfG C. Odpowiedz Link Zgłoś