Dodaj do ulubionych

efektywna nauka słówek

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 22:08
Macie jakieś sposoby?
Żeby się nauczyć i jak najmniej zapomnieć?
Ja staram się uczyć około 10-15 słówek dziennie. Potem powtarzam je przez
kilka dni... większość zostaje, choć to róznie bywa, zależnie od
abstrakcyjności...
a jakie sa wasze sposoby?
Obserwuj wątek
    • Gość: misza bater Re: efektywna nauka słówek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 18:59
      Istnieje metoda szybkiej i łatwej nauki słówek i nazywa się SuperMemo. Można ją
      stosować w wersji tradycyjnej - na papierze, ale łatwiej korzystać z programu
      SuperMemo np. SuperMemo2002. NIE ZNAM LEPSZEJ metody.
      Korzystam z SuperMemo parę lat i twierdzę, że program jest nie do przecenienia.
      Świetnie się sprawdza zwłaszcza przy nauce słówek. Istnieje wiele baz słówek
      przygotowancyh specjalnie dla tego programu ale ja i tak wolę przygotowywać
      materiał samodzielnie. Wlaśnie skończyłem bazę która obejmuje cały materiał
      książki "gramatyka niemiecka dla początkujących" s. bęzy (patrz mój post na
      forum). Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej: GG 7234126.
      Pozdrawiam
      Misza
      • Gość: ich schreib alles auf deutsch, dann bist du IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 27.09.06, 19:43
        Misza glaubwürdig ;-)
        • Gość: Misza Re: schreib alles auf deutsch, dann bist du IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 20:45
          Nie twierdzę, że programu używam od 3 lat do nauki niemieckiego. Do nauki
          niemieckiego używam SM2002 od początku tego roku. Przerabiam właśnie
          rozdział "Przymiotknik" i muszę przyznać, że każdy nowy rozdział sprawia mi
          dużo trudności ale w miarę powtarzania materiału (tak jest idea tego programu)
          idzie mi z czasem coraz lepiej. Poza tym wychodzę z założenia, że po
          przerobieniu całego materiału z podręcznika opanuję znajomość gramatyki
          niemieckiej na poziomie, zgdonie z tytułem podręcznika, początkującym. Nie
          oferuję nikomu czegoś nieosiągalnego w stylu 5000 słówek/h i nie jestem
          ekspertem w dziedzinie j. niemieckiego. Po prostu zrobiłem solidną i konkretną
          bazę do programu SuperMemo2002 więc proszę nie podważać mojej wiarygodności bo
          nie jestem żadnym cwaniaczkiem
          Pozdrawiam
          Misza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka