siolka1 Pytania o FCE 06.08.09, 13:48 Witam, jestem tegoroczną maturzystką, napisałaam mature z j ang na poziome rozszerzonym na 82% pisemny i 87% ustny. Czy jestem w stanie zdać FCE?? I tu pare pytan: 1) Kiedy jest sesja?? 2) jak i gdzie się zapisac? 3) jakie ksiazki sa godne uwagi? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.malinowska_bc Re: Pytania o FCE 07.08.09, 11:31 Oczywiście nic nie mogę gwarantować, ale myślę, że z takimi wynikami warto spróbować :) Ad. 1. Zapraszam do kalendarza egzaminacyjnego w serwisie certyfikaty.gazeta.pl: matura.gazeta.pl/matura/1,99741,6692295,Kalendarz_egzaminacyjny.html Ad. 2. Jeżeli chce Pani zdawać egzamin w centrum egzaminacyjnym British Council, ma Pani do wyboru jedno z 20 centrów w całej Polsce. Zapisy odbywają się przez Internet w dniach 1 września 2009 – 6 października 2009 r.: rejestracja.britishcouncil.pl/formularz-rejestracyjny.php Ad. 3. Nie mogę wymienić konkretnych podręczników, bo oficjalnie żadne nie są polecane przez Cambridge. Proszę się tylko upewnić, że podręcznik jest aktualny, tj. bierze pod uwagę nowy format testu wprowadzony w grudniu 2008. Odpowiedz Link Zgłoś
archangelica70 Pytanie ocenianie 11.08.09, 10:27 W jaki sposób ocenia się na egzaminach Cambridge , np. jeśli chodzi o słuchanie ...gdzie są luki do uzupełnienia i ktoś popełni literówkę np. independance zamiast independence , czy zapomni ''-'' w słowie ready-made , bądź użyje złego przedimka bądź nie użyje go wcale e.g apple zamiast an apple, i czy jest tam podobnie jak na maturze czyli nie ma puntów połówkowych (0,5p) a wyłącznie calaki,myślę,ze jest to dość istotna informacja zwłaszcza dla osób które same się przygotowują i muszą dokonywać oceny. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.malinowska_bc Re: Pytanie ocenianie 11.08.09, 12:18 Odpowiedź musi być prawidłowo zapisana - wszelkie błędy ortograficzne czy użycie niepoprawnej pisowni oznaczają brak punktu za daną odpowiedź. Nie ma tu punktów połówkowych za odpowiedź "częściowo dobrą". Odpowiedz Link Zgłoś
johnatann Re: Egzaminy Cambridge 12.08.09, 12:45 Hi! My question is: why does the C grade have a wider percentage of marks than the B or D grades? Odpowiedz Link Zgłoś
nicolle77 Odwołanie sie od wyników egzaminu 12.08.09, 13:59 Zdawałam FCE w czerwcu i otrzymałam 74 punkty. Niby ok,bo zdałam,ale wiadomo, że od 75 pkt jest B. Nie zgadzam się z oceną...Wiem,że są dwie drogi odwołania,ale zastanawiam się,czy jest sens to robić. W związku z powyższym moje pytanie: Czy jest sens odwoływania się od wyniku, skoro punkty przeliczają komputerowo??CZy jest szansa, że ponowne przeliczenie punktów zmieni ocenę??Jeśli tak to jaka... Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.malinowska_bc Re: Odwołanie sie od wyników egzaminu 13.08.09, 15:52 Tak jak pisałam w którymś z wcześniejszych postów, zmiana oceny w wyniku odwołania faktycznie zdarza się rzadko. Wynika to z przemyślanego systemu oceniania i skrupulatności egzaminatorów,którzy są odpowiedzialni za sprawdzenie niektórych części (inne, gdzie jako odpowiedzi wpisywane są poszczególne słowa czy sformułowania są oceniane komputerowo). Ale oczywiście można spróbować... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.malinowska_bc Re: Egzaminy Cambridge 13.08.09, 16:04 To be honest - I cannot really answer this question. The system of grading has been established by the University of Cambridge ESOL, certainly on a basis of appropriate research and taking into consideration the rules of the professional language testing. Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja Re: Egzaminy Cambridge 19.08.09, 10:40 Witamy, z przyczyn osobistych ekspert nie będzie mógł dalej odpowiadać na wasze pytania. Pozdrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś