Dodaj do ulubionych

w odroznieniu od Tradycji1

IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.07.03, 05:19
ktora produkuje podpiwek kujawsko -dobrzynkowy w Illinois , ja podczas
swoich podrozy po Morzach Poludniowych serwowalem napiwki. Umilowalem sobie
takiego drinka , co smakuje jak Guajazyl, bo poszlo mi w nostalgie za czasem
minionym. Otoz byl to rum i Campari , oczywiscie z lodem. Ze o pina coladach
nie wspomne. Smak -sprawa indywidualna , nie ponosze wiec odpowiedzialnosci w
razie gdyby ktos zglaszal anse. pozdrawiam Napojowiczow z Olem na czele ,
wasze gut , jak mowia Szwedzi :)
Obserwuj wątek
    • miltonia Re: w odroznieniu od Tradycji1 22.07.03, 11:13
      A rum to pewnie bialy do Campari. I czy cos jeszcze, bo tak dosc mocny napitek
      wychodzi.
      • Gość: kanuk Re: w odroznieniu od Tradycji1 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.07.03, 13:11
        lod. tam taki drink w ogole nie wydaje sie mocny. rum oczywiscie bialy lub
        zlotawy. ciemny siedmiolatek to ja pociagam bez dodatkow. tam smakuje wybornie.
        • miltonia Re: w odroznieniu od Tradycji1 22.07.03, 17:00
          Taki 70%-towy bez dodatkow, ho, ho? Dla mnie ciemny jest zazwyczaj za bardzo
          aromatyczny i moge go pic jedynie z duza iloscia coli albo herbaty.
          • Gość: kanuk Re: w odroznieniu od Tradycji1 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.07.03, 17:08
            40%. te mocniejsze sa dobre w mrozny dzien do herbaty.
            • miltonia Re: w odroznieniu od Tradycji1 22.07.03, 17:24
              I tak mocne, a Ty Kanuku ten rum to jak pirat jaki ciagniesz, co?
              • Gość: kanuk Re: w odroznieniu od Tradycji1 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.07.03, 18:22
                w rzeczy samej
    • Gość: olo Re: w odroznieniu od Tradycji1 IP: *.consolidated.net 23.07.03, 03:14
      Podziekowal za pozdrowienia.Ciezkie ostatnie dwa tygodnie .Mio nie pije nic
      oprocz coli --ja takze bo szukamy jakiegos fajnego domku do wynajecia a do
      urlopu jeszcze pare dni.Ale mam krotki --tydzien.Jak bedzie milo to szukanie
      domku jak mniej milo to pszzzzeprowadzka...O Jezu!! Spoczalem na Michelobie -
      piwo z Buscha i nie jest sie czym pochwalic.A o tych drinkach na rumie
      opowiedz .Jesien blisko.pozdr olo ;)))
      • miltonia Re: w odroznieniu od Tradycji1 23.07.03, 23:46
        Sprobowalam rumu z Campari, ale troche bez wyrazu bylo. Za to po dodaniu sokow
        cytrynowego i pomaranczowego owszem, owszem.
        • Gość: kanuk Re: w odroznieniu od Tradycji1 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.07.03, 04:58
          przynajmniej sie nie wyrazalas ,pijac. to moj drink . niemy :)
    • Gość: Barfly Re: w odroznieniu od Tradycji1 IP: *.pik.gliwice.pl 24.07.03, 08:12
      Uwielbiam drinki z rumem. Daiquiri, Bacardi Cocktail, Mojito no i oczywiście
      Cuba Libre są w moim prywatnym rankingu absolutnie na topie!

Tego patentu z Campari nie znam - mógłbym dostać proporcje i ewentualnie jakieś
      wskazówki co do sposobu wykonania (szkło, technika, ew. dekoracja) Ostatnio za
      sprawą Americano, którego uwielbia żona ostatecznie przekonałem się do Campari.
      Może i to mi podejdzie?

Pozdrówka
      • Gość: kanuk Re: w odroznieniu od Tradycji1 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.07.03, 10:13
        spontanicznie na taki pomysl wpadlem, zeby zamowic rum z Campari. nie mam
        nawet wypracowanych jeszcze zadnych szczegolnych proporcji, jedynie to, zeby
        Campari bylo sporo, zeby smak jego byl wyraznie wyczuwalny. stanie sie wtedy
        wyrazisty i nabierze charakteru. nadam mu nazwe Mailin. ladnie ? klaniam sie.
        • Gość: Barfly Re: w odroznieniu od Tradycji1 IP: *.pik.gliwice.pl 24.07.03, 12:15
          Nazwa naprawdę ładnista!
          W weekend poeksperymentuję trochę z proporcjami i dam znać co z tego wyszło.
          W sumie jestem bardzo ciekaw bo i Campari i biały Rum to coś co w domowym barku
          znika szybko a więc i lubiane jest. Zobaczymy jak się przyjmie połączenie.
          Pozdrówki
          • Gość: kanuk Re: w odroznieniu od Tradycji1 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.07.03, 12:22
            zrobie i ja pare testow. wzajemnie !
            • miltonia Re: w odroznieniu od Tradycji1 24.07.03, 13:42
              Musze sie przyznac, ze testowalam ten drink z brazowym rumem, bo bialy wlasnie,
              hmmm, wyszedl. Droga prob i bledow doszlam do duzej ilosci Campari a malej
              rumu. Przy bialym rumie zaczelabym od 3-4 porcji Campari na jedna rumu.
            • Gość: Barfly Re: w odroznieniu od Tradycji1 IP: *.pik.gliwice.pl 30.07.03, 09:06
              Testowałem, testowałem aż mi się rum skończył. Eksperymenty wznowię po
              uzupełnieniu tegoż - czyli "po pierwszym"
              • Gość: Barfly Re: w odroznieniu od Tradycji1 IP: *.pik.gliwice.pl 08.09.03, 09:02
                Drogi Kanuku!

Muszę szczerze i bez bicia przyznać, że nie znalazłem swojego idealnego
                połączenia samego białego rumu i campari :-( Ale Eksperymentów nie zaprzestałem
                i postanowiłem pomocować się trochę z rumem ciemnym - w drodze postępujących
                zmian (chyba ulepszeń) wczoraj wyszło mi coś takiego:

20 ml. Bacardi Black (Carta Negra)
                20 ml. wytrawnego wermutu (najczęściej używam Martini&Rossi "Extra Dry")
                15 ml. Campari
                15 ml. Cherry Brandy (ten akurat likierek produkcji Bols'a)
                2 D orange bitters
                2 D soku cytrynowego

Shakerować z lodem, przecedzić do schłodzonej koktajlówki. Aromatyzować
                porządnym kawałkiem skórki cytrynowej, pozostającym na skórce olejkiem natrzeć
                brzeg kieliszka a samą skórkę wrzucić do drina.

Po długich eksperymentach chyba na tym poprzestanę - od pierwotnego założenia
                odszedłem chyba ciut daleko. Nazwy nima jeszcze... W każdym razie dzięki za
                inspirację. Polecam również spróbowanie.

Pozdrowy.
                • Gość: kanuk Re: w odroznieniu od Tradycji1 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.09.03, 12:48
                  Dziekuje ! w Twoim przepisie znajduje orange bitters. ale nie znajduje ich u
                  siebie. w ogole nie wiem co to jest . serdecznie pozdrawiam.
                  • Gość: Barfly Re: w odroznieniu od Tradycji1 IP: *.pik.gliwice.pl 08.09.03, 13:07
                    Orange bitters to jeden z popularnych bittersów czyli gorzkich wódek służących
                    do aromatyzowania koktajli (do tej samej rodziny należy m.in. Angostura) Dość
                    mocno eksploatowany za barem dodatek do wielu koktajli (niektórzy uważają, że
                    niezbędny do zmieszania prawdziwego Martini) produkowany na bazie alkoholu
                    zbożowego z dodatkiem suszonej skórki pomarańczowej, kardamonu, kminku, nasion
                    kolendry i karmelu. Niezłe „ziółko” ;-) Najczęściej używany jest w niewielkich
                    ilościach (naczęściej miarą użycia bittersa jest 1D czyli 1 dash = około 8,10
                    kropli, czyli tyle ile wyleje się z butelki ze specjalnym dozownikiem (takim
                    jak w przyprawie do zup) po jednym energicznym przechyleniu tejże.

Pozdrowy!
                    • Gość: Barfly Re: w odroznieniu od Tradycji1 IP: *.pik.gliwice.pl 15.09.03, 10:56
                      Pozwolę sobie jeszcze (ależ sobie pozwalam) na małe uzupełnienie.

Kolejne eksperymenta za mną. Po tygodnowej przerwie podszedłem to tego ze
                      swieżym smakiem i nagle odkryłem, że trochę to jeszcze lekko za słodkie cudo.
                      Wobec tego na pożegnanie uściskałem cytrynkę nieco mocniej. Zmodyfikowana
                      receptura poniżej.

20 ml. Bacardi Black (Carta Negra)
                      20 ml. wytrawnego wermutu (tu akurat Martini&Rossi "Extra Dry")
                      15 ml. Campari
                      15 ml. Cherry Brandy (ten akurat likierek produkcji Bols'a)
                      5 ml soku cytrynowego (łyżeczka od herbaty)
                      2 D orange bitters

Shakerować z lodem, przecedzić do schłodzonej koktajlówki. Aromatyzować
                      porządnym kawałkiem skórki cytrynowej, pozostającym na skórce olejkiem natrzeć
                      brzeg kieliszka a samą skórkę wrzucić do drina.

Jak już pisałem nieodłącznym towarzyszem tego drinka jest u mnie przepiękna
                      piosenka Diany Krall „Case of you”. I to jej właśnie tego drina dedykuję!

A tu zdjątko – na zachętę. Smacznego!
                      www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=155922#
                      PS. niestety nie mogłem się powstrzymać i troche upiłem zanim trzasnąłem
                      fotkę... sorry
    • Gość: olo Re: w odroznieniu od Tradycji1 IP: *.consolidated.net 27.07.03, 03:32
      Czekalem na Campari.Nic z tego nie wyszlo i spozylem w innej proporcji.Bialy
      Rum 10:0 Campari .Tez dobre.Szkoda ze nie mam jakiejs szabli w domku,chuste na
      glowe juz zalozylem..ide cos podbijac-znaczy zdobywac-moze nawet paczke
      papierosow? ...pozdr olo :))
      • miltonia Re: w odroznieniu od Tradycji1 29.07.03, 11:57
        Olo, skoro tak piracko Cie nastroil bialy rum, to co sie bedzie dzialo, gdy
        spozyjesz ciemny?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka