Dodaj do ulubionych

Leniuch????

09.07.06, 15:09
Mam sześcioletniego teriera walijskiego. Pies jest wykastrowany. Od pewnego
czasu zauważyłam u niego coraz mniejszą chęć na aktywność. Prawdopodobnie
dokładają się do tego upały ale mojego zwierzaka trudno wyciągnąć z domu w
dzień \wiem, upał\. Wyjeżdżamy z nim właściwie-na rowerach- wczesnym rankiem
i przed zachodem słońca. Pies trochę się pluska w nagrzanym stawie, trochę
pobiega za kółkiem i w drodze powrotnej jest problem - wleczemy się noga za
nogą, mamy zbolały pyszczek - trasa ok. 1,5 km. Póznym wieczorem czy nocą nie
ma mowy o wychodzeniu gdziekolwiek. Jestem zaniepokojona, bo walijczyki to
wulkan energii a do niedawna nasz "szef" bardzo pilnował, żeby nie biec za- a
koniecznie przed nami. Czy to możliwe, żeby biedaczek wszedł w okres
starzenia się?
Obserwuj wątek
    • pscolki2 Re: Leniuch???? 09.07.06, 16:46
      Mieszkałam kiedyś u Ciotki, która zajmowała się hodowlą walijczyków i wiem od
      niej i ze swoich doświadczeń z nimi, że to pieski długowieczne, kilka z naszych
      dożyło nawet 20 lat, prze wiele lat będąc niesamowicie energicznymi psami.
      Wydaje mi się, że za wcześnie w Waszym przypadku na starzenie się pieska. Chyba
      warto wybrać się do weterynarza i opowiedzieć mu jak psiak zmienił zachowanie.
      Mam nadzieję, że okaże się to tylko kwestią upałów:)
      • amadobo Re: Leniuch???? 09.07.06, 17:11
        Weterynarz, który opiekuje się naszym psem od momentu jego urodzenia, nie widzi
        w nim żadnych problemów zdrowotnych. Pies jest szczepiony na wszelkie możliwe
        choroby. Jest trochę niejadkiem. Wiem, że upał osłabia wszystkich, psy też mu
        się nie oprą. Ja się tylko zastanawiam nad taką zmianą. Niedawno nasze
        stworzonko przebiegało za rowerem i 50 km \oczywiście po uprzednim treningu i
        za zgodą weterynarza, z wielkim zapasem picia\, teraz spacerek, owszem ale bez
        przesady. Wiem, że walijczyki są długowieczne, zawsze skore do zabawy. Nasz to
        chyba jakiś wyjątkowy się robi.
        • gagik.geworgian Re: Leniuch???? 09.07.06, 17:35
          Witam.
          Dobrze, że lekarz zbadał Waszego psiaka. Jeśli nie stwierdził nic niepokojącego
          to może oznaczać , że psiak po prostu źle toleruje takie upały lub że są to
          pierwsze oznaki starzenia się, choć moim zdaniem 6 lat dla walijczyka to nie
          jest jeszce wiek, w którym możnaby posądzać psa o to , że się starzeje, ale
          jest to kwestia indywidualna i byc może Wasz pies starzeje się szybciej niż
          należałby się spodziewać.Można przedyskutować z lekarzem, czy warto może psu
          wykonać badania serca np EKG, gdyż przy chorobach serca następuje takie
          obniżenie sprawności ruchowej.
          Warto obserwować psiaka i zwracać uwagę na to, czy sytuacja się pogarsza , czy
          polepsza i szukać związku np z pogodą.
          Sam mam już psa, który nie jest już najmłodszy, ale mimo to jest psem pełnym
          energii i uwielbia pływać i biegać przy rowerze, jednak w te upały w ciągu dnia
          właściwie nie ma ochoty wychodzić w ciągu dnia z domu, a jesli już to w
          niedługim czasie wykopuje sobie dół w cieniu i kładzie się w nim, żeby się
          chłodzić no i oczywiście bardzo chce mu się pić, tak więc długie spacery
          właściwie mają miejsce tylko rano i wieczorem.
          Pozdrawiam serdecznie - Gagik
          • amadobo Re: Leniuch???? 10.07.06, 18:33
            Dziękuję. Będę obserwować co się dzieje. Niestety, mój pies jest takim
            złośnikiem, że nie bardzo jest jak na spokojnie zrobić mu jakiekolwiek badania.
            ZostaŁ Wykastrowany właśnie ze względu na agresywność, której nie udało się
            wyeliminować mimo wysiłków zawodowych szkoleniowców. Weterynarz twierdzi, że
            trzeba by mu podać narkozę ale on ją bardzo żle zniósł przy kastracji, więc to
            ostateczność. Osłuchiwał go niedawno, ryzykując utratę palców -}} i nie
            wysłuchał niczego strasznego. Może to rzeczywiście upał tak działa, wszak my,
            ludzie, najchętniej siedzielibyśmy teraz w lodówce. Ciekawi mnie czy kastracja
            mogłaby być przyczyną "dziadzienia" mojego psa. Znam ojca mojego Hakera i
            widzę, że jest to pies nadmiernie wręćz aktywny, żywa sprężyna. Haker jest
            ostry, pobudliwy, ale... to raczej typ salonowca.
            • gagik.geworgian Re: Leniuch???? 11.07.06, 10:01
              Witam :-)
              No cóż, zwykle psy po kastracji się uspokajają,stają sie bardziej przywiązane
              do domu i właścicieli, ale nie posądzałbym kastracji o to, że jest przyczyną
              takiego zachowania u psiaka, jak opisujesz.
              Nie raz bywa nawet przeciwnie - psy dziecinnieją , cheteniej się bawią ze swym
              opiekunem i różnymi zabawakami.
              Pozdrawiam - Gagik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka