jessi_a 12.09.07, 20:13 chodzi o samochod, co to za czesc. oraz Die Naben rasten nicht aus. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lanzbuldog W składakch (rowerach) to była "wolnobieżka" 12.09.07, 20:34 Brzmiało to jak zaklęcie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonka Re: Freilaufnabe IP: 80.51.223.* 12.09.07, 20:38 w rowerach piasta wolnobiegowa (torpedo). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonka Re: Freilaufnabe IP: 80.51.223.* 12.09.07, 20:44 Jessiu - w samochodzie to nie wiem, ale pomyślałam sobie, że może to pomoże Ci wydedukować. Może Michu albo Jeckuś coś podpowiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki jecki IP: *.pools.arcor-ip.net 12.09.07, 21:02 ma lekka, przyrodzona (:-) awersje do takich tam, dlatego stara sie na podobne pytania nie odpowiadac, pozostawiajac je hobbystom-artystom... :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) j. Odpowiedz Link Zgłoś
lanzbuldog Re: Freilaufnabe 12.09.07, 20:47 Wydaje mi się, że chodzi o jakieś sprzęgło jednokierunkowe, które powinno się rozłączyć, ale coś nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Re: Freilaufnabe 12.09.07, 23:47 Coś takiego znalazłam, a dotyczyć ma samochodów 4x4: toto odłącza napęd na przednie koła. Ale po polsku nie wiem, jak się zwie. Freilaufnaben sind verwendbar bei Fahrzeugen, die über zuschaltbaren Allradantrieb verfügen. Soll auf weiten Strecken ohne Allradantrieb gefahren werden, so ermöglichen sie es, die vordere Kraftübertragung vollständig von den Rädern abzukoppeln. Damit sind vorderes Differential und vordere Kardanwelle stillgelegt, denn vom Verteilergetriebe werden sie mit dem Schalthebel vom Fahrersitz aus getrennt. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: Freilaufnabe 19.09.07, 00:37 blokada mechanizmu wolnego koła w przednich piastach tak sobe przeczytałam właśnie we wstępniaku do wrześniowego Vanekstra, zupełnie przypadkiem zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś