Dodaj do ulubionych

in die Augen fallen

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.07, 22:07
"Język niemiecki. Wzory wypracowań"
str.51

'Die Werbungen, die man liest, sind gewöhnlich groß, witzig und fallen in die
Augen.'

Czy poprawny jest zwrot in die Augen fallen?
Moim zdaniem lepiej brzmi: auffallend

Ale nie jestem ganz sicher....
Obserwuj wątek
    • Gość: bonia Re: in die Augen fallen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.07, 22:14
      I jeszcze jedno z tego tekstu.

'Die Werbung stellt neue Produkte vor,......'

vortellen? ist das korrekt?
      a może darstellen? vorführen?
      • ggigus Re: in die Augen fallen 01.01.07, 22:19
        reklama pkazuje nowe produkty, darstellen to je wyobraza, a wiec nie bardzo

vorführen to pokazuje w sensie prezentuje
        co do in die Augen fallen - ja bym powiedziala auffallend tez, bo to pasuje
        styl. do innych przym.
        • Gość: bonia Re: in die Augen fallen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.07, 22:26
          A czy istnieje w niemieckim zwrot 'in die Augen fallen',
          czy jest to tylko nieudolna kalka jezykowa?

Chciałbym przedstawić państwu nowe produkty naszej firmy.>>>

Ich möchte Ihnen neue Produkte unserer Firma vorstellen(?)
          • ggigus a fakt, to kalka, zastanawialam sie, co tu jest 01.01.07, 22:29
            nie tak
            zeigen byloby wg mnne najmiej pretensjonalnie
          • wsiowa.baba Re: in die Augen fallen 01.01.07, 22:40
            Ze zwrotem "in die Augen fallen" raczej sie nie spotkalam, ale "ins Auge
            fallen" jest zwrotem powszechnie uzywanym.
        • ja.nusz Re: in die Augen fallen 02.01.07, 16:01
          ggigus napisała:

> reklama pkazuje nowe produkty, darstellen to je wyobraza, a wiec nie bardzo
          >
          > vorführen to pokazuje w sensie prezentuje
          > co do in die Augen fallen - ja bym powiedziala auffallend tez, bo to pasuje
          > styl. do innych przym.

Gigulko, chyba ciut za dużo wychyliłaś w Sylwka - darstellen to wyobrażać?
          Resztę inni już ci wytknęli.

A teraz możesz już spokojnie napisać, że znów się czepiam.
          • ggigus PS januszku, zapamietaj - na chamskie posty nie 03.01.07, 21:22
            odpisuje, bo mowila mama, unikaj chama
            • tiggerific Re: PS januszku, zapamietaj - na chamskie posty 03.01.07, 22:14
              a mama nie wspominała, że własny chamski cień trudno przeskoczyć?
              :)
              • ggigus najpierw podaj przyklad moich chamskich postow, 03.01.07, 22:15
                a potem jesli musisz, baw sie w epigona
    • mazur39 broń Cię Panie Boże! 02.01.07, 08:43
      nie wolno tak mówić! do więzienia pójdziesz!
      Niebawem ukaże się kodeks mowy i wszystko będzie jasne. ;-)))

P.S. Odbiło Wam? kto mi zabroni mówić tak, jak ja chcę?
    • tiggerific Re: in die Augen fallen 02.01.07, 09:34
      in die Augen fallen jest poprawnie
      auffallend sein nie brzmi ani lepiej, ani gorzej.
      vorstellen też richtig
      • ggigus stylistycznie jest lepiej przy dwoch przymiotnikac 02.01.07, 13:49
        h dac trzeci
        oczywiscie wg mnie, bo nadal czekam na te ordynaren posty ode mnie i kopii o
        ww. kruszyc nie bede
        caluski na nowy rok, tiggerificku
        • tiggerific Re: stylistycznie jest lepiej przy dwoch przymiot 02.01.07, 14:24
          nie było pytania o to, co jest lepsze stylistycznie, tylko czy jest poprawne,
          więc jest poprawne i nie jest żadną kalką.
          a co do stylu, oczywiście i tradycyjnie się nie zgodzę. Trzeci przymiotnik
          brzmi w tym zdaniu dość mdło i tak jak było, było dobrze.

czekaj tatka latka
          nie całujem siem z obcymi.
          i Tobie też polecam.
          :)
          • mayagaramond Re: stylistycznie jest lepiej przy dwoch przymiot 02.01.07, 16:21
            es fällt/springt in die Augen - fällt sofort auf, erregt die Aufmerksamkeit

ins Auge fassen - in Erwägung ziehen, beabsichtigen
          • ggigus stylistycznie pytania nie bylo, to fakt, dlatego 03.01.07, 00:18
            uzasadnilam moj wtret

wg mnie nie brzmi mdlo, tylko konsekwentnie

czekam, czekam, i milo mi sie patrzy na twoja bezradnosc

z obcym isie nie caluje, bo to caluski a)wirtualne i b) - zawsze z tym masz
            klopoty - ironiczne!
            ale one musza byc, caluski bezradny tiggerificu,
            (bo skoro wszyscy widza, a nie mozesz jednak zadnych linkow... ale koncze cie
            dreczyc, bo jestem mila i sympatyczna i ironiczna)
            • tiggerific Re: a może 03.01.07, 12:30
              uświadomisz społeczność, na co tak czekasz?

pszeszchyba nie na Godota?
              przestań się tym dręczyć, sószna ówaga!
              • ggigus o, zapomniales, tiggerificku? krotka pamiec, bo 03.01.07, 21:17
                post wczesniej nie mialas tych problemow.
                a zreszta po co uswiadamiac spoleczenstwo?
                czujesz sie az tak wazna??
                • tiggerific Re: o niczym nie zapominam, ggiguś 03.01.07, 22:12
                  tyle że nie jestem pamiętliwa. Odróżnisz pamiętającą od pamiętliwej?

Jak będziesz mi tak przypominać, że czekasz w każdym poście, w końcu ludzie
                  uznają Cię za paranoiczkę, więc przyjmij że dopytuję dla Twojego dobra.
                  • ggigus no to skoro pamietasz, to po co prosisz o przypomn 03.01.07, 22:18
                    enie ci czegos? klopoty z logika?

nie jestes pamietliwa? w koncu pamietasz czy nie, bo sie troche w bezladzie
                    twoich mysli gubie

niech mnie uwazaja za paranoiczke, od kiedy drzysz o moj obraz w oczach innych?
                    jestes moim PRfrycem? masz na to zbyt ordynarna wizytowke, moj tiggerificku

mialas te posty podac, wiec nie pros o przypominanie o co chodzi, skoro
                    pamietasz, tylko je podaj, skarbie
                    bedziesz miala swiety spokoj
                    • tiggerific Re: no to skoro pamietasz, to po co prosisz o prz 03.01.07, 22:37
                      Ty mojej wizytówki w ogóle nie kumasz, skoro uważasz, że jest ordynarna. no,
                      ale żeby kumać, trza by było liznąć anglijskiego w podstawówce chociaż, no nic,
                      nie każdy musi w końcu rozumieć.

nic nie miałam Ci podawać, a jeśli tak się upierasz, przytocz, gdzie
                      obiecywałam, bo jak słowo daję, że Twój upór w tej sprawie jest już co najmniej
                      klapsmühlenreif.
                      • ggigus ordynarne jest zdjecie, jesli juz musze o szczegol 03.01.07, 22:47
                        ach

dziwne, ze wiesz lepiej, co kumam, a co nie, hmm, jak widac nadal lubisz sie
                        bawic w psycholozke-amatorke, co napawa mnie wspolczuciem, skarbie

mam ci przytaczac, gdzie mi to obiecywalas tiggerificku? wiesz co, idz sie leczyc

tyle postow prosilam o moje ordynarne posty i dopiero teraz domagasz sie, ze tak
                        powiem, podstaw w twoich postach moich zadan?

no nie, tiggerificku, sa granice smiesznosci, i je przekroczylas, wiec dalej
                        spaceruj sobie sama
                        • tiggerific Re: ordynarne jest zdjecie, jesli juz musze o szc 03.01.07, 23:00
                          aaa, no zdjęcie jest przewidziane specjalnie dla takich przypadków jak Ty.

może i prosiłaś, ale ja chyba nie muszę spełniać czyichś absurdalnych próśb,
                          więc przestań prosić.

bye bye
                          • ggigus nie musisz spelniac moich prosb, wiec a) nie pisz 03.01.07, 23:06
                            o tym, ze wszyscy widza, skoro nie mozesz tego udowodnic, co rzekomo wszyscy
                            widza b)nie pisz o spoleczenstwie, ktore zaniepokoi sie moimi żądaniami pod
                            twoim adresem i c)nie domagaj sie udowodnienia mi, ze cos mi obiecywalas i d)nie
                            domagaj sie tego az tak pozno, bo spacerujesz w Krainie Smiesznosci. Wiesz, kto
                            jest tam stalym rezydentem ...?
                            jesli nie mozesz czegos wykonac, nie obiecuj - oszczedzisz sobie duzo czasu

no coz, nie wiem, czy jestem szczegolnym przypadkiem, szczegolnie w twoim ujeciu
                            na tresci enimgatyczne nie odpowiadam
                            ale ciesze sie, ze widzisz cos ordynarnego w twojej wizytowce, a nie zakladasz
                            upojnie, ze twoja interlokutorka czegos nie zrozumiala
                            • tiggerific Re: z tego co mi wiadomo, jedynym rezydentem 04.01.07, 00:06
                              Krainy Śmieszności własnego pomysłu, jesteś Ty. Słyniesz z tego zresztą na
                              wielu forach.
                              • ggigus oo popatrz az taka jestem slawna? do tej pory 04.01.07, 00:34
                                tylko jedna osoba wziela sobie cytat z mojej wypowiedzi do sygnaturki
                                a Kraine Smiesznosci i jej stalego rezydenta, a teraz dwoch, wymyslilam ja (i
                                nie baw sie w epigona), wiec i ja udzielam tam prawa do stalego pobytu.
                                a na przyszlosc pamietaj - nie obiecuj, czego nie mozesz spelnic
                                • tiggerific Re: trolle są sławne, nie ma lekko 04.01.07, 00:37
                                  problem zasadniczy w tym, że nie obiecywałam.
                                  ale i tak nie dotrze, więc mogę sobie a muzom pisać.
                                  • ggigus nie wiesz co i kto, ale juz oceniasz, brawo! 04.01.07, 00:41
                                    jestes jak ja.nusz
                                    co do tego postu, w ktorym prosilam cie o linki na moje ordynarne posty -
                                    szkoda, ze ci ta wspaniala wymowka teraz wpadla go glowy, ciut pozno
                                    bo pare postow wczesniej jeszcze wszystko pamietalas
                                    • tiggerific Re: dzięki, dzięki 04.01.07, 00:45
                                      no pamiętam, że upierdliwie czepiasz się mnie w każdym poście, ale o co Ci
                                      chodzi to za cholerę nie wiem, bo nic nie obiecywałam i odczep się już wreszcie
                                      od tego durnego tematu.

może mniej dmuchaj na gorące, to się polepszy?
                                      • ggigus na pomysl udawania, ze nie pamietasz wpadlas 04.01.07, 00:47
                                        trzy, moze czetry posty wczesniej
                                        troche za pozno, zeby to wygladalo w miare przekonywujaco

nie obiecuj nastepnym razem, ale obawiam sie, ze tobie i powtarzanie nie pomoze
                                        • tiggerific Re: teraz to wymyśliłaś? 04.01.07, 00:50
                                          przepraszam bardzo, ale to nie ja zahaczam Ciebie w każdym poście i męczę o
                                          jakieś absurdalne przykłady, więc daruj sobie odwracanie kota ogonem.
                                          NIE OBIECYWAŁAM, zanotuj i przepisz ze sto razy, żeby utrwalić.
                                          • ggigus zapozno na to wpadlas, skarbie, pare postow wczesn 04.01.07, 00:57
                                            iej w tym watku jeszcze pamietalas
                                            ocierasz sie o smiesznosci, wiec poocieraj sie sama
                                            pa pa
                                            • ggigus a mimo to link ku pamieci, tiggerificku, w Krainie 04.01.07, 00:58
                                              Smiesznosci poczytaj sobie
                                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=516&w=54134693&a=54142455
                                              • ggigus tu jeszcze pamietasz, o co chodzi: 04.01.07, 01:03
                                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=516&w=54151474&a=54209391
                                                naprawde az tak duzo czasu nie minelo
                                                i jeszcze masz kompletnie falszywe wiadomosci do do zuycia i bylego uzycia slowa
                                                sedzina, no, no
                                                milej lektury w Krainie Sm.
                                              • tiggerific Re: no kupa, a jakże 04.01.07, 01:19
                                                chodzi Ci o tę gałązkę zaczynającą się od postu użytkownika arct?
                                                Ja nie jestem arct, moja odpowiedz nie powinna się tam znaleźć, bo nie do mnie
                                                było pisane, ale nawet, jeśli omyłkowo wzięłam tekst do siebie i odpisałam,
                                                uwaga będzie cytat :): "a po co miałabym podawać, toć każdy widzi", nadal nie
                                                jest to obietnica, że będę Ci coś udowadniać.
                                                cbdu
                                                sija
                                                • ggigus nie chodzi mi o te galazke, o jakiej piszesz 04.01.07, 01:38
                                                  chodzi mi o te wypowiedzi,do ktorych skopiowalam linki - to naprawde latwe i
                                                  widoczne, Tiggerifcku z Krainy Smiesznosci
                                                  tam jeszcze pamietasz, o co chodzi
                                                  a twoje wypieranie i brak pamieci sie przybieraja smieszne, wrecz absurdalne
                                                  rozmiary, wiec zakanczam dyskusje
                                                  wlasciwie powinnam miec nadzieje, ze to bedzie dla ciebie nauczka, ale nie
                                                  jestem az tak naiwna
                                                  tiggerifickowe obsesje maja do siebie to, ze nalge ozywaja
                                                  tak, moglabym podac wiele przykladow, nawet bardzo swiezych, ale twoja pamiec...
                                                  ale mi sie nie chce
                                                  • tiggerific wyśpij się 04.01.07, 02:29
                                                    może Ci przejdzie pomroczność jasna.
                                                    nie dość, że łaskawie Ci tłumaczę, skąd wzięła się Twoja obsesja dręczenia mnie
                                                    o jakieś przykłady (a wzięła się z mojego błędu i wpisania się nie tam gdzie
                                                    trzeba, czego oczywiście nie zauważyłaś - od arcta się domagałaś przykładów, a
                                                    potem przyczepiłaś się do mnie jak rzep tygrysiego ogona i to ja mam mieć
                                                    obsesję???

bełkoczesz i niestrawnaś
                                                    rülps
                                                    rülps
                                                    rülps
            • ja.nusz Re: Nikt nie wie na co czekasz kobito 03.01.07, 15:26
              Ja czekam zaś, aby szanowna pani Übersetzerin ustosunkowała się do tego:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=516&w=54754905&a=54788025
              • ggigus nie mam czasu, januszu, na twoje posty 03.01.07, 21:18

• ja.nusz Re: nie mam czasu, januszu, na twoje posty 03.01.07, 22:51
                  Nic dziwnego, że boisz się własnej tępocie w oczy spojrzeć...bääähhhhhhhhhhh
                  • ggigus na chamskie posty odpowiada tiggerific, moze do ni 03.01.07, 22:51
                    ej
                    jeszcze jecki
                    pa pa januszku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka