Dodaj do ulubionych

Problem z uruchomieniem silnika

07.01.04, 07:46
Mam problem z uruchomieniem silnika w samochodzie opel vectra 2,0Di 16V rok
produkcji 1999. Silnik nie dostaje paliwa sprawdzałem na dojściu do filtra
paliwa. Wydaje mi się, że ni ma napięcia na pompie paliwa. Chciałbym się
dowiedzieć jakie mogą być tego przyczyny.
Obserwuj wątek
    • hdp Re: Problem z uruchomieniem silnika 07.01.04, 09:09
      Zanim zaczniesz cokolwiek robic z tym fantem;wprowadz auto do cieplego garage
      na kilka godzin conajmniej,-jezeli puzniej zastartuje oznaczac to bedzie wode w
      paliwie (zamarzla w pompie/przewodach).W roznych krajach roznie chem-specyfiki
      sie nazywaja,na stacji benzynowej beda wiedzic co masz to baku dolac by wode
      zneutralizowac. Pzdr.
      ________________________________________________________________________________
      • r1o Re: Problem z uruchomieniem silnika 07.01.04, 09:37
        Samochód przed wystąpieniem usterki stał w garażu (2 doby) w temperaturze około
        +15 stopni C.
        • hdp Re: Problem z uruchomieniem silnika 07.01.04, 10:14
          W takim razie zasilanie paliwem padlo,zanim skasujesz pompe,-sprawdz czy obraca,
          czy nie ma "shitu" w przewodzie/filtrze paliwa,pompa to droga rzecz-wyklucz
          wpierw inne okolicznosci niedomagania ukl.zasilania paliwem.
          ________________________________________________________________________________
        • wokomex Re: Problem z uruchomieniem silnika 07.01.04, 12:10
          Witaj
          a nie masz przypadkiem jakiegoś zabezpieczenia które odcinało zasilanie pompy
          paliwowej, moze padł ci immobilaizer, z nimi sa różne hece. Ja kiedyś stałem w
          polu niby wszystko działało, imobilaizer działał ale nie do końca poprawnie i
          właśnie on odcinał mi zasilanie pompy. Taksiarz mnie ściągnął do warsztatu za
          hol zapłaciłem jak za trufle, w warsztacie powiedzieli , że padła pompa i
          trzeba kupe kaski przywieć i poczekać na naprawę. Coś mnie tknęło i sam
          sprawdziłem żaróweczką i okazało się , że prądu brak. Mimo różnych opini pompy
          aż tak często nie psuja się, tak więc zacznij od zasilania czy na pompie ono
          wogóle jest.
          Szerokiej drogi - pozdrawiam Maciek
          • r1o Re: Problem z uruchomieniem silnika 07.01.04, 13:33
            Właśnie teraz dostałem wiadomość z warsztatu, że nie ma zasilania elektrycznego
            na pompie paliwowej. Czy mógłbyś powiedzieć co w Twoim przypadku było przyczyną
            usterki i co z tym zrobiłeś. Z góry dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam Robert.
            • wokomex Re: Problem z uruchomieniem silnika 08.01.04, 12:46
              Cześć no to fajnie, że to zasilanie czyli sprawa, znacznie tańsza. Warsztat
              stwierdził że zasilania brak OK. ale to za mało, teraz musi Ci odpowiedzieć
              dlaczego go tam nie ma. Przyczyn może być wiele ja stawiam na immobilaizer ew.
              jakieś inne zabezpieczenie, które odcięło Ci zasilanie, nie znam się za dobrze
              na instalacjach sam. U mnie tak jak Ci pisałem zablokował się immobilaizer.
              Działał ok. wyłączał i włączał zapłon jak trzeba tylko zasilania na pompę nie
              puszczał. Na krótka metę podpiąłem zasilanie z pod odpowiedniego bezpiecznika,
              co umozliwiło pompie pracę a mi normalne dojechanie do elektronika. Elektronik
              pobadał immobil. stwierdził, że naprawa bedzie bardzo droga, więc po prostu go
              wyrzucił i zasilanie zrobił tak jak przed założeniem immob. Jako ciekawostke
              powiem Ci, że jak zajechałem do mechanika, wyjąłem kluczyki ze stacyjki i
              okazało się że auto dalej pracuje, ależ sie wtedy zdziwiłem. Pozniej fachura
              wytłumaczył mi , że immobilaizer zaczął działać i są dwa zasilania i jakoś
              dlatego nie mozna zgasić silnika. jak wyżej immobilaizer wrzuciłem i wszystko
              OK.
              Co do podpinania prądu moze to byc szkodliwe dla autka, dotyczy to aut bardziej
              zaawansowanych elektronicznie. Komputer może zwariować troszeczkę, ale nie musi.

Zadzwoń do mechanika i spytaj się dlaczego tego pradu nie ma, może to być
              naprawdę błachostka ijeśli masz jakieś zabezpieczenia to powiedz fachowcowi
              jakie, to mu powinno znacznie pomóc w zdiagnozowaniu usterki,
              Pozdrawiam i daj znać co to było - MACIEK
              • r1o Re: Problem z uruchomieniem silnika 09.01.04, 07:23
                Auto już sprawne. Po podłączeniu do komputera w warsztacie elektromechanicznym
                okazało się, że uszkodzony jest kabel sterowania (chyba pompy paliwowej), który
                zakłócał pracę komputera w samochodzie. Dodatkowo cały układ trzeba było
                odpowietrzyć (zapowietrzony na wskutek wcześniejszego przeglądania filtrów i
                ww. pompy). Cała usługa kosztowała mnie 190 PLN (50 PLN diagnostyka i 140 PLN
                naprawa). I najważniejsze, że już po bólu i strachu, a myśli były kosztowne tj.
                uszkodzona pompa paliwa, immobilajzer a nawet komputer.

Dzięki za dobre rady.

Pozdrawiam Robert

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka