ola9186 19.02.07, 16:17 jak to się stopniuje? little - littler - the littest?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
easystreet Re: little - ... - ... 19.02.07, 16:19 little- less, the least (jesli chodzi o liczbe czegos) little- smaller-smallest (jesli chodzi o rozmiar) Odpowiedz Link Zgłoś
easystreet Re: little - ... - ... 19.02.07, 16:22 chyba ze w kontekscie : gets upset over the littlest things (jak w zdrobnieniu: malutkie sprawy go draznia) Odpowiedz Link Zgłoś
ola9186 Re: little - ... - ... 19.02.07, 16:26 a czy: lean, light, lively, kindly, profitable, independent, dangerous, poor, clever, useful - stopniują się regularnie? tzn. -er lub the -est, albo zamiana - y na -ier. dzięki za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: little - ... - ... 19.02.07, 16:42 Tak, lean stopniuje sie regularnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: little - ... - ... 19.02.07, 16:47 lean, leanier, leaniest...chodziaz jak powiesz the most lean, to tez chyba nikt sie nie powiesi. Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: little - ... - ... 19.02.07, 18:51 ..so I'm the smo(registered trademark)llest guy? Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: little - ... - ... 19.02.07, 19:04 Siedze i pije piwo, Panie Ampolionie, dzisiaj nie da sie mnie przeskoczyc! ...tylko czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrawu mudzyn7 19.02.07, 21:13 A to znowu ja sie podczepiam pod ciebie.;) Przyznaj, ze na tym forum panuje jakas taka knajpiana atmosfera. Jak zagladam w jakis watek i widze ze ty, ampolion czy jeszcze kilka pan cos wpisaliscie, to az zacieram lapki, ze znowu bede miala taki "monthy python (almost) live". oj, jak fajnie byloby was spotkac w realu... Odpowiedz Link Zgłoś
easystreet Re: lean 20.02.07, 00:47 kindly, profitable, independent, dangerous, poor, clever, useful - stopniują się regularnie? tzn. -er lub the -est, albo zamiana - y na -ier. dzięki za pomoc! w adverbs (przyslowkach) nie zamieniasz: kindly tell me... he told me in a KINDER a nie kindlier way. Trzymaj sie zasady: one syllable adjectives: add er-est More than one: you can add er-est, ale najczesciej opisowo: more and the most/less/the least interesting dla latwiejszej wymowy- tak jak w polskim dla slow pochodzenia lacinskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: little - ... - ... 20.02.07, 12:16 Oczywiscie, ze lean, leaner, the leanest, zupelnie nie wiem jak moglem tak bez sensu walnac! A piwo, nie to tylko ja, nie Ampolion. A Odpowiedz Link Zgłoś