nefretetka 18.08.03, 12:37 mam 2,5 miesięcznego szczeniaka rasy Golden Retriever. Ostatnio dość często miewa czkawkę, czasami kilka razy dziennie. Z czym może to być związane?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malidar Re: czkawka 18.08.03, 18:29 Witaj A małe dzieci czkawki nie mają?? To dość naturalne i z czasem przechodzi, ekspert powie Ci dokładniej. Moja ON-ka czkała po pięć, sześć razy dziennie (w jednej serii czkała ok. 10 razy) do czterech miesięcy, otulałam ją kocykiem, głaskałam, uspakajałam, starałam się trzymać w ciepełku. Aktualnie ma 2 lata i 10 miesięcy, ostatnio czkała jakieś dwa miesiące temu a przedtem ze trzy miesiące temu, ot jak ... jak człowiek! Tylko gdyby to zostało na później, nie wiem, powyżej pół roku lub nieco więcej, to należy pogadać z zaprzyjaźnionym wet-em, bo przy częstych czkawkach osłabia się serducho. A w ogóle to szczenię tak słodko wygląda jak ma czkawkę ... tylko przytulać i owijać w kocyk, po pupie też można poklepać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karina555 Re: czkawka 20.08.03, 11:32 Witam! moja beauceronka też tak miała, obecnie ma dwa latka i śladu po czkawce nie ma. swoją drogą to miło spotkać właścieciela beaucerona :), ponieważ nie jeżdzę na wystawy nie mam kontaktu z właścicielami tych piesków. a marzę o tym aby podzielić się wrażeniami i uciechami wychowywania takiego diabełka :). bardzo liczę na kontakt :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
adam.pietron Re: czkawka 20.08.03, 12:15 To prawda u dzieci to normalne , mięsnie oddechowe w tym przepona są jeszcze bardzo słabe więc o czkawkę bardzo łatwo, najlepszy sposób na nią to przyjemne masowanie brzuszka i tyle , nie denerwować się wszystkie maluchy często mają czkawkę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś