Dodaj do ulubionych

Brettimpuls-proszę o pomoc

IP: *.broker.com.pl 05.07.05, 11:24
Wie ktoś może jak to przetłumaczyć? To jest coś z rysunku technicznego,
dotyczy jakiejś maszyny, urządzenia.
Dziekuję
Edyta
Obserwuj wątek
    • tiggerific Re: Brettimpuls-proszę o pomoc 05.07.05, 15:32
      aaa, no jak to jest coś i z jakiejś maszyny, to pewnie, że wiem. Ty nie wiesz?

fatalne skutki braku wskazówek ;)]
      • meti1 Re: Brettimpuls-proszę o pomoc 05.07.05, 22:37
        TAK Z JAKIEJŚ MASZYNY. Mam przed sobą tylko rysunek techniczny, a niestety nie
        jestem żadnym specjalistą w tej dziedzinie... I osoba, której mam to
        przetłumaczyć, też niewiele może mi ne ten temat powiedzieć. Myślę, że niejeden
        tłumacz miał do czynienia z taką sytuacją. Miałam nadzieję, że znajdzie się tu
        na forum osoba tłumacząca teksty techniczne, która spotkała się z takim
        słówkiem, bo do słownika technicznego i na google to ja zaglądnąć umiem.
        I nie znoszę takich wyśmiewanek osoby, która odpowiedziała na mój post.
        Zresztą na temat tego pseudotłumacza, to aż żal się wypowiadać... a przeglądam
        to forum już od dawna. Im więcej szczępi ten swój pseudoniemiecki języczek, tym
        mniej sensownych treści z tego wynika!!!!!!! Brrrrrrrrrrr!
        • Gość: Damian Re: Brettimpuls-google = wynik 0 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.05, 22:56
          • francesca12 Re: Brettimpuls-google = wynik 0 05.07.05, 23:00
            Też szukałam, ale niestety nie mam pojęcia co to może byc, tym bardziej, że nie
            wiemy jaka to część tego urządzenia,

edyta, meti, możesz podać więcej danych?

• tiggerific Re: Brettimpuls-proszę o pomoc 05.07.05, 22:58
          szczępi, powiadasz?
          dlaczego nie napiszesz, jaka jest sytuacja, że nie masz kontekstu, tylko
          spodziewasz się, że ktoś ci coś od czegoś i jakoś znajdzie?
        • Gość: ich podobnie, jak się nie IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 05.07.05, 23:21
          szczela tylko strzela, tak samo się nie szczępi tylko strzępi, o! ;))
          Wyjątek stanowi: szcz...
          • Gość: ich ...ać na indeksie, no nie, he, he, he! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 05.07.05, 23:23
    • Gość: ich nie jestem fizykiem, ale IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 05.07.05, 23:18
      może tu chodzi o formę, kształt tych impulsów, i tak jak istnieją np.
      wellenimpulse (falowe? faliste?), są też może płaskie (od brettförmig).
      Tak sobie dedukuję! :))))
      • Gość: Damian Re: nie jestem fizykiem, ale IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.05, 00:05
        "ich" , być może dobrze myślisz. Jeżeli na tym rysunku są deski w kształcie
        kolumny (głośnika)z podanymi cyframi to być może chodzi o <rezonans - akustykę>
        kolumny - głosnika.
        • Gość: ich próbowałem dociec IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 06.07.05, 00:13
          skąd ten termin się wziął. Czasami taka analiza ułatwia zrozumienie.
          • tiggerific Re: próbowałem dociec 06.07.05, 00:17
            najbardziej ułatwiłoby, gdyby szanowna pytająca była łaskawa podać pozostałe
            terminy występujące na rysunku technicznym, skoro niczym innym nie dysponuje.
            • Gość: ich ach, któregoś dnia IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 06.07.05, 00:25
              rzucę to wszystko i przeprowadzę się do Irkucka! :)))
          • Gość: Damian Re: próbowałem dociec IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.05, 00:28
            Materiały do dobrej jakości kolumn są dobre i drogie. Tutaj bada się odbicie od
            drewna aby uzyskać najwyższą jakość dźwięku i wydobycia różnych tonów (basy itp)
            Jeżeli to słowo jest z języka potocznego, między fachowcami którzy się w swoim
            slangu rozumieją, to mogłoby się zgadzać-potarzam "mogłoby"
            • Gość: ich moje kolumny IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 06.07.05, 00:39
              nie były wcale takie drogie, ale dobre są! Sąsiedzi walą w sufit, raz nawet
              polizei podjechała, hi, hi!
              • kokolores Re: moje kolumny 06.07.05, 00:49
                ja po nich nie dzwonilam, przysiegam!!
                :o)
                • Gość: ich Ty spałaś już.. IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 06.07.05, 01:21
                  w wannie! Nawet nie zauważyłaś, jak przyjechali! :))))))
                  • kokolores Nie... 06.07.05, 01:24
                    ...doceniasz mnie!
                    :o)
                    • Gość: ich to przepraszam! ;) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 06.07.05, 01:26
                      • kokolores nie ma za co:)) 06.07.05, 01:52

• tiggerific Re: próbowałem dociec 06.07.05, 01:02
              skąd Wam się te kolumny wzięły? :)))))) podobno to ma być rysunek techn.
              maszyny/urządzenia, równie dobrze może być jakaś obrabiarka do drewna, w której
              jedna decha popycha (no ładnie :) drugą i stąd komuś zaiskrzyło i wymyślił
              sobie Brettimpuls, zresztą cokolwiek to jest, dyskusja na ten temat jest bez
              dodatkowych inf. jałowa. Proponuję skupić się na Irkucku :) Also: Warum
              ausgerechnet Sibirien?
              • Gość: ich Warum gerade Sibirien? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 06.07.05, 01:13
                Używam tego powiedzenia, gdy sytuacja jest taka, że nie można komuś czegoś
                wytłumaczyć, bo ten ktoś nie chce czegoś zrozumieć, ale jest mu z tym dobrze. A
                wzięło się to z takiego starszego dowcipu z czasów ZSRR. Brzmiał mniej więcej
                tak:
                Na egzaminie z nauk politycznych na uniwersytecie Łomonosowa (wzórza jelenia w
                Moskwie) Profesor Kandydat Nauk pyta się studentki, jakie wnioski wypływają z
                nieśmiertelnej nauki jelenia (Lenina, dla niewiedzących). Odp.: nie znaju.
                Następne pytanie dotyczy roli Wielkiej Komunistycznej Partii itd.itd. Odp.: nie
                znaju. Profesor zadaje pytanie: a skąd wy jesteście? - Z Irkucka!.
                Profesor odwraca się, podchodzi do okna i mruczy pod nosem: Cholera, a może
                rzucić to wszystko i się przenieść do Irkucka?
                • Gość: ich a skąd Jeleń się wziął, to wiecie? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 06.07.05, 01:16
                  • tiggerific Re: a skąd Jeleń się wziął, to wiecie? 06.07.05, 01:33
                    :) Rozmawia dwóch Rosjan w pociągu kolei transsyberyjskiej:
                    - Kuda wy jedziecie?
                    - Iz Moskwy w Nowosybirsk. A wy?
                    - Iz Nowosybirska w Moskwu
                    Dłuuuuuuuuuga chwila namysłu
                    - Wot, q**, technika!
                    • Gość: ich dobre! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 06.07.05, 01:34
            • Gość: edyta Re: chyba o to chodzi!!!!!!!!! IP: *.broker.com.pl 08.07.05, 10:25
              Tak, tak to dobry trop. DZIĘKUJĘ! Potwierdzałaby mi to dalsza część tego
              rysunku: takty impulsy. Super!
    • Gość: mamusia Re: Brettimpuls-proszę o pomoc IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 06.07.05, 10:40
      moj maz inzynier mechanik (lasery/roboty) na nic nie wpadl. pewnie branzowe,
      wiec podaj branze tej maszyny. mamy paru ;-) znajomych inzynierow ze studiow w
      roznych branzach.
    • Gość: aga_s a moze wortwörtlich ... IP: 195.126.166.* 06.07.05, 12:15
      autor rysunku wstajac z krzesla walnal w polke (czyli deske) wrzasnal Eureka!
      narysowal rysunek i nazwal go zartobliwie "Brettimpuls" .... /wiem, wiem zaraz
      ktos napisze ze to bzdura ;-))))) ale kiedy czlowiek usilnie pracuje wlasnie
      nad sterownikami jednoosiowymi to czasami kota moze chyba dostac???
      • francesca12 Re: a moze wortwörtlich ... 06.07.05, 12:18
        ago_s,

Ty, Literaturwissenschaftlerin, sterownikami się zajmujesz??

Ach, wiem, wiem :))
        • Gość: aga_s Re: a moze wortwörtlich ... IP: 195.126.166.* 06.07.05, 12:23
          ano niestety - jak sie trafi to i sterownikami ... ;-) A po godzinach obecnie
          siedze nad mitologia germanska .... takie "Abwechslung" tut gut...

Poza tym : Jestem konita pracujaca, nie boje sie zadnej pracy !! ;-)))

• mamelka Re: u zrodla 06.07.05, 13:19
      a moze zadzwon do autora rysunku, niech ci wytlumaczy czym to sie je. ja tak
      robilam, jak musialam pomoc kolegom z controllingu albo produkcji.
    • Gość: edyta Re: Brettimpuls-proszę o pomoc IP: *.broker.com.pl 08.07.05, 10:22
      Dziękuję wszystkim życzliwym za podpowiedzi. Na ostateczną wersję jeszcze się
      nie zdecydowałam. Męczę się dalej...
    • abel0ne przeczytałam Bettimpuls i dlateog wdepnęłam 08.07.05, 10:32
      brak seksu jednak rzuca się na mózg...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka