radunia 17.02.08, 01:34 Cześć, Czy ktoś wie, jak to będzie po polsku? Dziękuje z gory Radunia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mylord_1 dekursywne, z dołu 17.02.08, 01:46 oprocentowanie dekursywne, oprocentowanie z dołu? Przeciwieństwo: oprocentowanie antycypatywne, z góry. O to chodziło? Odpowiedz Link Zgłoś
jessi_a kapitalizacja z dolu. 17.02.08, 09:12 Jest to rodzaj kapitalizacji odsetek Dekursiv Verzinsung im Nachhinein, d.h. am Ende der jeweils vereinbarten Zinsperiode. Antizipativ Verzinsung im Vorhinein, d.h. am Beginn der jeweils vereinbarten Verzinsungsperiode. Kapitalizacja z dołu – odsetki dopisywane są na końcu okresu kapitalizacji Kapitalizacja z góry - odsetki dopisywane są na początku okresu kapitalizacji Odpowiedz Link Zgłoś
jessi_a Re: i tak egal, i tak radunia ma nas w doopie:DDD 17.02.08, 10:08 i vice versa my tez :) Odpowiedz Link Zgłoś
radunia Re: i tak egal, i tak radunia ma nas w doopie:DDD 17.02.08, 17:08 A wcale nie! Dziekuję bardzo wszystkim za cenną pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
mylord_1 teraz się nie liczy;-) 17.02.08, 18:50 dostałaś w środku nocy po dwunastu minutach odpowiedź, to się liczy:DDD Odpowiedz Link Zgłoś
radunia Re: teraz się nie liczy;-) 17.02.08, 21:11 Ojej, to zawaliłam. Ale pisząc o takiej porze, nie liczylam na natychmiastowa odpowiedź. Jednak mam nadzieję, że tak bardzo się nie obraziłes, tym bardziej, że mam jeszcze 1 pytanie:) Nijak nie mogę rogryźć co to takiego "Eigenmittelunterlegungsgrundsätze". Pozdrawiam Radunia Odpowiedz Link Zgłoś
mylord_1 zasady ustalania środków własnych 17.02.08, 22:05 chodzi o wysokość środków własnych, które muszą być tworzone przez instytucje finansowe na pokrycie wypłacalności Odpowiedz Link Zgłoś
radunia Re: zasady ustalania środków własnych 17.02.08, 22:55 Dziękuję bardzo, Lordzie. Tym razem chyba nie za późno? Odpowiedz Link Zgłoś
jessi_a Re: a oprocentowanie stałe to jaka kapitalizacja? 17.02.08, 10:07 mylisz oprocentowanie z pojeciem : moment naliczania odsetek, (kapitalizacji) a co do oprocentowania. www.money.pl/slownik/slownik,oprocentowanie;stale;lub;zmienne,termin,3658.html Odpowiedz Link Zgłoś
mylord_1 użyłem "oprocentowanie" jako czynność 17.02.08, 12:18 naliczania odsetek, w kontekście "z góry", "z dołu", nie można inaczej zrozumieć proszę Pani Profesor;-) "iwonka" na drzewo Odpowiedz Link Zgłoś
jessi_a Re: użyłem "oprocentowanie" jako czynność 17.02.08, 12:42 poczekaj no zaraz Ciebie oprocentuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś