Dodaj do ulubionych

jak mówią po niem. Klose i Podolski?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 20:05
.... czy słychać jakies naleciałości, "akcent", czy szprechają jak waschechte Deutsche? Ktos z was ich słyszał? A może mozna ich gdzieś posłuchać na necie?
Obserwuj wątek
    • ggigus byl art. o Podolskim w Die Zeit 11.07.06, 20:35
      trzeba poszukac
      a Klose mowi bez akcentu, ale za to tresciowo...
      • annajustyna Re: byl art. o Podolskim w Die Zeit 11.07.06, 20:42
        Klose bez akcentu??? Nawet ja i moj T. go slyszymy - a moze mamy omamy
        sluchowe...A Podolski mowi w jakims dialekcie, takim b. potocznym niemieckim...
        • Gość: Łowcanaleciałości Re: byl art. o Podolskim w Die Zeit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 20:45
          O Podolskim znalazłem coś takiego:

Dazu passt auch, dass er so sehr Kölsch spricht wie kein anderer Spieler des 1. FC Köln. Dass er sich zugleich manchmal eher robust durch die deutsche Sprache bewegt, hat damit zu tun, dass er im Gliwice geboren ist und zu Hause mit seinen Eltern noch Polnisch spricht.
          • Gość: Deutschlaenderwurs Re: byl art. o Podolskim w Die Zeit IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.07.06, 07:53
            ...nicht in "Gliwice" geboren, sondern bei Gleiwitz (Sosnica)
            (der deutsche Name "Gleiwitz" ist nach wie vor aktuell. Und das ohne
            revisionistischer Hintergedanken. Nicht so national den Hintern zukneifen,
            Freunde - wiecej luzu :-))
        • Gość: jecki nie przesadzaj Praw(n)iczko, IP: *.pools.arcor-ip.net 11.07.06, 21:22
          Klose nie mowi gorzej lub lepiej, niz reszta intelektualistow z kadry. :-)

j.
          • annajustyna Re: nie przesadzaj Praw(n)iczko, 11.07.06, 22:55
            Ale nie mowi akzentfrei czy mi na uszy padlo???
            • Gość: Eddie Stoiber ich muss es gestehen, besser als ich:)) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 11.07.06, 23:00
              • annajustyna Also besser als DU oder besser als ICH??? 11.07.06, 23:08
                Ja tam akcent slysze...
                • ggigus to co slyszysz jako akcent, 12.07.06, 00:25
                  jest ponoc dialektem z Pfalz, jak mowia tam wychowani
                  Klose sfrunal do Niemiec jako paroletni dzieciak
                  ale ja tez slysze akcent, ale moze chce slyszec, bo dziada nie lubie i juz
                  • ich11 może i dziad, ale dopiero 29-letni:))))))))))))))) 12.07.06, 01:16
                  • chopin_m ggigus 12.07.06, 09:23
                    ggigus napisała:

> ...dziada nie lubie i juz

A co takiego "dziad" zrobil szanownej Pani?
                    • annajustyna Re: ggigus 12.07.06, 09:28
                      Brzydki jest i juz;)))). Nie wiesz, ze kobiety tez oceniaja po wygladzie?;)))).
                      Pzdr!
                      • Gość: jecki brzydki bo brzydki, aber vielleicht ein guter IP: *.pools.arcor-ip.net 12.07.06, 10:24
                        ANALYST... :-))

j.
                        • annajustyna Re: brzydki bo brzydki, aber vielleicht ein guter 12.07.06, 10:30
                          Jakbym juz musiala sie poddac analyzie u jednego z pilkarzy, to raczej bym sie
                          na Zidane´a zdecydowala...
                          • ida37 Aniu, wróciły Ci kosmate myśli? 12.07.06, 10:39
                            • annajustyna T. wrocil z Alp i sie poszalalo;))) 12.07.06, 13:00
                              Pzdr! A.
                          • Gość: jecki tja, sein Köpfchen dürfte hart genug sein... :-)) IP: *.pools.arcor-ip.net 12.07.06, 10:47
                            j.
                            • ida37 chyba Fussballchen... 12.07.06, 10:51
                              • Gość: jecki Ida, Liebes, IP: *.pools.arcor-ip.net 12.07.06, 11:06
                                die Bällchen sind für die Anal yse nicht so entscheidend... Nur, damit Du das
                                weißt. :-))

j.
                                • annajustyna J. , skad ta ignorancja w temacie "Analyza"??? 12.07.06, 12:58
                                  Wszystkie elementy wyposazenia sa entscheidend!!!
                                  • Gość: jecki Es ist (leider) offensichtlich, liebe Praw(n)iczka IP: *.pools.arcor-ip.net 12.07.06, 13:13
                                    dass Du noch nie analysiert wurdest... :-((

j.
                                    • annajustyna a ja myslalam, ze masz na mysli Analyze od 12.07.06, 13:25
                                      strony meskiej...Bo w sumie od damskiej nie mozesz sie znac;))))).
                                      • Gość: jecki man(n) analysiert, man(n) wird nicht analysiert... IP: *.pools.arcor-ip.net 12.07.06, 13:34
                                        :-)))))))))))))))))))))))))))))))))

j.
                                        • annajustyna J. chyba co innego rozumiemy poprzez Analyze... 12.07.06, 13:44
                                          A.
                                          • Gość: jecki sollten wir das privat erörtern ? :-) IP: *.pools.arcor-ip.net 12.07.06, 13:48
                                            j.
                    • ggigus dziad 12.07.06, 11:07
                      wyraza sie o Polakach per diese Leute ( w kontekscie swego pochodzenia),
                      twierdzil przed meczem z Polska, ze przeciwnicy rusza na Niemcow znozami miedzy
                      zebam
                      Mam nadzieje, ze Szanowny Pan mi wybaczy ma antypatie do pana Klose.
                      • chopin_m Re: dziad 12.07.06, 14:05
                        ggigus napisała:

> wyraza sie o Polakach per diese Leute
                        A co w tym niewlasciwego?

>( w kontekscie swego pochodzenia)
                        przecierz jest z pochodzenia Niemcem

> twierdzil przed meczem z Polska, ze przeciwnicy rusza na Niemcow znozami
                        >miedzy zebam
                        Sama to sobie przetlumaczylas?
                        Jecki ma takie fajne powiedzenie o tlumaczeniu i szukaniu sensu. Przeczytaj
                        sobie.

• ggigus Re: dziad 12.07.06, 14:16
                          1) diese Leute to po prostu Polacy, jego matka jest Polka, on ma polski pasek
                          2)niczego nie musialam sobie tlumaczyc, slyszalam ten wywiad na wlasne uszy
                          ta jego wypowiedz byla komentowana w prasie (die taz!!)
                          przegapiles? szkoda
                          • chopin_m Re: dziad 12.07.06, 16:14
                            ggigus napisała:

> 1) diese Leute to po prostu Polacy

A co Polacy wedlug Ciebie to nie ludzie?

> jego matka jest Polka, on ma polski pasek

Taki do spodni? Eee, chyba juz z tego przywiezionego z Polski wyrosl i musial
                            kupic nowy. Zapewne turecki.

> 2)niczego nie musialam sobie tlumaczyc, slyszalam ten wywiad na wlasne uszy
                            > ta jego wypowiedz byla komentowana w prasie (die taz!!)
                            > przegapiles? szkoda

Nie, nie przegapilem i wiem co powiedzial, ale mowil to po niemiecku.
                            Pytalem czy ta (nieudolna) polska wersje sama wyprodukowalas?
                            • Gość: hasiok Re: dziad IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.07.06, 16:35
                              chopin_m napisał:

> ggigus napisała:
                              >
                              > > 1) diese Leute to po prostu Polacy
                              >
                              > A co Polacy wedlug Ciebie to nie ludzie?
                              -------------------------------------------------------------------------
                              Polacy to wiecej niz ludzie. Trzeba mowic: "Ci Ludzie, Polacy, ktorzy wszyscy
                              sa krewnymi najwiekszego czlowieka wszechczasow, wynalazcy Panbuka - Jana
                              Pawla Wielkiego zawsze dziewicy, niechaj chwala im trwa wiecznie, santi subito!"
                              • annajustyna Do Chopina! 12.07.06, 16:37
                                Wiesz, nie slyszalam tej wypowiedzi...Nie wiem, jak "Leute" zostali
                                zaakcentowani...Ale zobacz, nawet po polsku: Ci ludzie to ... Zalezy od kontekstu...
                            • ggigus odwracasz kota ogonem 12.07.06, 16:53
                              jesli ktos zapytany o czesc swojego pochodzenia mowi i zapytany o to, jak sie
                              czuje przed meczem z Polska, mowi "ci ludzie", to ta wypowiedz nie ma
                              charakteru neutralnego

a ten wywiad byl komentowany - SZ, die taz.
                              I po tym wywiadzie Klose ma doradce prasowego.

2)skoro ten wywiad z Klose slyszales( a o jakim ja wywiadzie mowie? wiesz to?)
                              to jak mogles nie slyszec o graczach z Messer zwischen den Zähnen ??
                              niestety, nie jest to moje nieudolne tluamczenie. To byloby twoje pobozne
                              zyczenie, te czesc wypowiedzi komentowala prasa i inni ludzie, takze na forum GW
                              Wiec po moim bledzie nie ma mowy.
                              Co najwyzej o twoim agreswyno-pogardliwym tonie, ale dla mnie to zadna nowosc.
                              • ggigus odwracasz kota ogonem - to do chopina 12.07.06, 16:55

• tiggerific Re: spieprzaj dziadu ;)))) 12.07.06, 18:07
                                mu powiedz.
                                to według Ciebie klose myślał, że ci ludzie (drużyna PL, żeby nie było
                                niedomówień) będą im te noże, co je na boisku powyciągają z zębów, w plery
                                wbijać?
                                dżisas, ggigus, to była przenośnia, nawet klose musiał uczyć się o tym w
                                podstawówce i se zakonotował.
                                • ggigus nie pisalam o znaczeniu przenosni 13.07.06, 13:30
                                  przeciez nigdzie nie pisalam, ze zrozumialam to doslownie
                                  po co piszesz oczywistosci?
                                  chodzi mi o ton, ktory jest wg mnie malo odpowiedni i o wybor slownictwa
                                  i o komentarze w prasie niem. chodzi mi tez, ale chopin i ty przegapiliscie
                                  aha, po tej wypowiedzi Klose dorobil sie doradcy prasowego
                                  znaczace, nie sadzisz?
                              • chopin_m Re: odwracasz kota ogonem 12.07.06, 18:26
                                ggigus napisała:

> zapytany o to, jak sie
                                > czuje przed meczem z Polska, mowi "ci ludzie", to ta wypowiedz nie ma
                                > charakteru neutralnego
                                Wiesz co ggigus, przewrazliwiona jestes. Ale w sumie to nic dziwnego. Jedna z
                                podstawowych cech narodowych "tych ludzi" czyli nas Polakow jest histeria na
                                tle narodowym :-(

> to jak mogles nie slyszec o graczach z Messer zwischen den Zähnen ??
                                Juz Cie tiggerific pytala: wiesz co to przenosnia? A wiesz, ze przenosnie
                                raczej baaaaardzo rzadko daja sie przetlumaczyc doslownie?

> niestety, nie jest to moje nieudolne tluamczenie. To byloby twoje pobozne
                                > zyczenie, te czesc wypowiedzi komentowala prasa i inni ludzie, takze na forum
                                > GW

Aaaa, to oczywiscie wszystko wycofuje. No bo jezeli takie autorytety jak
                                forumowicze GW to powiedzieli, to zostaje tylko sklonic czola i milczec.
                                A jeszcze mowili to na podstawie publikacji w naaaajbardziej neutralnej GW...

> Co najwyzej o twoim agreswyno-pogardliwym tonie
                                Jaki tam pogardliwy? Po prostu rozbawiony :-)

A na marginesie, dziennikarze GW bardzo slabo znaja jezyki, no bo chyba nie
                                przeinaczaja obcych tekstow celowo ? :-o
                                • ggigus do chopena 13.07.06, 13:27
                                  1) nie, nie jestem przewrazliwiona. Jestes psychologiem -amatorem, ze stawiasz
                                  diagnoze?
                                  pisalam o malo obiektywnym charakterze okreslenia diese Leute. Zaprzeczasz?
                                  2) Messer zwischen . itepe to oczywiscie metafora, ale nie o tym
                                  dyskutowalismy, wiec po co takie oczywiste uwagi?
                                  gdzie pisalam o doslownym znaczeniu?
                                  ty sie czepiales mojego - ponoc nieudolnego tlumaczenia. Niczego nie
                                  tlumaczylam, podalam oryginal wypowiedzi Klose. Nieudolnie piszesz Ty, bo
                                  piszesz o moich tlumaczeniu, kiedy ja sie powoluje na oryginal!!!! wypowiedzi

4) pisanie o czyjejs wypowiedzi, dotyczacej nb. oryginalu- nieudolne
                                  tlumaczenie - jest zwyczajnie pogardliwe
                                  zwlaszcza ze ja nie o tlumaczeniu pisze
                                  3) pisalam o forumowiczach i o prasie niemieckiej - taz i SZ
                                  jesli masz ochote napisac cos o moich autorytetach, postaraj sie zrobic to
                                  wyczerpujaco, a nie wybiorczo
                                  i 5) jesli piszesz:
                                  A na marginesie, dziennikarze GW bardzo slabo znaja jezyki, no bo chyba nie
                                  > przeinaczaja obcych tekstow celowo ? :-o

to nie wiem, o czym piszesz, bo ja sie pisalam o oryginalnej wypowiedzi Klose,
                                  jaka slyszalam we niemieckiej tivi
                                  juz teraz rozumiesz, o czym dyskutujesz?

• chopin_m Re: do chopena 13.07.06, 14:27
                                    Panie, spusc noge i kopnij!
                                    Tylko doooobrze wyceluj.
                                    • ggigus ooo ciekawa argumentacja 13.07.06, 16:09
                                      szkoda, ze nie ma w ogole zwiazku z moim postem
                                      widocznie dalej nie wiesz, o czym dyskutujesz
                                      za to zaraz mi napiszesz jakas inna, mila memu oku diagnoze mojego stanu
                                      to sie nazywa ad personam i jest stosowanane, kiedy brak argumentow
                                      • tiggerific Re: ooo ciekawa argumentacja 13.07.06, 17:26
                                        owszem ma związek, miałabyś posiniaczony tyłek, jakby ponbócek chciał tych
                                        próśb kiedyś wysłuchać.
                                        co to forum w ogóle obchodzi Twoja interpretacja wypowiedzi Klosego (takiej czy
                                        innej)?
                                        powszechnie wiadomo, że piłkarze są, delikatnie mówiąc, prostakami i bez
                                        przerwy zaliczają jakieś wpadki (dyńka zidane'a to niby co?) - tylko komu by
                                        się chciało to interpretować i rozważać wpływ bełkotu na sytuację światową -
                                        Niemcy są przewrażliwieni i zrobią wszystko, żeby broń boże nikt ich nie
                                        posądził o złą wolę - dlatego rozumiem chęć ocenzurowania wypowiedzi i
                                        zaangażowanie doradcy.

w każdym razie w Polsce nikt negatywnie nie komentował tej wypowiedzi.
                                        • ggigus ooo jestes kolezanka pana boga? 13.07.06, 17:28
                                          ciekawe...
                                          jak na razie nie mozesz sie, missfick, oduczyc atakow ad personam
                                          • ggigus PS a teraz odpowiem ci na post, bo jestem mila 13.07.06, 17:32
                                            no i co z tego, ze prasa polska tej wypowiedzi nie komentowala?
                                            nie byla dla polskich uszu przeznaczona
                                            komentowaly ja uszy adresatow

nie chcesz komentowac wypowiedzi Klose, to nie rob tego
                                            tylko po co piszesz o przenosniach w jego wypowierdzi?
                                            po co w ogole w tym watku piszesz, skoro nie chcesz zajmowac sie komentowaniem
                                            wypowiedzi pilkarzy
                                            ja chce, wiec sobie o tym pisze
                                            to jest forum publiczne
                                            • tiggerific Re: PS a teraz odpowiem ci na post, bo jestem mil 13.07.06, 17:45
                                              uszy komentowały? no widzę, że wspinasz się po drabinie absurdu.
                                              • ggigus ton ironiczny - pomoge ci, bo jestem mila 13.07.06, 17:49

• jureek Re: jak mówią po niem. Klose i Podolski? 12.07.06, 14:46
      Mój syn twierdzi, że Podolski mówi jak koloński Turek. Polskich naleciałości nie
      słychać, ale słychać, że w swojej klasie w podstawówce musiał mieć sporo
      tureckich kolegów.
      Jura
      • oppelner_os Re: jak mówią po niem. Klose i Podolski? 12.07.06, 15:01
        Moj syn mowi dokladnie to samo o Podolskim.
        Klose mowi zas jak typowy Pfälzer:)
        • Gość: ami Ludzie! Czy my umiemy mówić perfekt kazdym jezyku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 15:13
          Nie sluszałam jeszcze o nikim takim.

A propos sprobowałam sie kiedys uczyc po turecku dawno temu. To piekny ale
          trudny jezyk
          • annajustyna Re: Ludzie! Czy my umiemy mówić perfekt kazdym je 12.07.06, 15:30
            Swoja droga, jak Ci dwaj panowie mowia po polsku??? Nigdy osobiscie nie slyszalam...
            • ich11 ja Ciebie też nie!:))))))))))))))) 12.07.06, 15:33
              • annajustyna Zadzwon do mnie, to sie przekonasz:)))) 12.07.06, 15:36
                Mowie w tzw. nowych dialektach mieszanych jako potomkini osadnikow na "ziemiach
                odzyskanych":))))).
                • Gość: H:M Re: Zadzwon do mnie, to sie przekonasz:)))) IP: *.dip.t-dialin.net 13.07.06, 14:00
                  Witam. Jak wymagac od Podolskiego pieknego bogatego jezyka to przeciez bardzo
                  mlody czlowiek.Mowi jak jego rowiesnicy i nie widze w tym nic zlego.Moj syn
                  jest na 3 roku Informatyki i tez tak mowi.Kazdy wiek ma swoje prawa.Gdyby oni
                  byli juz na koncu swej drogi to co innego i jeszcze bardzo istotna rzecz
                  niewazne jak kto mowi ale co mowi.Pozdrawiam
                  • annajustyna Re: Zadzwon do mnie, to sie przekonasz:)))) 13.07.06, 14:26
                    Moi kuzyni mniej wiecej wwieku Twojego syna tez mowia polskim podobnym do
                    niemeickiego Podolskiego. Nie dyskredytuje to ich jako ludzi, ale...swiadczy o
                    nieoczytani i kiepskiej kulturze jezykowej...
                    • Gość: H:M Re: Zadzwon do mnie, to sie przekonasz:)))) IP: *.dip.t-dialin.net 13.07.06, 14:55
                      Witam.Chyba sie niejasno wyrazilam.Nie chodzilo mi o nic innego jak tylko o to
                      ze uzywaja prostych a nie wynioslych slow.A propo syna tu sie urodzil sam
                      nauczyl sie czytac i pisac po polsku.Biegle wlada angielskimi i
                      francuskim .Jest osoba oczytana a jego niemiecki jest perfekt choc w mowie
                      potocznej uzywa "sloganow".Pozdrawiam
                  • Gość: ami Dokladnie! Podoba mi sie co Pan mowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 18:32

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka