Dodaj do ulubionych

Co zrobić? PILNE

29.08.05, 13:26
Wczoraj wypuściłam suczkę cocker spanielkę (jest w czasie cieczki od
tygodnia) na ogród tak jak zwykle to robię no i okazało się,że odwiedził ją
nieoczekiwany gość (kundelek) prześlizgnął się przez bramę do mojej suczki :(
Przestraszyłam się bo nie wiem czy nie doszło do kopulacji.Teraz nie wiem co
robić nie chciałabym,żeby suczka urodziła, więc czy są jakieś zabiegi
usuwania ciąży albo cokolwiek innego?Słyszałam o jakis zastrzykach
hormonalnych ale czy to nie zaszkodzi zdrowiu mojej suczki?Nie wiem czy moze
pozwolić urodzić i póżniej wyciąć macicę czy to jest bezpieczne?Nie chcę,
żeby coś sie stało mojej suni!Proszę o radę, co mam zrobić?
Obserwuj wątek
    • kakui Re: Co zrobić? PILNE 29.08.05, 13:30
      jezeli zostala pokryta to bez problemu mozesz ja wysterylizowac(tak jest w
      przypadku kotek - sterylizuje dzikie kotki i wiem, ze wet czasem wyjmuje plody
      wielkosci pileczek ping-pongowych - na szczescie jeszcze oddajac kotke nigdy mi
      sie to nie przytrafilo, kotki byly najwyzej w 2 tygodniu ciazy). ale lepiej
      poczekaj na porade fachowca
    • begietka Re: Co zrobić? PILNE 29.08.05, 15:24
      Jeżeli i tak chcesz ją wyserylizować ( wyciąć macicę) to tak, jak napisała
      Kakui może to być sterylizacja aborcyjna- tylko wtedy jak najwcześniej tym
      lepiej...
    • idaiola pozwól ! 30.08.05, 09:42
      A czemu nie chcesz żeby twoja suczka urodziła jkak urodzi to pooddajesz i już
      problem z głowy a suczka zdrowa a jeśli nie wiesz czy zostala zapłodniona to
      idź do weterynarz i poproś o badanie i jeśli jest w ciąży to pozwól urodzić i
      posprzedawaj
      pozrawiam
      Ida
      • jottka Re: pozwól ! 30.08.05, 10:26
        idaiola napisała:

> jak urodzi to pooddajesz i już problem z głowy

nooo, bym powiedziała, że to wyjątkowo beztroskie podejście do cudzego problemu:(

rozdanie - już nie mówię o sprzedaży - szczeniaków, których może być spora
        ilość, to nie jest łatwa sprawa, a to do tego będą mieszańce, czyli część
        potencjalnych opiekunów może nie chcieć kundla, choć ewentualnie rasowego pieska
        by kupili. i co koleżanka zrobi ze stadkiem szczeniąt plus suką? będzie
        utrzymywać sforę czy może podrzuci do schroniska?

sama miałam psa z analogicznego miotu - kokerka mojej ciotki zwiała do lasu w
        chwili krytycznej, a jakiś czas później urodziło się sześć szczeniaków (urodziły
        się nie z powodu rzewnej dobroci ciotki, tylko wet niemal do końca nie rozpoznał
        ciąży u starszawej już suki) - znalezienie im domów to był problem nie z tej
        ziemi, w końcu sama musiałam wziąć jednego, a na drugiego namówiłam koleżankę (i
        nie był to najlepszy pomysł, bo po pół roku oddała komuś psa, a przynajmniej tak
        mówiła:(

już nie wspominam o kosztach odchowania niewiadomej liczby szczeniąt z
        nieplanowanego miotu, bo to - rozumiem - też niewielki problem.
    • kakui znow ja 30.08.05, 10:31
      jeszcze raz mowie - sterylizuj szybko bo potem sie okaze ze juz nie mozesz.
      jezeli jestes z poznania to zglos sie do mnie na priv to dostaniesz namiary na
      odpowiedniego weta
      • agni_me Re: znow ja 30.08.05, 10:59
        kakui, myślę, że niepotrzebnie wprowadzasz element paniki i niczym
        nieuzasadnionego pośpiechu.

To się wydarzyło parę dni temu, nie tygodni. Na sterylizację aborcyjną jest
        więc czas (pierwsze tygodnie, nie dni ciąży). Nie wiadomo jeszcze czy pies jest
        w ciąży, jeśli nie jest, to sterylizacja w czasie cieczki jest kiepskim
        pomysłem, bo pies jest w okresie burzy hormonalnej. Sterylizację wykonuje się w
        okresie ciszy hormonalnej, bodajże sześć tygodni po cieczce (jeśli nie ma
        objawów ciąży urojonej).

Kastrację aborcyjną przeprowadza się w momencie kiedy ciąża jest ZDIAGNOZOWANA.
        Trzeba więc koniecznie udać się do lekarza jak najszybciej i sprawdzić czy pies
        rzeczywiście jest w ciąży. Sama obecność psa na podwórku nie jest jej
        gwarantem. :)
        • kakui Re: znow ja 30.08.05, 11:13
          chodzi o to zeby autorka nie obudzila sie za miesiac bo to z lekka pozno. ja
          tam bym od razu dala na sterylke i sru. ale widac autorka nawet tu nie
          zajrzala. a takie "pilne"
    • civi1 Re: Co zrobić? PILNE 30.08.05, 11:19
      Jesli chodzi o sterylizacje aborcyjna, wielu lekarzy jej sie wystrzega,
      najczęściej dlatego, ze ciężarna macica jest bardzo dobrze ukrwiona i ciężko
      czasmai jest to jakos pohamowac by pole operacyjne nie zalewało sie krwia przy
      niskiej krzepliwości, poza tym nic w tym przyjemnego. mozna tez suce podac
      zastrzyki hormonalne, ale to musisz gnac juz dziś daje sie go chyba(pewna nie
      jestem) w 1-3-5 dniu po pokryciu, ale czesto i tak rodzi sie jakis szczeniak,
      poza tym żadne hormony nie są obojetne dla suki. decyzje pozostawim Tobie...
      Pozdrawiam Aska
      • shafalis Re: Co zrobić? PILNE 30.08.05, 13:18
        Zajrzałam, ale chciałabym się dowiedzieć też jaka jest opinia fachowca z forum!
        Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi :) Powiedzcie mi tylko jeszcze kiedy już
        można wykryć ciążę u psa po ilu dniach?
    • anna.jozwik Re: Co zrobić? PILNE 30.08.05, 16:27
      Możliwosci masz trzy:
      1) pozwolić suczce urodzić
      2) zaapalikowac jej zastrzyki wywołujace poronienie
      3) wykonać sterylizację aborcyjną.
      Ad1) uważam że to nienajlepszy pomysł, ponieważ ludzie nie chcą brać kundli, a
      jeśli już to tylko jako fajne pluszowe miśki-szceniaczki, które gdy dorosną
      lądują na ulicy i zasilają przepełnione schroniska
      Ad2) nie zawsze są skuteczne i ciąża nadal sie moze rozwijać
      Ad3) uważam że to najlepsze wyjście. Z tym że należy z tym poczekać na pewno do
      czasu zakończenia cieczki i jeszcze ze 2 tygodnie po, tak aby z całą pewnością
      mozna było zdiagnozować ciążę i wtedy wykonać sterylizację.
      • magdajeden Re: Co zrobić? PILNE 30.08.05, 18:21
        a tabletki tzw wczesnoporonne?
        moja suka dostała "postinor" - ten sam co dla ludzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka