agniecha_to_ja 17.04.08, 11:15 pilnie przetłumaczyć potrzebuję, proszę o pomoc. I tak odnośnie: 1. sprzęgło 2. simering 3. skrzynia biegów 4. koło zębate. Dzięki z góry. A. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
p08 Re: Słówka motoryzacyjne 17.04.08, 14:45 agniecha_to_ja napisała: > > pilnie przetłumaczyć potrzebuję, proszę o pomoc. > > I tak odnośnie: > 1. sprzęgło > 2. simering > 3. skrzynia biegów > 4. koło zębate. > > Dzięki z góry. > A. simering=Simmerring nazwa wlasna lub Radial-Wellendichtring reszta jest latwa pl.wikipedia.org/wiki/Simmering pl.wikipedia.org/wiki/Sprz%C4%99g%C5%82o pl.wikipedia.org/wiki/Skrzynia_bieg%C3%B3w Zrobilem dla Ciebie zadanie domowe ale nastepnym razem to sproboj sama Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re:To nie zadanie domowe 17.04.08, 16:48 Po prostu stary Agniechy ma komis z używanymi częściami zamiennymi. Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha_to_ja wielkie dzięki, chłopcy za pomoc 20.04.08, 15:42 PS. Nie handlujemy podzespołami samochodowymi 0) Potrzebowałam po prostu zamówić części w serwisie. Bez was nie byłoby to możliwe. PS.2. Ależ to trafione rozwiązanie z tą wikipedią! Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
p08 Re: wielkie dzięki, chłopcy za pomoc 20.04.08, 18:34 nie ma za co , troche pomeczyc ale sie musisz-za to masz wielojezykowy slownik :) Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha_to_ja A jak powiemy PÓŁOŚ?? 21.04.08, 12:40 Z prośbą o wsparcie wołam. A. Odpowiedz Link Zgłoś
p08 Re: A jak powiemy PÓŁOŚ?? 21.04.08, 13:02 Halbachse- ale macie zdemolowany samochod! Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: Qatsch!!! 21.04.08, 14:51 p08 napisała: > Halbachse- ale macie zdemolowany samochod! Chyba się waści z halbe Hachse pomyliło. Prawidłowa odpowiedź brzmi: Antriebswelle. Odpowiedz Link Zgłoś
p08 wielki bwana ma zawsze racje a ziemia jest plaska 21.04.08, 15:00 www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF- 8&rls=GGLR,GGLR:2006-23,GGLR:en&q=halbachse Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re:nie zawsze 21.04.08, 15:24 Nawet jeżeli termin Halbachse jest w użyciu, to w tak znikomym, że nie warty wzmianki. A w przytoczonym linku nie widać ani pół ani nawet ćwierć ośki. Odpowiedz Link Zgłoś
p08 Re:nie zawsze 21.04.08, 15:55 ej krecisz facet www.techniklexikon.net/d/halbachse/halbachse.htm de.wikipedia.org/wiki/Einzelradaufh%C3%A4ngung daf66.at/Bilder/Halbachse/Bilder/index.htm www.munga-ig.de/mungaig/Bilder%20Munga%20IG/Halbachse.html www.gfachsen.de/Halbachsen.pdf www.us-cars-pirmann.at/wcshop/index.php?kid=1&aktion=artikel&artnr=22276R&wg=Achsen&hauptwg=Achsen,% 20Differentiale www.willhaben.at/iad/kaufen-und-verkaufen/alle-anzeigen/anzeige/?adId=8378303&sid=xz1abcEfVC9686472 termin jak widzisz jest dosc znikomo uzywany search.ebay.de/search/search.dll?from=R40&_trksid=m37&satitle=halbachse&category0= Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re:nie zawsze 21.04.08, 16:33 Muszę przyznać, że zostałem nieco oświecony z tematu półośki. Jednocześnie zazdroszczę Ci najszczerzej ilości posiadanaego czasu - to się nazywa Recherchenfähigkeit:) Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p no, 21.04.08, 20:06 zdawalo mi sie zawsze, ze Antriebswelle to wał napędowy... :-)) j. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: no, 22.04.08, 14:38 jecki.p napisał: > zdawalo mi sie zawsze, ze Antriebswelle to wał napędowy... > :-)) > j. Problem polega na tym, że Antriebswelle i półośka (Halbachse) to to samo - ja byłem (i jestem nadal trochę, choć spokorniałem nieco) zdania, że określenia Halbachse używa się znacznie rzadziej. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad-walenrod Kurs z mechaniki pojazdowej dla początkujących 23.04.08, 17:43 ja.nusz napisał: > Problem polega na tym, że Antriebswelle i półośka (Halbachse) to to samo - ja > byłem (i jestem nadal trochę, choć spokorniałem nieco) zdania, że określenia > Halbachse używa się znacznie rzadziej. ~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kurs z mechaniki pojazdowej dla początkujących A więc samochód posiada z przodu tzw. Silnik. Pozatym samochód posiada cztery koła. Dwa przednie koła i dwa tylne koła. Moment obrotowy wytwarzany w tzw. Silniku musi byc przeniesiony do tzw. kół. Najczęsciej do tylnych. Moment obrotowy z tzw. Silnika jest transmitowany do dyferencjału, znajdującego sie w tylnej częsci samochodu. pl.wikipedia.org/wiki/Mechanizm_różnicowy Mechanizm różnicowy w pojazdach ma za zadanie kompensację różnicy prędkości obrotowej półosi kół i osi napędowej podczas pokonywania przez nie torów o różnych długościach Na przykład przy jeździe przy zakręcie. Mechanizm różnicowy jest połączony z tylnymi kołami za pomocą dwóch stuk półosi. Du jetzt verstanden? Odpowiedz Link Zgłoś
fan.club I w ten sposób z półosia... 23.04.08, 18:09 zrobiłeś całego łosia, a nawet więcej... Odpowiedz Link Zgłoś