ajzbella 08.03.07, 16:44 Czy ktoś wie, jak w niemieckim nazywają się zamienniki? Chodzi o produkty "niemarkowe" zastępujące oryginalne części, np. zamienniki tonerów do drukarek. --- _,.-*'`'*-.,_,.-*'`'*-.,_,.-*'`'*-,._ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jasiek Re: zamiennik? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.03.07, 17:07 na mich tonerach stoi "kompatible ersatz toner" Odpowiedz Link Zgłoś
ajzbella Re: zamiennik? 08.03.07, 17:19 Hehe, dzięki, a już podejrzewałam, że ten naród nie ma smykałki do podrabiania oryginalnych części;-) Dodatkowe pytanie: a jeśli chodzi o zamienniki w sensie ogólnym, jako wszelkiego rodzaju "zastępowacze" oryginalnych części: samochodowych, elektronicznych, itp? Myślałam o "Ersatzelemente", ale google wyrzucają mi coś, co nie bardzo mi się podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
ajzbella Re: są to tzw. nachgemachte Teile 08.03.07, 17:28 O! Genial! O to właśnie mi chodziło. Dzięki:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x uśmiech skromności pojawił się na mej twarzy;-)))) IP: *.olsztyn.mm.pl 08.03.07, 17:35 Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: zamiennik? 08.03.07, 21:09 zmyślacie tak, że szkoda gadać ;)))) zamienniki: Ersatzteile czyż nie? proste i pikne Originalteile vs. nachgebaute Teile lub Nachbauteile (nie nachgeahmte na litość) a jeśli podróbki to Fälschungen Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: zamiennik? 08.03.07, 21:11 nachgeahmte wycofuję (ślepota kurza), nachgemacht możet ofkorz być Odpowiedz Link Zgłoś
z.byfauch Re: zamiennik? 08.03.07, 21:34 można też powiedzieć "nicht Originalteile / nicht Original-Teile" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek Re: zamiennik? IP: *.adsl.hansenet.de 09.03.07, 00:34 moze tez byc Nachbauten Odpowiedz Link Zgłoś
ajzbella Re: zamiennik? 09.03.07, 08:53 Ersatzteile i Austauschteile to nie to... bo to są oryginalne części producenta - do wymiany, gdy stare się zepsują/zużyją. Nachbauten??? Neee... Póki co wygrywają "Nachbauteile": www.mz-oldtimerteile.de/nachbauteile.html www.uscc.ch/de/index.php?file=technik_billigersatzteile.html&titel=Billigersatzteile&adv=&teilerg= Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiggerific Re: zamiennik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 11:06 jeszcze coś: akurat toner nie będzie uważany za Verschleissteil/Ersatzteil, tylko za Verbrauchsmaterial. poszukaj w google: toner kompatibel często się tego używa w odniesieniu do nieoryginalnych materiałów eksploatacyjnych do drukarek, faksów itp. Można też stosować bardziej uniwersalne określenia, jak: Originalprodukt, Nicht-Originalprodukt Markenartikel, Nicht-Markenartikel Odpowiedz Link Zgłoś