amiga2 27.06.08, 19:01 niby, a jednak zastanawiam się: 1. Weder er noch ich haben gewusst, dass.... 2. Weder er noch ich haben wir gewusst, dass... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
konrad-walenrod 2 odpada! 27.06.08, 19:26 amiga2 napisała: > > niby, a jednak zastanawiam się: > > 1. Weder er noch ich haben gewusst, dass.... > 2. Weder er noch ich haben wir gewusst, dass... -------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
marek.warszawski Ja die Slawen, 27.06.08, 20:32 sie haben alle Probleme mit dem Kollektivus! Meine Russichlehrerin Aljona (kam aus Ukraina)sagte immer - das ham wa mit euch schon gemacht, wenn sie meinte - das habe ich doch mit Euch schon gemacht... -- Ich habe (mit uns) gesprochen Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Ja die Slawen, 29.06.08, 17:35 no, ja sie wprawdzie nauczylam, ze Messer jest DAS i "ich...mich" a nie "ich ...sich" ale owego Kollektivusa nie przeskocze do konca zycia. nigdy nie wiem, czy bylam z corka na basenie czy bylysmy z corka na basenie. na pocieszenie stwierdzam, ze w odwrotna strone tez nie jest latwo: na dyzurze BYLO ( 3 os. liczba poj.!) dwoch (dopelniacz?!) lekarzy czy dwaj lekarze byli na dyzurze? od pieciu wlacznie zostaje tylko jedna mozliwosc, ale i tak mocno zakrecona. Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p do pieciu 29.06.08, 17:42 oznajmujace pozytywne laczymy raczej z mianownikiem (KTO byl), negatywne z dopelniaczem (KOGO nie bylo). j. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: 2 odpada! 27.06.08, 22:33 policzmy do dwóch, bo do trzech może być za trudno: er - jeden podmiot, ich - drugi podmiot es sei denn, du meintest Erich. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad-walenrod Das Problem ist schon etwas komplexer... 28.06.08, 09:45 six_a napisała: > policzmy do dwóch, bo do trzech może być za trudno: er - jeden > podmiot, ich - drugi podmiot > es sei denn, du meintest Erich. > ×××××××××××××××××××× Wir sollten unterscheiden zwischen części zdania und części mowy... Nicht jedes Substantiv/Personalpronomen ist zugleich Subjekt.... Das Problem ist schon etwas komplexer... Odpowiedz Link Zgłoś