colla18 08.05.05, 19:46 witam serdecznie!!! czy ktos uzywa dla pieska preparat "frontline"???jak tak to gdzie moge go kupic i za ile??? i czy jest bardzo skuteczny na kleszcze? pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vww Re: frontline 08.05.05, 20:21 Ta skuteczność to rzecz dyskusyjna. Nie wiem, co producent ma na myśli, pisząc, że jest skuteczny przeciwko kleszczom. Na pchly - frontline, zgodzę się, chyba nie ma lepszego, wygodny w stosowaniu, rzeczywiście likwiduje pchly bardzo szybko, czy to spray, czy kropelki na kark. Na kleszcze natomiast - nie zauważylam żadnego efektu, dwa psy polane frontlinem kleszcze mają, po wyjęciu kleszcza stwierdzić mogę, ze jest żywy i ma się dobrze. Więc nie jest to dzialanie, ktorego bym oczekiwala. Podrzucę tabelkę z innymi środkami, www.molosy.pl/strona_glowna/wet/porady_wet/preparatyinsekt_azorek.htm tym razem chyba sprobuję czegoś innego niż frontline. Odpowiedz Link Zgłoś
drataj83 Re: frontline 08.05.05, 20:35 kupilam swoim psom.lekarz powiedzial ze bardzo dobry,ja za obrozke frontline zaplacilam 55zlo,podobno ma dzialac przez 7 m-cy.zaklada sie ja w kwietniu-maju i tak do jesieni. Odpowiedz Link Zgłoś
manga11 Re: frontline 09.05.05, 08:52 Mam podobne zdanie. Ostatnio byłam u weta z kocurem na szczepienie i właśnie był psiak po kleszczu który 2 dni wcześniej został skroplony frontline.. tak mi się przypomniało czytając. Ja jednak używam ale dla kota i choć codziennie biega po dworzu jeszcze zadnego nie złapał (A jest to okolica gdzie codziennie do mojego weta po kilka psów z kleszczami trafia). A na pchły frontline rewelacja! Odpowiedz Link Zgłoś
belfastowa Re: frontline 08.05.05, 22:03 Ja używam frontline w kroplach (35zł dla setera) raz w miesiącu i pomaga (znalazłam tylko 1 kleszcza wczepionego a 7 łaziło po psie i nie chciały się wczepić).Obroże Bayerowskie są podobno też skuteczne, ale niektóre psy mają na nie alergię - zwłaszcza jak wejdą w obroży do wody, a mój często pływa...Jest jeszcze frontline w sprayu, niektórzy twierdzą że lepszy od kropel, ale mniej wygodny w użyciu(cena kropli jest zależna od wielkości psa-są różne opakowania. Odpowiedz Link Zgłoś
belfastowa Re: frontline 08.05.05, 22:07 Acha, wszystkie naprawdę skuteczne preparaty kupisz u weterynarza, nie kupuj w sklepach dla zwierząt, bo to zazwyczaj naturalne repelenty, które niestety nie działają. Odpowiedz Link Zgłoś
naise Re: frontline 09.05.05, 00:13 A czy pies może być na Frontline uczulony?? Moja suka z niewiadomych powodów wciąż gryzie sie po pupie i tylnych łapach, drapie sie po szyi i uszach. Nie wiadomo czemu więc szukam wszędzie co może być przyczyną. Odpowiedz Link Zgłoś
sela1 Re: frontline 09.05.05, 00:54 Twój psiak może mieć zapchane gruczoły okołoodbytowe, co może być przyczyną świądu, psy często nie potrafią samodzielnie ich opróżniać. Najlepiej pójść do weta on pokaże jak to się robi. Odpowiedz Link Zgłoś
naise Re: frontline 09.05.05, 14:23 Sela1 a czym to się jeszcze objawia? Dziś byliśmy u weterynarza i nic niepokojącego nie stwierdził, aczkolwiek nie wiem czy wpadł na pomysł sprawdzić te gruczoły :/ Odpowiedz Link Zgłoś
sela1 Re: frontline 09.05.05, 18:14 Objawy są dokładnie takie jak podałaś, mój psiak też tak miał. Nigdy bym nie przypuszczała, że to chodzi o oczyszczenie tych pierońskich gruczołów :-) Myślałam, że frontline nie działa i mój psiak ma pchły, a to było uczulenie. Poszłam do weta i ten mu oczyścił i wszystko jest ok. Możesz to sprawdzić, dotykając pupy, jeżeli odczuwasz lekkie "spuchnięcie" tzn.,że gruczoły są zapchane. Radzę jeszcze raz pójść do weta, żeby sprawdził. Ja też wcześniej o tym nie wiedziałam a wet nigdy nie sprawdzał. Powodzenia, napisz jak poszło :-) Odpowiedz Link Zgłoś
naise Re: frontline 09.05.05, 18:23 ok zaraz się przejdziemy bo i tak mieliśmy iść :) napiszę co i jak Odpowiedz Link Zgłoś
naise Re: frontline 09.05.05, 19:07 Fakt miała zatoki troszkę zanieczyszczone, będe ją teraz obserwować, może to było przyczyną drapania. Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: frontline 09.05.05, 08:51 dzialanie srodkow przeciwkleszczowych to kwestia indywidualna psa:))) dlatego u niektorych psow lepiej sprawdzaja sie obroze, u innych srodki do wcierania. ten sam srodek na jednym psie moze nie przynosic pozadanych efektow a na innym i owszem. dlatego warto u swojego weterynarza uzbroic sie w wiedze i probowac. tak czy inaczej po spacerach warto psa ogladac. ja od 3 lat u mojego psa uzywam frontline do wcierania i jestem bardzo zadowolona z efektow. w zeszlym roku probowalam preparat firmy bayer - tez dzialal ale nie odpowiadala mi forma masci - siersc dlugo byla tlusta. obrozy przeciwkleszczowych nigdy nie uzywalam - jakos do tej formy nie jestem przekonana. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anulka1000 Re: frontline 09.05.05, 10:58 Ja używam dla kotka. Nie minął jednak miesiąc, a ja wyciągnęłam wielkiego kleszcza z jego karku. Mija termin działania, wiec musze mu znowu zaaplikowac. Ja kupilam u weta na Gagarina (Multi Wet) za bodajze 18,50 zł.(ampułka) Odpowiedz Link Zgłoś
wiesia.and.company Re: frontline 09.05.05, 12:41 Wiem od weta, że najlepsze są właśnie wcierane w karczek (a więc Frontline), gdyż środek wchodzi w krwioobieg. Obróżki bardziej działają miejscowo (a gdzie w tym ogonek?). Mój weterynarz popiera zatem Frotnline i odpowiedniki. Natomiast uprzedził mnie,że Frontline aplikuje się z wyprzedzeniem - nie pamiętam, ale chyba co najmniej tygodniowym przed spodziewanym wyjazdem lub wyjściem w miejsca zagrożenia. Aha, Frontline działa miesiąc. Potem trzeba ponawiać. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
bikerka1 Re: frontline 09.05.05, 13:01 2 tyg. przed wyjazdem w Bieszczady zakropiłam moją sunię frontlinem. Przywiozłam 15 kleszczy !!! Totalna porażka. Teraz zastanawiam się nad środkiem o nazwie Duowin. Może to będzie bardzie skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś