Dodaj do ulubionych

Dlaczego nie ma Coca-Coli light albo Pepsi Max ???

IP: 195.112.95.* 13.08.02, 11:27
No wlasnie. Zauwazylem, ze bardzo czesto w budkach, barach i stacjach
benzynowych nie mozna kupic Coca-Coli light i Pepsi Max. Wyjatkiem sa firmowe
stacje benzynowe, Statoil, Shell, Aral ... Czy ktos ma pojecie dlaczego ???
Na puszkach z USA jest podoba zawartosc cukru w puszcze. Kiedys chcialem
zobaczyc, ile to wlasciwie jest. Wyszlo, ze jakas polowa objetosci puszki, to
cukier. Od tego czasu zwykla Pepsi czy Coca-Cola nie przechodzi mi przez
gardlo, jednak czesto musze obejsc sie smakiem, bo po prostu nie ma. Kiedys
nawet spytalem sprzedawcy, dlaczego nie prowadzi lightow, powiedzial mi, ze
nikt tego nie kupuje. Obok stal Red Bull. Zapytalem "A Red Bulla kupuja ??" -
"Tak" - "Kto ??" - po chwili namyslu - "Ci, co pozniej odlatuja". No dobra,
wlasciwie, to sam sobie odpowiedzialem na pytanie. Ligtow nie ma, bo nikt
tego nie kupuje. Ale dlaczego ??????????????
Obserwuj wątek
    • Gość: maciek Re: Dlaczego nie ma Coca-Coli light albo Pepsi Ma IP: 217.11.134.* 13.08.02, 11:38
      Kiedyś też miałem awersję do lightów, że to taki amerykański wynalazek typu
      cola bez coli itp. Pogląd zmieniłem gdy też dostrzegłam zawartość cukru a potem
      przyzwyczaiłem się do lightów i w tej chwili normalna cola mi przez gardło nie
      przejdzie bo jest za słodka, chyba że jest rozcieńczona dużą ilością lodu. Mój
      ulubiony napój to 7UP light, który w Polsce był jeszce 6 lat temu potem znikł.
      Okazuje się, że na produkty typu light nie ma w Polsce popytu i stąd wielkie
      firmy szybko zwijają ten interes. Dotyczy to też lodów, sera (tu akurat chodzi
      o zawartość tłuszczu) itp. chociaż od czasu do czasu w dużych sklepach można je
      spotkać.
      • Gość: kk Re: Dlaczego nie ma Coca-Coli light albo Pepsi Ma IP: *.acn.pl / 62.121.96.* 19.08.02, 22:45
        Gość portalu: maciek napisał(a):
        Mój
        > ulubiony napój to 7UP light, który w Polsce był jeszce 6 lat temu potem
        znikł.
        > Okazuje się, że na produkty typu light nie ma w Polsce popytu i stąd wielkie
        > firmy szybko zwijają ten interes.
        Sztandarowym przykładem produktu typu light w Polsce są papierosy Mocne Light.
        Dla mnie rewelacja.Kto to wymyślił????????!
    • zdzicha zawartość cukru w cukrze 19.08.02, 23:41
      Gość portalu: WMI napisał(a):

> No wlasnie. Zauwazylem, ze bardzo czesto w budkach, barach i stacjach
      > benzynowych nie mozna kupic Coca-Coli light i Pepsi Max.

No to jest po prostu okropne. Jak Ty możesz z tym żyć??? Chyba usychasz z
      pragnienia...

> Na puszkach z USA jest podoba zawartosc cukru w puszcze. Kiedys chcialem
      > zobaczyc, ile to wlasciwie jest. Wyszlo, ze jakas polowa objetosci puszki, to
      > cukier.

Cos kręcisz. Wsyp do szklanki cukru do połowy, uzupełnij woda i wymieszaj. A
      potem zobacz co ci z tego wyszło i czy da się to skonsumowac bez użycia noża.

zdrv
      zdzicha
      -------
      "Nie zgnębi mnie byle przytyk,
      w dupie miejsce mam dla krytyk..."
      Sztaudynger J.
      • Gość: Koneser W Polsce Light w USA Diet IP: *.nyc2.dsl.speakeasy.net 20.08.02, 17:46
        To jest Polski fenomen.
        Polacy sa po prostu tak wychowani przez lata komuny na tzw twardzieli ze dla
        nich samo slowo Diet juz dany produkt eliminuje. Piwo bez Alkocholu, papierosy
        o zmniejszonej ilosci trucizn, napoje bez cukru maja w Polsce marne szanse.
        Dlatego w Polsce Cola i Pepsi musialy zmienic nazwe Diet na Light, podczas gdy
        w USA i w zachodniej Europie spozycie Diet rosnie i to nie dlatego ze ludzie sa
        na diecie i chca schudnac, czesto chodzi tu wylacznie o smak, a czesto chodzi o
        to ze cukier jest naprawde nie zdrowy nie wspomne juz o takim drobiazgu jak
        fakt ze po cukrowanych napojach chce sie pic jeszcze bardziej. Jeszcze kilka
        powodzi musi sie przydarzyc w Europie zeby polska mentalnosc sie zmienila.
        Ja pije od 1989 Pepsi Diet (amerykanska smakuje troszke inaczej niz polska
        light)i gdy ktos w kinie mi da np przez pomylke zwykla Pepsi to chce mi sie
        wymiotowac. Bez wzgledu jednak na zawartosc cukru i zwykla i Diet Cola i Pepsi
        ma wlasciwosci zrace(jak kwas solny tylko wolniej) na probe mozecie wrzucic
        zasniedziala bizuterie srebrna lub zlota na noc do szklanki, rano bedzie sie
        blyszczec jak psu jajka.
        • zdzicha Re: W Polsce Light w USA Diet 20.08.02, 23:42
          Gość portalu: Koneser napisał(a):

> w USA i w zachodniej Europie spozycie Diet rosnie i to nie dlatego ze
          > ludzie sa na diecie i chca schudnac,

Aha, szczególnie jak tą Pepsi czy co tam innego "Diet" popijają podwójnego
          BigMaca i podwójne frytki - nie dziwne, że chcą schudnąć.

zdrv
          zdzicha
          -------
          "Nie zgnębi mnie byle przytyk,
          w dupie miejsce mam dla krytyk..."
          Sztaudynger J.
        • thesims Re: W Polsce Light w USA Diet 22.08.02, 18:50
          ja nie jestem twardzielem ale po prostu nie znosze zadnej rzeczy diet czy
          light - chodzi o napoje. Sa ochydne. Po prostu nie znosze tego smaku - jest
          jakis taki metaliczny.
          Co innego majonez light :-)
          • Gość: Niewazne Re: W Polsce Light w USA Diet IP: *.pl 05.09.02, 19:29
            no wiec wlasnie, mnie tez wcale nie chodzi o napis 'light' tylko o SMAK! A
            jesli chodzi o papierosy to nie znam nikogo z mojego towarzystwa kto by palil
            inne papierosy niz 'light'... wiec to tez mocna przesada!
            Tak czy inaczej, jestem sklonny zgodzic sie ze wszystkim rzadzi
            przyzwyczajenie, np. aktualnie po latach palenia 'lightow' ciezko mi przychodzi
            zapalenie mocnego papierosa... podejrzewam ze jakbym sie na sile przestawil na
            coca cole light to po jakims czasie byloby podobnie, ale po co mam to robic?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka