Dodaj do ulubionych

Mittelstufe: podręcznik+materiały??

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.11.03, 18:57
poradźcie proszę, jaki jest ciekawy i dający efekt podręcznik
przygotowujący do wspomnianego egzaminu??
najlepiej z kasetami...
a gdzie można znaleźć jakieś materiały i przykładowe egzaminy??

będę niesamwicie wdzięczna za wszelkie wskazówki
pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • balbinia Re: Mittelstufe: podręcznik+materiały?? 08.11.03, 21:12
      Podejrzewam, ze chodzi o Zentrale Mittelstufe Prüfung, na Goethe Institut..?
      Ja przygotowywalam sie z polskiej ksiazki o gramatyce niem. dla maturzystow
      oraz ksiazek Hubert. W kazdej bibliotece znajdziesz materialy, egzamin jest
      naprawde prosty. Radze natomiast duzo czytac po niemiecku, jakas ksiazke, ja na
      poczatku czytalam bajki dla dzieci, wowczas uczysz sie automatycznie
      konstrukcji zdan, pisowni etc.. Jesli masz jakies konkretne pytania, pytaj
      smialo :-))
      • Gość: wege' Re: Mittelstufe: podręcznik+materiały?? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.11.03, 21:20
        Wielkie dzięki za info:)
        Już stracilam nadzieję, że ktoś mi odpowie,
        a tu miła niespodzianka:)

mam jeszcze mełe pytanko: nie pamiętasz konkretnie tytułu podręcznika,
        z którego korzystałaś? a może znasz jakieś ciekwe źródła materiałów
        na stronach internetowy??
        i jeszcze jedno: wiem, że to nie jest obiektywne pytanie i każdy
        odpowie inaczej, ale jak dużo czaus zajęło Ci przygotowanie do Mittelstufe?
        i jak duża jest róznica między Mittelstufe a Deutsch al Fremdsprache?

pozdrawiam serdecznie,
        • balbinia Re: Mittelstufe: podręcznik+materiały?? 08.11.03, 21:28
          Gość portalu: wege' napisał(a):

> Wielkie dzięki za info:)

nie ma za co :-))

> mam jeszcze mełe pytanko: nie pamiętasz konkretnie tytułu podręcznika,
          > z którego korzystałaś? a może znasz jakieś ciekwe źródła materiałów
          > na stronach internetowy??

podrecznika niestety nie mam juz w domu, a nie pamietam autora i ktora to byla
          czesc. linki podalam nizej, jak ejszcze znajde cos ciekawego, to podrzuce :-))

> i jeszcze jedno: wiem, że to nie jest obiektywne pytanie i każdy
          > odpowie inaczej, ale jak dużo czaus zajęło Ci przygotowanie do Mittelstufe?

Przyznam, ze przygotowywalam sie jakies 2-3 tygodnie, tzn robilam cwiczenia,
          czytalam artykuly, ale mialam ten konfort, ze przebywalam juz prawie 2 lata w
          Niemczech i jezyk "sam" wchodzil do glowy. Mature z niemieckiego pisemna zdalam
          na 4, ustna na 5, wiec mozesz teraz sobie porownac poziom ZMP, ktory bez
          wiekszych przygotowan zdalam na ocene dobra. Jesli juz wczesniej wiec pisalas
          mature z niemca, albo jestes na poziomie maturalnym z tego jezyka, to smialo
          zdasz ten egzamin.

> i jak duża jest róznica między Mittelstufe a Deutsch al Fremdsprache?

Mittelstufe jest nieco trudniejszy dla bardziej zaawansowanych od Deutsch als
          Fremdsprache.
    • balbinia linki 08.11.03, 21:19
      www.deutsch-lernen.com/

www.dw-world.de/german/0,3367,2164,00.html - jesli masz glosniki i mp3
      to mozesz za darmo posluchac tekstow, mittelstufe tez :-))

powodzenia :-))

• Gość: wege' Re: linki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.11.03, 21:21
        dzięki!
        nawet wyprzedziłaś moje pytanie:)
        • Gość: kasik_999 Re: linki IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.03, 12:15
          schubert-verlag.de/aufgaben/xm/xm1.htm
          deutsch.interaktiv.prv.pl/
          www.languagelab.at/daf.html
          www.deutschlern.net/
          Jak mi się jeszcze coś przypomni, to napiszę ;)
    • Gość: kasik_999 Re: Mittelstufe: podręcznik+materiały?? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.03, 11:56
      Przegladałaś poniższy wątek?

www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=516&w=8871120&a=8871120&v=2&strona=0

Może Ci pomoże...
    • Gość: wege' Re: Mittelstufe: podręcznik+materiały?? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 09.11.03, 21:40
      Bardzo serdecznie dziękuję za wszystkie wskazówki:))
      Mam nadzieje, że i mi się powiedzie:))
      pozdro!
    • Gość: fuerstathos Re: Mittelstufe: podręcznik+materiały?? IP: *.icpnet.pl 11.11.03, 16:49
      Zaglądałaś na www.goethe.de ?
      www.goethe.de/dll/prf/pba/zmp/mat/web/deindex.htm
      • Gość: wege' Re: Mittelstufe: podręcznik+materiały?? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 11.11.03, 20:46
        Jeszcze nie, ale zaraz zajrzę
        i bardzo dziękuję za przekazane info:))
    • Gość: kasik_999 kolejny link IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.03, 22:03
      Przykładowe zadania:

www.germanica.pl/zadania_zmp.htm
      • Gość: wege' Re: kolejny link IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.11.03, 22:44

wielkie dzięki:))
        • fuerstathos Re: kolejny link 14.11.03, 20:58
          Wege, ucz się a nie siedź ciągle na forum ;-)
          A ile masz lat, może chciałabyś wyjechać als Aupairmädchen nach Deutschland?
          • Gość: wege' Re: kolejny link IP: *.aster.pl / *.acn.pl 16.11.03, 21:34
            Bradzo dziękuję za motywujące zachęcenie:)
            i chyba wcale nie powinnam się obuszyć, nieprawdaż??

ale skoro "puścilam"zapytanie, czekam na odpowiedzi,
            odczytuję je i z wielka przyjemnością
            dziękuję za wszelkie życzliwe porady:))

aha, chętnie bym wyjechala do Niemiec,
            nie wiem na jakich zasadach najlepiej , bo skończyłam już 26...
            niestety....
            może mi coś podpowiesz?? to znowu zajrzę chętnie na forum:))

pozdrawiam serdecznie:))
            • Gość: fuerstathos Re: kolejny link IP: *.icpnet.pl 17.11.03, 18:42
              no faktycznie 26 lat, to ciut za dużo jak na Au Pair (ja zdążyłam w "ostatniej
              chwili" wpaść na ten pomysł - teraz też już nic z takiego wyjazdu by nie
              wyszło) :D
              jeśli chodzi o wyjazd "na krótko" to można albo lody sprzedawać, albo być
              kelnerką, albo frytki smażyć, albo w hotelu sprzątać - na dwie ostatnie
              możliwości bym się nie zdecydowała (przy frytkach latem w kuchni jest 70stC!)
              Lody są ok, moja koleżanka sprzedaje co roku już od paru lat i jest zadowolona.
              Jeśli chcesz na "dłużej", to może doktorat lub studia? Albo jeśli się jest
              fachowcem w jakiejś dziedzinie z doświadczeniem i dobrą znajomością
              angielskiego, to można spróbować szukać pracy. Sporadycznie przeglądam
              ogłoszenia i ofert pracy jest sporo. Tylko nie wiem, jak z formalnymi stronami
              takiego wyjazdu. Jak jedziesz "do lodów", to wiza na trzy miesiące. Ale
              coś "stałego" wymaga pobytu dłuższego. Podobno można dostać wizę na rok, ale
              nic "pewnego" na ten temat nie wiem. I na razie nie interesuję się za bardzo,
              bo rok pobytu w Niemczech uświadomił mi, jak bardzo przywiązana jestem do
              Polski (a raczej do pewnej osoby, która obecnie nie zamierz stąd wyjechać)
              Pozdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka