Gość: edyta IP: *.broker.com.pl 05.07.05, 11:24 Wie ktoś może jak to przetłumaczyć? To jest coś z rysunku technicznego, dotyczy jakiejś maszyny, urządzenia. Dziekuję Edyta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tiggerific Re: Brettimpuls-proszę o pomoc 05.07.05, 15:32 aaa, no jak to jest coś i z jakiejś maszyny, to pewnie, że wiem. Ty nie wiesz? fatalne skutki braku wskazówek ;)] Odpowiedz Link Zgłoś
meti1 Re: Brettimpuls-proszę o pomoc 05.07.05, 22:37 TAK Z JAKIEJŚ MASZYNY. Mam przed sobą tylko rysunek techniczny, a niestety nie jestem żadnym specjalistą w tej dziedzinie... I osoba, której mam to przetłumaczyć, też niewiele może mi ne ten temat powiedzieć. Myślę, że niejeden tłumacz miał do czynienia z taką sytuacją. Miałam nadzieję, że znajdzie się tu na forum osoba tłumacząca teksty techniczne, która spotkała się z takim słówkiem, bo do słownika technicznego i na google to ja zaglądnąć umiem. I nie znoszę takich wyśmiewanek osoby, która odpowiedziała na mój post. Zresztą na temat tego pseudotłumacza, to aż żal się wypowiadać... a przeglądam to forum już od dawna. Im więcej szczępi ten swój pseudoniemiecki języczek, tym mniej sensownych treści z tego wynika!!!!!!! Brrrrrrrrrrr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: Brettimpuls-google = wynik 0 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.05, 22:56 Odpowiedz Link Zgłoś
francesca12 Re: Brettimpuls-google = wynik 0 05.07.05, 23:00 Też szukałam, ale niestety nie mam pojęcia co to może byc, tym bardziej, że nie wiemy jaka to część tego urządzenia, edyta, meti, możesz podać więcej danych? Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: Brettimpuls-proszę o pomoc 05.07.05, 22:58 szczępi, powiadasz? dlaczego nie napiszesz, jaka jest sytuacja, że nie masz kontekstu, tylko spodziewasz się, że ktoś ci coś od czegoś i jakoś znajdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich podobnie, jak się nie IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 05.07.05, 23:21 szczela tylko strzela, tak samo się nie szczępi tylko strzępi, o! ;)) Wyjątek stanowi: szcz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich ...ać na indeksie, no nie, he, he, he! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 05.07.05, 23:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich nie jestem fizykiem, ale IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 05.07.05, 23:18 może tu chodzi o formę, kształt tych impulsów, i tak jak istnieją np. wellenimpulse (falowe? faliste?), są też może płaskie (od brettförmig). Tak sobie dedukuję! :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: nie jestem fizykiem, ale IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.05, 00:05 "ich" , być może dobrze myślisz. Jeżeli na tym rysunku są deski w kształcie kolumny (głośnika)z podanymi cyframi to być może chodzi o <rezonans - akustykę> kolumny - głosnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich próbowałem dociec IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 06.07.05, 00:13 skąd ten termin się wziął. Czasami taka analiza ułatwia zrozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: próbowałem dociec 06.07.05, 00:17 najbardziej ułatwiłoby, gdyby szanowna pytająca była łaskawa podać pozostałe terminy występujące na rysunku technicznym, skoro niczym innym nie dysponuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich ach, któregoś dnia IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 06.07.05, 00:25 rzucę to wszystko i przeprowadzę się do Irkucka! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: próbowałem dociec IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.05, 00:28 Materiały do dobrej jakości kolumn są dobre i drogie. Tutaj bada się odbicie od drewna aby uzyskać najwyższą jakość dźwięku i wydobycia różnych tonów (basy itp) Jeżeli to słowo jest z języka potocznego, między fachowcami którzy się w swoim slangu rozumieją, to mogłoby się zgadzać-potarzam "mogłoby" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich moje kolumny IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 06.07.05, 00:39 nie były wcale takie drogie, ale dobre są! Sąsiedzi walą w sufit, raz nawet polizei podjechała, hi, hi! Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: moje kolumny 06.07.05, 00:49 ja po nich nie dzwonilam, przysiegam!! :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich Ty spałaś już.. IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 06.07.05, 01:21 w wannie! Nawet nie zauważyłaś, jak przyjechali! :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: próbowałem dociec 06.07.05, 01:02 skąd Wam się te kolumny wzięły? :)))))) podobno to ma być rysunek techn. maszyny/urządzenia, równie dobrze może być jakaś obrabiarka do drewna, w której jedna decha popycha (no ładnie :) drugą i stąd komuś zaiskrzyło i wymyślił sobie Brettimpuls, zresztą cokolwiek to jest, dyskusja na ten temat jest bez dodatkowych inf. jałowa. Proponuję skupić się na Irkucku :) Also: Warum ausgerechnet Sibirien? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich Warum gerade Sibirien? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 06.07.05, 01:13 Używam tego powiedzenia, gdy sytuacja jest taka, że nie można komuś czegoś wytłumaczyć, bo ten ktoś nie chce czegoś zrozumieć, ale jest mu z tym dobrze. A wzięło się to z takiego starszego dowcipu z czasów ZSRR. Brzmiał mniej więcej tak: Na egzaminie z nauk politycznych na uniwersytecie Łomonosowa (wzórza jelenia w Moskwie) Profesor Kandydat Nauk pyta się studentki, jakie wnioski wypływają z nieśmiertelnej nauki jelenia (Lenina, dla niewiedzących). Odp.: nie znaju. Następne pytanie dotyczy roli Wielkiej Komunistycznej Partii itd.itd. Odp.: nie znaju. Profesor zadaje pytanie: a skąd wy jesteście? - Z Irkucka!. Profesor odwraca się, podchodzi do okna i mruczy pod nosem: Cholera, a może rzucić to wszystko i się przenieść do Irkucka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich a skąd Jeleń się wziął, to wiecie? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 06.07.05, 01:16 Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: a skąd Jeleń się wziął, to wiecie? 06.07.05, 01:33 :) Rozmawia dwóch Rosjan w pociągu kolei transsyberyjskiej: - Kuda wy jedziecie? - Iz Moskwy w Nowosybirsk. A wy? - Iz Nowosybirska w Moskwu Dłuuuuuuuuuga chwila namysłu - Wot, q**, technika! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: chyba o to chodzi!!!!!!!!! IP: *.broker.com.pl 08.07.05, 10:25 Tak, tak to dobry trop. DZIĘKUJĘ! Potwierdzałaby mi to dalsza część tego rysunku: takty impulsy. Super! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamusia Re: Brettimpuls-proszę o pomoc IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 06.07.05, 10:40 moj maz inzynier mechanik (lasery/roboty) na nic nie wpadl. pewnie branzowe, wiec podaj branze tej maszyny. mamy paru ;-) znajomych inzynierow ze studiow w roznych branzach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga_s a moze wortwörtlich ... IP: 195.126.166.* 06.07.05, 12:15 autor rysunku wstajac z krzesla walnal w polke (czyli deske) wrzasnal Eureka! narysowal rysunek i nazwal go zartobliwie "Brettimpuls" .... /wiem, wiem zaraz ktos napisze ze to bzdura ;-))))) ale kiedy czlowiek usilnie pracuje wlasnie nad sterownikami jednoosiowymi to czasami kota moze chyba dostac??? Odpowiedz Link Zgłoś
francesca12 Re: a moze wortwörtlich ... 06.07.05, 12:18 ago_s, Ty, Literaturwissenschaftlerin, sterownikami się zajmujesz?? Ach, wiem, wiem :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga_s Re: a moze wortwörtlich ... IP: 195.126.166.* 06.07.05, 12:23 ano niestety - jak sie trafi to i sterownikami ... ;-) A po godzinach obecnie siedze nad mitologia germanska .... takie "Abwechslung" tut gut... Poza tym : Jestem konita pracujaca, nie boje sie zadnej pracy !! ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
mamelka Re: u zrodla 06.07.05, 13:19 a moze zadzwon do autora rysunku, niech ci wytlumaczy czym to sie je. ja tak robilam, jak musialam pomoc kolegom z controllingu albo produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: Brettimpuls-proszę o pomoc IP: *.broker.com.pl 08.07.05, 10:22 Dziękuję wszystkim życzliwym za podpowiedzi. Na ostateczną wersję jeszcze się nie zdecydowałam. Męczę się dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
abel0ne przeczytałam Bettimpuls i dlateog wdepnęłam 08.07.05, 10:32 brak seksu jednak rzuca się na mózg... Odpowiedz Link Zgłoś